Recenzija: The King’s Speech

31.01.2011 ob 02:02

THE KING’S SPEECH

Pri filmih, ki poberejo vse mogoče nagrade, nominacije in hvalnice kritikov, vedno obstaja nevarnost prevelikih pričakovanj, kjer je gledalec na koncu lahko močno razočaran. In prav The King’s Speech je film, ki letos leti najbolj visoko in žanje vse, kar je sploh mogoče. Prav zato sem bil pred ogledom nekoliko skeptičen, tudi zavoljo Colina Firtha, ki me je lani kljub številnih hvalnicam močno razočaral v filmu A Single Man. Imel sem pomislek, da bo vse skupaj precej dolgočasno, nekaj v stilu zame precenjene Kraljice s Helen Mirren. In da bo tudi Firth spet sterilen, lesen in tak kot ponavadi. Zmotil sem se, saj gre za popolnoma simpatičen, zabaven, gledljiv, dramaturško mojstrski, odlično posnet, zgodovinsko zanimiv in vrhunsko odigran filmček, ki bi ga lahko ob koncu večera gledal še enkrat. Colinu Firthu na tem mestu dolgujem iskreno opravičilo, saj je kot angleški kralj George VI preprosto odličen. Kaj odličen, Georgea skine v nulo, tako brez napake, da sapo brez dvoma lovi tudi še živeča kaljica Elizabetha, sicer njegova starejša hčerkica, ki ga je v petdesetih nasledila na prestolu. Enako dober, če ne celo boljši, je tudi Geoffrey Rush, njegov logoped in trener za govore. Da so prav prizori njunih seans vrhunec filma, ni treba posebej poudarjati. Jp, The King’s Speech ni biografija kralja Georgea šestega, marveč zgodba o njegovem nepozabnem in edinstvenem prijateljstvu z Lionelom Logueom, ki mu je ob strani stal pri vseh najbolj pomembnih javnih nastopih. Tudi leta 1939, ko se je začela druga svetovna vojna in je moral George po radiu bodriti svoje Britance. George je namreč jecljal, Lionel pa je našel način, da to prekrije. Zelo dober film, ki mu pravzaprav ne manjka ničesar in ga lahko brez slabe vesti postavimo med najboljše izdelke lenskega leta. Tudi zavoljo kameleonske Helene Bonham Carter, ki igra Georgeovo ženo, in prav tako izvrstnega Guyja Piercea, ki upodobi njegovega brata Edwarda, ki prestol zapusti zaradi sporne ljubezni. Izjemno všeč mi je bilo dejstvo, da režiser Tom Hooper, ki se je z britansko kraljevo smetano srečal že v tv filmu Elizabeth I, ni pretiraval s patetičnim malikovanjem, marveč je kljub zvenečim zgodovinskim likom, kjer se na hitro oglasi tudi Winston Churchill (Timothy Spall), in z resnično zgodbo, za katero bi ubijali prav vsi filmi, ohranil povsem preprost način podajanja zgodbe in se s tem osvojil tudi povsem navadnega gledalca, ki bi se v nasprotnem primeru seveda dolgočasil. Drži, The King’s Speech je v svoji osnovi le film o možakarju, ki je imel tremo pred javnim nastopanjem, in film o njegovem trenerju, ki mu je pri tem pomagal in na sila iznajdljive načine preprečil pretirano govorno napako.

Ocena: presežek

 

13 komentarjev na “Recenzija: The King’s Speech”

 1. alenka pravi:

  se strinjam! js sm bla tud ful skeptična-joj spet la Queen sm si mislna + zadnja leta mi načeloma sploh ne potegnejo te razni filmi k so tokrat nominirani in potem tudi zmagovalci za razne nagrade. no tale je res prijento presenečenje! prima prima film! Firth in Rush odlično odigrata, Helena in Guy tud fajn. res lepa zgodba, vse tak kot je treba, glasba fajna,super film res!

 2. Niko Čajič pravi:

  Res je film je doličen,characterji so do pikice dodelani za to je tudi Colin Firth odličen in mu z veseljem privoščim tudi oskarja.
  In prav tako da film zmaga na oskrajih to bi bilo odlično saj je že od vsega začetka moj favorit za zmago.No tudi izvor je bil mojstrovina samo nima nobenih šans že zato ker so nolana grdo spregledali.
  Ampak od vsega začetka sem pa drugače mislil in se motil.Mislim sem da je The Soccial Network največji favorit (to je njihovo mnenje) mislil sem da večjega favorita v zgodovini filma še ni bilo toda motil sem se do 22. janurja ko so producenti razglasil the king’s speech za najboljši film! Bil sem zelo vesel a hkrati tudi skeptičen da to ne bo prepričalo akademije dokler ga še DIREKTORJI in IGRALCI niso razglasili za najboljši film. Praktično vsi guild awards so ga nagradili ozirma bojo, no edino scenaristi so ga spregledali toda z njimi se že dolgo več ne obremenjujem in jih nikoli ne jemlem resno, (da nominirajo Blac Swan ki je sicer dober a precenjen film. Pa da nominirajo I Love Phillip Morris za najbolši scenarij po predlogi no tu so pokazali svoje ne znanje). Jp, Kraljev govor gre po poti revnega millionarja na nek način.Držim pesti na oskarjih!!!!!

 3. janca pravi:

  Jupi. Končno nekaj ljudi, ki vedo, da je Colin Firth res dober igralec. No, Iztok , tudi tebi se je zdel medel,ha, ha. Držim pesti, da bi res dobil oskarja.

 4. janca pravi:

  Popravek.
  “da je Colin Firth res dober igralec, ne pa jecljoči Darcy”.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, tudi meni je Black Swan nekoliko precenjen, da o Phillipu Morrisu, ki je navadno sranje, niti ne govorim. O svojih favoritih za oskarje pa bom pisal v naslednjih dneh.

  Janca, Firth je bil nominiran že lani za A Single Man pa ge je premagal Jeff Bridges, res pa je, da je s to vlogo zmagal na mnogih drugih podelitvah, kar pomeni, da ga mnogi že dalja časa zelo cenijo. No, zdaj po The King’s Speech ga cenim tudi jaz.
  Mi je bil pa zelo dober tudi v Where the Truth Lies, če že moram zbirati.

 6. Oskarji 2011: nominacije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King’s Speech, 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit in Winter’s [...]

 7. lily pravi:

  Meni je bil Rush super. Večkrat me je nasmejal. Colin Firth je pa tudi odličen. Kar klofuto bi mu primazala, ker je tako dobro jecljal, da me je živciral. :) Obema privoščim oskarja.
  Mi je bilo pa smešno, ko sem se sama pri sebi zavedla, da Helena Bonham Carter igra kraljico mati, ki je učakala 100 ali 99 let (se ne spomnim) in se je še zelo dobro spomnim. Fajn mi je, da film ne prikazuje delčka zelo oddaljene zgodovine in fajn mi je, da je režiser iz tega delčka in iz ene take posebnosti človeka, ki ga je pa zelo zaznamovala, naredil dober film. Bogi Bertie, kaj so mu delali kot otroku, ker je jecljal. :( Če je seveda vse res.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, Carterjeva je legendarna kraljica mati (dočakala je 102 leti), mama Elizabethe II. Najprej sem bil malo zmeden, saj Elizabetha II zdaj zgleda kot mati, potem pa sem počekiral wikipedijo in se zavedel, da je vendarle minilo že trideset let, ko je bila vsaj v mojih očeh še mlada :)

 9. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] true-grit/ the-fighter/ inception/ animal-kingdom/ the-kids-are-all-right/ rabbit-hole/ the-kings-speech/ 127-hours/ the-social-network/ toy-story-3/ winters-bone/ blue-valentine/ the-town/ [...]

 10. Zmagovalci Oskarjev: Colin Firth « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] let, da pride do prve lige. In kot Ralph Fiennes, le da je bil vedno slabši igralec. Vse do filma The King’s Speech, kjer je končno močno navdušil tudi mene. Priznam, sem sucker za hendikep, prav Firth pa se je [...]

 11. Tomozuki pravi:

  Hja, mogoče sem preveč pričakoval. Colin je sicer vlogo skupaj z Rushem odlično odigral, celotna zgodba se mi je pa zdela suhoparna, dolgočasna, nerazgibana, celo plitka. Na preobrat oziroma “dogodek” sem čakal celo uro in tričetrt, vendar sem naenkrat dobil samo še bele napise na črnem odzadju. Black Swan je imel zaplet, vrhunec in razplet, tukaj pa ničesar. Oziroma je bil tako slabo opazen, ko svetlo siva packa na beli steni. Rdeča nit zgodbe je bilo prijateljstvo med glavnima likoma, ampak dobro… zakaj je to nekaj posebnega? Te močne prijateljske povezave se ne občuti kot recimo v filmu Sling Blade. Nevem, mene ni prepričal. Sem pa po komentarjih na Kolosejevi strani opazil, da nisem edini.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil film zelo zabaven in očarljiv, pa tudi prijateljstvo med glavnima junakoma se mi je zdelo prikazano vrhunsko. Da bi pričakoval neke hude preobrate in živce parajoče zasuke, pa nimam pojma zakaj bi jih, saj to ni tak film.

  Nekaj posebnega pa je vsaj zame tudi zato, ker gre za resnično zgodbo in za pravega kralja, o katerem vsaj jaz tega, kar pokaže film, nisem vedel.

  Black Swan? Le kopija stotih filmov, ki me je zares prepričal šele na koncu. Vse ostalo je bilo meni predvidljivo in na trenutke celo dolgočasno.

 13. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Les Miserables pravi:

  [...] mjuzikl, tudi ni potrebno nabijati, da je režiser Tom Hooper, predlani totalni car zaradi filma The King’s Speech, presegel samega sebe in postal eden izmed najboljših režiserjev daleč na okoli, pa je, kot radi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !