Recenzije: 3 Strikes, The Muppets Take Manhattan, Snow Day, Bye Bye Love, Slam, Toolbooth

14.04.2011 ob 17:03

3 STRIKES (zda 2000, komedija, režija: D. J. Pooh, igrajo: Brian Hooks, N’Bushe Wright, Faizon Love, E-40, Starletta DuPois, George Wallace, David Alan Grier) Še ena cenena raperska komedija, ki ne bo posebej všeč niti ljubiteljem cenenih raperskih komedij. Ko na ulicah geta fašeš prvi strajk, si kul. Ko ti policija zabeleži drugega, si kul še bolj. Ko ti grozi tretji, pa se podelaš v gate, saj te lahko čaka dvajsetletna zaporna kazen. In 3 Strikes je film o tem tretjem strajku, o mladeniču Brianu Hooksu, ki mora paziti, da ga policija še tretjič ne aretira in ne strpa v arest. Četudi je opisana tematika med temnopoltimi mulci geta presneto resna, film ves čas prodaja komedijo, ki ni prav nič zabavna, marveč abotna, tretjerazredna in zelo dolgočasna. Prav zato me zanima, kdo bo prvi, ki bo snemanje takšnih filmov uradno prepovedal. Predvsem zato, ker žalijo hip hop kulturo in delajo veliko škodo črnski kinematografiji.

Ocena: izguba časa

THE MUPPETS TAKE MANHATTAN (zda 1984, komedija, režija: Frank Oz, igrajo: Jim Henson, Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt, Dave Goelz, Steve Whitmire, Dabney Coleman, Art Carney, James Coco, Gregory Hines, Joan Rivers, Liza Minnelli, Brooke Shields) Žabec Kermit najprej nadomesti Lizo Minnelli, nato pa izgubi spomin in ne prepozna niti svoje prašičke Piggy, ki sprejema make up nasvete kultne Joan Rivers. Vse to in še veliko več boste ujeli v tejle filmski prigodi legendarnih Muppetov, ki so že leta 1979 dobili svoj prvi film, leta 1984 pa  jo mahnili v New York, z namenom, da osvojijo Broadway. Najprej jim ne gre najbolje, zato morajo denar služiti kot fizikalci, dodatno pa jih zmede še Kermitova prometna nesreča, v kateri, kot sem že omenil, izgubi spomin. Brez skrbi, konec je happy end, takšen kot se za Muppete spodobi, pač blestenje na odru in dolgo pričakovana poroka. Preprosta, učinkovita, očarljiva, strašno zabavna in prikupna celovečerna izkušnja, izpod talenta prehitro preminulega Jima Henson, ki je s svojimi nepozabnimi kreacijami, kjer so v prvi vrsti stali Kermit the Frog, Miss Pigy, Fozzie Bear, Animal, Gonzo, švedski kuhar in še kdo, osvojil tudi slovenske gledalce. Nostalgična in z lepim številom znanih imen nafilana poslastica, ki bo všeč celi družini.

Ocena: vredno ogleda

SNOW DAY (zda 2000, komična pustolovščina, režija: Chris Koch, igrajo: Mark Webber, Schuyler Fisk, Chevy Chase, Pam Grier, Iggy Pop, Chris Elliott, Jean Smart, Zena Grey, John Schneider, Damian Young, Emmanuelle Chriqui) Vsi za sneg in sneg za vse. Snow Day, veliko komercialno presenečenje leta 2000, je eden tistih pravih otroških filmov, ki jih zadnja leta ne dela nihče več, kar je jasno, saj so začeli mulci padati na povsem drugačne in bolj atraktivne finte. Zgodba o tem, kaj se zgodi, ko nastopi prvi snežni dan, vzporedna štorija prve ljubezni, kjer sodeluje tudi resnična hčerka Sissy Spacek. Simpatični vremenar Chevy Chase, njegova šefica Pam Grier, na Ala Martina usekani oskrbnik drsališča Iggy Pop in zlobni plužilec zasneženih cest Chris Elliott, so bili dovolj za 60 milijonov dobička, kar je bilo glede na konkurenco preprosto neverjetno. Film, ki počne vse tisto, kar počnejo najstniške komedije, le da seks nadomesti s snegom.

Ocena: vredno ogleda

BYE BYE LOVE (zda 1995, komedija, režija: Sam Weisman, igrajo: Matthew Modine, Randy Quaid, Paul Reiser, Janeane Garofalo, Amy Brenneman, Eliza Dushku, Ed Flanders, Maria Pitillo, Lindsay Crouse, Rob Reiner) Film, ki hoče moškim povedati, da je skrb za otroke pomembnejša od žensk. Matthew Modine, Randy Quaid in Paul Reiser so ločeni očetje, ki iščejo smisel življenja in ga na koncu najdejo v svojih otrocih. Ni mi jasno zakaj niso šli v videoteko, pobasali komedijo Trije moški in zibelka in si prihranili čas ter živce. To bi bilo veliko boljše in vsekakor bolj učinkovito, nam gledalcem pa ne bi bilo treba gledati njihovih dolgočasnih in premalo zanimivih prigodic.

Ocena:  nič posebnega

SLAM (zda 1998, drama, režija: Marc Levin, igrajo: Saul Williams, Sonja Sohn, Bonz Malone, Lawrence Wilson, Beau Sia, Andre Taylor, Momdu Stewart) Film, ki ga je že leta 1998 povozil čas. Nekoč so se mladi temnopolti fantje kriminalu izognili z igranjem košarke, ki so jo v osemdesetih in devetdesetih nadomestili tudi s hip hopom. Vojna med 2Pacom in Notorious BIGjem, ki sta mikrofon zamenjala s orožjem, je ta znani kliše obrnila v povsem drugo stran in zabrisala mejo med kriminalom in hip hopom, ali še bolje, nam je pojasnila, da tudi hip hop ni rešitev za boljše življenje. Prav zato je bila zgodba glavnega junaka Saula Williamsa, ki ga po krivem vržejo v ječo, kjer ga pred divjimi sojetniki rešujejo samo učinkovite rime, že leta 1998 malce neaktualna in privlečena za lase. Da si Williams po prestajanju kazni najde dekle (Sonja Sohn) in ne zna najti smisla življenja, je seveda v kontekstu poante filma, ki nam hoče reči, da bistvo niso rime, ampak iskanje smisla življenja, ki ga šele potem lahko spremeniš v rime. Slam, presenetljivi zmagovalec festivala Sundance, za katerega je režiser Marc Levin v Cannesu dobil celo zato kamero, na žalost ne prepriča dovolj in samo prvo polovico zbere dovolj energije, da ga gledalec vzame dovolj resno in z zanimanjem. Potem se zgubi v dolgočasnih verzih in nas hoče prepričati, da bodo črnci iz geta čez noč prišli samo s pesništvom. In da ne pozabim, prizor z rapom za rešetkami trga gate.

Ocena: nič posebnega

TOOLBOOTH (zda 1994, komična kriminalka, režijaome Breziner, igrajony von Dohlen, Fairuza Balk, Will Patton, Seymour Cassel, Louise Fletcher, James Wilder, William Katt) Toolbooth je film, ki mu kljub večkratnim na videz obetavnim poskusom ne uspe preseči povprečja. Lenny von Dohlen je mladenič, ki sanja o tem, da bi nekoč postal Don Johnson iz serije Miami Vice. Že nekaj časa dela na cestninski postaji in noro ljubi dekle Fairuzo Balk, ki ga za njegovim hrbtom pridno vara z ribičem Willom Pattonom in trdi, da se mu ne more zares predati, ker še vedno pogreša pred mnogimi leti izginulega očeta. Povsem navadna štorija se potem spremeni v črno komedijo, kjer Lenny von Dohlen po nesreči ubije njenega očeta, ki ga potem Will Patton predela v hrano z ribe. Po svoje zabavna, a še zmeraj ne dovolj učinkovita črna komedija.

Ocena: nič posebnega

 

4 komentarjev na “Recenzije: 3 Strikes, The Muppets Take Manhattan, Snow Day, Bye Bye Love, Slam, Toolbooth”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Snow Day mam še na videokaseti. Za pogledat je res, no. Ampak ni za pretiravat. Js sm ga takrat, ko sem kupil videokaseto, pogledal ene 5krat v enem tednu… Rezultat je bil pa podoben kot pri Obelixu, ko je v otroštvu padel v čudežni napoj. :D

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zakaj za vraga si ga gledal tolikokrat, si rabil sneženi overdose?

 3. Pepi Pepi pravi:

  Kaj pa vem, stari… Glih nova kaseta je bla, pa sm se mal preveč ufuru. :D Sicer sm pa Bushwhacked al pa Celtic Pride gledu še večkrat. Ubistvu majo te komedije iz devetdesetih nek svoj čar. :D

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pri meni pa na lestvici največkrat ogledanih filmov kraljuje Top Secret, ki sem ga po moje videl več kot dvajsetkrat :)

  Airplane pa ima poseben rekord, saj sem ga v enem tednu videl osemkrat, se pravi vsak dan enkrat, v nedeljo pa dvakrat :)

  In ja, Celtic Pride sem gledal enkrat, Bushwacked pa še nobenkrat :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !