Recenzija: Tomorrow When the War Began

14.02.2011 ob 15:29

TOMORROW WHEN THE WAR BEGAN

Če ste videli Red Dawn, ki ga je sredi osemdesetih posnel John Milius, potem vam je jasno, da je Tomorrow When the War Began, sicer prvi del napovedane trilogije, njegova reciklaža, kjer se vojaška invazija pač ne zgodi v Ameriki, temveč v Avstraliji. Dramaturija je žal na stopnji Poletja v školjki in kakšnih BMX Banditov, dogajanje, kjer mularija pač počne odrasle stvari, pa bo všeč le tistim, ki jim še vedno ni jasno, zakaj tretji del franšize Spy Kids ni pobral oskarja za najboljši film. Ko sem videl plakat za tale film, sicer ekranizacijo popularnega romana, sem bil prepričan, da me čaka sranje, potem pa sem iz neznanih razlogov dobil idejo, da ne bo šlo za otročjo bedarijo, marveč za kvalitetno vojno dramo, kjer bodo mulci pač iskali načine za preživetje med invazijo. Okej, tudi Red Dawn se je po uvodnih in dokaj intrigantnih sekvencah, ko gledalec pošteka, da so Ameriko napadli Kubanci in Rusi, spremenil v otroško streljačino,  toda Tomorrow When the War Began je še nižje. Je še bolj patetičen in blesav, je film, kjer fantje in dekleta, ki se sprva bojijo kač in prvih zmenkov, kar naenkrat postanejo akcijski junaki, ki znajo barantati z orožjem vsaj tako dobro kot vojska, ki prevzame oblast v državi in si drzne ubiti tudi psa ene izmed glavnih junakinj. Dolgočasen film, tudi v akcijskih prizorih in uvodu, kjer se mularija zabava med izletom v naravo.

Ocena: izguba časa

 

17 komentarjev na “Recenzija: Tomorrow When the War Began”

 1. Mirko pravi:

  Tisti ki so jim všeč filmi kot so Toy Soldiers, in Rdeča zora pa tudi Goonisi in 5 prijateljev bodo (smo) v filmu uživali.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, The Goonies je druga zgodba, je super mladinska pustolovščina, Indiana Jones za otroke, kjer so otroci še vedno otroci. Tudi moja klasika iz mladosti.

  Toy Soldiers sem čisto pozabil, je pa zgodba dejansko podobna, Pet prijateljev pa nisem nikoli jemal kot nekaj, kar bi me moralo zanimati.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Za moje pojme je tale film prav prijetno anti-hollywoodsko akcijsko presenečenje, ker ni vse zgolj neka nora akcija in patriotsko poveličevanja ubijanja, tako kot bomo kmalu videli v Battle: Los Angeles, ki je v bistvu v velik akcijski kaos zapakirana reklama za ameriško vojsko.

  Moram reči, da sem si Red Dawn ogledal že predolgo nazaj, zato ne morem potegniti neposrednih primerjav, so mi pa bili v Jutri, ko se je začela vojna najbolj všeč neakcijski prizori, kjer se glavni liki nekoliko ustavijo in si vzamejo čas za razmislek o posledicah in morali svojih dejanj, npr. dilema o veri in ubijanju, ali pa nasploh o upravičenosti jemanja življenj in smotrnosti razlogov za to, potem npr. vprašanje poguma (tisti, ki na začetku izgledajo najbolj močni, se izkažejo za reve in obratno) ter vprašanje, kako in od kje v težkih časih najti pogum v na videz brezizhodni situaciji, ter seveda vprašanje možnosti začetka ali nasploh obstoja jubezni v časih brez upanja.

  Mogoče res izgleda malo smešno, da znajo najstniki tako lahkotno ravnati z orožjem, vendar ne gre pozabiti, da gre za najstnike iz avstralskega podeželja, zato jim orožje ni tuje, saj jih že na začetku pokaže, da znajo streljati, ko npr. ulovijo zajca, kar ni niti približno lahka stvar.

  Upravičen pa je seveda dvom, ali bi se lahko taka skupina najstnikov dejansko uspešno uprla dobro oboroženi in izurjeni vojski? Vendar če dobro pomislimo, kako so npr. Vietnamci premagali Američane, ali pa kako so lahko iraški uporniki in kako še vedno Talibani v Afganistanu onemogočajo Američane, če pa imajo ti na voljo vso sodobno tehnologijo in najbolj uničujoče orožje?

  No, film vsaj deloma nakaže odgovor, ko pokaže, da tudi tujo vojsko sestavlja neizkušena in prestrašena mladina, ki poleg tega ne pozna terena in gverilske taktike nasprotnika, zato vojaški uspehi avstralskega mladeža niso tako zelo neverjetni, kot se morda zdi na prvi pogled. Sicer pa tudi nikjer ni rečeno, da bodo sami premagali okupatorje, temveč je njihov cilj povzročiti čim več škode, da bo avstralska vojska imela boljše možnosti … bomo pa seveda videli, kako se bo zadeva razijala v nadaljevanjih (že napovedani za leto 2012 in 2013).

  Na določenih točkah je film sicer nekoliko poenostavljen, vendar je v celoti gledano vsekakor vreden ogleda.

 4. Aljoša pravi:

  Brez dvoma se strinjam z Iztokom, izguba časa na kvadrat.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, že to, da zna mularija v roke prijeti brzico in postreliti profi vojake, je tu mač sranje.
  Jaoo no, pa kako se ti v takem plitkem sranju iskati tako globoke poante in globino. Še zadnji Rambo jo je imel več. Ne ga srat no.
  Pa čudno mi je to, da vojska, ki je očitno razčefukala celo Avstralijo, sedaj ne more ukrotiti drobne skupine najstnikov. Mar to pomeni, da je ostalo le še pet vojakov al kako? Fak no.
  Pač še ena bedarija, kjer je mulci igrajo odrasle. Še Adrienu Brodyju sem v Predatorjih bolj verjel :)

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  No, Iztok, potem pa odgovori na vprašanje, kako to, da skoraj 100.000 ameriških vojakov v Afganistanu z vsem svojim najmodernejšim orožjem, računalniško in satelitsko opremo, nikakor ne more poraziti slabo oboroženih in opremeljenih Talibanov in drugih upornikov?

  In kako to, da na vrhuncu vojne v Vietnamu pol milijona ameriških vojakov ni uspelo zavzeti dežele in končati vojne?

  Odgovor je na dlani, kot je prikazano tudi v tem filmu, da vojske ne sestavljajo izkušeni Ramboti, temveč mladi in neizkušeni vojaki, ki nimajo kaj dosti pojma o dejanskem vojskovanju na terenu, še manj pa so pripravljeni na gverilski način bojevanja. Poglej si kakšen dokumentarec o Ameriških vojakih v Afganistanu (npr. Restrepo, ki so ga pred kratkim vrteli na National Geographicu), kjer vidiš, da vojno bijejo prestrašeni fantje, mlajši od naju dveh, ob tem da sploh ne vedo, kaj in kako naj tam počnejo. Rambo je na žalost (ali pa tudi na srečo) zgolj fikcija, ki nima nobene skupne točke z resnično vojno.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Primerjati razvajane mestne mulce in dekleta iz Avstralije z mularijo iz Afganistana, je neumno, saj je jasno, da v Afganistanu otroke že v maternici vzgajajo drugače.

  Glede vojske, ne kritiziram neizkušenosti, ampak dejstvo, da jih je bilo še manj kot mularije, pa četudi so razfukali celo Avstralijo :)

  Če jim ni bilo panike v glavo ustreliti nekega možaka, zakaj za vraga niso ko zajce postrelili še teh mulcev ali pa jih z letalskimi rafali zbrisali z obličaje Zemlje.

  Vietnam je druga fora, politično ozadje, povsem drugačna zadeva.

  Okej, tudi pratizani so se šli gverilo, toda bilo jih je več kot osem al kolko je že bilo teh mulcev :)

  Ne morem verjeti, da dejansko zagovarjaš logiko tega filma :)

  No ja, če pa že skušam kupiti vse to, kar praviš, pa mi še vedno ostane sila dolgočasna, povprečno odigrana, amtersko zrežirana in kar se akcije tiče “slovenska” otročarija, kjer je dejansko najboljši uvod, kjer gre mularija na počitnice v naravo :)

 8. spookymulder spookymulder pravi:

  Očitno si zelo površno gledal ta film, kajti za razvajeno mestno mladino bi lahko obveljali kvečjemu dve dekleti, med tem ko je ostalo bolj ali manj “kmečki” mladež, ki zna pljuniti v roke in si jih umazati, če je treba.

  Nadalje, azijski vojaki niso niti približno “razfukali” cele Avstralije, saj je očitno, da je to šele začetek invazije in da so si logično za izkrcanje izbrali neko malo mestece, kjer niso naleteli na vojaški odpor, nato pa vojsko premikajo proti večjim mestom, kjer verjetno potekajo glavni spopadi. V filmu ni nikjer nobenih indicev, da je Avstralska vojska premagana, je pa nekako logično, da če se borijo, to poteka v bližini velikih mest in ne v nekem zakotju. Nenazadnje ne gre pozabiti, da je Avstralija šesta največja država na svetu in da logično ne bodo spopadi med armadami potekali po celi državi. In ni je vojske na svetu, ki bi si lahko privoščila, da bi pošiljala velikega števila vojakov za vsako gverilsko skupino posebej in hkrati uspešno bila glavno fronto. Avstralsko mestece iz filma nima nobene domače vojske, zato je logično, da okupatorji tam ne bodo puščali velikega števila vojakov, temveč se vse pelje tja, kjer se dogajajo večji spopadi.

  In nikjer ni rečeno, da bo sedaj teh osem mulcev dobilo vojno ali da bodo okupatorji po uničenju enega mostu dvignili belo zastavo in odkorakali domov. Gre se za gverilo, točno nekaj takega, kot se je npr. dogajalo tudi pri nas v času 2. svetovne vojne. In ko smo že pri tem, kakšne vojaške izkušnje in kakšno oborožitev pa so imeli fantje, ki so se med 2. svetovno vojno pridružili partizanom? Pa so kljub temu izvedli številne uspešne diverzantske akcije in presenetili ter postrelili veliko sovražnikov, čeprav je bila nemška vojska veliko številčnejša in boljše opremljena ter oborožena.

  Logika tega filma je razen nekaterih poenostavitev povsem zdrava, samo očitno si ti videl že nekoliko preveč akcijskih vojnih filmov in imaš nekam čudno sliko o vojni in gverili. Kot že rečeno, poglej kakšen dokumentarec, kjer kamera sledi npr. vojakom v Afganistanu in boš mogoče malce bolje razumel logiko tega filma.

  Da naj bi bil film dolgočasen se nikakor ne strinjam, je pa res, da se tako kot tudi v resničnem življenju ljudje od časa do časa tudi ustavijo in premislijo o svojih dejanjih, namesto da bi se brezglavo metali iz akcije v akcijo.

  O povprečni igri bi se lahko strinjal za nekatere igralce, med tem ko so se Caitlin Stasey (neuradna voditeljica), Deniz Akdeniz (grk) in Chris Pang (azijec) zelo dobro vživeli in prikazali lepo metamorfozo in razvoj svojih likov preko filma.

  Amatersko zrežirano? Nisem opazil. Akcijski prizori so na mestu in tudi s smislom za subtilni humor, med tem ko so bolj dramatični prizori prikazani z dovolj občutka in najstniške nevednosti ter dvomov.

  Skratka, ne pravim, da gre za najboljši film vseh časov, saj ima številne vzpone in padce, vsekakor pa ga je potrebno gledati iz prave perspektive, da sploh razumeš, kaj želi povedati.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Okej, odprl si mi malce drugačen pogled na zgodbo, toda vseeno mi je vse skupaj še vedno poštno trapasto, amatersko, dolgočasno in primerno za osnovno šolo.

 10. Folk se v tujini ne strinja z mojo recenzijo filma Tomorrow When The War Began « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] tudi link do angleškega foruma filma Tomorrow When the War Began, kjer je nekdo prav tako linkal mojo recenzijo za omenjeni film. Mene in Marcela Štefančiča, če sem natančen. Pač pri temi, da je film [...]

 11. andrej pravi:

  KOMENTAR IZBRISAN ZARADI NEUPOŠTEVANJA TEME ZAPISA

 12. andrej pravi:

  KOMENTAR IZBRISAN ZARADI NEUPOŠTEVANJA TEME ZAPISA

 13. andrej pravi:

  Mimogrede. Film je povsem spodoben in vreden ogleda, seveda z zrnom soli v glavi, kar pa slejkoprej velja za vse filme.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, kdaj bo tebi in podobnim škratom jasno, da ne gre za strah pred resnico (fak no, pa kaj ni jasno kako glupo se tole čuje, ko pride ven iz vaših betic, pa jaki strah pred neko hudo resnico, ki jo razkriva nek papak, vau), marveč za to, da nimaš pri recenziji nekega filma kaj bluziti o meni in o rečeh, ki nimajo zveze s temo zapisa. Je to res tako težko razumeti vašim trdim in tečnim glavam?

 15. andrej pravi:

  KOMENTAR IZBRISAN ZARADI NEUPOŠTEVANJA TEME ZAPISA

 16. andrej pravi:

  KOMENTAR IZBRISAN ZARADI NEUPOŠTEVANJA TEME ZAPISA

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Super 8, Green Lantern pravi:

  [...] ga imel najraje in tisti, ki ga danes žal ni več. Super 8 ima vse tisto, kar je manjkalo bedariji Tomorrow When the War Began. Zelo zanimivo zgodbo, kjer se mladinski film enkratno premeša z znanstveno fantastičnim [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !