Jebeni tovornjaki

29.03.2011 ob 04:55

Če sem za vinjeto odštel skoraj sto evrov, potem se hočem po avtocesti voziti vsaj 130 kilometrov na uro. Da je to zaradi tovornjakov, ki jih je vsako leto več in ki se še vedno prehitevajo po pol ure, praktično nemogoče, pa je seveda stalna praksa naših avtocest. Tovornjakom pri nas nihče ne more do živega. Tovornjaki so pri nas bog in batina. Da nam zaradi teže uničujejo ceste, ki jih potem plačujemo mi, niti ne bom govoril. Da bi parkirali tudi na strehah naših avtomobilov, ne bi bilo nič čudnega, saj parkirajo in se ustavljajo, kjer se jim zahoče. Vozniki osebnih avtomobilov smo na avtocestah zadnje čase ogrožena vrsta, beli polarni medvedji mladički med orjaškimi gozdnimi medvedi, ki se množijo kot gobe po dežju. In se sredi vožnje spomnijo tudi vijugati sem in tja, tako očitno, da te skoraj zrinejo s ceste. Še posebej v tunelu, kjer imajo v glavi, da so očitno široki le pol metrčka.

Nimaš kaj, slovenske avtoceste so primerne za rimejk Convoyja, ki ga je v sedemdesetih posnel Sam Packinpah. Ali pa za rimejk Spielbergove cestne srhljivke Duel. Pa tudi za četrti del Pobesnelega Maxa, kjer bi vlogo glavnega zlikovca zaupal Patricku Vlačiču.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda
 

32 komentarjev na “Jebeni tovornjaki”

 1. Nick pravi:

  Vsekakor se strinjam. V primerjavi z važnostjo vsakokratne misije I.G. bi se morali tovornjakarji na relaciji CE-LJ striktno držati desnega pasu :) )

 2. Ph pravi:

  Oh, pretiravaš. Vsaj s tistim o ceni vinjete. Zastoji so pač povsod, tut v drugih državah, promet tudi.

  Saj meni gre tudi na živce vse to, ampak se mi ne zdi, da obstaja neka realna rešitev (razen kaznovanje za tovornjake, ki nevarno/počasi prehitevajo in švenkajo po cestah – ampak to potem v prvi vrsti rabijo brco v rit policaji, ki namesto teh tovornjakarjev lovijo tiste, ki se vozijo 10 km/h več).

  Pa po moje za hitro uničujoče AC niso toliko krivi tovornjaki kot pa jebeni gradbinci, ki so v toliki meri šparali z materialom, da so bile hin še pred potekom garancije.

 3. B.Tilnik pravi:

  KOMENTAR IZBRISAN ZARADI NEUPOŠTEVANJA TEME ZAPISA

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nick, glede na važnost vsakokratne misije tovornjakarjev sploh ne bi smelo biti.

  Ph, grem stavit, da noben tovornjakar, še posebej tak s tujo registersko, pri nas še ni dobil kazni za vragolije po avtocesti in za nedovoljeno parkiranje. Za državno blagajno smo aktualni Slovenci, pa četudi se peljemo 131.

 5. Andrej pravi:

  Nekaj sto metrov stran od moje hiše je tovarna, zraven nje pa že precej star most (ne vem kakšna je nosilnost). In meni nič, tebi nič, tovornjakari parkiraijo direktno na star mosti, ki je že hudičevo zdelan. Vem, da je nekdo pred nekaj časa klical policijo, a so se izgovarjali zaradi pomankanja prostora. Pomankanja prostora?! Tovarna ima veliko, prazno dvorišče, pa še zunaj ga je veliko. A ne, direktno na star jebeni most! Pa pizda, no…

 6. klemenix klemenix pravi:

  To pa tudi mene moti. In prav sanjam, da bi pri nas dobili res vrhunsko železnico in bi vse te tovornjakarje obvezo nalagali na vlak. A to so žal se sanje.

  Še bolj kot to pa me moti, da plačamo tistih slabih 100€ za vinjeto in je potem stanje na avtocestah tako, kot je. Izredno me moti, da še sedaj niso podrli cestninskih postaj in bodo namesto tega pred in za le-te postavljali radarje. Baje. Kar nekaj. Pa bi bilo za varnost in boljši pretok prometa to izredno fajn.
  Poleg tega so avtoceste na nekaterih odsekih izredno slabe. Sam se vozim po primorski avtocesti proti LJ in ponekod so se na obeh pasovih pojavile dobesedne kolesnice, vdrt asfalt. Če na tak odsek priletiš s 130 avto kar zapleše in že dostikrat sem se pošteno ustrašil zase in za sopotnike. Sedaj, ko vem, kje se mi to največkrat dogaja prekleto pogledam, da grem tamle počasneje.

 7. STELA pravi:

  štala….tovornjakov se jaz na cesti v bistvu bojim…sploh prehitevat

 8. Svit pravi:

  Vsak dan se vozim na relaciji CE-LJ v službo in nazaj in dejansko ne vidim problema. OK, seveda so moteči, ampak ne pretirano. Veliko bolj mi grejo na kurac idioti, ki se mi, ko vozim recimo 120-130 in PREHITEVAM kamione, počasnejša vozila, prilepijo in mi začnejo blendati. TO je pa res za popizdit.

  In večji problem kot kamioni se mi zdijo VELIKO pretovorjeni romuni v kombijih, ki poleg nabito polnega avtomobila, seveda preko vseh meja nosilnosti, vlačijo še prikolice in to pogosto take z avtomobilom gor. Srečujem jih ob 5h uri zjutraj in točno vidim, da niso spali že nn-ur. Kamionarje vsaj malo preverjajo glede počitka z tahografi, tele se pa vozijo z vozilom, ki je s prikolico dolgo 12-15 metrov, imajo naloženo kot zmešani in plačajo samo vinjeto.

 9. klemenix klemenix pravi:

  @Svit: ko smo pri teh romunih bi dejal, da jih ogromno zasledim tudi jaz. A popravil bi te in dejal, da jih velika večina še vinjete nima.

 10. pikapoka pravi:

  se strinjam, ti tovornjakarji, ki prehitevajo po levem pasu in vozijo manj kot 100, so res kriza… pa jim nič ne moreš

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, ko bo enga fuknalo v vodo, bo pa mir.

  Klemen, cestninske postaje bi bilo logično podreti, res je, toda kaj veš, lahko da nekoč preidemo nazaj na star sistem pa jih bo spet treba na novo graditi. Kaj pa kapije, kjer ni označeno, da je za vinjete? Čemu služijo? Radarji bodo umazanija, vsekakor, toda po drugi strani pa se poraja vprašanje, zakaj folk ne pelje 40, če je pač taka omejitev. Nimaš kaj.

  Svit, taki živčni modeli so res idijoti, tudi če greš med prehitevanjem 140 ali še več, ti blendajo, ker bi radi očitno peljali 200. Toda vseeno mi ne upočasnijo vožnje in ne požrejo toliko živcev kot tovornjaki.

  Pikapoka, o tem fenomenu, ki mi ne bo jasen nikoli, sem pisal tule:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/02/04/kaj-je-finta-tovornjakov-ki-drug-tovornjak-prehitevajo-dve-uri/

 12. ninja pravi:

  tako mnenje sem imel od 18ega do 20ega leta

  potem pa sem gledal na enem nemškem kanalu dokumentarno o tovornjakarjih in oči so se mi odprle, da obstajajo tako hitri(ok, za osebne avtomobile so tudi ti počasni) in počasni tovornjaki in tudi ti se morajo med sabo prehitevati

  bolj me jezijo vozniki(na avtocesti), ki vozijo 100-120 po prehitevalnem pasu(in teh je OGROMNO) in potem se ustvarjajo jare kače, ker se debilčki nočejo umakniti na desni pas

  no in tako morajo tovornjakarji voziti vseskozi, saj ko vidiš kolono petih šestih tovornjakov, brez skrbi, da bi lahko vsaj trije vozili hitreje

  in zakaj se prehitevaj precej dlje kot osebni avtomobili? mislim fak no, a je to sploh treba razlagat

  uglavnem, nikol več ne trobim in blendam tovornjakarjem

  mal se raj zbudte pa nehite bit nestrpni, modeli samo opravljajo svoj šiht in tu pa tam prehitijo tovornjak pred sabo ki je počasnejši

  in vse skupaj traja kvečjemu pet minut(spomnte se na to ko čakate eno uro v čakalnici kjerkoli), s tem da se tu še vedno premikate

 13. tomo pravi:

  ne le kamionđije ampak tudi šoferđine avtobusov miislijo da so kralji na cestah,ki hočjo zmer met prednost četudi je nimajo in jo izsilijo,pa tud če povzročijo nesrečo nočjo bit nikoli krivi,evo primer mojega strica,ki je tipičen primer nadutega frajerskega šoferja avtobusa s sončnimi očali in žvačko.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ninja, itak da obstajajo “hitri” in “počasni” tovornjaki, no ja, raje bi rekel, hitri in počasni vozniki tovornjakov, toda vseeno me zanima, zakaj greš prehitevat drug tovornjak, če se zavedaš, da ne boš zmogel naloge opraviti prej kot v dveh minutah, saj tvoj tovornjak preprosto ne potegne hitreje, prehitevani voznik pa te bo očitno zajebaval in namerno pritiskal na gas, da ga ja ne boš prehitel dovolj hitro. Je tako težko furati brez prehitevanja, glede na to, da itak furaš le pet kilometrov več od tovornjaka pred sabo in ne boš nikamor prišel hitreje, še posebej na našis cestah ne, ker je vedno gužva prav zaradi tovornjakov in cestninskih postaj.

  Tomo, vozniki avtobusov so poseben primer, saj jim res seka sto na uro. Še posebej v Ljubljani, kjer so jim dali zakonsko pravico, da imajo vedno prednost. Razumem, da je to na nek način potrebno, saj bi drugače predolgo časa čakali na postajah, toda četudi že pelješ mimo njih, bodo oni zapeljali na cesto, saj jih boli kurac, če se bodo zakantali vate. V tem je problem teh čudakov, da pač zapeljejo na cesto ne glede na to kako je stanje.

 15. Tina M Tina M pravi:

  Strinjam se, včasih so tovornjaki na cestah res strašljivi in nemalokrat se zgodi, da jih je na desnem pasu tudi po več v vrsti. Nekateri vozijo ok, nekateri pa kar plešejo po cesti, da ne veš, če ga je sploh varno prehiteti. Najhuje pa je v dežju, ko greš mimo in ti izpod gum cel čas prehitevanja meče vodo v šipo, da ne pomaga niti najhitrejše delovanje brisalcev. Da ne govorim o tem, kako ponekod zasedejo bencinske črpalke od začetka, po celem parkirišču pa vse do konca.

 16. ROBI pravi:

  pomislite samo kaj bi vi jedli, s čim bi se vozili,…….če tovnjaki na bi pripeljali blaga v trgovine, bencinske servise,… no seveda je pa tudi res da so nekateri vozniki tovornjakov nesramni ampak tudi z osebnimi avtomobili nekateri niso nič bolši VČASIH ŠE SLABŠI !!!!!!!!

 17. Roman pravi:

  Zanimivo. Pa veste, da imajo kamioni blokado na 90 km/h ? Obenem morajo paziti kakšen in kako naložen tovor imajo, se je kdo vprašal kako zavira kamionar, ko ga izsili kdo z os vozilom? Zaradi pospeška pri zaviranju kljub temu, da je privezan, tovor lahko “udari” naprej v kabino. Videl sem tak primer, na srečo voznik udar tovora preživel !! Na posnetku te je kamionar “oviral” slabo minuto, koliko traja v bifeju, da ti kelnerca postreže kavo ali pivo ? Več ! Nisem kamionar, vendar veliko vozim, tako doma, po Evropi, tudi USA in Kanadi, tako nestrpnih voznikov kod v Slo drugje ni, ali zelo redki. Pa se je tudi kdo vprašal, da ti vozniki vozijo material v “vašo” tovarno ali izdelek iz nje, da imate sploh delo ? Lep in miren, predvsem manj živčen dan na cesti. Včasih je potrebno voziti tudi malce počasneje kod samo “ful gas”, gledati tudi na druge, ne samo nase. Strinjam pa se glede počasnih voznikov osebnih vozil na prehitevalnem pasu in tistih, ki prehitevanje začnejo “na takoj” brez , da bi sploh pogledali v ogledalo.

 18. klotilda pravi:

  Pa bi se kdo, ki pizdi čez tovornjakarje kdaj tudi v njihovo kožo spravil?
  Zakaj so na cestah? Ker hočemo , da nam vse, kar potrebujemo in “potrebujemo” pripeljejo do riti. Vsi po vrsti. In oni pač to opravljajo – se pravi, to je njihova služba. Ne več ne manj. Pri tem jedo in spijo v kabinah – nekje pa mora ta kabnina tudi stati – torej – ko se gradi avtocesta je pač treba misliti tudi nanje in narediti tudi dovolj parkirišč za tovornjakarje.
  In ni res, da samo vozniki osebnih avtomobilov plačujejo kazni. Tudi tovornjakarji jih. Njihova potovalna hitrost je 90 km na uro, ki je ne smejo prekoračiti niti za km – in prehitevanje naj bi trajalo največ minuto. V Nemčiji ni trte mrte – če ujamejo tovornjakarja, ki dela sranje na cesti – bo pol meseca delal zastonj – drugič bo za isti prekršek delal dva meseca. In – vsak policaj lahko pregleda tahograf (oz. zdaj magnetno kartico) tovornjakarju za ves mesec nazaj – kar pomeni kazen za nazaj, čeprav te takrat niso ujeli pri prehitri vožnji, premalo postankov – ali počivanja toliko ur, kot je predpisano.
  Seveda pa lastniki prevozniki in lastniki podjetij, ki robo naročajo zahtevajo, da se roba pripelja ob določenem času tja, kamor mora, pa gužva na cesti gor ali dol – zato se veliko tovornjakarjev poslužuje tudi goljufanja (ne povem kakšnega) – za kar, če ga ujamejo stakne še ohoho visoke kazni.
  Torej – ko pizdite čez tovornjakarje se spomnite tudi, da morda prevažajo prav tisto, kar boste imeli opoldan na mizi, morda vaš novi avto, ki ne bo mogel po AC tako hitro, kot bi vi želeli – ali tablete,ki jih boste nabavili v najbližji lekarni, ko vas bo bolela buča. Če ne vi – pa nekdo drug.
  Vsi in vse je povezano – in AC niso dirkališča – 130 km na uro pa ti ne zagotavlja tista nalepka, s katero plačaš uporabo cestišča – ampak prazna cesta – kadar je. M.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vse to, kar pišete, še vedno ne spremeni dejstva, da se mnogi tovornjaki prehitevajo kot totalni idioti in da očitno uživajo, da v glavo jebejo ostale voznike, ker jim je pač dolgčas ob urah in urah vožnje. In dejstva, da parkirajo povsod tam, kjer se jim zljubi, pa četudi to pomeni, da zabarikadirajo dostope do pumpe in odhod iz pumpe.

 20. Rika pravi:

  Hm, se strinjam…je zoprno se vozit po avtocesti v takšni gužvi, še posebej z mojim minijem, ki komaj komaj dobi na hitrosti, potam pa moraš bremzat, ker pred tabo prehiteva tovornjak in potem spet komaj komaj dobiš normalno hitrost :) )))

  Ampak, mene v tej zgodbi bolj muči druga stvar: A je to šofer snemal? ;) To bi lahko bila zgodba zase, kaj je oz. ni bolj…ne, ne zoprno…ampak nevarno!

 21. Roman pravi:

  Gužva na cesti v Sloveniji ? Obvoznica v LJ in ostale ceste ob določenih urah, da. Drugače pa, verjetno premalo vozite po tujini, vsaj ac proti Benetkam in dalje, neskončna kolona kamionov, pa “rush hour” okrog velikih mest po Evropi …. Pač voziš med njimi, če kdo želi “umirjeno” vožnjo še vedno obstajajo stare ceste. Tam je bolj malo prometa, kamionov skorajda ni, razen lokalnih dostav. Da se kamionarji prehitevajo kod totalni idioti … prevoženih imam blizu milijon km, pa sem bolj malo tega videl. Pač nekateri ne dojamejo, da niso sami na cesti, cestnino in cestne takse plačujemo vsi, ki se vozimo, ne samo nekateri. Zakaj kamionarji parkirajo “povsod” kazen za 2 minuti (dve minuti) prekoračen čas vožnje, je plačal znanec, mislim, da 150,00 EUR … sedaj pa izračunajte točen čas vožnje tudi s kamionom v neki gužvi ..? Sicer pa “klotilda” , bravo, točno. Pa “rika” tako je, kakšen je že voznik, ki med vožnjo telefonira, snema, morda prižiga cigareto, brska po avtu in radiu .. verjetno tudi občasno vijuga po cesti, in komu “zagreni” dan, srečno vožnjo vsem.

 22. ninja pravi:

  uživajo ko jebejo ostale voznike?? kake izjave so to?

  to pa da zafilajo pumpo(ala Lopata OMV) je pa kriva infrastruktura pumpe oziroma manjko parkirnih prostorov(OK to so zdaj uredili)
  dejstvo je, da morajo tovornjakarji zakonsko počivati

  aja, zdej sem vidu, da je že roman tud lepo napisu

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Roman, stare ceste, kjer policaji prežijo nate kot risi, da te orubijo za zadni evro? Ne, hvala.

  Ninja, izjave, ki nesejo vsakodnevno dogajanje na naših cestah.

 24. lisica pravi:

  kamion ima omejitev na 89km/h. nekoč je blo brez blokade,pa so preveč “divjali”. jaz osebno se jih ne bojim na cesti,navsezadnje so le poklicni vozniki in sigurno ne bi ogrožali drugih. prehitevajo pa zato,ker je kamion pred njimi le ščepec počasnejši in ko vidi,da ga prehiteva drug kamion,zanalašč iztisne še zadnje moči iz sebe:) dostkrat sem se že peljala zraven in moram povedat,da jim nč ne manka;)

 25. MAN pravi:

  Sam osebno sem poklicni voznik-tovornjakar in se malo sprašujem, če se IZTOK GARTNER & co. sploh zavedate kake bedarije pišete. S plačilom vinjete si še niste pridobili ekskluzivne pravice do avtoceste, ampak je to samo plačilo za uporabo le te. Na slovenskih AC je okrog 70% osebnega prometa 30% pa tovornega, prihodek DARSa pa je glavnem z tovornega prometa. Če kdo misli, da se bo tovor preusmeril na železnico, lahko samo sanja. Dejstvo je, da je železnica nefleksibilna, naročniki prevozov pa zahtevajo, da je tovor pobran na vratih, pripeljan točno ob času na vrata in to železnica ni sposobna. Še nadalno bi vprašaj IZTOKa in podobne, če že imate toliko proti tovornjakom, zakaj potem uživate v luksusu modernega sveta in se raje vrnite za kakšnih 100let nazaj. Vaš avto je tovornjak pripeljal do prodajalca, še prej je tovornjak pripeljal dele v tovarno, kjer so ga izdelali…
  Tudi gorivo ne pride po zraku do bencinskega servisa, tako kot ne vse stvari, ki jih kupite v trgovini. Vse to se pripelje s tovornjakom in če ste mnenja, da so tovornjaki višek na cesti, se vsemu temu odpovejte, tudi službi, ker vaše podjetje ne more preživeti, če ne dobiva redno surovine in se izdelki ne dostavijo k strankam. Pa še kakšn o osneževanju okolja, tovornjak s skupno maso 40t lahko prevaža 25t tovora pri porabi 30-33l goriva, vaše osebno vozilo, ki prevaža samo vas in kak kos pritljage rečemo cca 100kg pa porabi od 6 do 10l za povprečna vozila. Kdo torej je večji osneževalec?
  Tovorna vozila imajo elektronski omejevalec hitrosti, zato so prehitevanja dolgotrajna, v današnjem času pa je vsaka minuta pomembna, kajt stranke pritiskajo, zakonsko je omejen čas vožnje…
  Glede parkiranja, je res veliki problem, samo tu je v največji meri kriva država, ki se zaveda, da bi se moglo drastično povečati število parkirišč na AC, posebaj na relacij Madžarska Italija, ampak od nje ni nič. Ko se vozniku izteče čas vožnje, mora parkirati, drugače sledi kazen par sto evrov zanj in čez 1000 za odgovorno osebo, pri tem pa si večina policistov ne da dopovedat, da ni bilo parkinga. Rezultat tega je, da so obstoječi parkingi prenatrpani in marsikje vozniki parkirajo pred trgovskimi centri, ob cestah, na parkiriščah za osebne…

 26. Še kako nas potrebujete pravi:

  Spoštovani vozniki, ki pljuvate po voznikih kamionov!
  Večkrat poslušam kako nas preklinjate, kaj vse smo za vas in kako ničvredni smo! Hvala vam! Ne zavedate pa se, da vam v istem trenutku peljemo vaše vsakdanje dobrine, ki vam krasijo domove, vam delajo polne trebuščke in vas hvalijo navzven! Res ste posrečeni. Če bi vsaj malo poznali zakone, bi vedeli, da smo dolžni po določenem času vožnje stati, to, da ni prostora pa ne krivite nas, saj ne delamo parkirišč mi ( zavedam se tudi kako so poskrbljena za nas), vozila nam gredo v povprečju 88-89km/h, če pa je pred nami kateri tovornjak, ki je počasnejši, pa ga imamo tudi mi pravico prehiteti, če le-tega ne prepoveduje znak. V veliki večini vozimo vozila v skupni masi 40ton, kar je dovoljeno po vsej Evropi ( ponekod še nekaj več)! Prosim Vas vse neljubitelje kamionov, da nas ne zmerjate, saj poglejte včasih tudi vase in se vprašajte kakšen človek za vraga pa sem, če človeku ne pustim opraviti svojega dela, za nameček pa ga še zmerjam. Za lažje razumevanje napisanega, bi Vas pa lepo prosil, vzemite si še dobre 3minutke časa in si poglejte o čem Vam govorim. Pa lep pozdrav nestrpneži!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=0t2pNAiWiiA

 27. maky pravi:

  samo eni ste res biseri malo si poglejte ta nemški posnetek pa se zamislite

  http://www.youtube.com/watch?v=0t2pNAiWiiA

 28. majstore pravi:

  kreten!!!

 29. sosed pravi:

  Prvo kot prvo se strinjam, tovornjaki so moteči za promet. A vendar so najpomembnejše in najbolj uporabljeno transportno sredstvo za krajše razdalje (predvsem door to door). In sedaj kaj naj naredimo, naj damo vse tovornjake na železnico??? Če bi bili za odtenek bolj izobraženi o situaciji bi vedeli, da prevoza izpod 300-500 km ne bo nobeden delal z železnico, ker je nafta še PREPOCENI in je tovornjak najhitrejša rešitev. Smešno se mi zdi, ko pišete kako grozni so tovornjaki, ker jim šprica voda izpod koles… pa kaj so vozniki krivi za to??? NE za to je kriva naša država, ki ni sposobna vgradit poroznega asvalta, ki “pije” vodo (takšnega imajo v Italiji, če ste bili kdaj tam). In še glede parkiranja spet najprej vprašanje: Ali so vozniki tovornjakov krivi, če so naša počivališča in bencinske črpalke obupno poddimenzionirane? V enem dnevu gre povprečno mimo Loma 7000-8000 tovornjakov (PLDP), počivališče pa ima kvečjemu 10-15 parkirnih prostorov! In seveda imajo tovornjaki omejen čas vožnje na 9 ur dnevno. Seveda nimajo kam parkirat in parkirajo kjer je pač prostor. Niso oni krivi za tako stanje na cestah! Lepo prosim, poglejte kakšen dokumentarec več, bodite bolj strpni in poglejte zadevo širše. Glede ukrajincev s kombiti pa delim mnenje s prej napisanim, to so najhujši švercerji, dokazano vsakega ko ustavijo ima sigurno nekje skrite cigarete. Srečno vožnjo in Lep pozdrav:)

 30. lisica pravi:

  Tisti, ki po naših cestah delajo tako imenovane zastoje, so večinoma tuji šoferji. Naši so med tednom v tujini, to so pravi šoferji. In niso oni krivi, da je v Sloveniji samo en ušiv autohof. Valda se jim bolj splača po 4 urah delat pavzo na še tako zafilanem parkingu, kot pa plačat kazen. Če je pa to prehitevanje tako zelo moteče, jim pa poblendajte:) Sicer jih pa popolnoma nč ne briga, če koga to moti. Dejstvo pa je, da sem jih na cesti vsi bojijo. No, js že ne:) i love them!

 31. 5RA pravi:

  Poleti, med turistično sezono, ko so naše ceste še bolj obremenjene kot ponavadi, pogosto slišim, kako se ljudje pritožujejo zaradi tovornjakov na cesti. Saj res obremenjujejo ceste, povzročajo zastoje in onesnažujejo okolje, vse to je res. Vprašanje pa je, kdo je za takšno stanje na cestah odgovoren in kdo lahko kaj stori, da ne bo več tako.

  Če pogledamo na cesto poleti, opazimo motorje, avtomobile, avtodome, kamp prikolice, kombije, avtobuse in seveda tovornjake. Veliko različnih cestnih motornih vozil uporablja naše ceste, pa so vendar za vse cestne zastoje krivi tovornjaki!? Morda bi bila najlažja rešitev, da uvedemo prepoved vožnje po naših cestah za vse tovornjake kar za ves čas, ne zgolj ob nedeljah in praznikih, a verjetno bi bile vse trgovine prazne že v nekaj dneh in ne bi imeli kaj kupiti. No, saj to sploh ne bilo slabo preizkusiti, saj bi mogoče tako začeli spoštovati delo voznikov tovornih vozil in dojeti, zakaj sploh vozijo po cesti.

  Upoštevati moramo dejstvo, da vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ne uporabljajo vinjetnega ali elektronskega cestninjenja. Zato se morajo tovornjaki na cestninskih postajah še vedno ustavljati in plačati cestnino. Lahko sicer uporabljajo tudi druge načine plačevanja cestnine, ki jih ponuja Dars, a prav nobeden od načinov ne ustreza pretočnosti prometa, ki bi bila potrebna glede na število tovornjakov na naših cestah. Prav zaradi “nepotrebnega” ustavljanja se močno onesnažuje okolje, saj tovornjak s skupno maso 40 ton potrebuje kar cel liter goriva pri speljevanju. Koliko strupenih izpušnih snovi se torej spusti v zrak, ko pred cestninsko postajo čaka vrsta tovornjakov in se premikajo po polžje? Preveč, veliko preveč. Prav zaradi takšnega cestninjenja tovornih vozil prihaja do dolgih zastojev pred cestninskimi postajami po celi Sloveniji, ki prizadenejo tudi voznike avtomobilov in druge uporabnike avtocest. So za takšen način cestninjenja krivi vozniki tovornih vozil ali prometna politika? Odgovor je jasen. Tudi vozniki tovornih vozil si želijo enostavnejše cestninjenje, ki ne bi povzročalo zastojev, ustavljanja na cestninskih postajah in s tem onesnaževanja okolja.

  Če se prav vam še ni zgodilo, pa ste zagotovo že slišali zgodbo kakšnega znanca, kako se je vozil po avtocesti, in ko se mu je končno, zaradi gneče, uspelo prebiti na prehitevalni pas, je prav v tistem trenutku, prav pred njegovo vozilo zavil tovornjak, ki se je lotil prehitevanja drugega tovornjaka. Ojoj, je sploh možno kaj hujšega? Tovornjak, ki vozi pred nami, vozi le malo hitreje od drugega. Vprašanje je, ali mu je res treba prehitevati tovornjak, ki vozi le malo počasneje od njega. In odgovor je: JA! Zakaj? Ker glede na razdaljo, ki jo vztrajni vozniki prevozijo v enem dnevu, to lahko prinese veliko časa. Drugi razlog pa je v cestnini. Zakaj bi plačeval tako drago cestnino, potem pa ne bi vozil tako, kot lahko? Pa vendar takšno prehitevanje moti veliko ljudi in preklinjajo voznike, vendar pomislimo malo drugače. Je res voznik kriv, da je tako? Je voznik kriv, da so na naših cestah zastoji? Ne, niso krivi vozniki, ki le opravljajo svoje delo, krivdo lahko zvrnemo na koga drugega. Pogosto se jezimo le na voznike tovornih vozil, ki se prehitevajo na takšen način, a če dobro pomislimo, moramo priznati, da je takšen način prehitevanja pogost tudi pri drugih uporabnikih avtocest.

  Vse voznike tovornih vozil bi morali spoštovati, saj le opravljajo svoje delo, zaradi nas. Ste kdaj pomisli, da je v trgovino vaš najljubši jogurt pripeljal prav tisti voznik tovornjaka, na katerega ste se zjutraj jezili? Danes smo ljudje navajeni, da v vsaki trgovini dobimo vse tisti trenutek, in bog ne daj, da se nam kdaj zgodi, da v trgovini ni naše najljubše pijače. Pa ste pomislili, da zato, ker tovornjak z vašo najljubšo pijačo čaka v koloni na cesti?

  Da je stanje na cestah takšno, kakršno je, torej niso krivi vozniki, verjemite mi, tudi oni ne marajo gneče, del na cestah, ustavljanja na cestninskih postajah in zapor, krivi sta torej logistika in prometna politika. Verjetno bi bilo treba razviti logistiko na nivo, ki bi bil primeren glede na število vozil, ki v določenem času prevozijo določen cestni odsek. Lahko bi zgradili tretji pas na odsekih avtocest, kjer je prometna obremenitev največja, uvedli ustrezno cestninjenje za vsa vozila, vlagali v železniški razvoj, da bi lahko predvsem tranzitni promet preusmerili na vlak in tako razbremenili ceste, a kaj, ko še avtocestni križ ni v celoti zgrajen. Moj namen ni rešiti problem zastojev na naših cestah, ker je to naloga prometnega ministra, vse, kar želim, je le to, da se ljudje ne bi več jezili na voznike tovornih vozil, ki le opravljajo svoje delo, nam v dobro. Naslednjič, ko bo pred vami tovornjak prehiteval drugega, raje pomislite, da se morda pelje po cesti prav zaradi vas.

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Okej, štekam, vse je z razlogom, toda to še vedno ne pomeni, da je to kul, da moram biti vesel, da se to dogaja in da prav tovornjakarji v imenu tega ne počnejo zares trapastih reči. Tudi ko parkirajo pred bloki in zaradi njih voznik reskira nesrečo, saj ne vidi nikamor, ko hoče zaplejati na cesto.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !