Recenzije: The Dilemma, Blue Valentine

30.01.2011 ob 16:36

THE DILEMMA

Proslavljeni režiser Ron Howard si je po kopici resnih in zahtevnih filmov očitno zaželel malce sprostitve in po dolgem času spet posnel komedijo. Žal je kljub sanjski igralski zasedbi in žanrsko dobro zamišljeni zgodbi ostal nekje vmes. Pri ne dovolj prepričljivi mešanici drame in komedije, ki zares zaživi šele v zadnji tretjini, ko Vince Vaughn končno pride v svoj element. Drži, The Dilemma je dober in gledljiv film šele od trenutka, ko Vaugh prvič sreča Channinga Tatuma, s katerim ljubimka Winona Ryder, žena njegovega najboljšega prijatelja Kevina Jamesa. Pred tem je film povprečen, premalo zabaven in nekako sterilen, po tem pa energičen, odštekan in zanimiv tudi za gledalce, ki se končno prebudijo iz kome, če smo malce nesramni. Jp, tole je zgodba o tem, ali najboljšemu prijatelju povemo, da ga partner vara. Torej kliše, ki smo ga videli že večkrat. In kliše, ki ga, kot sem že omenil, rešuje le kot vedno enkratni Vince Vaughn, seveda od trenutka, ko ga režiser Howard končno spusti iz vajeti. Dejansko je dober tudi Tatum, še posebej v sekvenci, kjer se stepeta z Vaughnom. Žal je Kevin James, zvezda serije King of Queens, spet premalo karizmatičen. Podobno kot v filmih Grown Ups in Paul Blart: Mall Cop. Na velikem  platnu mu enostavno ne gre tako dobro kot v seriji. Ryderjeva je itak passe, Jennifer Connely, ki igra Vaughnovo punco, pa prav tako ne pokaže kaj dosti. Ron Howard igralski ekipi torej ne pusti, da bi iz svojih likov naredila kaj dosti, kar je precej čudno in slabo za film kot celoto. The Dilemma bi moral biti dosti boljši film, o tem ni nobenega dvoma, res pa je, da zadnja tretjina učinkuje dovolj dobro, da gledalec na koncu vendarle ni preveč razočaran.

Ocena: nič posebnega

BLUE VALENTINE

Michelle Williams in Ryan Gosling sta dokaz, da lahko dobra igralca rešita klišejsko zgodbo. Svoji vlogi para, ki iz stanja zaljubljenosti, romantike in navihanosti preide v stanje sterilnosti in zagrenjenosti, namreč odigrata tako zelo spontano, prepričljivo in očarljivo, da bi jima čestital tudi Ingmar Bergman, ki ga pri takih rečeh vedno omenim zavoljo filma Poletje z Moniko. Williamsova, ki je že v tv filmu If These Walls Could Talk 2 pokazala, da nima težav s seksualnimi prizori, je dobra, še boljši pa je Ryan Gosling, ki je zadnja leta nanizal lepo število vrhunsko odigranih karakterjev in se počasi spreminja v enega najboljših igralcev svoje generacije. Jp, tale filmček se mi zdi dosti boljši od Love and Other Drugs, kjer bi se lahko Anne Hathaway in Jake Gyllenhaal od Williamsove in Goslinga učila, kako se brez najstniških for odigra zaljubljeni par. Tole ni še ena pocukrana love story, tole je bolj Revolutionary Road, na trenutke seksualno zelo pogumna evolucija neke ljubezni, ki se sesuje v prah. Ki se iz iskrene zaljubljenosti, kjer ona pleše sredi ulice, spremeni v nezadovoljno partnersko zvezo, ki se bliža koncu. Dobri so tudi časovni prehodi, skakanje v preteklost in spet nazaj, kjer gledalec spremlja razvoj glavnih junakov in se sprašuje, kaj za vraga je šlo narobe. Morda malce moti le predolga minutaža, saj bi lahko nekaj prizorov ostalo na montažnem pultu in bi imel film boljši tempo, toda celota vseeno učinkuje in na gledalca deluje prepričljivo, globoko in tako, da dogajanja tudi po koncu odjavne špice zlepa ne pozabi.

Ocena: vredno ogleda

 

4 komentarjev na “Recenzije: The Dilemma, Blue Valentine”

 1. alenka pravi:

  Blue Valentine – ja men se je zdela prima igra, dejansko me preseneča da Goslina ni med nominiranci za oskarja in ni mi jasno kako medtem Ruffalo je? slednji je sicer za stransko ma vseeno.*

  film pa dobr, tud js koj pomislila na Revolutionary Road ja, me pa niti ni pustil polno vtisov kar se tiče vsebine, čeprav prizori so res taki realistični, kapo dol ta to in resnično dobre igre no – tam ko se v avtu kregata sm se dejansko js nelagodno počutila ob gledanju, pa še taki kadri kot da sediš na zadnjem sedežu so. res prima! čeprav po drugi strani mi pa liki kot je Michelle že rahlo presedajo. vsebinsko že videno, ampak prima izvedba. se strinjam da so kul preskoki pa res ful luštni prizori, ko sta bla še zalublena ja:) za pogledat definitivno je.

  *letos mi je nasplošno čudna uvrstitev ampak okej. Hailee Steinfeld v True Grit je zame ženksa glavna vloga ne stranska.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eno je stranska, drugo je glavna. Očitno ni bilo prostora, saj je uletel Javier Bardem, ki ga na globusih ni bilo. Je pa res, da ti dve kategoriji večkrat čudno premešajo, saj malo kalkulirajo vsako leto.

  Glede lika Michelle Williams, se strinjam, večkrat viden, pač safr scena, a vseeno dobro odigrano.

 3. Oskarji 2011: nominacije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] iz drugega dela Wall Streeta, pa četudi film ni bil ravno najboljši. Pa tudi Ryana Goslinga za Blue Valentine. In recimo Kevina Spaceyja za Casino Jacka. Pa tudi Roberta De Nira za Stone, če povem [...]

 4. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] rabbit-hole/ the-kings-speech/ 127-hours/ the-social-network/ toy-story-3/ winters-bone/ blue-valentine/ the-town/ alice-in-wonderland/ how-to-train-your-dragon/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !