Oskarji 2011: nominacije

2.02.2011 ob 04:30

NAJBOLJŠI FILM:

Black Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King’s Speech, 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit in Winter’s Bone.

Če sem iskren, so mi letos z izjemo hudo precenjenega True Grita všeč prav vsi filmi, kar je redkost, ki se je pri oskarjih ne spomnim že dolgo časa, še posebej, ker je v kategoriji že drugič zapored deset filmov. Pozdravljam tudi nominacijo za Toy Story 3, pa četudi gre za risanko, kar se je nazadnje, če se ne motim, zgodilo davnega leta 1991, ko so za najboljši film nominirali prekrasno Beauty and the Beast. Če pozabim True Grit, ki je nominacijo dobil zgolj zato, ker sta ga pač režirala brata Coen, se mi zdi najslabši izmed izbranih Black Swan, sicer dober film, a spet ne tako zelo kot pravijo mnogi. Aronofsky je predlani posnel veliko boljšega The Wrestlerja, pa ni dobil niti nominacije, da o mojstrovini Rekvijem za sanje s konca devetdesetih niti ne začenjam govoriti. Tudi nominacija za Winter’s Bone je nekoliko preterana, tudi zato, ker je bilo lani v obtoku dosti boljših neodvisnih filmov. Da se razumemo, Winter’s Bone je  dober film, toda ni mojstrovina, ki bi si zaslužila mesto med najboljšimi desetimi izdelki leta. Ostalih šest filmov je super, če bi zmagal katerikoli izmed njih, ne bi imel nič proti. Če že moram, pa na vrh postavljam Inception, The Fighterja in The Social Network. Potiho navijam za Inception, ki pa nima šans za zmago, po moje pa se bosta sesula The Social Network in seveda The King’s Speech, ki bo verjetno celo glavni zmagovalec večera.

NAJBOLJŠI REŽISER:

Darren Aronofsky (Black Swan), David O. Russell (The Fighter), Tom Hooper (The King’s Speech), David Fincher (The Social Network) in Joel Coen in Ethan Coen (True Grit).

Da Christopher Nolan ni snel nominacije za Inception, je sila čudno in nepravično, drugače pa se bosta tule po moje najbolj ostro udarila Tom Hooper in David Fincher. Četudi navijam za Fincherja, se mi zdi, da bo slavil Hooper. Svoje delo je odlično opravil tudi David O. Russell, nobene večje napake pa seveda ne morem očitati Darrenu Aronofskyju, ki je prav tako mojster svojega poklica. Brata Coen tokrat nista nič posebnega, zato je nominacija povsem odveč, namestu njiju bi moral biti med petimi najboljšimi prej omenjeni Nolan.

NAJBOLJŠA MOŠKA GLAVNA VLOGA:

Javier Bardem (Biutiful), Jeff Bridges (True Grit), Jesse Eisenberg (The Social Network), Colin Firth (The King’s Speech) in James Franco (127 Hours).

Javierja Bardema, ki je seveda presenečenje, žal še nisem videl, bi pa dejal, da je nominacija tokrat preterana za Jeffa Bridgesa, ki ga je v True Gritu po moje zasenčil Matt Damon. Bridges je bil dober, toda ni naredil presežka, ni bil tako izvrsten kot v Crazy Heart, kjer me je odpihnil iz kina. Če sem iskren, si upam trditi, da je bil boljši v Tronu. Sicer pa itak nima šans, saj je oskarja dobil lani, ko je premagal Colina Firtha za A Single Mana, kar pomeni, da bo prav Firt letos vrnil udarec in zmagal. Ne morem verjeti, da bom zapisal naslednje besede, toda Firt je kot kralj George VI zares odličen in si zlati kipec več kot zasluži. Tudi Jesse Eisenberg je prekleto dober, toda Firth je še boljši, akademija pa itak ljubi hendikepirane like. James Franco si nominacijo prav tako zasluži, toda vseeno bi na njegovem, ali še bolje, na Bridgesovem mestu, raje videl Michaela Douglasa iz drugega dela Wall Streeta, pa četudi film ni bil ravno najboljši. Pa tudi Ryana Goslinga za Blue Valentine. In recimo Kevina Spaceyja za Casino Jacka. Pa tudi Roberta De Nira za Stone, če povem direktno.

NAJBOLJŠA ŽENSKA GLAVNA VLOGA:

Annette Bening (The Kids Are All Right), Nicole Kidman (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winter’s Bone), Natalie Portman (Black Swan) in Michelle Williams (Blue Valentine).

Slavila bo Natalie Portman, o tem po moje ni nobene dileme več, vse ostale bi bile veliko presenečenje. Ne bom rekel, da ni dobra, toda vseeno me ni prepričala povsem do konca. Lik trpeče ženske, ki se psihično sesuje in pade v stanje, kjer nima pojma, kaj je fikcija, kaj pa realnost, so nekatere druge igralke odigrale še bolje in dosti bolj prepričljivo, pa še shujšati jim ni bilo treba. Po drugi strani pa med ostalimi štirimi nima prave konkurence, še posebej, ker je Julianne Moore za The Kids Are All Right ostala zunaj. Annette Bening je okej, toda ni Julianne Moore. Michelle Williams je dobra, toda ne ves film, kar pomeni, da si morda ni zaslužila  niti nominacije. Do Kate Winslet ji manjka še kar nekaj dobrih vlog. Nicole Kidman je bila dosti boljša v pavšalno gledano tematsko podobnem filmu Birth, ki so ga člani akademije seveda ignorirali, vseeno pa ne morem reči, da je vlogo nesrečne mamice, ki ji umre otrok, odigrala slabo, medtem ko nad mlado Jennifer Lawrence nimam nobenih pripomb, saj je bila daleč najboljši del filma  Winter’s Bone.

NAJBOLJŠA STRANSKA MOŠKA VLOGA:

Christian Bale (The Fighter), John Hawkes (Winter’s Bone), Jeremy Renner (The Town), Mark Ruffalo (The Kids Are All Right) in Geoffrey Rush (The King’s Speech).

Sami mojstri, bi lahko rekel. No ja, z izjemo Marka Ruffala, ki je bil simpatičen, a ne ravno za nominacijo za oskarja. Glavni favorit je seveda Christian Bale, ki bi si zlati kipec že zdavnaj zaslužil za filma The Machinist in Rescue Dawn, kjer je bil še boljši kot v The Fighterju. Če zmaga, bom zelo vesel, saj je bil odličen, toda vseeno potihem navijam za Geoffreyja Rusha, ki se mi je zdel v The King’s Speechu še kanček boljši. O Jeremyju Rennerju, ki sicer nima šans za zmago, prav tako ni dileme, saj se spreminja v enega najboljših igralcev generacije, kapo pa lahko snamem tudi Johnu Hawkesu, ki je eno tistih zjebanih vlog odigral zajebano prepričljivo.

NAJBOLJŠA ŽENSKA STRANSKA VLOGA:

Amy Adams (The Fighter), Helena Bonham Carter (The King’s Speech), Melissa Leo (The Fighter), Hailee Steinfeld (True Grit) in Jacki Weaver (Animal Kingdom).

Na prvi dve mesti bi postavil Melisso Leo in Jacki Weaver, ki sta vlogi mater odigrali zares vrhunsko. Nato bi dejal, da je nominacija za mlado Hailee Steinfeld povsem odveč in da bi morali po tej logiki že zdavnaj nominirati prav vse otroške vloge Dakote Fanning. Pohvalil pa bi tudi Amy Adams in Heleno Bonham Carter, ki pa mi je bila še boljša v Alice in Wonderland. Tole bo po moje najbolj napeta kategorija, saj res nimam pojma, kdo bo zmagal. Carterjeva po moje nima šans, Weaverjeva je premalo znana, če bo akademija sentimentalna, pa lahko slavi celo mala Hailee Steinfeld.

NAJBOLJŠI IZVIRNI SCENARIJ:

Another Year (Mike Leigh), The Fighter (Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson, Keith Dorrington), Inception (Christopher Nolan), The Kids Are All Right (Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg) in The King’s Speech (David Seidler).

Another Year mi je žal ušel, med ostalimi pa bi na prvo mesto postavil Inception, ki pa po moje nima šans za zmago. The Fighter in The King’s Speech sta scenaristično prav tako vrhunska, The Kids Are All  Right pa je sicer dober, a zaostaja za Lauren Canyon, ki ga je Lisa Cholodenko spisala leta 2002 in ostala na suhem.

NAJBOLJŠI PRIREJENI SCENARIJ:

127 Hours (Danny Boyle, Simon Beaufoy), The Social Network (Aaron Sorkin), Toy Story 3 (Michael Arndt, John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich), True Grit (Joel Coen & Ethan Coen) in Winter’s Bone (Debra Granik, Anne Rosellini).

Navijam za The Social Network, ki ima po moje najbolj dodelan scenarij, na drugo mesto pa bi si drznil postaviti Toy Story 3, ki premore več dovršenosti in čustev od večine filmov lanskega leta. Dober je tudi scenarij za 127 Hours, čeprav po  moje ta film bolj naredijo režija, montaža in atmosfera, Winter’s Bone me glede zgodbe ne  prepriča povsem, saj ne ponudi kaj dosti novega, daleč zadaj pa je True Grit, ki mi prav scenaristično najbolj šepa.

 

24 komentarjev na “Oskarji 2011: nominacije”

 1. alenka pravi:

  NAJBOLJŠI FILM: se strinjam. js se tudi ne spomnim kdaj so mi bili nazadnje tok okej filmi nominirani. strinjam se tudi da je True Grit sam zarad bratov v igri. pa Winter’s Bone mi tudi ni ne vem kaj. tudi js hepi za Toy Story, najrajši pa bi videla, da zmaga The Fighter, Inception, ali pa The King’s Speech. medtem je meni najbolj precenjen The Social Network. Black Swan mi je bil medtem res ful ful všeč, ampak se strinjam da mu v primerjavi z drugimi kar nekaj stvari fali.

  NAJBOLJŠI REŽISER: sem za Hooperja, tudi razočarana da ni Nolana.

  NAJBOLJŠA MOŠKA GLAVNA VLOGA: Bardema tudi jst še nism vidla, drugače pa se strinjam z napisanim, posebaj koga bi raje videl pod nominiranci, iskreno upam in privoščim, da zmaga Colin Firth (The King’s Speech) – fantastis je!

  NAJBOLJŠA ŽENSKA GLAVNA VLOGA: no mene je Natalie Portman (Black Swan) prevzela, zato bom zelo razočarana če ne dobi. edini ki bi se ji lahko približali sta po mojem Nicole Kidman in Jennifer Lawrence, samo sta po mojem še vedno precej za njo.

  NAJBOLJŠA STRANSKA MOŠKA VLOGA: kolibam med Christian Bale (The Fighter) in Geoffrey Rush (The King’s Speech). obema ga bi privošla, če sem iskrena, ker sta bila oba fantastična! za Markovo nominacijo mi še kar ni jasno, ker je čist okej odigral, ampak ne vem kdaj je za nominacijo dovolj okej. glede Jeremyja se pa strinjam in se veselim novih njegovih vlog.

  NAJBOLJŠA ŽENSKA STRANSKA VLOGA: Jacki Weaver me še čaka, drugače pa Helena Bonham Carter (The King’s Speech) dobra, a ne top. Amy Adams in Melissa Leo (The Fighter) sta si res blizu, čeprav imam filing da so Melissa slavila. mlada Hailee Steinfeld (True Grit) je pa po mojem tu čisto upravičeno in mi je recimo boljša vsaj kot Carterjeva, tko da… subjektivno navijam za Amy!

  NAJBOLJŠI IZVIRNI SCENARIJ: tudi mene Another Year čaka, z ostalim se pa strinjam…

  NAJBOLJŠI PRIREJENI SCENARIJ: brez pomislekov navijam za Toy Story 3!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marka Wahlberga bi morali nominirati za glavno vlogo, a je očitno zmanjkalo prostora.
  Rush ga po moje ne bo dobil, saj ga že ima za Shine, kar pomeni, da bo slavil Christian Bale.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Film: stavim na zmago Socialnega omrežja, čeprav bom navijal za Izvor … ne bi imel pa tudi nič proti, če bi zmagal Črni labod ali Na sledi očetu.

  Režiser: karkoli razen zmage Fincherja bi bilo ogromno presenečenje … verjetno zato tudi ni nominacije za Nolana, ker bi bil prehuda konkurenca?!?

  Igralec: stavim na Colina Firtha, čeprav bi znal presenetiti tudi Javier Bardem

  Igralka: Natalie Portman je za film dala dušo in telo, zato bi bilo kakorkoli drugega kot zmaga krivično … če ga slučajno ne dobi, pa bi ga najbolj privoščil Jennifer Lawrence

  Stranski Igralec: stavim na Christiana Balea

  Stranska igralka: težka odločitev, osebno pa stavim na Melisso Leo

  Izvirni scenarij: karoli razen zmage Izvora bi bilo krivično, vendar če bi bilo potrebno dati roko v ogenj, bi se verjetno odločil za Kraljev govor

  Prirejeni scenarij: Socialno omrežje tukaj nima prave konkurence … na skrivaj pa bom držal pesti za Na sledi očetu.

  Najbolj pozitivno presenečenje nominacij: 4 nominacije za Na sledi očetu (Winter’s Bone), tudi za najboljši film
  Največje razočaranje nominacij: nobene nominacije za Ne zapusti me nikdar (Never Let Me Go)

 4. Leiito pravi:

  127 ur je uber precenjen film, resno, 2 uri časa za eno speštano roko? So pa lepi posnetki kanjonov, to pa, sicer pa je to zgodba za kratki film.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, zelo čudno se mi zdi, da je Izvor ostal praznih rok pri vseh mogočih nagradah. Odličen film, ni le pop corn uspešnica. Zraven ga dajo, toda nagrad ne pobira. Tudi na oskarjih jih ne bo, nima šanse očitno.
  Po moje pa je glavni favorit za režijo Tom Hooper.
  Bardem po moje nima šans, saj oskarja že ima, letos je brez dvoma leto Colina Firtha.
  No ja, dati dušo in telo je premalo za oskarja, tudi igrati je treba znati. Ne rečem, da si ga ne zasluži, toda kot sem dejal, čisto do konca me ni prepričala. V določenih delih filma ja, kot celota ne.
  Izvor ne bo slavil za scenarij, četudi bi si več kot zaslužil.
  Se strinjam, Winter’s Bone je lepo presenečenje, da ni Never Let Me Go pa preseneča tudi mene. Vsaj Andrew Garfield bi lahko snel kako nominacijo, tudi za The Social Network.

  Leiito, 127 Hours je veliko več kot le speštana roka, je ultimativna študija preživetja, zrežirana vrhunsko in z atmosfero, ki te drži v šahu do zadnje sekunde.

 6. klemenix klemenix pravi:

  Hm, jaz sem kar malo razočaran, da tako zapostavljajo Izvor, saj res ni le film na prvo žogo, narejen zgolj, da polni blagajne. Meni se je zdela zgodba izvirna, film je odlično posnet, odlična glasba, odlična igra itd…kakorkoli: škoda.

  Sem pa pogledal 127ur in ne vem kako bi se opredelil. Nekako me ni popolnoma navdušil, saj menim, da mu nekaj manjka. Menim, da bi morali v film vključiti še nekaj o tem, kako se je potem Aron soošil z domačimi, mediji itd. Žal so le na brzino zavrteli nekaj kadrov o tem, bi pa to dalo zgodbi in filmu piko na i. Ali pa tudi ne, ne vem :)

  drugače pa izjemna igra Jamesa Franca, ki na zelo prepričljiv način pokaže,kaj je podoživljal Aron Ralston. Res občudovanja vreden človek, ki je bil v dani situaciji zmožen priti do zaključka, d aje njegovo edino upanje za rešitev to, da si odreže roko. Res močno voljo do življenja mora imeti človek, da naredi kaj takega. Sam v podobni situaciji ne vem, če bi pomislil na kaj takega. Sem pa imel letos zaradi hude poškodbe “čast” spoznati, kako je, če si prerežeš živec in lahko potrdim, da res zelo zelo boli.

  Kakorkoli, soliden film, ki bi mu (kar se oskarjev tiče) gotovo dal prednost pred Socialnim omrežjem, je pa res, da si moram Kraljev govor še pogledat.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Izvor je vrhunski, a vseeno bi rekel, da ni ravno oskarjevski material. Takšni filmi ponavadi ne dobivajo prestižnih nagrad.

  Hm, jaz tega, kar si ti pogrešal pri 127 Hours, nisem zaznal kot minus. Mi je bil konec povsem kul, pač povedali so, da ga ta nesreča ni ustavila in da še danes piči dalje v ekstreme. Pa tudi samotar je bil bolj kot ne, kar pomeni, da nekih domačih ni imel na tipičen način. Ne bom rekel, da je to najboljši film vseh časov, ker ni, vseenopa lahko rečem, da mi je bil zelo kul in da je dobro deloval name.

  Huh, upam, da si se pozdravil in da bodo tudi o tebi nekoč posneli film. Če si za, te lahko jaz igram :)

 8. klemenix klemenix pravi:

  Se strinjam, da Izvor nekako ni oskarjevski material, a tudi Socialno omrežje ni, če smo iskreni? Film je gledan, ker pač govori o Facebooku, ki je svetovni fenomen in je zasvojil velik del populacije. Film je posnet po resničnih dogodkih (OK, posnet tako, kot si ena stran ustanoviteljev predstavlja resnico), a mene je na trenutke spominjal na kakšno blesavo najstniško komedijo, od popolnega približka k temu pa film rešuje Jesse Einsenberg.

  Se pa strinjam, da je 127ur drugače zares dober film, in priporočam ogled vsakemu, ki ga ni videl.

  Hja, jaz recimo, da sem se pozdravil, le kakšen del roke je še malo gluh :) Ne vem pa, če je moja zgodba za na filmska platna, če pa se kdo odloči posneti film bom predlagal producentom, da se obrnejo nate :) Komaj čakam, da se skupaj sprehodiva po rdečih preprogah in brijeva norce iz vseh in vsakogar:)

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, meni pa je The Social Network mojstrovina. Ne kot film o Facebooku, tega je dejansko malo, če prav pomisliš, ampak film o viziji nekega mulca, ki je raztural sceno in pokazal genialno iznajdljivost, da je prišel tako daleč kot je. Pa zlo kompleksna zgodba, vrhunsko izpeljana za moje pojme. Poleg Eisenberga je bil meni vrhunski tudi Andrew Garfield, pa tudi Justin Timberlake je bil zelo dober dejansko.

  Morda pa prideva drugo leto na oskarje, kot Tanja in Đuro pred leti :)

 10. janca pravi:

  Ogledala sem si film Kraljev govor. Pri Colinu Firthu ni dileme. Glede podelitve oscarjev za stranske vloge mislim, da G. Rush nima konkurence.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rush je odličen, toda kot sem že povedal, po moje nima šanse, saj oskarja že ima, Christian Bale pa je za The Fighterja večji favorit.

 12. janca pravi:

  Se greva za hec stavit, Če oskarja za stransko vlogo dobi Rush,mi boš moral plačati pico , če se slučajno kje srečava v Celju. Če dobi oskarja Christian Bale, pa ti jaz plačam pico.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Važi :)

 14. arren pravi:

  Izvor gre tako globoko, globoko… v sanje, da nastane površinski film.

 15. Maco pravi:

  Najboljši film: Predvidevam zmago The King’s Speech ali The Social Network. Filmi, ki bi lahko bili nominirani pa niso: Another Year, The Town, Blue Valentine, Never let me go.
  Režija: Po moje zmaga Davida Fincherja, lahko tudi Tom Hooper. Razočaran, ker ni nominiran Christopher Nolan.
  Glavna ženska vloga: Natalie Portman
  Glavna moška vloga: Colin Firth
  Stranska ženska vloga: Tu je možno marsikaj, vendar najverjetneje Melissa Leo ali Helena Bonham Carter.
  Stranska moška vloga: Lahko zmaga Christian Bale ali pa Geoffrey Rush, drugi nimajo možnosti.
  Izvirni scenarij: Moral bi zmagati Inception, a bo najverjetneje The King’s Speech.
  Pripejeni scenarij: Zmagovalec bo The Social Network ali pa Toy Story 3.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Another Year še nisem videl, upam, da mi rata do jutri. Blue Valentine ni tako dober, The Town in Never Let Me Go pa sta tudi meni odlična.

 17. paparazzi pravi:

  da se še jst malo izkašljam in pokomentiram nominacije za najboljši film: nominacije in vzorec je skoraj identičen lanskemu-v kategoriji je ena risanka, en blockbouster, fim bratov coen (brez tega ja ne gre), zgodovinski film in nekaj neodvisnih produkcij! če že imajo 10 nominacij, ne vem zakaj not ne vključijo še kakšnega dokumentarca (npr. izjemnega Exit Through The Gift Shop) ali tujega filma!?

  OK, o filmih The Kids Are All Right, The Fighter, True Grit in Black Swan sploh ne mislim izgubljati besed, ker je bil eden bolj precenjen od drugega! vsi štirje filmi so sicer solidni, ampak šokiran sem bil kako neizvirni in klišejski so, glede na to da se na IMDB-ju ponašajo s tako visokimi ocenami! največje filmsko razočaranje leta je zame zagotovo black swan, ki mi je deloval kot neuspešna kombinacija dveh klasik-the red shoes in repulsion! ne vem kaj ljudem ni jasno, da so ga na IMDB-ju posadili na 61. mesto na lestvici najboljših filmov vseh časov (višje od npr. chaplinovega modern times…halo!). prav tako je true grit še eden iz serije zelo overrated filmov, ki jih zadnjih deset let snemata brata coen (vseeno pa ni tako grozen kot lanski serious man)

  od preostalih filmov sta mi všeč, čeprav nič posebnega, filma winter’s bone in toy story 3-prvi je izjemen igralski tour de force, drugi pa zelo napet in zabaven, čeprav je skoraj identičen prvima dvema toy storyema!

  moj top 4 je torej:
  4. Inception-s to nominacijo se je akademija verjetno hotela oddolžiti za spregledanega temnega vizeza leta 2008! ampak dejstvo, da film nima šans za zmago dokazuje, da akademija velikih blockbousterjev še vedno ne jemlje preveč resno!

  3. The King’s Speech-zelo dober film z izjemnimi igralci, čeprav se meni vse zgodovinske drame zdijo nekoliko neizvirne in narejene zgolj zato, da na veliko pobirajo nagrade po raznih festivalih (ti. oscar-bait movies)

  2. The Social Network-hud film, kjer v ospredju sploh ni facebook, ampak klasična zgodba o prijateljstvu in pohlepu. david fincher je dokazal, da lahko še iz tako navadne zgodbe s pravo glasbo, montažo in igralci naredi res poseben film

  1. 127 Hours-ne vem kdaj sem nazadnje videl tako dobro zlitje dobre glasbe, fotografije in igre kot pri temu filmu! film je skoraj predober, kampanja filma pa preslaba, da bi imel film kaj realnih možnosti za zmago! škoda

  verjetno bo veliki zmagovalec večera the king’s speech, saj je bil v kinodvoranah predvajan veliko pozneje kot the social network, prav tako je harvey weinstein spet napravil obsežno kampanjo in promocijo filma (na ta način je že leta 1998 reševanju vojaka ryana oskarja speljal veliko slabši zaljubljeni shakespeare). še vedno pa ima možnosti da za režijo oskarja pobere fincher

  všeč mi je,da letos prvič po več letih za nekaj najpomembnejših kategorij še ni dorečenih zmagovalcev-npr. najboljša stranska igralka-tuki je bila dolgo favoritka melissa leo, ki pa je v zadnjih tednih s svojo zloglasno MILF kampanjo (http://i1-news.softpedia-static.com/images/news2/Melissa-Leo-Pays-for-Oscar-Campaign-out-of-Her-Own-Pocket-2.jpg) precej ogrozila svoje možnosti za zmago…
  nič, napeto bo! ;)

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Končno nekdo, ki se z mano strinja glede zadnjih izdelkov bratov Coen. Black Swan meni ni zanič, toda film, ki je kopija toliko različnih filmov, ne more biti mojstrovina pa pika. K tvojima dvema dodaj še Showgirls, Carrie, Fight Club, The Company, The Devil’s Advocate, azijske grozljivkje in zgodnje filme Davida Cronenberga. En pretenciozen miks vsega, če sem iskren.

  The Kids Are All Right in The Fighter pa sta meni super, tukaj nimam dileme, je pa res, da je od prvega dosti boljši Laurel Canyon iste režiserke.

  Tudi meni je The Social Network kul zato, ker ne teži o facebooku in ne moralizira o internetu.

  Dejstvo, da je Shakespeare premagal Ryana za na film leta, mi še zdaj odmeva v srcu in duši. Verjetno največja bedarija in krivica oskarjev vseh časov. Hvala bogu, da je kipec dobil vsaj Spielberg.

  Se strinjam, take vrste kampanja ti oskarja vzame ne pa pridobi glasove.

 19. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Očitno nisem edina na svetu, ki je videla v Izvoru preveč grobega popcorn posilstva odlične obrti, pri čemer je privlačna poanta ostala vsebinsko na nivoju pop corn v slogu Avatarja, o čemer sem tudi pisala in očitno akademija razmišlja podobno, zato bo Izvor v tem primeru upravičeno končal tako, kot je Avatar … hehe … Z mlahavim pimpekom v roki. Ker dejansko gre za isto sranje v konceptu. Velik vložek v obrt in v neko privlačno poanto, ki naj bi bila razmisleka vredna, a je izpeljana na nivoju kokičarskih budalaštarij. Kako globoko je treba it, da ostaneš suh na pesku. neverjetno. Nolanova visokoproračunska velika sramota je pač to, ki si je ne bi smel privoščit. Če Cameron ne more izgubit spoštovanja s takimi prozornimi manipulacijami, ker drugega nikoli delal ni, pa vemo, da Nolan zmore veliko več, a očitno ne brez brata.

  Sicer pa Christian Bale in Natalie Portman ni dvoma, za zdaj, nazaj in sploh. Colin Firth je bil odličen jecljavi Darcy. Osebno nisem pristala na riti in itak mi gre ta hollywoodski hobi podeljevanja kipcev hendikepiranim, retardiranim bolnim, jecljavim vlogam itd. na kurac za kozlat. V vlogah, ki stavi na gege, se sploh ni težko izkazat igralcem. Težje je iz vloge brez gegov nekaj naredit. Ampak okej. Kaj čmo. Kipca bi moral snet Eisenberg po mojem mnenju. Nasploh me Kraljev govor ni niti približno ganil, ker je koncept tako brez tveganja in mi je pač jasno, kaj naj bi delovalo kot presežek. Škoda, ker se nam nekaterim od teh konceptov najkasneje od Philadelfije dalje že kozla. Neizvirno. Klepetanje v redu, predvsem Rush in Firth, ki je moral vlogo pač le zadet, nič mu pa ni bilo trega iz nje naredit, izbran je bil pa že zato, ker je vloga pravzaprav jecljavi Darcy, Firth je pa še vedno samo Darcy.

 20. paparazzi pravi:

  se strinjam s simono-igralci kot so npr. jesse eisenberg za take vloge ne bojo nikoli dobili oskarjev, ker jim ponavadi ljudje očitajo, da sploh niso igrali ampak so bili na platnu preprosto oni sami! ne vem, koga mora pa pol človek igrat, da dobi nagrado?! verjetno moraš igrati invalidnega biseksualnega jecljajočega žida v koncentracijskem taborišču, ki ima problem z alkoholom in svojo oblastno družino! xD

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vedno resda ni tako, Paparazzi, je pa res, da akademija pada na take fore od nekdaj. Pa tudi na razne biografije seveda. Firth je zdaj oboje, biografija in še hendikep, oskar mu ne uide. Po drugi strani pa se akademija tudi posrati zna, ko pa kdo res zaigra kako tako vlogo, recimo Mickey Rourke v Wrestlerju, ki je bil tako dober, da mu oskarja preprosto niso upali dati.

 22. spookymulder spookymulder pravi:

  Vsi nominiranci za najboljši film “in a nutshell”:
  http://www.youtube.com/watch?v=lV9qOwp90jo

  ;-)

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobra fora.

  Sicer pa te vabim na nadaljno debato semle:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/02/27/oskarji-2011/

 24. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] mnenje sem o nominirancih strnil že tule, pravi šov pa se prične danes ob dveh zjutraj, no ja, z red carpetom že uro prej, če se ne [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !