Kulti in klasike: The Big Boss (1971)

20.01.2011 ob 03:50

THE BIG BOSS

The Big Boss, ki so ga v ZDA nekoč prodajali kot Fists Of Fury, mi je od nekdaj še posebej všeč zavoljo finalnega obračuna, ki ga še danes ne more preseči prav noben film. Bruce Lee, vroč po seriji The Green Hornet in udarni vlogici filma Marlowe, se namreč z lokalnim mafijskim šefom (Yin-Chieh Han) spopade zaradi maščevanja. Prav to je razlog, da je tako zelo nor, tako zelo odločen in tako zelo željan krvi. Pa četudi pred spopadom papca krekerje, se po dvorišču podi z nemškimi ovčarji in z levo roko sesuje ekipo mafijskega šefa. In pozor, Lee tokrat namesto nunčakov filma Enter the Dragon, uporablja nože. Lee je ubijalska mašina, sprva resda miren mladenič, ki pride na obisk k sorodnikom in z željo, da bi si našel službo, nato pa divja zver, ki pooseblja naslov filma. Nič čudnega, saj mu drhal ubije vse prijatelje, kar pomeni, da je tako zelo razpizden, da preneha verjeti celo v boga. The Big Boss, v originalu, Tang shan da xiong, je dejansko triler, kjer mafija pobija nič hudega sluteče delavce. Kjer trupla skrivajo v ledene kocke, v katerih švercajo tudi mamila. Zgodba resda teče malce površno in nedodelano, režiser Wei Lo, ki je z Leejem naslednje leto posnel še Fist of Fury, ki so ga v ZDA, da bi se izognili zmešnjavi s temle filmom, prodajali kot The Chinese Connection, pa prizore, kjer se Lee ne pretepa, režira preveč ležerno in premalo prepričljivo. Je pa Lee zelo dober tudi, ko se mu ni treba tepsti. Dejansko bi lahko bil tudi dramski igralec in komik, če me vprašate za skromno mnenje. To je še posebej vidno v sekvenci, kjer se napije, ki je vsaj zame klasika, katero sem si zapomnil do današnjih dni. Pa tudi v prizorih, kjer se mora držati nazaj, saj je zavezan k nenasilju, in prizorih, ko ugotovi, da so mu poklali vse sorodnike. Dober igralec je bil, prav zanima me, kaj bi pokazal v kakem neborilnem filmu.

The Big Boss, ki bi ga morali sprva v ZDA vrteti kot The Chinese Connection, da bi ujeli slavo filma The French Connection, a so zavoljo filma Fist of Fury, ki je bil prav tako v pripravi in je že rezerviral isti naslov, idejo potem opustili, je prvi pravi film Brucea Leeja, ki na začetku sedemdesetih še ni bila tako velika zvezda. Prav The Big Boss, ki je takrat postal največji hongkongški hit vseh časov, je bil Leejev prodor v prvo ligo. In film, ki je iz njega naredil superzvezdo po celi Aziji. Ne boste verjeli, toda Lee je bil v štartu planiran kot stranska vloga zvezdniku Jamesu Tienu, nato pa so se producenti vendarle odločili, da mu dajo šanso, da pokaže svoje prave razsežnosti in izjemne borilne sposobnosti. Prvi dve tretjini se film morda nekoliko vleče, saj mnogi prizori delujejo kot mašila, toda finale je tako vrhunski, tak močan in karizmatičen stampedo, da gledalec pozabi na vse prejšnje napakice in se prepusti Leejevi mojstrovini. Leejevi pretepaški akciji, ki je vse do danes ostala esenca žanra.

Ocena: 8/10


 

11 komentarjev na “Kulti in klasike: The Big Boss (1971)”

 1. alenka pravi:

  Bruce Lee – še ena legenda, ki je pri meni zapisan z velilimi črkami.

 2. janca pravi:

  popoln0ma se strinjam z Alenko.

 3. lazo pravi:

  Ja , ko so začeli vrteti njegove filme po kinih smo drli v kina. In res si moral imeti srečo, da si prišel do karte. Vsi moji prijatelji so začeli trenirati karate in seveda tudi jaz. Jaz sem od vseh najbolj vztrajal in tudi zaradi njega imam tudi črni pas v karateju.
  Bil je in bo ostal moj idol.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobro, da vem na koga se lahko obrnem, če mi bo komentator Nikokaoja grozil z bejzbolko :)

  Jaz treniral nisem ničesar, sem pa skušal oponašati njegove gibe. Baje pa sem mu bil v osnovki celo podoben v obraz :)

 5. lazo pravi:

  Ja ni problema, mislim pa ,da se nimaš ničesar bati. Mislim, da pes, ki laja ne grize, he, he…
  Res si mu pa malo podoben vendar večji , dosti večji.
  Pa še en link o legendi.
  http://www.mojvideo.com/video-memory-of-bruce-lee/0d92b9d98f067ea9fe20

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Super link si pripel, škoda da je umrl tako hitro. Še veliko odličnih filmov bi nam dal.
  Je pa zanimivo, da je še po tolikih letih tak velik car, pa četudi so mnogi mojstri za njim prišli. A nihče ga ni dosegel, kaj šele presegel.

 7. Tado pravi:

  Jaz sem se tolko mlajši, da se ga ne spomnim dobro, kaj se v casu zivljenja tice, je pa vsekakor legenda, ki je pustil velik vliv na vseh, spomnim se tudi sam, v OŠ so zgolj zaradi Bruce Leeja šli nekateri trenirat eno izmed teh veščin, po ogledu njegovih filmov, Velja pa tudi ena anekdota iz filma (zakulisje), če se ne motim , je bil en tip ki nikakor ni verjel ,da je Bruce Lee res takšen , kot so nekateri govorili, in je rekel, da naj ga poiskuša udarit tako močno, da bo padel iz označenega kroga v katerem je bil ob udarcu postavljen! Seveda je Bruce sprejel iziv in mu z udarcem zadal “lepo bolečino” zbil njega, in tudi njegove zobe! :) Seveda, je temu možakarju bilo jasno ,da z Brucem ni šale.. ;) VEčkrat pa so se šalili, da je Bruca udaril tako močno, da bi ti lahko dobesedno “vzel srce”. Kot je v parodiji prikazano v prvem delu filma Butec in Butec.

  Odličen film je tudi Zgodba o Bruce Leeju, ko igra igralec z enakim priimkom, si verjetno gledal, krasna melodika tui v ozadju filma! Naj bi pa snemali spet neko podobno foro.. Skrtka legenda, katera si morda zasluži kakšno sliko na nasih zidovih. ;)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bruce je večkrat nasedal takim provokacijam in se je boril z raznimi modeli. Neka teorija pravi, da je tudi to razlog, da je umrl zaradi poškodbe možganov.
  Je pa res, da se je njegova slava razpasla po vsem svetu in da je navdihnil tudi ogromno otrok v Sloveniji.
  Vsi so ga oponašali, vsi so hoteli postati kot on.
  Okej film ja, igral je Jason Scott Lee. Ko sem bil mlajši sem imel v glavi, da je njegov sin zaradi istega priimka :)

 9. Kulti in klasike: Fist of Fury (1972) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Lee je v filmu Fist of Fury še bolj nor kot v filmu The Big Boss, ki ga je posnel leto dni prej. Po smrti, no ja, uboju učitelja, se mu dobesedno strga. Tako zelo, [...]

 10. Kulti in klasike: The Way of the Dragon (1972) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Lee je bil po uspehu filmov The Big Boss in Fist of Fury dovolj samozavesten, da se je svojega naslednjega projekta lotil tudi kot režiser [...]

 11. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: I Am Bruce Lee pravi:

  [...] kulti-in-klasike-fist-of-fury-1972/ kulti-in-klasike-the-big-boss-1971/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !