Recenzije: Animal Kingdom, The Kids Are All Right, The Tourist, Rabbit Hole, Burlesque, Love and Other Drugs

17.01.2011 ob 05:08

ANIMAL KINGDOM

Tale avstralska kriminalna drama, ki so jo ovenčali z glavno nagrado na festivalu Sundance, me niti približno ni prepričala tako kot sem pričakoval. Ne bom rekel, da gre za slab film, rekel pa bom, da gre za zgodbo, ki sem jo na podoben način videl že stokrat, tudi z vidika ostarele matrone, ki skrbi za svojo ekipo kriminalcev. In z nami je mladenič Joshua (James Frecheville), ki se po smrti matere (overdose) preseli v babičino (izvrstna Jacki Weaver) bajto, med delinkventne sorodnike, ki imajo v glavi, da so kralji ulice in da lahko brez posledic pospravijo celo policaje. Zgodba je sicer zastavljena dobro, zato je škoda, da ji vmes zmanjka energije in idej, kar pomeni, da se začne gledalec celo nekoliko dolgočasiti. Zadnji razplet je kul, toda film kot celota ne deluje tako kot bi moral. Na trenutke je zelo dober, potem pa povprečen in predvidljiv. Da ne pozabim, Jamesa Cagneyja so v kultni klasiki White Heat klicali Cody, tako kot se pišejo vsi glavni antijunaki filma Animal Kingdom. Da je imel tudi on mamo, ki je podpirala  njegova kriminalna dejanja in nas ves čas spominjal na ojdipov kompleks, pa seveda ni treba posebej izpostavljati, saj kar samo kliče po primerjavah in asociacijah. Jp, Animal Kingdom je vsaj zame parafraza White Heata, le da glavni junaki za svojo mamo ne bi ravno umrli.

Ocena: 6/10

BURLESQUE

Burlesque, sicer filmski debi pevke Christine Aguilere in velika vrnitev legendarne in že 64 letne Cher, je slab film. Še slabši od mjuzikla Nine, ki nas je razočaral lani. Okej, plesno pevske točke so resda atraktivne in dovolj kičaste, da bi se v njih dobro znašla tudi Lady Gaga, toda tudi dolgočasne in premalo prepričljive, da bi zares navdušile gledalca. Dramaturgijo boste zaman iskali tudi v ključnih momentih, kjer se Cher bori za lastništvo svojega kluba, v katerem hoče nova zvezda postati Christina Aguilera. Igralske kreacije pa so nekje na ravni flopa Showgirls, le da se tokrat pač nihče ne slači. Jp, Burlesque je PG, še en wannabe mjuzikl, ki mu ne gre. Ki ostaja na nivoju najstniških glasbenih filmčkov, četudi se obnaša kot da hoče oskarja za najboljši film leta. Aguilera resda ni najslabša igralka vseh časov, toda še vedno je le pevka in ne igralka. No ja, nič kaj boljša tokrat ni niti Cher, ki se na velika platna vrača po več kot desetih letih. Resda glamurozno, toda daleč od tega, da bi ji lahko čestitali za igralsko kreacijo. Burlesque je najboljši, ko se dogaja na odru, ko soj žarometov izgine, pa postane patetična, klišejska in razvlečena drama, pač burleska, kjer bi lahko Aguilero in Cher igrala tudi Stan in Olie. Pač film, kjer bi se dalo dve uri dogajanja strniti v en sam petminuten videspot, v duet, ki bi ga zapeli Aguilera in Cher. Vse ostalo  je premalo zanimivo in razvlečeno.

Ocena: 3/10

THE TOURIST

To, kar se v filmu Turist, ki ga je režiral Florian Henckel Von Donnersmarck, avtor zame hudo precenjenega filma Das Leben Der Anderen, trudita početi Johnny Depp in Angelina Jolie, sta v filmu Duplicity veliko bolje počela Julia Roberts in Clive Owen. Jp, tudi Turist hoče biti old school, film za odrasle, kjer ni prostora za otročarije in poceni štose. Nostalgija za časi, ko so v kinu igrali filmi tipa Charade in Arabesque. In ko smo že pri Arabeski, ki jo je leta 1966 posnel Stanley Donen, tudi Johnny Depp Angelino prvič pogleda natanko tako kot je Gregory Peck pogledal Sophio Loren. Žal Johnny in Angelina nista Gregory in Sophia. Ne bom rekel, da sta totalno zanič, rekel pa bom, da sta dolgočasna. Še posebej Johnny, ki odigra svojo daleč najbolj leseno in sterilno vlogo zadnjih let. Za razliko od Angeline, ki se vendarle zaveda, kako so pozirale stare hollywoodske ikone. Toda kaj, ko potem ves čas le pozira in bolj malo igra. Med njo in Johnnyjem ni prave kemije, ali še bolje, jo je toliko kot med Tomom Cruiseom in Cameron Diaz v enako slabem filmu Knight and Day. Ma saj Turist ni tako strašno slab, če sem iskren. Problem je v tem, da je izjemno dolgočasen, dolgovezen in nezanimiv. In da ima preveč preprosto zgodbico, ki je ne moreta rešiti niti dva tako velika zvezdnika kot sta Angelina Jolie in Johnny Depp. In pozor, Joliejeva je spet tajna agentka, kot v filmu Salt, ki se mi je zdel prav tako zanič. Depp pa je pač turist, ki pride v Italijo zdravit svoje ranjeno srce. Romantična komedija, kjer je romantike in komedije le za ščepec. Kriminalni triler, kjer kriminalke in trilerja dejansko sploh ni. Zaljubljeni prizori so pogojno okej in na nek način očarljivi, pa četudi preveč statični in premalo prepričljivi, vse ostalo pa na tako nizkem, klišejskem in predvidljivem nivoju, da gledalec komaj verjame, da gleda film, kjer skupaj nastopata Angelina in Johnny. Dejansko grozna potrata zvezdniških imen, kjer gledalec ne more pa ne more pasti v zgodbo in ves čas razmišlja le o tem, zakaj sta taka velika zvezdnika sploh posnela tako navaden in prazen film. Tragedija Turista ni v tem, da bi bil najslabši film leta, marveč v tem, da bi moral biti veliko boljši kot je. Prav zato je tako zelo slab. Tako zelo podoben poraznemu rimejku Šarade, kjer sta se leta 2002 smešila Mark Wahlberg in Thandie Newton.

Ocena: 3/10

LOVE AND OTHER DRUGS

Hm, ne vem kaj naj rečem. Pričakoval sem manj predvidljiv in manj klišejski film, dobil pa sem še eno ljubezensko komedijo, kjer ni zares dobro ničesar. Pač zgodba o moškem in ženski (Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway), ki se začneta dobivati le za seks, kasneje pa ugotovita, da so se vmešala še čustva. On se nazaj drži zavoljo tega, ker je pač plejer, ona pa zato, ker ima prve znake parkinsonove bolezni in noče biti nikomur v breme. Prizori so večkrat na stopnji najstniških komedij, opevano goloto kot vedno nekoliko zoprne Anne Hathaway boste pozabili že med gledanjem, Gyllenhaal pa mi prav tako ni pravi za vlogo tipa, v katerega se zagledajo prav vse ženske v mestu. Režiser Edward Zwick, avtor odličnih filmov Legends of the Fall, The Last Samurai, The Siege in Glory, je torej spet na začetku svoje kariere, kjer je leta 1986 posnel romantično komedijo About Last Night, kjer sta se zaljubila Demi Moore in Rob Lowe.

Ocena: 4/10

RABBIT HOLE

Nicole Kidman in Aaron Eckhart sta v vlogah zakoncev, ki ne znata preboleti nesrečne smrti svojega sinka, dovolj prepričljiva, da tudi gledalec začuti njuno žalost in stisko. Dovolj dobra je tudi Dianne Wiest v vlogi njene matere. Pa tudi režiser John Cameron Mitchell, avtor filmov Shortbus in Hedwig and the Angry Inch, ki se tokrat izogne seksu in provokacijam, se solidno znajde na povsem drugem terenu kot ponavadi. Toda kaj, ko film kljub temu ne pokaže nič novega in se ukvarja s stvarmi, ki smo jih na podoben način videli že stokrat. Pač še ena zgodba o prebolevanju ljubljene osebe, še en kliše, kjer gledalec ne dobi čisto nič posebnega in takšnega, da bi bil zares navdušen.

Ocena: 4/10

THE KIDS ARE ALL RIGHT

Če poznate filmografijo Lise Cholodenko, potem veste, da je leta 2002 posnela provokativno mojstrovino Laurel Canyon. Sedaj je posnela še The Kids Are All Right, še en Laurel Canyon, le da ni šla v tak ekstrem, ampak je naslikala familijo dveh lezbijk (Annette Bening, Julianne Moore), kjer miren vsakdan zmoti prihod tipa (Mark Ruffalo), ki je nekoč daroval spermo, da sta lahko Annette in Julianne postali mamici (otroka igrata Mia Wasikowska, Josh Hutcherson). Dejansko portret familije, kjer pride do povsem običajnih težav, pri katerih seksualna orientacija ne igra nobene vloge. Dober film, intimen in dodelan karakterni stampedo čustev in nadvse zabavno posnetega seksa, ki meji na burlesko in se ves čas izvrstno sprehaja med dramo in komedijo. Povedano drugače, tole je komedija z dramsko globino, in drama, ki jo ves čas sprošča komedija. Tudi v prizorih, ko se ena izmed mam zaplete z Markom Ruffalom in po dolgem času v živo vidi golega moškega. Annette Bening je dobra, še boljša pa je Julianne Moore, ki odigra eno svojih najboljših vlog v karieri. Družinski film pravzaprav. Nekoliko drugačen od tipičnih družinskih komedij, pa vendar dovolj očarljiv, inteligenten in kljub nekonvencionalnim prijemom še vedno dovolj user friendly, da bo všeč tudi povprečnemu gledalcu.

Ocena: 7/10

 

18 komentarjev na “Recenzije: Animal Kingdom, The Kids Are All Right, The Tourist, Rabbit Hole, Burlesque, Love and Other Drugs”

 1. alenka pravi:

  glede Rabbit Hole filma se čisto strinjam, dobra igra, ampak sam film da gledalcu zelo malo…

 2. Tina M Tina M pravi:

  The Tourist: A Angelina mogoče kje igra kako drugače? :) Saj vem, da ima kot igralka svoje svetle trenutke, ampak meni je več ali manj že od nekdaj dolgočasna. Mogoče je problem prav to, da so pri Touristu računali na kao hollywoodsko lepoto, kjer bodo gledalci popadali s stolov. Pa zgleda niso.
  Animal Kingdom mi ni bil slab, zgodba je dobra… saj tudi v realnem življenju ne bi bilo kaj več energije od tako zjebanih karakterjev :) Je pa tale mama res zanimiv lik.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, nimam pojma na kaj so računali, toda ustrelili so mimo v dosti pogledih. Angelina je bila meni dobra v Changeling recimo. Je pa grozno, da je v Turistu Johnny Depp še slabši do nje.

  Za Animal Kingdom si pa dobro povedala glede energije karakterjev :)
  Mama Smurf pa itak poglavje zase :)

 4. tina pravi:

  Eno vprašanje, ti vse te filme zlovdaš? itak, saj jih pol še ni in najbrž tudi kaj nekaj časa še ne bo … ampak v lepi kvaliteti pa tudi še niso na torrentih, torej gledaš cam verzije??

 5. Tina M Tina M pravi:

  Love and Other Drugs mi je bil presenetljivo dober in mi je v neki točki celo zarosil oči :)
  The Kids are Alright je tudi kul. Obe (Annette in Julianne) sta super v tem filmu.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina M, ko ji je rekel, da jo bo nosil, je bilo lepo, se strinjam, pa ko je na koncu gledal njene posnetke, tudi. Toda kot celota mi film res ni nič posebnega, tiste fore z bratom pa so tako poceni, da res ne vem kaj delajo v kao kvalitetnem filmu.

  Tina, nikoli ne gledam res slabe slike in zvoka.

 7. tina pravi:

  no ja saj, odvisno kako si navajen, jaz osebno ne morem gledat ne cam ne ts ne r5 ne karkoli kar ni dvd ali pa dvix verzija, tako da moram pa ene par filmov še kar nekaj časa počakat :)

 8. alenka pravi:

  The Kids Are All Right
  ‘Povedano drugače, tole je komedija z dramsko globino, in drama, ki jo ves čas sprošča komedija.’

  lepo napisano, lušn filmčk, sicer men se zdi tud že precej prežvečena vsebina, ampak je vseeno ravno prav svež in odprt, da je fajn za pogledat. super igra obeh, Julianne malčk bolš men.

 9. alenka pravi:

  The Tourist – tud men se ni zdel tok slab kakor so pisali kritiki, je pa vseeno razočaranje, ker sm mela večja pričakovanja. neko povprečje no, prevečkrat se mi je zazdelo, da je bolj kot zgodba pomembno kaj nosi Angelina k se tolikokrat preobleče, kako zgleda in pozira (mislm kok folka tko hodi po vlaku ipd:)). prav tako je kemija med njo in Johnnyjem ena slabših kar sem jih videla, se pa strinjam da ni pa tak porazna kot Camron Diaz in Tom Cruise v Knight&Day.. pa tudi to je res, da je obrat podoben Duplicity, le da je tisti film rang višje-kar se tiče vsebine in igre. film mi sicer dobro štarta potem pa samo še navdol… na momente se tudi mal vleče-tisto lovljenje po kanalih in streljanje…3-/5

 10. Recenzije: The Dilemma, Blue Valentine « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] v enega najboljših igralcev svoje generacije. Jp, tale filmček se mi zdi dosti boljši od Love and Other Drugs, kjer bi se lahko Anne Hathaway in Jake Gyllenhaal od Williamsove in Goslinga učila, kako se brez [...]

 11. Oskarji 2011: nominacije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King’s Speech, 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit in Winter’s [...]

 12. alenka pravi:

  Burlesque – se strinjam z napsianim. res izguba časa, točke so še najbolj svetle pa še te povprečne. Christina ni slaba kot igralka, ampak še vedno pevka v prvi fazi. Cher mi je pa groza od igre. pa vlekel se mi je film, vse izven odra je klišejsko, prežvečeno, tud resnejši prizori so mi čisto nič resni. blahh…

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če v filmu Aguilera igra bolje od Cher, je nekaj hudo narobe :)

 14. Recenzije: The Reef, Every Day, Black Water, Ghost of Mae Nak, I Heart Huckabees « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] površni in premalo dodelani. Če hočete precej boljši netipični družinski film, raje poglejte The Kids Are All Right, če ste zadovoljni s povprečjem in s filmom, ki pač teče, pa bo Every Day prava [...]

 15. alenka pravi:

  Animal Kingdom – ja še ena f*cked up zgodba. ne zdi se mi slaba zgodba, ampak manjka energije ja. Jacki Weaver je dobra, samo men osebno res ne ne vem kaj. sm mogla it 2x preverit če je res za to vlogo nominirana. nič posebnega skratka, mi je pa osebno noro všeč avstralski naglas :)

 16. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] true-grit/ the-fighter/ inception/ animal-kingdom/ the-kids-are-all-right/ rabbit-hole/ the-kings-speech/ 127-hours/ the-social-network/ toy-story-3/ [...]

 17. alenka pravi:

  Love and Other Drugs – se mi niti ni zdel tak napačen film, čeprav je predvidljiv in že viden. sta mi oba glavna igralca prepričljiva, sam film mi ima pa vzpone in padce, začne se mi taktak, potem mi je že ful okej potem mi je spet kar nekaj, konec mal čizi ampak lepo, ene parlepih dialogov, to je pa to. za pogledat pač…

 18. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Thanks For Sharing pravi:

  [...] komedija kot odvisnost od seksa? V glavi Stuarta Blumberga, tudi režiserja filma The Kids Are All Right, z lahkoto. Zanimiv pogled na odvisnost od seksa in na odvisnsot na splošno, ki pa ga zmatra [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !