Umrla Maria Schneider

3.02.2011 ob 17:01

Če ste videli zloglasni Poslednji tango v Parizu, potem veste, kdo je bila Maria Schneider, ki po tej provokativni in kultni erotični drami Marlona Branda, z izjemo filma Professione: reporter, kjer ji je družbo delal Jack Nicholson, no ja, morda tudi filma La dérobade, kjer je snela nominacijo za cezarja, ni uspela narediti kariere. Kmalu po Tangu, ki je bil očitno res njen zadnji tango, je namreč  padla v mešanico kriz in katastrof, kjer so kraljevala mamila, živčni zlomi in seksualna zmedenost.

V svojih spominih je zapisala, da je režiser Bernardo Bertolucci z njo močno zmanipuliral in da mu gotovo ne bi segla v roko, če bi ga še kdaj srečala srečala. Medijska pozornost po Zadnjem tangu je bila zanjo očitno pretrd oreh, saj je končala celo v umobolnici. Takrat je nastala tudi tista znamenita slika za rešetkami, kjer je pozirala s svojo ljubimko, čez leta pa je pojasnila, da so jo zadrogirali in namerno podtaknili novinarjem.

Ker je bila na tleh, je zapravila obetavno kariero in zajebala vloge v filmih Jezusu iz Nazaretha, Ta mračni predmet poželenja in Caligula. Poznavalci seveda razlagajo čisto drugačno zgodbo in trdijo, da je v umobolnici pristala zaradi hudih duševnih težav svoje ljubice, ki jo je pač hotela imeti ob sebi. Na vprašanje, če sta imela kaj z Brandom, pa je vedno odgovarjala, da so bilo to samo govorice in da je bil Marlon v golih scenah še bolj sramežljiv od nje. Med snemanjem je zaradi preutrujenosti izgubila celih deset kilogramov, v denarnico pa je dobila le borih 2000 dolarjev.

V njeni filmografiji boste zasledili tudi film Sezona miru v Parizu, francosko jugoslovansko koprodukcijo, kjer sta igrala tudi Miki Manojlović in Dragan Nikolić, sam sem jo videl tudi v strasnki vlogi solidnega filma La Condanna iz leta 1991.

Po Tangu bi lahko postala nova Brigitte Bardot, postala pa je le še ena zavržena instantna zvezdnica, ki ni znala vnovčiti svoje hitre slave mega popularnega filma. Podobno kot Linda Blair, zvezda Izganjalca hudiča, če potegnemo primerjavo.

Ali kot je nekoč dejala sama: “When I read Last Tango In Paris, I didn’t see anything that worried me. I was 20. I didn’t want to be a star, much less a scandalous actress – simply to be in cinema. Later, I realized I’d been completely manipulated by Bertolucci and Brando.”

Umrla je danes, stara komaj 58 let, za rakom, seveda v Parizu, kar je ironija, ki ji zlepa ne boste našli para.

 

5 komentarjev na “Umrla Maria Schneider”

 1. ajda ajda pravi:

  Uh, to pa kar grozljiva novica. A je bilo kje prej kaj objavljeno, da je tako hudo bolna?

 2. Dajana Dajana pravi:

  aaaaaaaaaaaa :cry:

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ajda, jaz nisem zasledil. Morda so pisali v kakih francoskih časopisih, kar pa ni prišlo do nas, saj je bila Schneiderjeva precej pozabljena zadnja leta.

 4. NoMercy pravi:

  R.I.P.
  jebat ga – prevelik pospešek v orbito slave ima tudi slabe lastnosti – zlasti je prevelik G, ki človeka omami :)

 5. STELA pravi:

  jaz pa kar verjamem, da je bila zmanipulirana….si kar predstavjam Branda in 20 let staro dekle, verjetno brez moralne podpore:(

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !