Recenzija: The Green Hornet

13.02.2011 ob 16:21

THE GREEN HORNET

Začnimo s posnetkom istoimenske tv serije iz šestdesetih, da vidite, kako sta to počela Van Williams in Bruce Lee.

YouTube slika preogleda

Jp, novi Sršen je predelava kultne tv serije, ki je gledalce zabavala med leti 1966 in 1967, ko so nasneli 26 epizod, glavna junaka pa sta že v tridesetih letih prejšnjega stoletja debitirala na nekem radijskem šovu in kmalu postala del ameriške pop kulture. Novega filma se je lotil Michael Gondry, kar je seveda zelo zanimivo, saj je imel za sabo filme Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Human Nature in meni zelo všečni Be Kind Rewind, se pravi filme, ki niso ravno rezime za režijo tipične akcijske komedije o superjunakih. Prav zato je novi Sršen nekaj posebnega, a žal tudi premalo atraktiven in prepričljiv kot celota. Nekaj posameznih prizorov več kot učinkuje, končni učinek pa ni tak kot bi moral biti. Dejansko gre za površen film, ki ga grizejo tudi klišeji komedij glavnega igralca Setha Rogena, ki po  moji oceni ni bil prava izbira za časopisnega mogula Britta Reida, ki po očetovi (kot vedno izvrstni Tom Wilkinson) nenadni smrti prevzame njegov imperij. Nič kaj boljši se mi ni zdel njegov sidekick Kato, ki ga je upodobil preveč sterilni in statični Jay Chou, ki napram Brucea Leeja nima niti za burek. Isto velja za pretepaške slow motion sekvence, ki smo jih na dosti bolj spektakularen način videli že v Matrici, prav posebne hvale pa ne morem nameniti niti glavnemu negativcu Christophu Waltzu, ki je kilometre daleč od bravure Tarantinovih Neslavnih barab. Mi je bil pa zato v majhni vlogi preserantskega kriminalca, ki soli pamet Waltzu, odličen James Franco (okej je tudi še krajši Edward Furlong). Prav ta sekvenca je eden izmed vrhuncev filma, pa četudi pride že na začetku. Podobno kot prizor, ko Hornet in Kato letita na sedežu avtomobila, zadaj pa se zalaufa vinilka klasične glasbe. Kot sem rekel, nekaj posametnih prizorov je dobrih, celota pa je prazna in premalo prepričljiva. Kot igra Cameron Diaz, ki se je dejansko sploh ne vidi. Novi Sršen je tako film, ki se ne more odločiti, ali naj bo film o superjunaku, ali pa še ena komedija Setha Rogena, ki se pač obleče v superjunaka. Plus danes že 64 letni in skorajda neprepoznavni Edward James Olmos, ki ga je bilo kljub temu po stotih letih vseeno lepo videti na velikih platnih.

Ocena: nič posebnega

 

2 komentarjev na “Recenzija: The Green Hornet”

  1. sampras pravi:

    Pravzaprav Jay Chou kot Kato sploh ni bil tako slab, če pomislimo na to, da je ob snemanju filma komajda znal kakšno besedo angleščine. Svojo nalogo je opravil zelo solidno. Mene osebno zelo veseli, da je njegov Kato drugačen od tistega, ki ga je igral Bruce Lee, in zame je brez dvoma predstavljal boljši del filma. Prav zabavno je bilo videti, kako je svojemu liku dodal nekatere svoje lastnosti (tudi sam je multitalentiran, rad igra košarko, izvrsten je na klavirju, pa še plavati ne zna!). In še kot zanimivost – pesem Nunčaki (Shuang Jie Gun/Nunchucks), ki je slišimo igrati na konc odjavne špice, je napisal in zapel on sam, saj je v Aziji znan predvsem kot pevec in ne igralec.

    No, ja, Zeleni sršen kot kultna tv serija? Morda le za oboževalce Bruca Leeja. Iskreno povedano, dvomim, da je 80% ljudi, ki si je film ogledalo, sploh kdaj prej slišalo za tega superjunaka.

    Drugače pa je bil film kar zabaven. Če ne greš v kino s prevelikimi pričakovanju, lahko ob Zelenem sršenu brez težav uživaš. (še posebno, če se preveč ne poglobiš v zgodbo)

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Glede na to, da je bila serija posneta v šestdesetih, je jasno, da jo mnogi mlajši gledalci niso gledali in da zanjo sploh ne vedo. A to nima veze s tem ali je kultna ali ne. Kultna je bila za ameriške gledalce iz tistih cajtov, že zaradi dejstva, da je naslovni lik štartal na radiu že v tridesetih, da je dobil svoj strip in številne serijale, pa seveda tudi zaradi Brucea Leeja. Bi pa rekel, da je lik morda bolj kulten od same serije, tu pa imaš nekako prav.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !