Recenzija: Ricochet

4.02.2011 ob 22:46

zda 1991, triler, režija: Russell Mulcahy, igrajo: Denzel Washington, John Lithgow, Kevin Pollak, Ice T, Lindsay Wagner, Josh Evans, Mary Ellen Trainor, Victoria Dillard, John Amos

Policist Denzel Washington uniči kariero kriminalcu Johnu Lithgowu, ta pa v zaporu pripravi genialen načrt za povračilni udarec.

Ricochet je film o odbitih udarcih, ki naprej bolijo tarčo, potem pa se obrnejo proti napadalcu. Najprej udari Denzel Washington, nato odbije John Lithgow, potem udari John Lithgow in odbije Denzel Washington. Zob za zob. Milo za drago. Maščevanje je sladko in najslajše takrat, ko vidiš, da nekdo, ki je uničil tebe, sedaj trpi ravno po tvoji zaslugi. Jp, zeleni policist Denzel Washington aretira kriminalca Johna Lithgowa, ki potem pobegne iz zapora in se mu maščuje. Tudi zato, ker vidi, da je Denzel po zaslugi aretacije napredoval v uglednega državnega tožilca. In pozor,  Lithgow se mu ne maščuje na hitro in tako, da bi mu recimo ubil familijo.  Lithgow k stvari pristopi dosti bolj sofisticirano. Najprej ubije njegovega poslovnega partnerja, ga ugrabi, zadrogira in s kamero posname prisiljen seks z neko cipo, ki ga čez čas seveda pokaže na nacionalni televiziji. Ubitemu partnerju prilepi pedofilsko afero in samomor, njemu pa podtakne uboj prijatelja (Kevin Pollak) in triper. Včeraj zvezda in ugleden javni tožilec, danes umora in afer osumljeni kriminalec na begu. Premetena igra še bolj premetenega psihopata, ki pred tem med pobegom poskrbi za svojo lažno smrt. Študija škodoželjnega in perverznega maščevanja torej, kjer pa bo še en ricochet seveda pripravil tudi ubogi Denzel, s pomočjo prijatelja Ice Tja, ki je bil takrat na dobri poti, da postane filmska zvezda. Da Denzel in Ice T skupaj pripravita rimejk filma White Heat, seveda ni treba posebej poudarjati in je dober poklon ter zasuk. Ricochet je visokoproračunski triler, ki za razliko od mnogih visokoproračunskih trilerjev premore dovolj dramske globine, dobrih igralskih kreacij in kvalitetne dramaturgije, da ga ne pozabimo prehitro, postavimo med boljše izdelke žanra in proglasimo za daleč najboljši film Russell Mulcahyja, avtorja filmov Highlander, The Shadow in The Real McCoy. Dejansko premalo cenjen filmček, ki me je močno navdušil ob prvem gledanju in navdušenje ohranja vse do današnjih dni, kar pomeni, da ga nočem videti še enkrat in si morda pokvariti lep spomin.

Ocena: presežek

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !