Recenzije: True Grit, The Fighter, All Good Things

4.01.2011 ob 04:29

TRUE GRIT

Od filma True Grit, sicer rimejka, no ja, nove verzije filma, v katerem je konec šestdesetih blestel John Wayne, sem pričakoval zelo veliko. Kaj vem, morda celo najboljši film leta, vsekakor pa novo mojstrovino bratov Coen in Jeffa Bridgesa, ki me je lani do konca navdušil s filmom Crazy Heart. Žal sem ostal hladen, nenavdušen in celo nekoliko zdolgočasen. Film ni to kar bi moral  biti. Manjka mu boljša atmosfera, manjka mu boljši tempo, manjka mu boljša dramaturgija, manjka mu vse tisto, kar je imel Unforgiven Clinta Eastwooda, če že govorimo o dobrih vesternih novejšega časa. Zgodba o dekletu (Hailee Steinfeld), ki najame ostarelega in tečnega šerifa (Jeff Bridges), da bi ji pomagal ujeti morilca (Josh Brolin) njenega očeta, se vleče kot megla, praktično noben prizor pa ni pričakovan presežek. Če sem iskren, oba glavna protagonista zasenči Matt Damon, ki igra kavboja, kateri prav tako išče Brolina in dejansko pomaga odločni in trmasti deklici. In ko smo že pri Brolinu, kaj za vraga je njegov Tom Chaney? Je morda Forrest Gump ali nevarni zlikovec, ki ga lovita dva profija? Zelo trapasto odigrana in zamišljena vloga, vam rečem. Dejansko veliko razočaranje in film, ki hvalnice žanje samo zato, ker sta ga pač režirala brata Coen.

Ocena: nič posebnega

ALL GOOD THINGS

Ob ogledu filma All Good Things, kjer Ryan Gosling spet odigra vrhunsko vlogo, sem se spomnil na dramo Reversal of Fortune, prav tako resnično zgodbo o možu, ki je dokazoval, da ni kriv za poskus umora žene. Tokrat gre namreč za isto zgodbo, za resnični misterij okoli izginotja mlade Katie Marks (Kirsten Dunst), ki naj bi jo ubil njen duševno moteni mož David, član zelo premožne in ugledne družinske dinastije, ki jo vodi oče Sanford, katerega zelo dobro odigra Frank Langella. Ne bom rekel, da filmu manjka boljša dramaturgija, rekel pa bom, da ni dovolj zanimiv, da bi zares pritegnil pozornost gledalca. Zgodba je resda resnična, toda vseeno klišejska in na trenutke podobna celo legendarnemu Psihu Alfreda Hitchcocka. Dejansko prikaz patološke ljubezni, kjer moški pada čedalje globlje v svojo psihozo in počasi izgublja razum. In obdelava zloglasnega sodnega primera, kjer kljub novim indicem še vedno niso dokazali krivde Davida Marksa, ki se je na koncu rešil le z nekaj mesečno zaporno kaznijo.

Ocena: nič posebnega

THE FIGHTER

Ko pride do boksarskih filmov, sem pussy. Skoraj vedno padem noter in uživam sto na uro. To se mi je recimo zgodilo pri Rockyju, Razjarjenemu biku, Diggstownu, Gladiatorju, The Ringu, Play it to the Boneu in Phantom Punchu, če omenim le nekatere, ki mi zdajle pridejo na pamet. In The Fighter je med boljšimi, celo med najboljšimi, bi si upal reči. Zelo prepričljiva, briljantno odigrana, spretno zrežirana in zelo gledljivo ter dinamično zastavljena boksarska drama, novi Rocky, če pavšaliziram, drugače pa biografija resničnega šampiona Mickeyja Warda, ki ga je treniral brat Dicky, nekdanji boksar, ki je konec sedemdesetih na tla položil samega Sugarja Rayja Leonarda in potem žal zavil s poti ter postal drogeraš in postopač. Christian Bale, ki igra Dickyja, je vrhunski vsaj toliko kot v filmih Rescue Dawn in The Machinist, Mark Wahlberg, ki igra Mickeyja, končno spet pokaže, da je zelo dober igralec, če res dobi pravo vlogo, še posebej pa me je presenetila ponavadi pocukrana Amy Adams, ki je tokrat odlično odigrala izjemno netipično vlogo Mickeyjeve punce Charlene, da o enkratni Melissi Leo, ki upodobi mamo obeh boksarjev, niti ne začnem govoriti. Resnično super odigran film, ki ga krona še ravno prav realistična režija Davida O’ Russella, ki me je navdušil tudi s filmi Three Kings, I Heart Huckabees in Spanking the Monkey. Boksarska poslastica, ki je veliko več kot še en boksarski film.

Ocena: presežek

 

12 komentarjev na “Recenzije: True Grit, The Fighter, All Good Things”

 1. Leiito pravi:

  IG: “Zelo prepričljiva, briljantno odigrana, spretno zrežirana in zelo gledljivo ter dinamično zastavljena boksarska drama, novi Rocky, če pavšaliziram.”

  Boksarska drama? Rocky? Se ti ne zdi, da je boks tu v tretjem planu, če ne še dlje? Dinamika disfunkcionalne družine, odnos med bratoma, problem odvisnosti (Bale briljira) in še kaj. Boksarska drama. Spet pišeš obnove.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nikakor ni v tretjem planu, navsezadnje je najbolj udaren del biografije resničnega boksarja, pa precej minutaže je namenjene ringu, treningu in promociji dvobojev. Zgolj boks je v tretjem planu recimo v Razjarjenemu biku veliko bolj, tule ga je ravno toliko kot v prvem Rockyju. In halo, od kdaj je Rocky le boksarski film?

  Vse to, kar naštevaš ti, pa seveda film dvigne visoko nad povprečje in se vrhunsko splete z boksom.

  Obnove? Čudno pojmovanje, glede na to, da o sami zgodbi dejansko povem strašno malo.

  In seveda, oznaka boksarska drama je povsem drugačna od oznake boksarski film in dejansko povzame vse tvoje bluzenje.

 3. paucstadt paucstadt pravi:

  vidiš, da se oglasim na tvojem blogu :)
  ehm, kje si dobil fajterja?

 4. Tina M Tina M pravi:

  No, Fighter, to pa je film. Kako neverjetno dober Christian Bale! To je za oskarja. Pa mama je tudi originalna :) Ma, film brez ene napake. Odličen.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dejansko je podoben kot v filmih The Machinist in Rescue Dawn, a vseeno poseben in enkraten.
  Mi je pa čudno, da ga doslej še nominirali niso, kaj šele da bi mu dali oskarja. Občutek imam, da bo tokrat isto. Morda zato, ker je tako idiotski v Batmanu in Terminatorju.

  Melissa Leo v vlogi mame pa je prav tako poglavje zase :)

 6. alenka pravi:

  The Fighter – tudi meni prima film! sama zgodba, igra, vse mi je na mestu. Bale res raztura, svaka čast. za moje pojme zasluženo pobere kerkoli nagrado s to vlogo. pa v Amy tud nikol nism dvomla klub vlogam kot so Enchanted, Leap Year mi je bla vedno zlo všečna, v Sunshine Cleaning, Doubt in Julie & Julia mi je to da zna prima igrat dokazala, zdj tu pa še toliko bolj. tud Mark prima job. ogled priporočam tudi jst!

 7. Oskarji 2011: nominacije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King’s Speech, 127 Hours, The Social Network, Toy [...]

 8. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] true-grit/ the-fighter/ inception/ animal-kingdom/ the-kids-are-all-right/ rabbit-hole/ the-kings-speech/ [...]

 9. redcock pravi:

  Ogledal sem si “True grit” z malce zamude. Se podpišem pod tvojo recenzijo. Unforgiven še vedno ostaja definitivno TOP western) Film je eden izmed slabših filmov bratov Coen. Podobno razočaranje kot sem ga doživel nad hvaljenim Črnim labodom, ki je imel sicer dober potencial, potem pa so se začeli prividi, ki niso bili dobro vkomponirani, da bi film izpadel odlično, kot so ga opevali (mogoče slaba 4)

 10. Recenzije: Warrior, A Better Life « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] No, sedaj sem ga počekiral in lahko rečem, da res ni slab, da pa je zelo daleč od kakega The Fighterja, ki je raztural lani. Drži, Warrior je letošnji The Fighter, zgodba o družini, ki so jo zjebale [...]

 11. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Silver Linings Playbook pravi:

  [...] Aham, Silver Linings Playbook, delo režiserja Davida O. Russella, ki nam je dal tudi Three Kings, The Fighter in I Heart Huckabees, je eden tistih disfunkcionalnih filmčkov, ki že na prvo žogo navdušijo [...]

 12. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Inside Llewyn Davis pravi:

  [...] Llewyn Davis je spet super film bratov Coen. Veliko boljši od A Serious Man in True Grit, ki nista bila nič posebnega. Zabaven, prebrisan, gledljiv in tak, da se mu že na daleč poznata [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !