Zmagovalci Oskarjev: Christian Bale

2.03.2011 ob 00:30

Ko govorim o Christianu Baleu, me vedno zapeče občutek slabe vesti, saj sem ga preveč časa jemal kot slabega igralca, ki mi je šel celo na živce. Tudi po zaslugi porazno odigranega Batmana in enako glupe vloge v zadnjem Terminatorju. Jp, prav ste prebrali, leta 1974 rojeni Bale je bil zame lesen, statičen in vedno enak glumac, kot Keanu Reeves, no ja, da ne bom prestrog, kot Ethan Hawke. Pač deska brez dometa, če poenostavim. Če sem zares iskren, mi ni bil kaj dosti všeč tudi v filmu Empire of the Sun, ki ga je leta 1987 pri vsega trinajstih izstrelil v orbito. Da mi je bil totalno posran tudi v Ameriškem psihu, raje ne bom govoril, da se mi je zdel bedast v Reign of Fire in dolgočasen v The Prestige, pa mi prav tako ni nerodno priznati. Povedano drugače, Christian Bale mi je bil totalno zanič igralec, ki me je dejansko nekoliko presenetil le v filmu 3:10 To Yuma.

Potem se je seveda zgodil salto mortale, nenadni preobrat, ki se ga pri nobenem dojemanu kakega igralca ne spomnim že sto let. Videl sem namreč Rescue Dawn in The Machinist, kjer me je Bale prefukal ko pičko. Bil je tako zelo prepričljiv, tako zelo doživet in spontan, da sem mu komaj sledil. In da sem se začel zavedati, da gledam mojstra karakterja. Enega boljših igralcev generacije, ki je hkrati skorajda edini, ki si upa do konca. Kot nekoč De Niro, če potegnem pavšalno primerjavo. To, kar je Bale pokazal v teh dveh filmih, nisem videl že dolgo časa. Bale ni le igral, Bale je garal in se stopil z vlogo. Bale je v primerjavi z drugimi igralci res igralec, ostali so v primerjavi z njim le pozerji. Tako zelo dober in avtentičen je bil. Pa še telesno se je transformiral, tako zelo, da bi se ga ustrašil tudi Kafkin Gregor Samsa.

No, zdaj je končno dobil tudi oskarja, očitno odkup za Rescue Dawn in The Machinista, kjer so ga ogabno prezrli. Ne bom rekel, da v The Fighterju ni bil vrhunski in da z levo jajco ni odpihnil tudi Melisse Leo, toda v Rescue Dawn in še posebej v The Machunistu je bil še za spoznanje boljši, še bolj nor, še bolj avtohton, še bolj v karakterju.

In pozor, njegovi ženi je bilo nekoč ime Sandra Blažič, kar pomeni, da je na nek način tudi malo naš, no ja, balkanski, da je njegovo srce na pravem mestu pa priča tudi podatek, da ima doma dva psa in tri mačke, ki jih je pobral na cesti in jim ponudil topolo zavetišče.

Zdaj mi je totalni car, tak, da mu oprostim tudi izvajo ob snemanju prvega Batmana, kjer je dejal: “You couldn’t pull it off unless you became a beast inside that suit.”

 

43 komentarjev na “Zmagovalci Oskarjev: Christian Bale”

 1. lily pravi:

  Meni je on dober, en tak mali psihič se mi zdi. :)
  Njegova žena pa je še vedno Sandra Blažič, samo, da ji pravijo vsi Sibi. To sem slučajno ravnokar pogooglala. Na Imdb-ju piše, da ima srbske korenine.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem da je še vedno ista žena, le povedal sem, da ji je bilo nekoč ime drugače kot zdaj.

 3. lily pravi:

  Jaz nisem hotela povedati, da ima drugo ženo, ampak da ima ta žena še vedno enako ime. Kje si pobral, da se zdaj kliče drugače in kakšno ime naj bi to bilo??

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ja prej je bila Sandra, zdaj je Sibi, kar pomeni, da za nikogar več ni Sandra, saj je vedno in povsod Sibi. Preimenovala se je, uradno. To je tko kot da bi rekla, da je Kirk Douglas še vedno Issur Danielovitch in da ga pač vsi kličejo Kirk Douglas.

 5. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Bale je bil od nekdaj vrhunski igralec. V Ameriškem psihu je bil genialen, film je naredil, ki sam po sebi ni bil dovolj dober. Bale je pa snel lik v nulo. Že v Empire of the sun je bilo jasno, da je mali talent. Nikoli ni kliše, zato se zlahka tudi nazaj potegne, če tako zahteva lik in se ne razmetava, da bi fasciniral Gartnerja. Mašinist je pač to zahteval in je tako naredil.

  Sicer ima pa tip anekdoto s snemanja Terminatorja, ki si jo rolam kdaj pa kdaj, da me spravi v dobro voljo in se ga je zaradi tega american psycho kar prijel … hehe … To je tako zavzet igralec, da včasih postane smrtno nevarno. Na primer za lučkarja na sceni. Tip še ob koleričnem izpadu to izvede tako prepričljivo, da samo zijaš. Kakšen “tekst”!! Obilo zabave želim:

  http://www.youtube.com/watch?v=qrvMTv_r8sA

  In njegova žena se ni preimenovala! Samo kličejo jo po inicialkah S. B. – Sibi. Nič drugega.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To meni ni zabavno, ampak debilno, le pokazatelj, da je egotrip in prepotentna zvezda, ki bi si zaslužila šamar, da pošteka, da pa vseeno ni največja faca na svetu. Še posebej kadar igra v takem dreku kot je četrti Terminator.

  Ameriški psiho je pa tako posran film, da ne morem verjeti. Bale pa lesen, sterilen in mrtev za kozlat.

  Glede žene, nič je le ne kličejo tako, podpišejo in napišejo jo uradno SIBI BLAZIC, v biografiji pa piše, born Sandra Blazic. Kaj ni jasno okoli tega, nimam pojma. Če bi jo še vedno pisali kot Sandro, bi lahko rekli, da jo pač kličejo SIBI, toda ona se je uradno spremenila v SIBI Blazic, torej ne samo v Sibi, ampak drugačno ime in še vedno tudi priimek.

 7. lily pravi:

  Iztok, jaz sem jo na Imdb-ju dobila pod Sandra in je Sibi navedeno kot ljubkovalno ime, pod “trivia”. Ma saj ni važno no, samo zanimalo me je, zakaj tako trdiš.

  Simona, S se po angleško pa ne izgovori “si” (to je C), ampak “es”, tako da … zgleda, da je ne kličejo po inicialkah. :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Debata je res butasta, a vseeno:
  http://www.imdb.com/name/nm0088023/

 9. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Ojoj, Iztok je moralist, slovenska Oprah, ki rad v prostem času posluša gangsta rap amoralno hvalisanje na prvo žogo … hehehehe … Za crknit.

  Takale zgražanja na tem nivoju so samo za tabloidne medije, ki futrajo debile. Ti debili se potem čudijo, kako lahko na primer stopi v bran Bale-u sam večno eleganten in z imidžem spodobneža Michael Cain. Vse skupaj seveda ni niti najmanj čudno, saj brez dvoma obstaja kakšen tak dogodek tudi v karieri Cainea in še marsikoga, ne glede na to, kakšen medijski imidž fura.

  To, kar je pricurljalo v javnost na račun Baile-a, se namreč v teh situacijah dogaja zelo pogosto in nima kaj dosti zveze z zvezdniškimi sindromi tipa izpadi Naomi Campbell nad svojimi služkinjami. Na snemanjih je namreč igralec, ki hoče dat od sebe res vse in je pod velikimi pritiski, ali bo vlogo izpeljal dobro, pogosto na robu živčnega zloma. Zato pri njih tudi ni nič nenavadnega, da postajajo odvisni od teh in onih tablet na primer.

  Take izbruhe sem osebno videla ne enkrat že po naših slovenskih gledališčih med vajami!!!! Kako neki se ne bi dogajalo v Hollywoodu na snemanjih. In zame je nekaj nepredstavljivega, da si nek lučkar, medtem ko se igralec koncentrira na vlogo, sploh upa prit škrabljat in ropotat. Že v naših gledališčih je bilo samo po sebi umevno, da si med vajami hodil po jajcih in bil posebej pozoren, da koga ne zmotiš!!! To, da v Hollywoodu komur koli med osebjem ni jasno, da sploh ne sme prit v bližino igralca, medtem ko se psihično pripravlja na Snemanje prizora, je pa nekaj, kar spada v strip! In pri tem nima nobene veze, za kateri film gre, a ne. Kvečjemu je logično, da je Bale za vlogo v Terminatorju akumurliral precej agresije v sebi, saj je ravno to energijo za to vlogo potreboval, saj ni snemal romantične drame.

  Tisto, kar mene lahko pri tem izbruhu fascinira, je samo kvaliteta improvizacije samega teksta … hehe … In seveda je smešno za popizdit, kot so ponavadi smešni kolerični izbruhi, ko nisi del prizora sam seveda.

  Bale se je itak za tole na dolgo opravičil in pojasnil, da sta s tem lučkarjem čisto okej in da se taka stvar hitro potem pozabi … blabla … Take šove pač potrebujejo tisti, ki jih hočejo. Meni so odveč.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne seri, eno je, da bi ga steral v kurac na hitro, povsem drugo pa je, da je izbruhnil kot da bi mu ubil mamo. In to na snemanju jebenega komercialnega dreka kot je Terminator 4, kjer je vlogo igral z levo jajco in mu ni bilo treba niti v karakter past, kaj šele dajati neko jezo iz sebe. Očitno je prepotentni glupan, ki rabi psihiatra in anger menedžment. Frajer bi bil, če bi se pizdil na režiserja kot Lilly Tomlin na snemanju filma I Heart Huckabees, ne pa ne nekega tehničarja, ki je kurac od ovce in ga lahko naženejo pa je brez šihta.

  Kvaliteta improvizacije? Nič boljša kot katerikoli hišni prepir v tipičnem slovenskem stanovanju, kjer primitini mož pizdi na ženo, ker mu je na mizo postavila hladno kosilo.

 11. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Lily, ne kličejo je po ameriški verziji izgovorjave inicialk, ja, sicer bi se tudi zapisovalo ime kot S. B. in ne Sibi, podobno kot razni P. J. itd., in izgovarjalo bi se Esbi, ja, samo izpeljava krajšega nadimka je iz inicialk.

 12. Nidurun pravi:

  “Ameriški psiho je pa tako posran film, da ne morem verjeti. Bale pa lesen, sterilen in mrtev za kozlat. ”

  če še enkrat napišeš kaj o filmu, ti bom vrat zavil. zapomni si.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ameriški psiho je pa tako posran film, da ne morem verjeti. Bale pa lesen, sterilen in mrtev za kozlat.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rekel si, da ne smem enkrat, zato bom raje dvakrat.
  Ameriški psiho je pa tako posran film, da ne morem verjeti. Bale pa lesen, sterilen in mrtev za kozlat.

 15. Nidurun pravi:

  to si kopiral. ne upaš napisat.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, šalo na stran, tukaj si na obisku pri meni, to ni blog Simone Rebolj, kjer lahko pišeš kar te je volja. Bodi kultiviran, drži se teme, ne smeti mi zapisa, če ne zmoreš, odidi, nihče te ne bo pogrešal.

  Zdaj pa nazaj k Ameriškem psihu, za katerega sem prepričan, da je požel veliko več kritiziranja kot hvaljenja od vseh mogočih kritikov in gledalcev po svetu.

  Knjiga je odlična, film je za en kurac. Tako kot Bale.

 17. Nidurun pravi:

  kot prvo, sploh nisme pisal o ameriškemu psihu, ampak o filmu nasploh. zakaj pišeš o filmu? veliko kritikov in bralcev ti je tule večkrat odčitalo lekcijo filma in filmske kritike. tako, da, če že vzameš to za argument, bodo dosleden. bale je odigral vlogo vrhunsko … moraš pa imeti seveda nekaj čustvene kapacitete, da to začutiš. natanko to je vnesel vanjo, kar je vloga rabila – čustveno kapaciteto, ki je povprečen japi nima, ima jo pa lahko japi ameriški psiho. največji dosežek je, da je gledalca pripravil, da simpatizira z njim. in to ni samo simpatiziranje z bad guyem, ker je povprečen kot mi, ampak je simpatiziranje s človekom, ki je inteligenten, razgledan in cinično duhovit. njegovo mesarjenje, priprave nanj, igra z žrtvijo v takšnem liku je nekaj, kar zahteva nadpovprečnega gledalca.

  kot drugo: pojdi ti pisat na blog simone rebolj kar te bo volja, bomo videli, kako dolgo ti bo uspevalo.

 18. Nidurun pravi:

  IZBRISAN KRETENSKI KOMENTAR

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pisali so marsikaj, vedno pišejo, pa kaj, pač predvidljivo in dolgčasno sranje, ki ga imam poln kufer. Kaj naj pišem, kako naj pišem, ali naj sploh pišem ali ne, kaj je narobe, če pišem, kako bi moral pisati, da bi bilo prav itd, totalni dolgčas in drek za popizdit, ki se rola kot počena plošča. Me ne gane, že dolgo časa ne več.

  Toda ko pa začne nekdo srati, da mi bo zavil vrat in mi nekaj groziti pa take kozlarije, pa si vendarle mislim, da tega mi pa res ni treba prenašati na svojem blogu in lahko enostavno rečem, spidzi, kreten, če ti kaj ne paše tule. Pri meni si, na mojem placu, na svojem se obnašaj kot želiš, pri meni pa spoštuj osnovni bonton. Če ne gre, fak of, pa je rešeno.

  Bodi dovolj, tako smetenje ni več značilnost mojega bloga, to počnite pri Simoni in Chefu, saj je dovolj obiska, da te bo kdo videl.

  Se pa prav čudim, da se sploh še ekvarjam z enim takim nesramnim kurcem, ki na drugih blogih žali tudi ljudi iz mojega zasebnega lajfa. To pa si moram čestitati. Očitno imam res krokodiljo kožo.

  Ajde, model, zdaj pa dost.

 20. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @IG:

  Pojma o pojmu nimaš. V kolikor ne razumeš dovolj angleščine, da bi razumel, kaj Bale v tem popizditisu govori, bi ti bilo pol odpuščeno, vednar bi moral to povedat. Da pač ne veš, kaj se Bale sploh dere.

  Če bi Bale lučkar steral v kurac na hitro, bi bil samo zvezdniški primitivec, s čimer ga ravno ti obkladaš. Vendar ker očitno ni le z zvezdništvom obseden primitivec, pri čemer bo očitno v tvojih očeh izpadel bolje, je svoj izpad pojasnjeval. In to učinkovito, ker je imel vse prav. Jasno je povedal, da pričakuje od lučkarja profesionalnost, tako kot od sebe. Vsako delo na snemanju ima svoj čas in prostor. Bale je povedal, da kadar on pripravlja osvetljavo, ga ne moti!!!! Zakaj se torej on smuka po sceni, ko igralec snema prizor? To je nezaslišano. Jasno je tudi bilo, da se je na prizor zelo koncentriral, zato tudi kljub incidentu ni želel minute premora, da bi se malo pomirili. Zakaj???? Jah, zato, ker je moral za prizor ostat v ustreznem filingu, porkaduš. Jaz še ko pišem ušiv zapis na blog, se ne oglasim na telefon. Zakaj bi se dala motit sredi tipkanja, če ni treba, da bi potem rabila nekaj časa, da spet not padem.

  Za snemanje filma so tako razčiščeni pojmi osnova. In tukaj te tvoje Oprah ganljivosti o podrejenih ubogih tehničnih delavcih nimajo kaj iskat!!! osvatljava je za film izrednega pomena in ravno tako je lahko nekdo slab, nekdo pa dober kader, vsi pa morajo razumet delo drug drugega, sicer se ovirajo! Poniževalen do tehničnega kadra si predvsem ti, zato pa cviliš. Bale- a je namreč motilo neprofesionalno obnašanje lučkarja, ker očitno tega poklica v svoji pomembnosti ne podcenjuje.

  Mnenje o filmu Terminator, kakršen je na koncu izpadel, nima nič pri tem!!! bale je svojo vlogo opravil dobro in prav gotovo ni šel snemat z vnašrejšnjim poniževalnim odnosom, eh, ziher bo zaenkurc film na koncu koncev izpadel, pa lahko snemam s kozarčkom rujnega zraven, pa vse snažilke lahko pometajo na snemanju prizora in vse kostumografinje mi lahko pridejo med prizorom popravit obleko. A si ti sploh niormalen?

  Vse, kar dokazuješ s takimi blesavimi antiargumenti, je, da pojma nimaš o filmu.

  In seveda je trditev, da je bil Bale zaenkurc v Ameriškem psihu nekaj tako amaterskega, da glava boli. Še bolj žalostno je, da v svoje bedarije ne dvomiš, ker je film požel veliko kritik, ti pa svoje glave itak nimaš. Film je požel kritike, ja, ne pa Bale!!! Bale-a je ravno ta vloga odkatapultirala v višave. In to upravičeno. Bale je ustvaril izjemno vlogo v filmu, ki bi bil lahko prekleto boljši, da bi dohajal njegov lik.

 21. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Zakaj lahko povprečen komentator razume, Oprah, pardon, Gartner, pa ne? Verjetno zato, ker so nekateri v življenju že počeli kaj, v kar so morali vložit nekaj dela in posvečenosti. In zato, ker nimajo problemov s frustracijami o večvrednih in manjvrednih poklicih, ampak jih zanima predvsem kvalitetno ali nekvalitetno delo.

  Na primer:

  I think he’s aboslutely in the right. If someone kept stepping on your desk while you’re having a business conference you’d get pissed too right? I had an assistant who kept walking in asking questions during an incredibly important business meeting, grabbing papers and reports – I was livid. Imagine giving everything you’ve got to a scene multiple times and then having to reshoot ONCE AGAIN because some idiot can’t stay out of the sightline.

 22. Sašec pravi:

  Meni se je zdel film zelo dober. Tematika, estetika in Bale, ki je bil genialen.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, kolerično PMSovski sindrom si malo nazaj že pokazala pri Ireni Sireni. Dovolj bo za danes.
  Maš prav, videa nisem pogledal več kot 10 sekund, ni me zanimalo. Morda ga kdaj bom, pa takrat bolj dostojno podam mnenje. Na prvo žogo je bil tak občutek kot sem rekel.
  In jasno, Psiho je za Balea naredil nulo, celo škodil mu je, saj je bil veliko razočaranje. Balea so resda hvalili, toda film je bil zanič in mu ni naredil usluge, saj se je še vedno vlekel po bolj ali manj slabih filmih (recimo Reign of Fire) ali pa stranskih vlogah okej malih filmov (recimo Laurel Canyon) od leta 2000 dalje. Vse do Batmana ni bil niti približno zvezda. Šele Batman ga je naredil in hkrati seveda skoraj uničil ter mu dal še posranega Terminatorja. Hvala bogu za The Machinist, Rescue Dawn in The Fighter, hvala bogu, da ni izgubil tal pod nogami in mu ni bistvo lajfa, da špila mega zvezdo ter se dere na uboge lučkarje, kar nima pravice po nobenih merilih, saj ni šef filma, ampak je dejansko za studio isti drek kot lučkar, ki ga lahko zamenjajo, če pizdi pri takem filmu, ko bi lahko njegovo vlogo odigral kdorkoli drug.
  Glede padanja not, zadnje čase močno pretiravaš prav s tem, nič ne bo narobe, če vmes dvigneš kak telefon.
  Umiri se, da te ne fukne kap, nisi več tako zelo mlada

  Sašec, Ameriški psiho misliš? Meni je bila knjiga tako vrhunska, da mi film ni mogel biti druzga kot porazno slab. Očitno se mi je zdel potem tudi Bale enako zanič. Morda si ga kdaj ogledam še enkrat in mu delam krivico, še posebej zdaj, ko sem ga začel spoštovati. Bale mi je bil kot Keanu Reeves, povsem lesen in brez potrebne satirične ostrine.

 24. Leiito pravi:

  IG: Zdaj mi je totalni car, tak, da mu oprostim tudi izvajo ob snemanju prvega Batmana, kjer je dejal: “You couldn’t pull it off unless you became a beast inside that suit.”

  Kaj pa je v tej izjavi problematičnega?

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To, da tako posrano odigrana vloga ne nese izjave v stilu kot da igraš najmanj Notredamskega zvonarja, Fantoma iz opere ali še kaj bolj zahtevnega, ampak kurčevega Batmana, ki ga igraš še slabše kot Val Kilmer in George Clooney ter dodaš še skrajno debilen nizek glas kot da igraš duševno zaostali lik ne pa superjunaka.

 26. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  “celo škodil mu je, saj je bil veliko razočaranje. Balea so resda hvalili, toda film je bil zanič in mu ni naredil usluge,”

  No, daj se še bolj smeši s kontradiktornostmi v lastnih izjavah.

  “Vse do Batmana ni bil niti približno zvezda. Šele Batman ga je naredil in hkrati seveda skoraj uničil ter mu dal še posranega Terminatorja.”

  Ojejejej Iztok. Bale ni bil zvezda do Batmana za tebi podobno popcorn publiko, ki drugega sploh ne vidi (četudi gleda … ni pomembno) kot hitastih blokbasterjev in tako sodi zvezdništvo. Za tiste, ki prisegamo na dobre filme in dobre igralce (in se nam jebe za zvezdnike tipa Cameron Diaz, ki so bojda najbolje plačane zvezde brez ene omembe vredne vloge), je bil pa Bale zapisan z velikimi začetnicami in Terminatorja sploh gledat nismo šli, čeprav je bilo jasno, da Bale zanimajo Tudi vloge v akcijskih filmih z omembe vrednim scenarijem in poanto, pri čemer je bil Equlibrium, v katerem je Bale spet blestel, tako dober kot Terminator izpadel pač ni, čeprav bi lahko. Batmana pa ja, ker je Batman v režiji Nolana, ki smo ga ljubitelji dobrih in ne le hitastih filmov že poznali), prekleto drugačen in bolji film od predhodnih Batmanov, saj je Nolan popolnoma predrugačil ključen pristop k takšnemu žanru. Na pohvalen način.

  Primerjava s Keanu Reevesem pa lahko zraste samo na zeljniku diletanta, ki tudi razloži svoj diletantski pogled:

  “Bale mi je bil kot Keanu Reeves, povsem lesen in brez potrebne satirične ostrine.”

  Satirične ostrine??? Res je, Bale se ni izobraževal v tvoji šoli, kjer se rojevajo genialni posnetki Mariborčana s potrebno satirično ostrino. Želela bi si, Iztok, da bi bil kdaj manj potreben, no.

 27. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  In tudi mene zanima, kaj neki naj bi bilo res problematičnega v tisti Baleovi izjavi, ki jo ponovno citira Leiito?

  Sigurno imaš zabaven odgovor na zalogi.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dajmo se odločit kaj je zdaj zvezda, to kar je uradno al to kar mislijo posamezniki in je subjektivno? To ti vedno mešaš, tako pri meni kot pri sebi.

  Te pa opozarjam, da se drži teme zapisa, saj mi ni noben problem uporabiti orodje, ki mi ga blogos omogoča za ljudi, ki tega ne znajo.

 29. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Presoja o kvaliteti igralca pač ni zgolj subjektivne narave. Zato imajo igralske akademije v svoji poanti nek smisel in zato ima smisel razpravljat o nekogaršnji večji ali manjši nadarjenosti za ta poklic in še marsikaj.

  Pojem zvezdništva, ki pa lahko vključuje tudi povprečne igralce, ki se svaljkajo izključno po čisti komeraciali ali celo pretežno zgolj po tabloidih, pa ti prevečkrat mešaš, ko govorimo o preboju igralca. Če torej rečem, da je Balea vloga v ameriškem psihu odkatapultirala med prepoznavne vrhunske igralce, je to čista preverljiva resnica. Ni pa moj problem, da ti na to repliciraš z vmešavanjem zvezdništva in izjaviš, da naj bi bil Bale ništrc do snemanja Batmana. Saj se Bale takega tipa zvezdnika alias Cameron Diaz, Lindsey Lohan itd. nikoli ni šel in se tega ni šel tudi po Batmanu. Nikoli ni postal prvo ime v tabloidih in ni zaradi tega nadaljeval kariero s snemanjem nekih blagajniško vnaprej obetavnih popcorn hitov. Še vedno je sprejel vlogo v filmu tipa The Fighter pač, kjer je lahko naredil omembe vredno vlogo, popcorn hit pa film postat ne more. Ja, lahko pa sname oskarja, če gre vse po sreči. Oskarjevska “sreča” je pa tudi že tema zase.

 30. Cox Ackermann pravi:

  “You couldn’t pull it off unless you became a beast inside that suit.”

  A je hotu rečt, da je bla obleka tok trda, da je ni mogu več dol dat, če se ni pretvoru v zver? Al kaj??

 31. Sašec pravi:

  Ja, na Ameriški psiho mislim . Poanta filma mi je bila zelo všeč, v kakšen estetski okvir je bila postavljena in če se samo spomnim prizora z vizitkami…mah genialno…

  Doživljanje vsebine preko branja knjige ali gledanja filma je pa jasno vedno različno, saj je forma drugačna in zato tudi končno doživetje, ne glede na to, da je doživljaj gledalca oziroma bralca vedno bistveni, končni cilj. Ponavadi gre v teh primerih pri filmu vedno za interpertacijo ideje in ne samo za ” dokumentaristično navajanje”, zato ne padam na finte, da je knjiga vedno boljša, čeprav knjige v tem primeru nisem bral, pa vseeno…marsikdaj je lahko tudi obratno, ko nekdo tako inteligentno preinterpretira, da je nova interpretacija boljša kot original. Zakaj pa ne? Film, o katerem teče beseda, je zaradi svoje hermetičnosti emocij pod katerimi vre, bil izredno težek zalogaj in v tem primeru zame nikakor ni slučaj, da ga je za režijo izbrala ženska. Že zaradi občutljivosti detajlov. Morda res ni celota filma presežek, ki se ga ne da preseč, ampak detajli so bili tako dobro filmični ( beri: zaradi forme slike zelo dobro breljivi), da lahko rečem samo kapo dol.

  Mislim, da sta igralca neprimerljiva – Bale je izviren, medtem ko je Keanu vedno nekako fufast.

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nikoli ne mešam, saj večinoma govorim o “uradnih” zadevah in ne o svojem lastnem mnenju. Če je moje lastno mnenje, to tudi poudarim. Ti pa imaš vedno znova v glavi, da je to pri meni eno in isto, zato pa si ponavadi taka tečna glupača ko se oglasiš tule in natolcuješ skrajno pavšalne pizdarije o tem kaj kako dojemam in tako dalje.

  Da o tvojih dveh kretenih (Leiito, Nurudun), ki si potem dajeta duška pri tebi in z debato o meni smetita vse možne zapise in imata v glavi kake face sta, niti ne govorim, saj je tako otročje in predvidljivo, da je verjetno smešno samo tebi. Leiito je Spidi, Nurudun je Gogi, ti si njuna publika.

  Po tej logiki je bil Bale katapultiran že v Empire of the Sun. Če je bil tebi zakon v Psihu, še ne pomeni, da je bila to njegova prelomna vloga. Kolikor je meni znano, ni bila, saj je film močno razočaral tudi fane romana. Vloga, ki jo vidi malo ljudi, pa ne more nikogar katapultirati med prepoznavne igralce, med vrhunske ja, med prepoznavne ne, saj nima osnovnih šans.

  Zame je Bale vrhunski od The Machinista dalje, zate pač od Psiha, pa kaj, big deal.

  Dejansko je bil nula do Batmana, ja. Vsaj v nekem splošnem smislu, pač bil je undeground, če uporabim to bedno besedno. To pa seveda ne pomeni, da ni bil za marsikoga dober glumac in da ni imel svojih oboževalcev, ki so komaj čakali kaj vse bo posnel.

  Da mu zvezdništvo ne diši, pa je vseeno blef, saj drugače ne bi poleg Batmana sprejel še Terminatorja. Ne ga srat no.

  Ne vem sicer zakaj omenjaš Cameron Diaz, ki je ne hvali nihče, vseeno pa lahko rečem, da je po Maski posnel cel kup B filmov, kar je vseeno pohvalno, da se ni ravno do konca “prodala” kot je bilo za pričakovati za njen kaliber. Na nek način je bila kot Kate Winslet po Titanicu, le da je seveda znatno slabša igralka.

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem rekel, da je knjiga vedno boljša, a tokrat je, zelo, zelo boljša.

 34. Leiito pravi:

  @Cox, re “You couldn’t pull it off unless you became a beast inside that suit.”

  A je hotu rečt, da je bla obleka tok trda, da je ni mogu več dol dat, če se ni pretvoru v zver? Al kaj??

  Ja Cox, to je hotel povedati, slikovita kritika kostumografije je to.

  Ni vprašanje kaj je hotel povedati s tem, vprašanje (zaenkrat še brez odgovora) je, kaj je v tej izjavi takega, da bi mi jo bilo potrebno odpuščati.

 35. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kup si očala, če si spregledal komentar cifra 25.

 36. Cox Ackermann pravi:

  @Leiito

  PMS?

 37. Soulja boy pravi:

  Bale je care ker ma SWAG

 38. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Cox, če hočeš Leeita, vse kar lahko dobiš pa je PMS, počakaj :)

  Tečen je ko kurba, če bi noter spustil vse kar napiše, pa itak od nobenega mojega zapisa ne bi ostalo nič :)

  Je pa dejal, da je Baleova izjava samo meni blesava in da je bila celem svetu vrhunska :)

  Batman je zanj očitno Shakespeare.

 39. Cox Ackermann pravi:

  @Iztok, ne, nimam posebne želje, samo poskušam razumeti zakaj tak cinizem. Če te prav razumem, ene zapise spuščaš, drugih pa ne. Sam sem bolj proti cenzuri, na forumih se redno dogaja, da so moderatorji pristranski, celo navijaški. V bistvu rad vidim dober verbalni spopad, samo da ljudje ne postanejo žaljivi ali primitivni.

 40. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spustim vse razen žaljivih, primitivnih in takih, ki se ne znajo pa ne znajo držati teme zapisa in raje serejo o meni.

  Pač ne maram, da se recimo zapis o Christianu Baleu spremeni v neko nepregledno solato, kjer se tisti, ki bi radi temo zapisa, enostavno izgubijo in obupajo, saj je preveč sranja, ki nima veze z Baleom.

  Rad imam higieno, še posebej tam, kjer ima zapis res določeno temo.

 41. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @IG:

  Ne, Iztok, v Empire of the sun je bil Bale še otrok. Očitno zelo nadarjen otrok, ki je svojo vlogo opravil odlično, vendar to še ne pomeni, da se bo razvil v odličnega odraslega igralca. Odrasel igralec namreč razvije neke zelo pomembne dodatne ali drugačne lastnosti. Natalie Portman, ki je v Leon kot otrok blestela, se je razvila v dobro odraslo igralko, Ana Paquin, ki je v Pianu blestela, pa v zelo povprečno odraslo igralko, ki ni dokazal še nobenega preboja.

  Še enkrat!!!!! Bale v Ameriškem Psihu ni nikogar razočaral, ampak ravno obratno. Požel je same hvalospeve. Samo od filma se je pričakovalo več. Pa še to so več pričakovali predvsem feni romana, medtem ko tisti, ki romana niti poznali niso, tudi nad filmom razočarani niso bili. Osebno sem bila na primer na sredi. Po eni strani bi film, glede na roman, lahko potegnil več, po drugi strani pa slab ni bil in se strinjam s Sašcem, da je bila sama estetika odlično zajeta in nekaj prizorov še danes velja za kultnih. Med drugim tudi tisti z vizitkami, ja, kar je omenjal Sašec.

  Terminatorja je sprejel iz enakega razloga kot Batmana, ampak ti že tega ne moreš razumet, v čem je razlika med Nolanovim Batmanom in ostalimi. Recimo v tem, da je kljub komercialnemu žanru z vseh aspektov neverjetno vsebinsko nadgrajen v primerjavi z Izvorom, ki je bil kljub fanfaram o globljih pomenih znotraj komercialnega žanra navaden bleferski pofl za debile.

  Terminator ni kr ena komercialna saga, ampak je Cameronov najboljši karierni met znpotraj komerciale. Ker pa je Cameron bumbar in največji kokičarski parazit Hollywooda si ni mogel kaj, da ne bi sicer scenaristično dobro predlogo pokvaril z angažiranjem debiloidnega, lesenega, netalentiranega Schwarzzija in mu, med drugim odprl še pot do političnega prestola, da je lahko potopil nekoč uspešno Kalifornijo … hehe …

  Terminator je kultna epika kakor koli obrneš in v komercialnem okviru nekaj boljšega, kar se je zgodilo Hollywoodu. Ne glede na to, da se v nivoju in metaforično ne more kosat z Blade Runnerjem seveda. Zakaj preroditev Terminatorja vsaj po občem javnem mnenju ni uspela tako, kot sem lahko zasledila, da je bil namen, ne vem, ker si ga še nisem ogledala. Glede na to, da so kritiki pisali, da naj bi bil neuspeh Termionatorja povezan s tem, da ni imel v njem vloge več Schwarzzenegger, heh, je povsem možno, da je bil film za pričakovan komercialen okvir tudi predober in je zgrešil ciljno publiko, ker ga prava sploh povohala ni. Ne vem še. Si ga bom ogledala.

 42. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oba Nolanova Batmana sta nula v primerjavi s prvima dvema Tima Burtona. Če to ni jasno, je kriza.

  Brez Schwarzeneggerja ni Terminatorja, če tudi to ni jasno, je kriza še večja. Lep dokaz je bil četrti del, ki je bil dober le za pol minutke, v trenutku, ko je na sceno prikorakal umetni Arnold. Vse ostalo je bilo še slabše kot v trojki.

 43. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  “Oba Nolanova Batmana sta nula v primerjavi s prvima dvema Tima Burtona. Če to ni jasno, je kriza”

  Ja, seveda to ni jasno. Burtona vleče ven samo pionirstvo.

  “Brez Schwarzeneggerja ni Terminatorja, če tudi to ni jasno, je kriza še večja.”

  Jah, seveda, da to še bolj ni jasno. Ampak ne za popkornovca. Arnold je bil pač za hard core kokičarje vstavljen in je s tem uničil tisto, kar bi ta film sicer lahko bil, precej več od risanke in precej bliže nivoju Blade Runnerja. Simple.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !