Happy Birthday: David Bowie

8.01.2011 ob 23:12

Legendarni, ali še bolje, kultni David Bowie, danes praznuje 64 let. Od nekdaj ga zelo spoštujem, pa tudi velik car mi je, če povsem čisto po domače. Četudi je svoje odbite glamrokovske dni pustil daleč za sabo, je ikona, ki ji skorajda ne boste našli para. Inovator, ki je konec šestdesetih na novo izumil pop rock, mojster kiča z globino in tudi prekleto dober filmski igralec, ko se mu zahoče. Nekoč tako zelo divji in nor, da je rabil alterego, če je hotel, da mu ne bi razneslo glave.

David Bowie, povedano drugače, njegovo visočanstvo Ziggy Stardust, ki mi je bil glasbeno morda še bolj všeč v osemdesetih, ko je pel Absolute Beginners in Blue Jean, je torej del moje mladosti. Kot Billy Idol, le da sem ga občudoval še v filmih, recimo v Labyrinth, The Man Who Fell To Earth, The Hunger in seveda Merry Christmas Mr. Lawrence, kjer bi si zaslužil oskarja.

Je pa zanimivo, da sem šele kakšnih pet let nazaj, ko sem po dolgem času v roke vzel njegovo vinilno ploščo  največjih hitov, ugotovil, da so njegove najboljše pesmi vendarle nastale že v sedemdesetih.

YouTube slika preogleda
 

5 komentarjev na “Happy Birthday: David Bowie”

 1. Ajda pravi:

  Absolute beginners ena tistih pesmi, ki zaropota v vsej svoji veličini, te odnese in sosedje morajo takrat potrpeti, če se slučajno vrti po radiu ali po tv videospot, ker dam takrat radio ali tv do fula. Imam občutek, da te pesmi ne morem drugače poslušati oz. gledati tudi videospot, da morajo biti odprti vsi registri in šele takrat je tisti pravi užitek v vsaki sekundi, minuti pesmi. Blue Jean mi je tudi super, a poslušam jo lahko na sobni jakosti, pa vseeno doseže podoben občutek kot Absolute beginners. Kasnejše pesmi sem še poslušala, a mi nekako niso več tako sedle, v njih sem pogrešala tistega na nek način odštekanega Bowia, seveda pa je ostal še vedno pevec, ki se je zasidral.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi meni novejši Bowie ni več pri srcu, preveč eksperimentira, če povem po domače. Tudi v sedemdesetih je počel isto, vendar bolj z imidžem, pesmi so bile vseeno kul in so šle v uho dejansko, tele nove pa so čisto brez duše. Vsaj na prvo poslušanje se mi zdi tako. Se spomnim, da je enkrat koncertiral v Ljubljani, pa je bil folk, če se spomnim prav, razočaran, da je pel praktično samo najnovejše pesmi in oboževalce prikrajšal za stare uspešnice.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] oče posluša Patsy Kline, sin pa Davida Bowiea, imata problem. Še posebej, če so sinu všeč tudi fantje in če oče od njega pričakuje [...]

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] brazilske verzije hitov Davida Bowieja. In film, kjer nekdo na ladji poje brazilske verzije hitov Davida Bowieja, ne more biti drugega kot film režiserja Wesa Andersona, še vedno zelo inovativnega, posebnega in [...]

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Amy Winehouse je pred našimi očmi umirala na obroke pravi:

  [...] happy-birthday-david-bowie/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !