Dvigovanje prahu okoli tajnih arhivov se mi zdi privlečeno za lase

2.02.2011 ob 21:35

Zdaj se kar naenkrat vsi po vrsti čudijo in zgražajo nad dejstvom, da nimajo dostopa do naših tajnih arhivov, rekoč, da bi to po ustavi morali imeti in da ne razumejo, zakaj jim ne dovolijo, da bi prečesali vse mogoče tajne podatke. Lepo vas prosim, le v kateri državi je dostop do tajnih arhivov dovoljen navadnim smrtnikom. Še  pravila imajo, da je treba počakati nekaj desetletij, preden bo dostop mogoč. Tudi zato, da umrejo vsi, ki so tako ali drugače povezani s podatki, tudi zato,  ker nočejo nepotrebnih zdrah in odkrivanja preživetih skrivnosti. Le v Sloveniji se čudimo takih rečem, le v Sloveniji nam ni jasno, da tajni arhiv ni kar tako tajen, jebemti no. Pač imamo tajne podatke, kot vsaka država na svetu. Nič novega, nič posebnega, če navaden smrtnik nima  dostopa do takega arhiva. Okej, fino bi bilo pokukaki noter, če ne bodo mogli, tudi prav, bomo že preživeli. Spet neko brskanje po preteklosti, kot pri domobrancih in partizanih, spet neko razpihovanje sovraštva, ki bi moralo biti že zdavnaj za nami.Brezvezni smo, kot vedno.

 

21 komentarjev na “Dvigovanje prahu okoli tajnih arhivov se mi zdi privlečeno za lase”

 1. niko pravi:

  Kritično je to, da so prav ti, ki zdaj težijo, odnesli, kar je bilo ogledov vredno in takoj zatem s spremembami predpisov in zakonodaje poskušali poskrbeti, da bi vesoljni svet spoznal vse skrivnosti in tajne, ki so resnično bile pomembne za državo in ljudi. Izdajalci so pač izdajalci bili, so in bodo.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Le zakaj ni SDS teh arhivov odprla, ko so bili štiri leta na vladi. Ali pa še prej, ko je vladal Demos, pa tudi Bajuk kasneje nekaj mesecev. Kr neki, kot sem rekel.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Je (ne)spoštovanje zakonov torej privlečeno za lase? So pravila pravne države, kjer morajo zakoni veljati za vse enako, privlečeni za lase?

  Jasno je, da vsi podatki ne morejo biti javni. Zato pa imamo zakon, ki določa, kateri podatki so dostopni in kateri ne. In če nekdo izpolnjuje zahteve, ki so zapisane v zakonu, da lahko pogleda v arhiv, potem se mora zakon spoštovati in tej osebi omogočiti vpogled. Če pa se pojavi nekdo, ki misli, da je nad zakonom in da sam bolje ve, kaj kdo sme videti in kaj ne … no, oprostite, ampak to potem ni več pravna država. V trenutku, ko si posamezniki začnejo lastiti pravico prikrajati zakone po svoji pameti, to postane navadna diktatura.

  Če za to ni vredno “dvigovati prahu”, potem res ne vem, zakaj naj bi ga sploh dvigovali?!?

  To, da je potrebno počakati, da umrejo vsi, ki so morda omenjeni v arhivih, preden se jih odpre, pa je čisti absurd in navaden nesmisel. Ko sta se npr. združili V in Z Nemčija, so odprli arhive Stasija in si je lahko vsak, o katerem so vodili dosje, natančno pogledal kdo so bili ljudje, ki so vohunili za njim ali ga ovajali, pa čeprav so bili ti ljudje še vedno živi. Ne zaradi maščevanja, temveč preprosto zato, da je resnica prišla na dan in da so se razjasnila nekatera zgodovinska dejstva.

  Jasno, za tiste, ki jim resnica ni prijeta, pa si bodo pač želeli, da ostane čim dlje zapečatena. A ravno to je tisto, kar dejansko razpihuje stare zamere in krepi sovraštvo.

  A kot že rečeno, pri tej zadevi veliko bolj kot preteklost skrbi to, kakšna je sedanjost, v kateri se očitno nekateri postavljajo nad obstoječe zakone.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mene bolj zanima to, zakaj so ti arhivi kar nenadoma spet zanimivi. Kaj je resnični interes?
  Pa zelo si naiven, če meniš, da se pizdakajo zato, ker kao nimajo dostopa. To je tak blef, da mi gre na bruhanje.
  Tu gre za neko kopanje po preteklosti spet, pač želja po novih zdrahah, povsem nepotrebno.
  Kaj bomo imeli od resnice? Morda to, da bo nekdo nekoga počil sredi belega dne, ali pa nekdo komu zaradi prastare zamere bajto fuknil v luft, ali pa komu naprtili kako novo kvazi afero.
  Kaj pa je sploh resnica navsezadnje?
  To, da so zadeve skrite, je po tvoje razlog za sovraštvo? Ne lomi ga no. Sovraštvo in zamere vedno razpihuje kopanje po preteklosti.
  In kot sem rekel, zakaj ravno zdaj? V čem je finta?
  Nad zakone? Je to kaj novega, kaj šokantnega? Sicer pa, mar naj vsak kurac brska po tajnih arhivih in jih obrača kakor mu je drago? Daj no, za take reči te v kaki drugi deželi fliknejo.
  Arhivi so tajni, pika. Od nekdaj so bili.

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Ja, ROFL, arhivi so res od nekdaj bili ZELO tajni, če pa smo živeli v represivni državi, ki si je podrejala resnico tako, kot je sama želela in kot ji je najbolj ustrezalo. In res je, takrat so te res fliknili, če si bil preveč radoveden, ampak to ni več Jugoslavija in to ni več totalitarni režim, da bi se resnica skrivala in da bi ljudi “jemala megla”. Čeprav nekateri očitno res razmišljajo tako, kot da še vedno živimo 50 let v zgodovini?!?

  Vsaka normalna demokracija, ki da nekaj na osebne svoboščine in na svobodo govora ter želi razčistiti svojo preteklost in se ne boji resnice, četudi ni tako svetleča, kot so nam jo nekdaj slikali, na tak ali drugačen način poskrbi za dostop do arhivov.

  In čisto res je kar praviš, ne more čisto vsak brskati po arhivih. Če pa imaš po zakonu vsa pooblastila, da to lahko počneš (kot je bilo tudi v tem konkretnem primeru), pa ti potem nakdo kar po lastni volji prepreči izvajanje tega zakona – potem je logično pod zelo velikim vprašanjem pravno stanje v naši državi, torej za koga zakoni pravzaprav veljajo in za koga ne.

  Povedano drugače, če danes nekdo v tem primeru ne spoštuje zakona, zakaj bi morali drugi spoštovati zakone. Rezultat? Popoln kaos in razpad demokratičnih načel, skratka diktatura tistega, ki ima največji vpliv, da mu ni potrebno spoštovati zakonov.

  Je pa povsem na mestu tvoje vprašanje “Kaj pa je sploh resnica navsezadnje?” Preprosto ne vemo, ker je resnica skrita v arhivu, ko pa jo nekdo hoče preveriti, se mu to prepreči, čeprav ima po zakonu možnost vpogleda. In smo v začaranem krogu, ki koristi samo tistim, ki očitno želijo nekaj skriti in so za to pripravljeni tudi nespoštovati zakone.

  Če je kaj novega in šokantnega, da se zakoni ne izvajajo in da je nekdo nad njimi? MORALO BI BITI!!! Drugače lahko kar lepo spakiramo kufre in pošljemo demokracijo na počitnice ter pustimo najmočnejši eliti, da iz naše države naredi diktaturo.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi CIA in FBI imata arhive, ki so tajni, pa ni nobene represivne ureditve bilo.
  Kaka resnica, lepo te prosim, kaj točno pa še ne veš, kaj točno bi še rad vedel? Kaj točno ti še ni povsem jasno? Trideset let stare bombe? Sto let stare jame? Dvesto let stari komunisti? Daj no, porka madona.
  Normalna demokracija? Kje točno si pobral to pravljico?
  Na ulicah Egipta?

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Tudi SOVA ima arhive, ki so tajni in temu tudi nihče ne nasprotuje. Ampak tudi Ameriški arhivi niso tajni vse nazaj do leta 1776, ampak infrmacije po določenem času postanejo dostopne, tako kot to pač pri njih ureja zakon. In tako kot tudi pri nas ureja zakon, kaj smemo in kaj ne smemo videti … razen ko nekdo tega zakona ne spoštuje.

  In dejansko res ne vem, kaj bi še radi vedeli. Preprosto zato, ker se nekateri očitno trudijo, da bi resnica ostala skrita. In nekaj, česar ne moreš videti, si tudi ne moreš želeti vedeti, mar ne? Lahko pa si preprosto želimo izvedeti resnico, kakršnakoli pač že je. Zakaj? Ker je preprosto neumno živeti v laži oziroma v nekem nedorečenem stanju, kjer si lahko vsak po svoje razlaga zgodovino.

  Kje sem pobral pravljico o normalni demokraciji? V naši USTAVI! Mogoče je praksa res drugačna od teorije, ampak to se zgodi točno zato, ker se zakoni ne spoštujejo.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zagotovo niso dostopni že po dvajsetih letih.
  Živeti v laži? Kaj točno še ne veš, te še enkrat vprašam, dragi Spooky? In kar je še bolj važno, kaj bo, če boš vedel? Boš lažje spal? Blef!

  Demokracija je utopija, že od nekdaj in povsod po svetu.

 9. spookymulder spookymulder pravi:

  Kdaj informacije iz arhiva niso več tajne določa vsaka država s svojimi zakoni. Če ima neka država drugačen zakon kot mi, to še ne pomeni, da lahko nekdo samovoljno krši našo zakonodajo.

  Česa še ne vem? Resnice! Kaj bo, ko jo bom vedel? Ne bom več živel v neki utvari o tem kaj je in kaj ni bilo. Zares ne razumem takega pišmeuhovstva, da je ljudem čisto vseeno, kakšna je resnica o naši zgodovini. Ljudje smo zvedava bitja, zato nas privlačijo skrivnosti in iskanje resnico, da lahko pridemo do nekega zaključka. Je pa res, da se je verjetno lažje požvižgati na vse stvari in živeti v nekem svojem prepričanju, pa če temelji na resnici ali ne. Veliko težje pa je (po)iskati resnico in se z njo sprijazniti. Težko, toda nujno, če želimo izvedeti kdo dejansko smo kot narod in kot posamezniki, ki tvorimo narodno zavest.

  Da je demokracija utopija? To pa je odvisno zgolj od nas in od naše pripravljenosti spoštovati zakone ter opozarjati na primere, ko nekdo zakona ne želi spoštovati. Večkat ko se namreč zgodi, da zakoni za nekoga ne veljajo, večja je utopija.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaki utvari? Kaj točno so te prinesli okoli? Kaj nisi prepričan, da ni tako kot meniš, da je?
  Ne bluzi, povej direktno :)

  Pa saj vsi vse vemo že zdavnaj, res nimam pojma, od kje ideja, da bi zvedeli še kaj, česar ne vemo. Isto je bilo za Barbarin rov, že v devetdesetih smo vedeli zanj, celo spomenik so postavili na laškem koncu. Ampak, ko si je bilo treba nabirati politične točke, so ga pa kao na novo odkrili. Isto je zdaj s temi arhivi, vsi so jasni, še na internetu so bili, Miha Brejc jih je vzel v roke, Janševa garnitura je imela dostop do njih, ampak ne, zdaj so kar naenkrat spet aktualni, ker se je nekdo pač spomnil nanje in začel vrtati. Tudi jaz mu ne bi dal dostopa, kdo pa je, da lahko gleda državne tajne. Ne ga srat, saj nismo v Texasu.

  Kot sem rekel, se demokracije učiš iz ulic Egipta, kjer je pravkar padla še tretja žrtev, cene nafte pa so spet šle v nebo, kar se bo kmalu poznalo tudi v Sloveniji? Jebeš tako demokracijo, ki mi ne prinese nič dobrega.

  Slovenija ni wikileaks, Slovenija je prdec. Pika.

 11. Jure pravi:

  Tukaj lahko debatiramo, kaj bi bilo prav in kaj ne, ampak zakon je jasen. In ta dopušča te vpoglede, pri arhivu pa poleg tega, da onemogočajo te vpoglede zraven še povedo, da zakona pač ne bodo upoštevali. Kako je to sploh možno? Saj živimo v pravni državi, mar ne?

 12. spookymulder spookymulder pravi:

  No prav Iztok, te bom pa takole vprašal: če res že vse vemo in je vse tako, kot so včasih prikazovali, če res ne moremo v arhivih najti česa novega in če je res vse tako zelo jasno – ZAKAJ so torej ti arhivi sploh še tajni? Zakaj jih nekateri želijo na vsak način obbdržati skrite, če pa vse že vemo, kot praviš?

  Očitno pač še ne vemo vsega, čeprav bi nekateri radi verjeli, da je vse tako, kot smo si dolgo predstavljali da je in kot so nas prepričevali nekateri.

  In če je bilo vse jasno o Barbarinem rovu, zakaj so bili vsi po vrsti (razen mogoče predsednika Türka) tako šokirani, ko se je dejansko pokazalo, kaj je v rovu? Eno je namreč neko splošno zavedanje, s pomočjo katerega se lahko skrijejo številne neprijetne podrobnosti, nekaj povsem drugega pa so konkretni podatki o določeni zadevi.

  Kdo sem in v kaki meri gledati v arhive pa določa zakon in ni ne na tebi ne na meni ne na direktoju Sove, da ne omogoča izvajanje zakona. To je sedaj tako, kot če bi ti želel postaviti hišo in bi pač potreboval nekaj časa, da bi zbral vse potrebne dokumente, tako kot zahteva zakon. Vendar ko bi enkrat imel vse papirje, bi imel po zakonu vso pravico, da si hišo postaviš in bi ti bilo verjetno nesprejemljivo, da bi sedaj prišel nekj vpliven sosed in rekel, da kljub vsem zakonom hiše ne moreš postaviti, ker ti on pač tega ne pusti. Bi se ti to zdelo pravilno? Kaj imajo skupnega arhivi in hiše? Upoštevanje ali neupoštevanje zakonodaje. To, kar si danes lahko nekdo privošči z (ne)upoštevanjem zakonov glede arhiva, si bo jutri nekdo drug lahko privoščil glede gradnje tvoje hiše. In to – razpad pravne države – je tisto kar nas more najbolj skrbeti, še veliko bolj, kot vsebina arhivov.

  Lahko je takole na daljavo soditi o dogodkih v Egiptu in se hudovati nad ceno nafte, kot da je to edina stvar, ki nas mora zanimati glede Egipta. Egipčani so se pač uprli diktatorju in če je pri tem edina stvar, ki nas zanima nafta, potem smo res čisto navadni zapečkarji in ignoranti. Egipčani si želijo svobode in kako se lahko to meri s ceno nafte?

 13. Še nekdo pravi:

  Problem je v tem, da je bil sporni del arhiva odprt vse do trenutka, ko je Omerza zahteval vpogled vanj. SOVA je takoj po njegovi prošnji arhiv zaprla, saj naj bi bil zakon, ki je puščal arhiv prosto dostopen javnosti, v nasprotju z ustavo. Skratka: Omerza ne zahteva odprtje arhiva, ki je trenutno tajen, temveč spoštovanje zakona, ki ta arhiv odpira javnosti.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, tajni so zato, da ne bo nepotrebnih zdrah in da ne bodo stare reči, ki jih vsi vemo, nenadoma servirali kot kvazi nove afere.
  Notri očitno ni tega, kar nekateri upate, da je, v tem je finta.
  Glej ga, spet bluziš o tem, da so nam nekaj govorili in da smo si nekaj predstavljali, daj no, pa saj smo leta 2011 in ne 1980, saj je vse jasno postalo, že zaradi spremembe oblasti in sistema.
  Šokirani so bili zato zaradi rova, ker je pač lepa prilika biti šokiran nad domnevnimi partizanskmi zločini, saj pač pri nas zadnja leta vlada domobranska miselnost glede tega. Kaj pa so mislili, da bo notri, nafta? Daj no.
  To s kršenjem zakona sprejmem, to ni dobro, to meče sum na vse skupaj, toda vseeno je treba razumeti, da ne gre za hišo, ampak za jebene tajnosti. Ne bodimo naivni, tudi pravna država določena pravila prikroji po svoje.
  Mene osebno bo na koncu glede Egipta res zanimala le cena nafte, saj bom kmalu za liter bencina dal 2 evra, če bo šlo tako naprej. Ostalo bodo že uredili, še vedno so.

 15. spookymulder spookymulder pravi:

  Ne razumem, zakaj bi vpogled v arhive povzročil zdrahe, če pa trdiš, da je že vse jasno in razčiščeno. Če res vse vemo, potem bi arhivi to zgolj potrdili, mar ne?

  Dejansko stvari postanejo jasne takrat, ko se odprejo arhivi. Najboljši dokaz za to je Nemčija, kjer so po združitvi odprli arhive Stasija. S tem je bila razčiščena vsa resnica, pa četudi v veliko primerih zelo kruta in neprijetna. A ravno s tem so onemogočili nadaljne manipulacije in ustvarjanje novih afer, ker ko so enkrat dokazi na mizi, se z resnico ne da več manipulirati. Dokler pa se jih skriva v arhivih, lahko vsak dela neke svoje domneve in obtožbe, tako kot se danes dogaja v Sloveniji.

  Res je, piše se leto 2011, toda Slovenija očitno še ni dovolj zrela in pogumna, da bi se soočila s svojo zgodovino. A nekoč se zagotovo bomo (oziroma se bodo naši potomci), saj noben arhiv ne ostane zaprt za vedno. Je pa škoda, da tega še ne zmoremo danes, saj to povzroča zgolj nove in nove razprtije in uničuje našo družbo.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdrahe bi povzročili zato, ker bi desnica stare reči skozi medije, ki itak vse napihnajo, prezentirala v kao sveži in šokantni obliki.

  Ravno nasprotno, če po zgodovini ne brskamo, je mir, ko začnemo, pa je super prilika za razprtije.

  Da se razumeva, prav je, da se razčisti, toda dokler bo Slovenija tako glupa, da to razčiščuje v imenu nabiranja političnih točk in osebnega obračunavanja, je bolje, da arhivi izginejo za vedno. Ne znamo, preprosto ne znamo.

 17. AndrejM pravi:

  Arhivi so temeljito prečiščeni, Resnice v njih že zdavnaj ni več, če je sploh kdaj bila. Ampak je očitno res, da se tale teleta od politike ne znajo dogovoriti več o ničemer. S tem dokazujejo dan za dnem, da so pač teleta. (Se opravičujem tistim pravim živalim – teletom, da jih kdo sploh lahko primerja s temi človeškimi ničvredneži).

 18. STELA pravi:

  samo naslov sem prebrala, pa se kar strinjam:) mene bolj kot to, kaj je v arhivih zanima, zakaj za vraga delajo okrog tega tak halo? torej vedo, da je tam nekaj spornega ….kje pa ni?!?!. Vsi imajo tolk masla na glavi da čoveka glava peče.
  Namesto, da si mečejo v ksiht zgodovino, naj raje složno, kolikor se pač da, rešujejo sedanjost.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako, pač še ena želja za nabiranjem točk in obračunavanjem starih zamer v kvazi imenu pravice.

 20. mat pravi:

  Iz časovne/geografske distance mi dejstvo, da je majhna Slovenija, kdaj resnično Majhna skoraj orosi oko. “Naše malo misto!” Ni kaj!

 21. Na kratko o desnici « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] je vedel naš predsednik, potem pa se izkaže, da je šlo za čisto zavajanje in da so dokumente iz tajnega arhiva zlepili skupaj in se, kot so povedali tudi v izjavi za bralce svoje splezne strani, očitno zmotili [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !