Recenzije: I Spit On Your Grave, Bruce Lee My Brother, The Big Bang

23.01.2011 ob 23:35

I SPIT ON YOUR GRAVE

Jp, tole je lani posneti rimejk zloglasnega kulta Day of the Woman iz leta 1978, ki so ga prav tako vrteli pod naslovom I Spit On Your Grave. Ultimativna zgodba o maščevanju, ki ga na skupini moških, ki so jo posilili, izvede mlada pisateljica Jennifer (Sarah Butler), ki se umakne na deželo, da bi napisala nov roman. Okej, posilstvo je resda brutalno in zelo poniževalno, toda  to, kar Jennifer potem naredi storilcem, je še stokrat hujše. Je tako nazorno, nasilno in divje, da se gledalcu žrtve celo nekoliko zasmilijo. Prvemu v veke napiči trnek, mu oči namaže z ribjim mesom, ga zveže na drevo in pusti, da mu vrane izkljuvajo oči. Drugemu s škarjami odreže penis in s kleščami odlomi zobe. Tretjega potunka v kislino. Četrtega pa analno zlorabi s puško in mu razstreli drobovino. Bolan in neprijeten film, resda ne tako prvinski, prepričljiv in realističen kot original, toda vseeno dovolj nazoren, da strese tiste, ki nimajo dovolj močnih želodcev. Žal so igralske predstave tako strašno slabe, da skorajda uničijo celotno podobo filma, isto pa velja za dramaturgijo, ki prav tako ni dovolj dodelana in taka, kot bi se za tako oster film spodobilo. Dejansko ostane le čistokrvna tortura, ki pa smo jo na podoben način in z dosti boljšo dramaturgijo in igralskimi kreacijami videli že drugje. Izvirnik iz sedemdesetih se je ohranil vse do današnjih dni, tale rimejk pa je že ob izidu, ki ga dejansko sploh ni bilo, utonil v pozabo.

Ocena: nič posebnega

BRUCE LEE, MY BROTHER

Legendarni Bruce Lee je zadnje čase spet zanimiv za razne filmske dramatizacije njegovega življenja, Slovenci pa se verjetno še vedno dobro spominjamo filma iz devetdesetih, kjer ga je dovolj prepričljivo upodobil Jason Scott Lee, kar pomeni, da je prav ta film, sicer Dragon: The Bruce Lee Story Roba Cohena, kljub nekaj napakicam postavil standard za vse nadaljnje biografije. Bruce Lee, My Brother, kje glavno vlogo odigra pravemu Leeju vizualno dokaj podobni Aarif Lee, je sicer zanimiva izkušnja, saj se loti le zgodnjih let glavnega junaka in zgodbo pove tudi v vidika njegovega mlajšega brata, toda kaj, ko Leeja naslika preveč povprečno,  preveč navadno, kot malce štorastega očalarja brez karizme, očitno res tako, kot ga je videl njegov brat. Lee v tem filmu ni junak, Lee je le povprečen mladenič, sicer sin proslavljenega očeta (Tony Leung), prav tako igralca, ki sanja o tem, da bi nekoč  postal filmska zvezda. Da se film praktično izogne njegovi borilni karieri, je neoprostljiva napaka. Vsaj zame, ki od biografije Brucea Leeja pričakujem tudi take finte. Problem je namreč v tem, da film ni dovolj karizmatičen in dovolj dobro zrežiran, da bi gledalčevo pozornost zares pritegnil le z zgodbo nekega mladeniča, ki se podi za dekleti in sanja o filmski karieri. Še celo Yip Mana, njegovega učitelja, je le za vzorec. Isto velja za prizore, kjer Leeja izzivajo razni frajerčki. Film jih nakaže, a žal ne pokaže. Z izjemno na koncu, kjer gledalca vendarle čaka dvoboj z nekim boksarjem, ki bi rad Leeju dokazal, da nima pojma o borilnih veščinah. Dejansko gre za preveč lahkotno in otročjo komično zgodbico, ki se dotakne tudi političnih razmer v državi, se pravi za film, kjer gledalcu večkrat sploh ne bi bilo jasno,  da gleda biografijo Brucea Leeja, če ne bi bilo glavnemu junaku ime  Bruce Lee. Film ni slab, saj premore nekaj pogojno dobro izpeljanih prizorov, toda moral bi biti boljši. Že zato, ker se loteva take  legende kot je Bruce Lee.

Ocena: nič posebnega

THE BIG BANG

Zakaj za vraga Antonio Banderas snema tako povprečne filme, mi ne bo jasno nikoli.  Saj ni na začetku kariere, jebemti, saj ni včeraj pripotoval v Hollywood, za vraga. Tole je spet neka srednja žalost, tako kot pri filmih The Other Man, Thick As Thieves in My Mom’s New Boyfriend. Dejansko film, ki ga ne bo videl nihče in ki ga sploh ne bi bilo treba posneti. Ne bom rekel, da ideja ni okej, saj gre za stari dobri film noir, kjer Banderas z vsemi nujni klišeji upodobi privatnega detektiva Ned Cruza, Philipa Marlowea s španskim naglasom, pa tudi za zelo pestro in zanimivo igralsko ekipo (Snoop Dogg, Sam Elliott, Sienna Guillroy, James Van Der Beek, William Fichtner, Delory Lindo, Bill Duke), toda kaj, ko je izvedba zelo poceni. Resda stilizirana in na trenutke zabavna, a vseeno bedasta, luknjasta, nekvalitetna in premalo prepričljiva.

Ocena: izguba časa

 

5 komentarjev na “Recenzije: I Spit On Your Grave, Bruce Lee My Brother, The Big Bang”

 1. simon pravi:

  Hmmm…meni pa I spit on your grave ni bil tak slab. Sem mislo da ga bos bolje ocenil.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj ga v bistvu nisem tako zelo kritiziral. Le ob igralske kreacije in dramaturgijo sem se obregnil. Le poglej recimo tistega debeluha, ki snema s kamero, meni igra res grozno slabo.

 3. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Le concile de pierre, I Spit On Your Grave 2, 3096 Days pravi:

  [...] kjer novinka Jemma Dallender zelo zahtevno, neprijetno in zajebano nalogo opravi zelo dobro. Prvi del iz leta 2010 ni imel za burek, tale pa se lahko dejansko primerja tudi s kultnim originalom iz [...]

 4. David pravi:

  Samo da popravim, mična gospodična je Sarah Butler, ne Buler.

  Lp David

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Popravljeno, hvala za opozorilo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !