Slovenski filmi: Ples v dežju, Peščeni grad, Sončni krik

15.04.2011 ob 02:13

PLES V DEŽJU (slovenija 1961,drama, režija: Boštjan Hladnik, igrajo: Duša Počkaj, Miha Baloh, Ali Raner, Joža Zupan, Arnold Tovornik, Janez Albreht, Rado Nakrst)

Leta 1961 je slovenski film po zaslugi Boštjana Hladnika izgledal tako zelo moderno, da so se začudili celo Italijani in Francozi.

Boštjan Hladnik je leta 1961 z debijem Ples v dežju nedvomno postavil nove temelje slovenske in hkrati tudi jugoslovanske kinematografije. Še danes ne morem verjeti kako zelo modernističen in vizualno močan film je posnel. Še vedno se sprašujem, če je bil Ples v dežju res njegov debi, saj ga je režiral tako zelo dovršeno, prepričljivo in nepozabno, da zaboli glava. Dobro je tudi to, da se ni ujel v pretirane fantazijske in arty pizdarije, ampak je kljub drugačnem pristopu podajanja zgodbe ostal pri zelo izrazitih, globokih in izvrstno izpeljanih sekvencah, kjer blesti Duša Počkaj, sicer propadla rdečelasa igralka Maruša, ki kot Gloria Swanson v filmu Sunset Boulevard sanjari, da je še vedno lepa in mlada. Če je Maruša Gloria Swanson, je učitelj Peter (Miha Baloh) seveda William Holden, kar pomeni, da je njuna ljubezenska zveza že na začetku obsojena na propad. On se tu in tam zabava z neko Magdo (Joža Zupan), za njo pa nori zmedeni gledališki šepetalec Ali Raner (njegov drugi od vsega šestih filmov, ki jih je posnel in se leta 1971 odselil v Nemčijo). Ples v dežju je torej inovatven, z domiselnimi časovnimi skoki nafilan, izvrstno zrežiran ter sila intimen film, ki je očaral nekoč in očara še danes. Šov ukrade Petrov odštekani sosed Anton (Rado Nakrst), ki bi se rad poročil z Magdo, Maruša na koncu popolnoma zavozi, mlad par pa odpleše v deževno kuliso. Jp, Ples v dežju je čistokrvni novi val, verjetno edini slovenski film noir, arty mojstrovina, ki pa vseeno ne pozabi na klasične filmske prijeme. In z atmosfero, ki ubija tudi gledalca. Dejansko atentat na klišeje slovenskega filma, ki ga ob izidu ni poštekal skoraj nihče.

Ocena: presežek


PEŠČENI GRAD (slovenija 1962, drama, režija: Boštjan Hladnik, igrajo: Ali Raner, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Janez Albreht, Špela Rozin)

Drugi film Boštjana Hladnika, kjer se Ali Raner, Milena Dravić in Ljubiša Samardžić zapletejo v nenavaden ljubezenski trikotnik.

Študent kemije Ali Raner pade na izpitu, pusti svojo punco Špelo Rozin, si zaželi odklopa in jo s spačkom mahne na brezciljno vožnjo, kjer najprej sreča potepuškega Ljubišo Samardžića, potem pa zelo čudaško, nevrotično in hkrati zanimivo Mileno Dravić. Skupaj jo mahnejo na morje, kot junaka Bergmanovega filma Poletje z Moniko iz leta 1953 , doživijo vrsto spontanih in prisrčnih dogodivščin, od plesa na plaži do divjanja v vodi, nato pa nastopi ljubezen, ki vse obrne na glavo. Milena Dravić fantoma namreč pove, da ljubi enega, da pa ne more povedati katerega, saj bi to pokvarilo njihovo prijateljstvo. Poleg tega jo ves čas preganjajo blodnje, ki jih rešuje s sončnimi očali, na koncu pa zgradi peščeni grad, ki naj bi vse tri varoval pred tegobami, a kaj, ko ji sanje podre prihod zdravnika Janeza Albrehta, ki kot psihiater v Psihu gledalcem pojasni njene težave. Boštjan Hladnik je tudi tokrat dokazal svoje izvrstno poznavanje kamere, svoje mojstrsko znanje režije, tempa in atmosfere, izživel nekaj svojih fantazij in nas posrkal v zgodbo, kjer Milena Dravić oba fanta očitno navduši s tem, da je nora. In da tudi on njiju hoče le norost, recimo tekmo v stanju na glavi in podvodnem zadrževanju sape. Močni prizori, izjemno močni prizori, pa dobri dialogi, tekoče dogajanje in film, ki kot za šalo pomete z večino novih slovenskih izdelkov, ki nimajo pojma, kako se posname gledljivi arty filmček.

Ocena: vredno ogleda


SONČNI KRIK (slovenija 1968, komedija, režija: Boštjan Hladnik, igrajo: Bojan Mark, Vinko Hrastelj, Angelca Hlebce, Demeter Bitenc, Marjana Brecelj, Anton Petje, Maks Bajc)

Če odmislimo strašno porazno igro vseh nastopajočih z vrhuncem v Bojanu Marku, dobimo zelo zabaven, norčavo parodičen in z glasbenimi pavzami nafilan odklop. Še en arty, nenavaden in zelo domiseln film, nor na vse, kar je bilo v šestdesetih kul in tako zelo pred časom, da še danes deluje preveč moderno.

Vzamite Antonionijev Blowup, Davida Hemmingsa zamenjajte z Bojanom Markom (pravo ime takrat šestnajstletnega mladeniča je bilo Bojan Maroševič, vzdevek pa je uporabil samo za tale film, da bi izpadel bolj kul), dogajanje postavite v dekliško šolo, dodajte nekaj animiranih elementov, povohajte kakšno ceneno ameriško eksplotacijo, kakšen klišejski beach party, in dobili boste Sončni krik. Histerično zgodbo o fotografu Tomažu, ki pride na žensko šolo ob morju in postane tarča tisočerih deklet, ki mu za spomin pustijo svojo nogavico. Med tem ga preganjata tudi dva kriminalca, ki iščeta denar, fantu pa grejo punce na koncu pošteno na živce, saj jih je absolutno preveč, vse pa v njem vidijo sanjskega fanta.  Jasno, tiste, ki ne pridejo do njega, mu nogavico dajo kar tako, da ne bi kdo slučajno mislil, da jim ga ni uspelo dobiti v objem. Poba je žigola, party animal, ki bi ga čisto vse punce rade samo zase. Prav zato sestavijo urnik, da ne bi med njimi prišlo do kakšnih nesporazumov. Hladnik je v Sončnem kriku na trenutke resda malce pretiraval s svojimi vizijami, s kič odklopom, ali še bolje, s pop artom, ki bi mu ga zavidal tudi Andy Warhol, toda to ga na srečo ni stalo končnega učinka, saj zgodba še vedno teče kot namazana, preprosti gegi pa zabavajo gledalca, ki se ujame tudi na domiselno montažo. Jp, Brigitte Bardot podobna najstnica, ki ostane brez Bojana Marka, mu za spomin pusti kar dve nogavici in s tem nakaže, da ga je dobila kar dvakrat. Da ne pozabim, France Štiglic, takratni direktor Vibe, je od Hladnika zahteval, da mora izrezati vse sporne in preveč navihane prizore z dekleti, saj se je bal, da bodo imeli težave z njihovimi starši. Še več, zahteval je, da Hladnik vse te prizore tudi dobesedno uniči. Ker jih ni, Sončni krik še danes ostaja totalni odbitek, film, ki bi ga lahko posneli tudi čez lužo.

Ocena: vredno ogleda

 

10 komentarjev na “Slovenski filmi: Ples v dežju, Peščeni grad, Sončni krik”

 1. Slovenski filmi: Begunec, Vesna, Naš avto, Ko pride lev « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] film na več načinov. Izvaja dejansko drži, saj se je ljubezenskega trikotnika lotil že v filmu Peščeni grad, kjer je ravno tako igrala Milena Dravič, kakor tudi v filmu Maškarada, kjer je ravno tako igral [...]

 2. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Chronicles of Schupakface, Dead Duck, Finished Movie pravi:

  [...] gledanjem porniča. Drži, Finished Movie je kratkič, na katerega bi bil ponosen tudi zloglasni Boštjan Hladnik. Drugače pa preprosta in zabavna romantična komedija (“your trippycal boy meets girl [...]

 3. » Slovenski filmi: Maškarada, Desperado Tonic, Porno film pravi:

  [...] recenzije-ples-v-dezju-pesceni-grad-soncni-krik/ [...]

 4. Recenzija: Izlet « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] in se začnejo glupirati. Četudi bi jih ob morju, kjer nas spomnijo na veliko boljši Hladnikov Peščeni grad, poklal kak psiho, bi bilo gledalcu vseeno, ali še bolje, prav želimo si, da bi se jim zgodilo [...]

 5. lily pravi:

  Ples v dežju je posnet po knjigi Dominika Smoleta. Si vedel?

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če se ne motim je šlo za roman Črni dnevi in beli dan.

 7. lily pravi:

  Jap! :)

 8. nebo pravi:

  “Dejansko atentat na klišeje slovenskega filma, ki ga ob izidu ni poštekal skoraj nihče” Enega takega atentatorja bi kliše slovenskega filma potreboval tud 50 let kasneje.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nujno, več kot nujno, saj tudi mladi, ki naj bi delali preporod, večinoma snemajo zelo povprečne filme. Tu in tam resda uspe kak odličen izdelek, toda že naslednji film je spet slab. Pri Hladniku pa je bilo neverjetno to, da so bili praktično vsi izjemni.

 10. Sunshine pravi:

  Bojan Mark vzdevka ni uporabil zato da bi bil kul, ampak zato ker so to od njega zahtevali “šefeti”, ker so ciljali na tuje trge, tam pa priimek Maroševič pač ne bi šel v promet.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !