Zbogom, Sidney Lumet

9.04.2011 ob 20:57

Filmografija Sidneyja Lumeta vsebuje kar nekaj filmov, ki jih lahko brez slabe vesti proglasim za mojstrovine, za vrhunske in zelo direktne družbene portrete, ali še bolje, kronike zelo realističnih tematik, ki gledalca vedno znova stresejo in mu dajo misliti. Če ste videli Dog Day Afternoon, Serpico in Network, sicer moje tri najljubše Lumetove filme, potem zelo dobro veste o čem govorim. Prav ta omenjena trojka po moje najbolje pooseblja mojstrstvo Sidneyja Lumeta, ki gledalca s svojimi filmi nikoli ni pustil hladnega.

Četudi je Lumet svojo zelo uspešno kariero začel na televiziji, so mu bila velika platna pisana na kožo. Že leta 1957, ko je posnel 12 Angry Man. In v šestdesetih, ko  je posnel The Hill, Fail Safe in The Pawnbroker. Zanimiva izbira je bil tudi konec sedemdesetih posneti The Wiz, črnska inačica Čarovnika iz Oza, kjer je kot veste igral tudi Michael Jackson. V osemdesetih pa sem užival ob filmih The Verdict, Garbo Talks, The Morning After, Family Business in recimo Running on Empty, kjer je blestel mladi River Phoenix, medtem ko me je Power z Richardom Gereom pustil hladnega.

Devetdeseta je začel s solidnim trilerjem Q&A, malce zaspal z A Stranger Among Us in Guilty As Sin ter vsaj zame zadel v polno z Night Falls on Manhattan. Ostrine njegovih najboljših filmov resda ni bilo več, kar je pokazal tudi z rimejkom Glorie in s sodno dramo Find Me Gulity, kjer je leta 2006 nastopil Vin Diesel. Ko sem menil, da je čas, da se poslovi, saj si uničuje enkraten renome, pa je presenetil z mojstrovino Before Devil Knows You’re Dead, kjer je bil spet v najboljši formi svojega življenja. Prav ta film je bil tudi njegovo slovo, njegov labodji spev, s katerim je spet dokazal, da je mojster režije in da ni zaman eden najboljših ameriških režiserjev daleč na okoli.

Sidney Lumet je umrl danes, star je bil 86 let, za vedno pa mi bo ostal v spominu vsaj z Serpicom in Dog Day Afternoon, kjer je kot veste raztural Al Pacino.

 

2 komentarjev na “Zbogom, Sidney Lumet”

  1. I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] Cazale, kjer v prvi vrsti stojijo praktično vsi glavni osumljenci. Tudi De Niro, Pacino, Coppola in Sidney Lumet, ki je umrl nekaj dni nazaj. Najbolj očaran se mi zdi Pacino, ki ga hvali iskreno in s tako [...]

  2. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

    [...] Sidney Lumet, ki je bil nazadnje na sodišču leta 1993 s filmom Guilty as Sin,[...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !