Jan Plestenjak: Osebno

30.03.2011 ob 16:40

Evo, dragi moji, tako se dela promocija za novi album. Če imaš novi album, moraš napasti z vseh strani. S promo koncertom po tvju, ki ga prenaša še Val 202, s plakati po vseh trgovinah, z gostovanji na vseh mogočih oddajah, z akcijo na Siolu, skratka, po modelu tuje scene, kjer mašinerija dobro ve kako se ustvarja uspešnice. Janova mašinerija deluje sto na uro, Jan pa zelo dobro ve kako se dela ubijalska promocija. Hejterji bodo rekli, da bi s tako promocijo tudi vsak drugi muskonter imel toliko hitov, toda hej, najprej je treba prilesti na tako stopnjo, potem pa vrteti gobce. Jan se res trudi, zato ga močno spoštujem, pa tudi odlične pesmi ima, take, da jim ne najdem para pri nobenem drugem slovenskem pevcu, še posebej v žanru popa, kjer so njegove balade vsaj zame na stopnji kakega Gibonnija. Edini, ki se mu približa in ga na trenutke celo preseže, je Vlado Kreslin, ostali so daleč zadaj, tako glede produkcije kot same melodike in navsezadnje tudi besedil.

Pa gremo k albumu Osebno, najnovejši Janovi stvaritvi, kjer je vsa besedila in glasbo napisal popolnoma sam. Jebat ga, Jan se zaveda, da se od avtorstva da dobro živeti in da za svoje komade ne rabi nikogar. Jan je glede tega kot R. Kelly, kar je zelo prebrisano in dobro za prihodnost. Jan vse napiše sam, ko ima čas, pa piše tudi za druge, recimo za Mašo Medik, ki odkar je z njim, močno obeta.

In Osebno je kul album, resda nima tako čudovitih balad kot so recimo Barka iz perja, Zadnje slovo, Nisi moja, Pustil ti bom sanje, Angeli, Bodi gola in recimo Moja ljubica, toda vseeno ima Ona sanja o Ljubljani, Ko zorijo jabolka, Doma in recimo Če je to konec. Pogrešam tudi kako Lolito, morda tudi Sam da ti maš mene rada, pač stil, ki po moji oceni Janu paše bolj kot rokerski prijemi, ki jih je vključil na nekaj pesmi novega albuma. Okej je tudi Navaden par, pa navsezadnje tudi nosilna Punca, ki sem se jo počasi le navadil, pa čeprav mi sprva ni bila preveč všeč. Okej je tudi Primi me za roko (če se ne motim, Jan prvič v karieri preklinja), medtem ko ostajam hladen pri Greva gor in Dajva zvezdam mir, ki nista moja scena in sta po mojem skromnem mnenju nepotrebni za tale album. Je pa zato Zvezde vedo povsem Janova, resda ne ravno najboljša, a povsem v kontekstu njegove preprostosti, ki je všeč njegovim oboževalcem.

Da skrajšam, ko mi glasbenik servira komada kot sta Ko zorijo jabolka in Ona sanja o Ljubljani, ga brez slabe vesti še vedno postavim na vrh slovenske glasbene scene. Ko doda še Doma, Navaden par, Primi me za roko in Če je to konec, pa lahko rečem, da mu je spet uspel zelo dober album, o katerem lahko vsi ostali glasbeniki le sanjajo.

SORODNI ZAPISI:

Jan Plestenjak: Klasika

Zakaj mi je Jan Plestenjak najboljši slovenski pevec

Postavljam se v bran Janu Plestenjaku

 

5 komentarjev na “Jan Plestenjak: Osebno”

 1. Pia pravi:

  Dragi Iztok tokrat si pa malo brcnil v temo. Z vsem spoštovanjem do Jana, ki ga kot glasbenika cenim, ampak tale album je zagotovo njegov najslabši v zadnjih petih letih. Malo smo se navadili ali pa razvadili, da je bil z vsakim albumom boljši, boljši so bili teksti, muska, njegov vokal. No z Osebno pa je šel krepko nazaj. Kot sem že nekje zapisala je kolikor toliko dober le en komad, morda dva. Punca je mimo, tudi Ona sanja o Ljubljani je samo povprečen. Škoda, me je razočaral, res sem pričakovala več. Drugače pa se strinjam, da ima ubijalsko samopromocijsko mašinerijo, pravzaprav, če sem odkrita, celo malo preveč. Prodal se je še Merkatorju in počasi dobivam občutek, da je on tisti, ki pada in da v resnici sploh noče, da bi ga kdo prijel za roko. Ne morem se znebit zoprnega občutka, da je šel tokrat predaleč in da se njegov obraz in z njim tista njegova dobra, iskrena muska, počasi izgubljata v želji po zaslužku. In priznam, da mi je žal.

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Upam, da Jan pride enkrat na tvoj blog in ti že zavoljo vse tvoje promocije ponudi sodelovanje pri kakšnem komadu … npr. Jan feat Iztok: Ko si sanjal njega aka In LOVE forever!!!

  ;-)

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, kot vedno te bom vprašal, kdo dela boljše albume pri nas v žanru popa in balad? Pa kdo ima boljšo produkcijo? Kreslin ne šteje, ker sem ga omenil že v tekstu, Gal Gjurin pa tudi ne, saj je še vedno nekaj razredov za Janom kar se prekrasnih balad tiče.

 4. Lili pravi:

  Podpišem! :) Meni sicer Jan nikoli ni bil posebej všeč, razen nekaj posameznih komadov. Ampak niti pomotoma ne bi recimo poslušala/kupila/dol potegnila njegov album. S tem Osebno je pa še mene obnorel :D Ona sanja o Ljubljani je čisti presežek. Pa tudi Punce se človek navadi in tudi ta rata prava bejba na tem ploščku. Jan, kapo dol.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Pivo in Cvetje, Laško, Jan Plestenjak, Gibonni pravi:

  [...] jan-plestenjak-osebno/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !