Slovenski filmi: Rdeči Boogie, Umetni raj, Klan

15.04.2011 ob 23:06

RDEČI BOOGIE ali KAJ TI JE DEKLICA (slovenija 1982, komedija,  režija: Karpo Godina, igrajo: Boris Cavazza, Ivo Ban, Jožef Ropoša, Marko Derganc, Peter Mlakar, Zoran Predin, Vlado Novak, Žarko Petan, Desa Muck, Edi Štefančič, Zvonko Čoh, Dare Valič, Pavle Ravnohrib, Peter Lovšin, Miloš Battelino, Igor Vidmar)

Poleg Hladnikove Maškarade eden najboljših slovenskih filmov vseh časov.

Rdeči Boogie ni odličen samo zato, ker izvrstno ujame čas povojnega socializma, kjer so kmetje mleko skrivali po hišah, da jim ga niso vzele zadruge, ampak tudi zato, ker poleg političnega ozadja ne pozabi na tiste male in strašno simpatične komične prizore, ki se jih ne bi branil niti Felllinijev Amarcord. Prav ti drobni biserčki, ti nepozabni momenti, ki jih izvaja skupina jazz muzikantov (Ropoša, Derganc, Mlakar, Predin, Čoh, Štefančič), ki mora pod komando zoprnega in konzervativnega Iva Bana dvigati brigadirsko moralo in igrati domače popevke, so najboljši del tele kultne mojstrovine. Tegale meni izjemno všečnega filmčka, ki bi ga lahko gledal vsak teden znova. Da ne bo pomote, tudi Rdeči Boogie je kot Splav meduze čista arty zgodbica, torej štorija o skupini umetnikov, ki jih nihče ne razume, toda za razliko od Meduze gre za zelo zabaven, živahen, energičen in že zaradi fenomenalne igralske ekipe drugačen film. Ali še bolje, vse to, kar je Meduzi manjkalo, Rdeči Boogie dvigne do plafona in zares navdušuje gledalca. Stranske vlogice so res legendarne, vrhunec pa je brez dvoma tango, ki ga odplešeta Boris Cavazza in Desa Muck. In ja, Peter Mlakar ima več kot prav, ko pravi, da se da zimzeleno Kaj ti je deklica narediti v jazzovskem stilu. Da ne pozabim, takoj najdite vse koloradske hrošče.

Ocena: mojstrovina


UMETNI RAJ (slovenija 1990, drama, režija: Karpo Godina, igrajo: Vlado Novak, Jurgen Marche, Dragana Mrkić, Željko Ivanek, Maruša Oblak, Majda Potokar)

Ko vidim tole sranje od filma, se vprašam, ali je Karpo Godina režiral vsaj Splav meduze, kaj šele mojstrovino Rdeči Boogie.

Karpo Godina nam je leta 1990 hotel reči, da legendarni Fritz Lang (igra ga Jurgen Morche) ne bi nikoli postal Fritz Lang, če ne bi v svoji mladosti obiskal Slovenije, natančneje, vasice Javorje, in tam srečal Karola Grossmana, no ja, Karola Gatnika, ki ga igra Vlado Novak. Jp, prav Gatnik Langa uči, kako se snemajo filmi. Prav Gatnik je zaslužen, da je Lang čez leta postal legenda svetovnega filma. Čisti umetni raj torej. Dobra, zabavna in drzna ideja, ki pa žal izvodeni v zelo dolgočasnem, tečnem in mrtvem filmu. Drži, Godina je leta 1965 posnel ciklus štirinajstih kratkih amaterskih filmov, žalostno pa je, da tudi Umetni raj izgleda kot eden izmed njih. Ali še bolje, izgleda kot skupek vseh teh amaterskih filmov. Kot nepovezana in konfuzna zgodba, ki se ne zna sestaviti v celoto. Umetni raj deluje kot na silo zmontiran film, kot da je Godina v en film spacal cel kup prizorov iz različmih filmov, ki sploh ne sodijo skupaj. No ja, še vedno pa nam ostanejo sanje, da se je Fritz Lang svoje genialnosti učil prav v Sloveniji. Le zakaj niso vaje ponovili tudi slovenski režiserji, ki so vse prevečkrat posneli zelo posrane filme. In pazi to, Umetni raj so premierno prikazali v Cannesu, asistenta režije pa sta bila Vinci Vougue Anžlovar in Sašo Podgoršek.

Ocena: izguba časa


KLAN (slovenija 1999, kriminalka, režija: Anton Tomašič, igrajo: Ivo Ban, Roman Končar, Silva Čušin, Dare Valič, Vlado Novak, Mario Šelih, Ena Begović, Radko Polič, Igor Samobor, Bine Matoh, Nina Ivanič, Jure Ivanušič, Barbara Cerar, Mirjam Korbar, Boris Juh, Janez Vajevec, Boris Cavazza, Maruša Geymayer Oblak, Barbara Lepajne Predin, Marjan Hrastec, Goran Jordan)

Slovenska tv serija, ki bi jo z veseljem gledali tudi Američani.

Klan je, če se ne motim, naletel na precej negativnih kritik. Sam nisem bil med njimi, saj menim, da gre za zelo dobro domačo produkcijo, za resnični tv presežek, za zelo zanimivo, izjemno aktualno in razgibano zgodbo, kjer celotna igralska ekipa igra zelo dobro in dovolj prepričljivo, da ji verjamemo. Povedano drugače, Klan je vse tisto, kar bi moral biti Patriot. In vse tisto, kar so tudi številne ameriške kriminalne serije, ki se ponašajo z veliko večjim budžetom. Štorija se vrti okoli klana firme Stanex in umora uslužbenca Francija Jeriča (Boris Juh), ki ga hočejo podtakniti uslužbencu Andreju Majcnu (Roman Končar), kateri mora pobegniti na Češko, kjer ga v roke dobita Stanexov poslovni partner Jirži Hrabec (Radko Polič) in njegova lisičja ljubica Olinka Hublova (Ena Begovič). V Ljubljani se stvari močno zapletejo, to pa ni prav nič všeč skorumpiranemu županu Petru Lukmanu (Dare Valič), direktorju banke Nort Matiji Kosu (Vlado Novak), hinavskemu mafijcu Botempeliju (Mario Šelih), preračunljivemu vodji proizvodnje Janezu Gradiču (Igor Samobor) in seveda Stanexovemu direktorju Tonetu Filipiču (Ivo Ban). Kot da bi opisoval slovensko realnost, jebemti. Kot da so Klan posneli po resničnih dogodkih. Kot da so vedeli, da bo šla Slovenija že nekaj let kasenej v tri pizde materne tudi v resnici. Dobro spletena zgodba, kjer bi radi vsi akterji zmagali, zato si začnejo metati polena pod noge, kar ustvari še dodatno napetost. Super je tudi ozadje osnovne zgodbe. Ozadje, ki nas pelje v družinske zadeve vseh vpletenih, kar da seriji dodatno kvaliteto in ravno pravšnjo kompleksnost. Tu so Majcnova ženo Marija (Silva Čušin), njuni hčerki Petra (Nina Ivanič) in Simona (Barbara Cerar) in Filipičevega sina Igorja (Jure Ivanušič), ki s Simono pričakuje otročka. Petra se medtem seveda ukvarja s svojo sumljivo firmo Pozejdonija, seksa z Botempelijem in zapeljuje Matijo Kosa, da bi dobila potreben denar, kar je prebrisan zaplet, ki lepo pokaže, da tudi otroci nadaljujejo mahinacije svojih staršev. Klan premore zares pestro število dobro zastavljenih spletk, še več zapletov, nič manj razpletov in presenečenj, provokativno in drzno dogajanje, pogumno vlogo Nine Ivanič, dobro vodene prizore in zelo solidno režijo vseh enajstih epizod, ki sestavijo nepozabno domačo dogodivščino, ki si ne zasluži drugega kot kopico pohval. Ne, nisem nor, nori so tisti, ki mislijo drugače.

Ocena: presežek


 

9 komentarjev na “Slovenski filmi: Rdeči Boogie, Umetni raj, Klan”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Klan je kr kul, ja. Ene 2 leti nazaj so ga med poletjem rolal po TV. Drugač je bla pa zakon tud serija Dosjeji J.K. Glavno vlogo, Janeza Kovača, je v njej igral Aleš Valič, zgodbe se pa ne spomnem najbol… O enih kriminalistih, vglavnem. :D

 2. » Slovenski filmi: Maškarada, Desperado Tonic, Porno film pravi:

  [...] recenzije-rdeci-boogie-umetni-raj-klan/ recenzije-operacija-cartier-morana-carmen-v-leru-patriot-socializacija-bika/ [...]

 3. Klemen pravi:

  Morda veš kje bi se dalo dobiti nadaljevanko Klan?
  Sam jo že več let iščem…

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nimam pojma. Probaj pisat RTV Sloveniji.

 5. Pepi pravi:

  Sm že jaz. Decembra lani (2014). Še bolj kot Klan bi pa rad Dosje J.K.. Zaenkrat še ni odgovora, ampak pred časom sem imel srečo s Pokličite gospo Milo (sicer ravno tako nisem dobil odgovora, tako da možno, da moj mail v resnici ni imel nič s tem, ampak čez čas so zadevo ponovno predvajali in je v arhivu).

 6. Pepi pravi:

  Plus, mala znanost je že poiskati pravi email naslov. Ker jih je čuda. Jaz sem pisar na PR in s tem verjetno brcnil v temo.

 7. Pepi pravi:

  Iztok, si vidu? Nekdo je uploadal vseh šest delov Dosjeja J.K. na jutjub. Js sm kr užival ob ponovnem ogledu. Res dobr narjen. Občutk mam, da slovenski filmarji česa podobnga dons neb mogl zvozt. Ne znajo. Al se jim pa ne da. https://www.youtube.com/watch?v=gCD_mfqwUK4&t=124s

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A je možn, da jst tega ne poznam?

 9. Pepi pravi:

  Možn, itak. Mi je pa totalno čudno. :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !