Recenzija: Circus Fantasticus

22.02.2011 ob 19:33

CIRCUS FANTASTICUS

Da se slovenski film sesuje, ko igralci preveč govorijo, je v devetdesetih poštekal že Igor Šterk, ko nam je dal odlični Ekspres Ekspres, verjetno najboljši slovenski film devetdesetih. Prav to, da za dober slovenski film ne rabiš besed, pa se sedaj zaveda tudi Janez Burger, na katerega bi bil tokrat ponosen tudi Fellini. No ja, če sem iskren, filmu ne bi škodila kaka beseda, saj je prav Burger mojster besed, kar je dokazal v fenomenalnih Ruševinah in presenetljivo učinkovitem V leru. Toda to je pač njegova vizija, filmski eksperiment, ki učinkuje zelo dobro in gledalca navduši s podobami, vizualno bravuro in atmosfero. Jp, Circus Fantasticus je film, ki ne rabi besed. Kot vse tiste neme klasike, ki so jih nostalgiki kovali v nebo ob prihodu zvočnega filma in bili prepričani, da bo zvok le modna muha. Burger zna, veliko bolje kot kak Damjan Kozole, ki misli da zna. Burger je rešitev za slovenski film. Burger je slovenski film dvignil iz slovenskega filma in naredil internacionalni film, ali še bolje, film, ki ga bodo razumeli vsi. Zgodba se odvija v vojnem času. Sprva sem pomislil, da gre za drugo svetovno, potem pa je mimo priletelo preveč moderno letalo, kar pomeni, da gre očitno za devetdeseta, za čas jugoslovanske državljanske vojne, kjer bi se cirkuška ekipa odlično znašla tudi v kakem filmu Emirja Kusturice, no ja, ali pa Fellinija, ki sem ga omenil že na začetku. Glavni junak Leon Lucev, ki smo ga videli tudi v filmu Na putu, po nenadnem bombardiranju ostane sam z otrokoma, pred njegovo na pol podrto bajto pa se sredi noči znajde potujočja cirkuška skupina, ki ostane nekaj dni in na koncu izpelje tudi spektakularno predstavo pod šotorom. Cirkus v slovenskem filmu ni novost, toda Burger ga ujame tako zelo avtohtono in pristno, da gledalec ne more verjeti. Tako zelo neslovensko, da pozabimo, da gledamo film slovenskega režiserja. In potem pridemo do prizora s tankom, ki je tako zelo dober, da bi si zaslužil svoj film. Kot sekvenca, kjer se fant in dekle s kolesi vozita po plaži in okrasita trupla vojakov. Očarljivo posnet in še bolje zrežiran filmček, ki pa bi vendarle na trenutke potreboval kak stavek ali dva. Po moje bi na ta način še boljši. Po drugi strani pa je res, da besede polenijo podobe. Ali drugače, če imaš besede, se ti ni treba tako zelo truditi s podobami, da bi prikazal zgodbo.

Ocena: vredno ogleda


 

8 komentarjev na “Recenzija: Circus Fantasticus”

 1. Mirko pravi:

  Ekran se ne strinja s tabo + imajo nagradno igro kdo odkrije več kraj: http://www.ekran.si/fokus/36-fokus/627-circus-fantasticus-nagradna-igra

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne bi rekel kraje, rekel bi pokloni, zelo elegantni in strašno nostalgični pokloni. Kradel je Black Swan, Circus Fantasticus se le spominja.

 3. Tina M Tina M pravi:

  Zanimivo.. tudi hrvaški Circus Columbia obravnava vojno tematiko in komaj čakam, da si ga ogledam. Tega pa sem spustila.

 4. Leiito pravi:

  “Ekran stalno potrebuje kvalitetne prispevke s področja filma in televizije. Če imate novinarsko žilico in občutek za rabo jezika se nam javite.”

  Zakaj ne poskusiš objaviti kaj v Ekranu, ipak je to edina resna slovenska periodična publikacija o filmu s tradicijo kakovostne filmske kritike, in če ti objavijo tekst, bo to dokaz, da sodiš v prvo ligo slovenskih filmskih kritikov pa še v kako žirijo za kak festival morda prideš.

  In ne reci prosim, da za Ekran rabiš zveze, poznanstva in kuverte, dobesedno prosijo za kvalitetne prispevke.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, prvič slišim za ta hrvaški film.

  Leiito, saj vedo zame, naj me kontaktirajo, če želijo.

 6. Leiito pravi:

  Leiito, saj vedo zame, naj me kontaktirajo, če želijo.

  ??? Nobena resna publikacija ali firma ne deluje tako. “Oni” niso enotni možgani, ampak ekipa, kjer vsak opravlja svoje delo in kdorkoli že vodi HR oddelek, ga ponuja vsakomur, ki meni, da dovolj dobro piše o filmu. Niti približno ni nujno, da ve zate. Bodi realen. Še ljudje, ki so dosegli bistveno več oz. dosegli bistveno večjo stopnjo priznanja za svoje delo, morajo pošiljati CVje in prošnje za službo, ti rabiš poslati pa samo eno svojih recenzij.

  A veš, ko pravijo, da se ljudje bojijo uspeha, da se samo-sabotirajo, točno to počneš.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, dovolj bluzenja, tema zapisa je film Circus Fantasticus.

 8. Leiito pravi:

  KOMENTAR IZBRISAN ZARADI NEUPOŠTEVANJA TEME ZAPISA

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !