Kulti in klasike: E.T.: The Extra–Terrestrial

12.02.2011 ob 20:05

zda 1982, znanstveno fantastična avantura, režija: Steven Spielberg, igrajo: Henry Thomas, Dee Wallace, Drew Barrymore, Peter Coyote, Robert MacNaughton, K. C. Martel, Sean Frye, C. Thomas Howell, Erika Eleniak

Kot je rekel Variety: «Najboljši Disneyjev film, ki ga ni Disney nikoli posnel.«

Vesoljček, ki ga je Steven Spielberg udaril neposredno po Indiani Jonesu, še danes kot za šalo ujame esenco otroške duše in v dveh urah nadomesti vse pravljice tega sveta. Povedano drugače, če si videl Vesoljčka, ti ni treba brati pravljic. Še več, če si videl Vesoljčka, ti ni treba brati ničesar. Bolj čaroben od Petra Pana, enako štorast kot Forrest Gump, bolj simpatičen kot gremlin Gizmo. To je on, E. T. Vesoljček, stvor iz druge galaksije, ki kot Kristus pridrvi na Zemljo, zdravi bolečine, razteguje vrat, sreča Yodo iz Vojne zvezd in straši sedemletno Drew Barrymore, ki je potem zelo kmalu zapadla v mamila in razvrat. Bližnja srečanja tretje vrste na otroški način, in dokaz, da je bil Spielberg briljanten poznavalec otroške psihologije. Ko je v času moje osnovne šole film prišel v kina, sem jokal ko dež. Le kako ne bi, ko pa sem mislil, da je je umrl in se žrtvoval za fantka Elliotta (enajstletni Henry Thomas). Solze so prav zaradi te scenaristične potegavščine tekle v potokih. Jokale so mamice, očetje, babice in dedki. Jokal je celo pobiralec kart. Jokala je cela Slovenija, jokal je ves svet. Tisti, ki ni jokal, filma pač ni videl ali pa je imel železo namesto srca. E.T. je klasika za vedno. Žanrska mojstrovina in verjetno najboljši film Stevena Spielberga. In zgodba, ki jo morajo otroci spoznati že v maternici.

In pozor, leta 2002 sem E.T.ja v kinu videl še enkrat. Na dvajseto obletnico, v prenovljeni inačici in z dodanimi prizori, ki so ga dvignili še višje.  Tudi leta 2002  je bil najbolkši film leta, tako kot leta 1982. Ni se spremenil. Še vedno je imel vse, kar je imel nekoč. Vse, kar imajo največji filmi vseh časov. Vse, kar ni med leti 1982 in 2002 imel noben drug film. Da je bil E.T. do Titanica najuspešnejši film na svetu, je seveda več kot jasno, saj je imel prvine, na katere so padle vse generacije. Scenarij, za katerega bi drugi filmi ubijali, je napisala Melissa Mathison, žena Harrisona Forda, ki bi moral igrati učitelja, a ga je Spielberg pustil na montažnem pultu. Vesoljčkov obraz so kreirali po poetu Carlu Sandburgu in Albertu Einsteinu. Henry Thomas se je na avdiciji pri sceni joka spomnil na svojega umrlega psička, Spielbergu spravil solze v oči in takoj dobil vlogo. Za vesoljčkov glas sta se skupaj potrudila Pat Walsh in, pazite tole, Debra Winger. Vlogo punce, ki jo Elliott poljubi v šoli, je zaigrala takrat trinajstletna Erika Eleniak, ki je potem kot veste postala Baywatch zajčica. Spielberg je film osebno predvajal Nancy in Ronaldu Reaganu. Oba sta uživala in oba sta jokala. Skupaj s Spielbergom, seveda. Ko ga gledam danes, je še vedno vrhunski, tudi zavoljo čarobne glasbe Johna Williamsa. Pa zaradi cele kopice nepozabnih sekvenc, ki so se mi v dušo in srce vsadile za vedno. Tudi Michael Jackson je bil velik fan tega filma, celo glasbeno pravljico je ustvaril, navdušeno pripovedoval zgodbo in prispeval prekrasno balado Someone in the Dark, kjer se oglasi tudi E.T. V tem film resnično štima vse, tako zelo dober je, da poboža vedno znova. Tako zelo očarljiv, da bi ga lahko  gledali vsak dan znova. In tako zelo čaroben, da pozabimo, da nismo več otroci. Spielberg je torej posnel ultimativni družinski film, mladinski scifi, če poenostavim, zares brezhibno mešanico znanstvene fantastike, komedije in pustolovščine, ki ji boste v vsej filmski zgodovini težko našli konkurenco.

Ocena: mojstrovina

null

 

18 komentarjev na “Kulti in klasike: E.T.: The Extra–Terrestrial”

 1. Blazz Blazz pravi:

  jaz sem tut jokal ja, ampak zato k sm ga gledal pr 6 letih pa sem se ga bal :P

 2. stojan pravi:

  true. ena najlpeših pravljic. IMHO Spilbergov najboljši film.

 3. Spielbergov Vesoljček je star 25 let pravi:

  [...] se je leto 1982. Leto, ko je Steven Spielberg v kina prvič poslal Vesoljčka. Najbolj uspešen film vseh časov, ki ga je iz prvega mesta po mnogih letih uspel zriniti le [...]

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: How To Train Your Dragon, Dear John, Cop Out, Extraordinary Measures pravi:

  [...] tole je še ena predelava Spielbergovega Vesoljčka, kar je jasno, saj so risanko, no ja, da ne bom žalil, animirani film, naredili pri studiu [...]

 5. pikapoka pravi:

  res je mojstrovina… eden najboljših filmov ;) ))

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mene je bilo strah le na začetku, ko je podivjano letal po gozdu, potem sem ga vzljubil kot Elliott, star pa sem bil osem let :)

 7. Michael Jackson: Someone in the Dark « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] balada, navdahnjena s Spielbergovim Vesoljčkom. Dejansko del otroškega albuma E.T. Storybook, za katerega je Michael Jackson prejel celo [...]

 8. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Zanimivo, da je vesoljček dobil modre očke. Čista arijska rasa torej …. hehe …

  Sicer pa, ja … večna mojstrovina za otroke. Škoda, ker se Spielberg nasploh raje ne ukvarja s scenariji za najmlajše, ker pri filmih za odrasle, ga najbolj dol nese ravno to, da so otročji.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne bi rekel, da so otročji, so pa večkrat zelo neprepričljivi in preveč se trudijo biti resni. Tudi meni je žal, da ni več Peter Pan, saj je bil najboljši ravno v tej fazi. No ja, z izjemo Ryana in Schindlerja, ki sta mi vrhunska.

 10. Thomas pravi:

  Hmm, ob tvojem zapisu sem se spomnil na neko rariteto, kar se tiče Michaela Jacksona: katera verzija E.T.-ja je v bistvu vsebovala njegov glas, ko pripoveduje zgodbo? In pa do katere mere je Michael pripovedoval zgodbo? Skozi celoten film, ali le posamezne fragmente. Domnevam, da gre za redek posnetek, saj ga na TV zagotovo niso vrteli, ali pa v kinih.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To je bil ET Storybook, za LP ploščo. Michael je zgodbo pripovedoval čez glasbeno podlago Johna Williamsa, slišalo pa se je tudi zvočne učinke filma, pa ETjev glas in nekaj dialogov. Začelo se je s Someone in the Dark, potem pa pripovedovanje zgodbe. Dejansko ves film, če razumem prav. Pa Grammyja je dobil za vse skupaj, za najboljši otroški album, v letu, ko je slavil tudi za Thriller.

  Tukaj imaš prvi del:
  http://www.youtube.com/watch?v=TarZjX262xc

  Reariteta pa je zavoljo tožbe, ker so izdali Someone in the Dark kot singl, kar ni bilo v skladu z dogovorom, kar pomeni, da so album umaknili s polic. O tem pišem v linku, ki sem ga pripel v recenziji ETja.

  Pa še nekaj podatkov:
  http://en.wikipedia.org/wiki/E.T._the_Extra-Terrestrial_%28album%29

  Se ga pada dobiti tudi na netu, sem pogruntal, seveda nelegalno :)

 12. Thomas pravi:

  Tale prečudovita in skrajno podcenjena Michaelova pesem je ponoven dokaz, kakšen talent je bil Michaelov glas. Krasno zapeto, odlično producirano.

  Storybook pa je na mojem “to get”-seznamu!

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, ena njegovih najlepših in najbolje odpetih balad.

  Originalni storybook pa boš po moje zelo težko dobil, saj menda obstaja le na vinilni plošči.

  Če ti rata, pa si zmagal :)

  Je bil pa Michael velik oboževalec tega filma in tega lika, po moje si je želel, da bi bil ET resničen, da bi se lahko družila :)

 14. Thomas pravi:

  To sem že pogruntal, da je na vinilki izšel. Tudi na Youtubu se sliši prasketanje plošče, kar vse skupaj samo še bolj očarljivo naredi.

  Verjetno ne bo poceni, ne. Ampak bodimo optimistični in upajmo, da je cenejši, kot vinilka od singla Smile, na naslovnici katere je na sliki Michael v Chaplinovi podobi.

 15. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Super 8, Green Lantern pravi:

  [...] od osemdesetih, ko so kraljevali ET, Stand By Me in recimo The Goonies, nisem gledal tako dobrega in očarljivega mladinskega filma kot [...]

 16. » Hitra roba pravi:

  [...] Steve Zahn, Joan Cusack, Fred Willard, Catherine O’Hara, Adam West, Harry Shearer)  Rimejk Vesoljčka, Vojne svetov in  Znamenj. Zelo povprečna, površna, preveč razposajena in skorajda zoprna [...]

 17. Recenzija: War Horse « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] dolgem času izvrstno priložnost da se vrne h koreninam in spet posname čudovit film, še enega Vesoljčka, je žal strel v prazno. Je tako zelo povprečen, navaden, dolgočasen in nepotreben film, da boli [...]

 18. Recenzije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] ter jim vzame sanje. Vse dokler ne obiščejo sejma in na polici zagledajo lutko Spielbergovega Vesoljčka, ki hoče domov. Ki hoče na Irsko, deželo, kjer je Jim Sheridan nazadnje režiral pred petimi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !