Recenzije: Drive Angry, The Adjustment Bureau

15.03.2011 ob 23:12

DRIVE ANGRY

Nicolas Cage je Milton, maščevalni in podivjani možakar, ki išče svojo vnukinjo, katero so ugrabili člani zloglasnega kulta, ki ga vodi Jonah King (Billy Burke), novi mesija, ki bo svet popeljal v pekel. Milton, malo Mad Max, malo Man on Fire, malo pa Desperado, je ultimativna maščevalna mašina, padli angel, ki se je vrnil iz pekla. Frajer, ki svoje nasprotnike pobije kar med seksom. In neuničljivi junak, ki si luknjo v očesu seveda pokrije s sončnimi očali. Četudi režiser Patrick Lussier kot vedno reciklira vse mogoče finte, filme in žanre, je tale pizdarija dosti boljša od kakega Ghost Riderja, kjer je Nic Cage zganjal podobne oslarije. Dejansko gre za solidno cestno akcijo, za poklon grindhouseu, ali še bolje, za odfukano ekranizacijo epske pesnitve Paradise Lost Johna Miltona, ki pa ga žal hudo polomi v zadnjem obračunu, ki je tako zelo bedast in otročji, da gledalca zaboli glava. V vlogi mladenke, ki pomaga glavnemu junaku, se kljub nekoliko premajhnem emšu solidno znajde Amber Heard, medtem ko svojih pet minut kot za šalo pobere tudi William Fichtner, še en angel iz pekla, ki nas spomni na grozljivko The Prophecy. Nic Cage je zadnje čase resda sinonim za posrane filme, toda Drive Angry je vendarle bolj gledljiv in zabavnejši kot The Sorcerer’s Apprentice in Season of the Witch. Sicer pa boste težko našli glumca, ki bo sploh sprejel vlogo kot je tale. Tako nor in željan denarja je zadnje čase le Nicolas Cage.

Ocena: nič posebnega

THE ADJUSTMENT BUREAU

The Adjustment Bureau, po domače, žepni Inception, je izjemno zanimiv in kljub večkrat premlevani tematiki inovativen film, posnet po kratki zgodbi kultnega Philipa K. Dicka, ki nas strese do temeljev, da se vprašamo, kaj pa če je vse to res. Kaj pa če svoje usode resnično ne krojimo sami in jo določa ekipa profijev, ki se sproti dogovarja kaj se bo dogajalo z našim življenjem. In tu je David Norris (prepričljivi Matt Damon), ki zjebe sistem. Ki dokaže, da ljubezen premaga vse in na kocko postavi svojo izjemno prihodnost, kjer bi postal ameriški predsednik. Prav zato, ker se ekipa Adjustment biroja zaveda, da je v mladeniču potencial, da postane nekaj več, mu ljubezni z obetavno plesalko Elise Sellas (solidna Emily Blunt) ne dovoli, ali še bolje, mu je prepove in zagrozi, da ga čaka resetiranje možganov, če je ne bo pustil na miru. Birojevci se zavedajo, da bo v primeru ljubezni zasral politično kariero in postal le še ena povprečna ovca. Le še en možakar, ki nima pojma, da lahko o svoji usodi odloča sam. Toda pozor, Norris jim dokaže, da je prav ljubezen edina spontana reč naše usode, na katero nimajo vpliva pa če se še tako zelo trudijo in mu nastavljajo številna polena. Ali kot pravi Terence Stamp, eden izmed šefov Biroja: “Ko smo vas pustili same, ste zakuhali drugo svetovno vojno in holokavst.” Drži, Birojevci so naša vest, brez njih ljudje preveč zaidemo in začnemo početi prehude oslarije. Tako vsaj pravi tale film, tale razgibana, dinamična, napeta, dobro posneta in vseskozi bistra štorija, znanstveno fantastična romantična kriminalka, ki gledalca ne pusti na cedilu in se vseskozi poigrava z njegovimi možgani. Z dojemanjem lastne usode in dejstva, če smo res krivi, da nekomu, ki je bil v naši bližini, ni uspelo ujeti sanj.

Ocena: vredno ogleda

 

7 komentarjev na “Recenzije: Drive Angry, The Adjustment Bureau”

 1. MATEj pravi:

  Če ne zaradi druzga, bo treba Drive angry pogledat zaradi Amber! Res je huda bejba :)

 2. MATEj pravi:

  Aja: men še vedno ni jasno, kje najdeš dobre torrente za tako nove filme ali pač gledaš neko slabo sliko in zvok? A lahko vsaj poveš, kateri release si ti to dol potegnu, ker kar sem probal jaz, zame to ni gledljivo.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še nisi nikoli slišal za kino, prijatelj?

 4. MATEj pravi:

  Ej, sploh nisem vedel, da je že v kinu. Nad Kolosejem sem že obupal! Ponavadi zamujejo s filmu tudi po pol leta. Kar ne morem verjet, da je tale pri nas že samo kak mesec za premiero v Ameriki. No pa na splošno se mi zdi, da vidiš filme preden pridejo k nam v kino oz. take ki jih pri nas sploh ni v kinu in še preden se da dobit kakšne kvalitetne torrente.

 5. Sergej pravi:

  jaz pa ne morem razumeti

  da niso dali v kino filma “The Town” in “Three Next Days”

  drugače pa je T adjustment bureau super film ;) je vreden ogleda

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi sam včasih razmišljam zakaj eni filmi pridejo k nam, drugi pa ne oz. zakaj eni pridejo tako hitro, drugi pa tako počasi. Razumem distributerje in željo po dobičku, toda večkrat pride kak res posran film, za katerega je jasno, da ne bo naredil ničesar niti med Slovenci, kako dober, ki bi lahko, pa ostane zunaj. Tudi z marketinškega vidika.

  Za The Next Three Days mi je po eni strani jasno, da ga ni, saj ga folk ne pozna, za The Town pa je tudi meni uganka. Resda ne bi naredil biznisa, toda vseeno bi se spodobilo.

 7. Recenzije: The Son of No One, Trespass, The Myth of American Sleepover, Gone « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Cage je poleg tega filma lani posnel še Season of the Witch, Drive Angry, Seeking Justice in Ghost Rider: Spirit of Vengeance, kar je jasno, saj po hudih finančnih [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !