I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale

12.04.2011 ob 15:33

John Cazale je na sceno priletel kot meteor. Kot novi James Dean, ali še bolje, kot novi Marlon Brando. Če bi rekel, da je bil najboljši igralec vseh časov, ne bi kaj dosti zgrešil. Če bi dejal, da je v svojih filmih na trenutke zasenčil celo Pacina, De Nira, Branda, Hackmana, Duvalla in še koga, pa tudi ne bi bil daleč. Njegova filmografija je kratka, toda tako zelo udarna, da jemlje dih. Najprej je posnel Botra, nato The Conversation in še enega Botra, potem pa še Pasje popoldne in Lovca ne jelene. Veličastna petorka, nekaj najboljšega, kar so dala sedemdeseta.

In Cazale, ki je tik pred premiero Lovca na jelene pri vsega dvainštiridesetih umrl za rakom in Lovca na jelene snemal hudo bolan, je bil v vseh omenjenih filmih vrhunski. Čistokrvna igralska bravura, karizma in mojster karakterja, zaradi katerega so tudi vsi ostali igralci igrali bolje kot ponavadi. Jp, če si bil v isti sceni s Cazaleom, si bil tako zelo dober, da te je komaj lovil celo Cazale. Ta markantni glumac, ki so se mu leta 2008 poklonili v odličnem dokumentarcu I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale, kjer v prvi vrsti stojijo praktično vsi glavni osumljenci. Tudi De Niro, Pacino, Coppola in Sidney Lumet, ki je umrl nekaj dni nazaj. Najbolj očaran se mi zdi Pacino, ki ga hvali iskreno in s tako velikim spoštovanjem, da gledalcu zastane dih. In če te hvali Pacino, potem ne moreš biti drugega kot eden najboljših igralcev vseh časov. Če te hvali Pacino, potem je jasno, da si res car in da te morajo hvaliti čisto vsi.

In Cazale, John Cazale, je bil res car, tako zelo nepozaben igralec, da mu resnično težko najdem konkurenco. Najprej je bil Fredo Corleone, starjši brat Michaela Corleoneja, ki ga je kot veste igral Pacino. Potem je fenomenalno asistiral Geneu Hackmanu v filmu The Conversation, nato je skupaj s Pacinom ropal banko v Pasjem popoldnevu, nakar je bil še del ekipe Lovca na jelene, ki mu ni jasno, da mu De Niro noče posoditi svojih škornjev. Velik igralec, resnično velik igralec, ki bi si tale odličen in zelo insajderski dokumentarec zaslužil že prej.

Pa končajmo z Meryl Streep, njegovo soigralko iz Lovca ne jelene, s katero sta bila zaljubljena do ušes. Če se ne motim, sta se že zaročila, skratka, bila sta popoln par, kot je dejal tudi Al Pacino. Ko je zbolel in umiral za rakom, mu je stala ob strani do konca. Tudi umrl je v njenem objemu, z njim je šla do konca, zanj bi bila pripravljena storiti prav vse. Ali kot je zaključil Pacino: “I’ve hardly ever seen a person so devoted to someone who is falling away like John was. To see her in that act of love for this man was overwhelming.”

Zdaj pa le pomislite, kaj vse bi nam lahko še pokazal, če ne bi umrl in če bi filme s tako vnemo snemal še naprej.

YouTube slika preogleda
 

8 komentarjev na “I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale”

 1. Tina M Tina M pravi:

  Uf, dober igralec. Škoda. Zdaj bi bil nekaj čez 70.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje nima noben drug igralec tako hude filmografije. Cazale niti enega filma, ki ne bi bil mojstrovina in nominiranec za najbolj prestižne oskarje ali zmagovalec le teh. Res je prišel kot meteor in snemal mojstrovino za mojstrovino. Kot da je vedel, da bu kmalu umrl in da mora zelo hitro pokazati kako dober je.

 3. Andrej pravi:

  Ali se danes sploh lahko pojavijo še tako dobri igralci, ki bi dejansko bili tako zelo dobri in bi praktično igrali v samih mojstrovinah? Mislim, da ne.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelo težko, saj je preveč šundra in bi moral kak tak model kot je bil recimo Cazale, ne take filme čakati predolgo časa in bi vmes obupal in pač pristal na šunder.

 5. Andrej pravi:

  Današnji časi niso primerljivi s starimi, to je povem jasno. Mi gre pa na kurac, da ima mnogi ljudje (predvsem mladi) odklonilen odnos do starejših klasik.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mnogim so že osemdeseta za luno, kaj šele sedemdeseta ali bog ne daj kaj črnobelega :)
  Meni je pa bedno to, da mladina hvali nek rimejk, saj nima pojma kako dober je bil original.

 7. Andrej pravi:

  Halloween, za primer.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ali pa še huje, Peter trinajsti in Mora v ulici Brestov.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !