Zmagovalci Oskarjev: Colin Firth

28.02.2011 ob 15:59

Leta 1960 rojeni Colin Firth, ki si je kariero naredil z vlogo Darcyja v tv seriji Pride and Prejudice, je tipični britanski igralec. Očarljiv, čeden in eleganten, hkrati pa nekoliko sterilen in lesen, ko je treba kaki vlogi dati zares pravo energijo. Colin Firth je kot Hugh Grant, le da je potreboval več let, da pride do prve lige. In kot Ralph Fiennes, le da je bil vedno slabši igralec. Vse do filma The King’s Speech, kjer je končno močno navdušil tudi mene. Priznam, sem sucker za hendikep, prav Firth pa se je lani tega več kot dobro zavedal in vlogo kralja Georgea odigral v skladu s pravili takih vlog in navdušil tudi člane akademije, ki so mu včeraj podelili zlati kipec za najboljšo moško vlogo leta.

Firth me je od nekdaj malo spominjal tudi na Laurencea Olivierja, le da ni hotel biti tako zelo resen igralec, kar pomeni, da je nanizal tudi cel kup lahkotnih vlogic tipa Bridget Jones, Love Actually in What a Girl Wants, ki je brez dvoma najnižja točka v njegovi okej karieri. Igralec, ki enkrat igra v takem sranju kot je What a Girl Wants, mora vsaj pri meni potem nastopiti v filmu kot je Where the Truth Lies, da se mi odkupi in da ga začnem vsaj pogojno spoštovati. In prav Where the Truth Lies, kjer je igral seksualno zelo odprtega zvezdnika Vincea Collinsa, je bil film, kjer sem Firtha prvič vzel kot dobrega igralca. Da se mi je zdel precenjen in dolgočasen v filmu A Single Man in skrajno butast v filmu The Last Legion, kjer so ga hoteli spremeniti v akcijskega junaka, seveda ni treba posebej čvekati. Je bil pa zato toliko bolj simpatičen v filmčku Mamma Mia in v prej omenjeni Bridget Jones.

Do bravure The King’s Speecha mu seveda nisem mogel oprostiti idiotskega Valmonta Miloša Formana, mi je bil pa povsem okej v filmih Shakespeare in Love in The English Pacient, kjer pa sta mu šov kot veste ukradla Ralph Fiennes in Joseph Fiennes.

No, zdaj ima oskarja in film The King’s Speech, ki ga je dvignil na najvišjo točko v karieri. Še vedno ni ravno Geoffrey Rush, je pa okej glumac, ki bo z nami še vrsto let, pa tudi še kak oskar mu verjetno ne uide v prihodnosti.

Ali kot je nekoč dejal sam: “Actors are basically drag queens. People will tell you they act because they want to heal mankind or, you know, explore the nature of the human psyche. Yes, maybe. But basically we just want to put on a frock and dance.”

 

6 komentarjev na “Zmagovalci Oskarjev: Colin Firth”

 1. lordwales pravi:

  Ne zdi se mi Iztok, da je Colin Firth z vlogami v lahkotnih romantičnih komedijah ki si jih naštel padel najnižje. meni je njegova vloga v Bridged jones In Love Actualy najboljša.

  Še vedno bolje oskar Colinu za najboljšo moško vlogo, kot pretirano ukvarjanje z bonusi in nagardnimi igrami.

  Nagradna igra od Spara obljublja veliko, a te prej povozi avto kot ti naložijo zapravljeno na kartico.

  Sploh pa ker je obrazec na spletu vezan na adobe flash player, ki ga vrli kjižničarji ne naložijo. da pa bom doma odpiral računalnik zato da ne bo nič res nima smisla.

  Še dobro da imamo filme in sanje, kaj bi brez njih!

 2. Jst pravi:

  Hm, primerjava z Larryjem je malce pogumna, glede na to, da Firth ni shakespearovski igralec (navkljub dejstvu, da je upodobil samega Sharespeareja v Črnem gadu).
  Se mi je pa zdelo, da se je nekako do Single mana skušal najprej otresti stereotipne darcyjevske podobe (z dramami tipa Gola resnica in Angleški pacient, zlobneži v Zaljubljenemu Shakespearju ter nenazadnje parodičnimi upodobitvami Darcyja v Bridget Jones in St. Trinian’s). Vsekakor se pa strinjam, da je oskar povsem zaslužen za fantastično upodobitev kralja Jurija. Zdaj pa naj se samo drži takšnih vlog. Čeprav kakšen Darcy ne bo škodil, za nostalgijo. ;)

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lordwales, malo čudno sem zapisal, del o podnu je letel samo na What a Girl Wants, saj sta tudi meni Bridget Jones in še posebej Love Actually zelo simpatična.

 4. klemenix klemenix pravi:

  No ja, What a Girl Wants je bil res podenj od filma, a Firth je bil v vlogi fotra izjemno simpatičen. :)

  Mu pa tega oskarja še kako privoščim. Odličen film in odlična igra vseh igracev. Geoffrey Rush je spet dokazal, da je klasa zase, Colin pa tudi. Jecljanje je uprizoril tako prepričjivo, da skoraj pozabiš, da gre le za igro in film.

 5. Tina M Tina M pravi:

  Karizmatičen igralec in res mu privoščim tole zmago, ker je bil odličen kralj. Rusha pa je premagal Bale.. težka dilema, ampak Bale si je tole res zaslužil.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bale je bil odlčen, se strinjam, a vseeno na nek način preveč podoben The Machinistu in Rescue Dawn, medtem ko je Rush izvajal neko povsem svojo bravuro, kjer mi je dobesedno zastajal dih.

  Firth meni kot karizma resda ne potegne, mi je preveč mlahav in “angleški”, kralja pa je seveda res odigral briljantno in si kipec več kot prislužil.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !