Zbogom, Pete Postelthwaite

3.01.2011 ob 16:10

Uf, to pa je bil glumac, eden najboljših in najbolj prepričljivih, kar jih je imela filmska industrija. Mojster karakternih in stranskih vlog, ki je večkrat kot za šalo zasenčil glavno zvezdo filma.

Še nekaj dni nazaj sem ga ujel v filmu The Town, kjer je igral zlobnega gangsterja, ki greni življenje Benu Afflecku in se v prostem času ukvarja z rožami. Pa seveda v filmih Inception in Clash of the Titans, kjer je prav tako ukradel svojih pet minut in mi ostal v spominu.

Jp, Pete Postelthwaite je rad nastopal v hollywoodskih uspešnicah, če se ozrem po njegovi filmografiji, pa mi zastane dih. The Omen, Aeon Flux, Dark Water, The Constant Gardener, The Shipping News, Amistad, The Lost World: Jurassic Park, Romeo + Julia, Dragon Heart, The Usual Suspect, Alien 3 in The Last of the Mohicans. Res lep seznam znanih filmov, ki so prav zaradi njega delovali bolje kot sicer.

Je pa Postelthwaite rad izbiral tudi kvalitetnejše in povsem nekomercialneprojekte, recimo kak Closing the Ring, To Kill a Priest, Hamlet, Martin Chuzzlewit, The Sins, Waterland, Distant Voices Still Lives, Anchoress in seveda In the Name of the Father, ki mu je prinesel edino nominacijo za oskarja.

Velik igralec, ki ga je pri 64-ih nesel rak, kar je vsaj na filmu dobro skrival. Škoda, saj bi nam dal še veliko nepozabnih in markantnih vlog.

 

10 komentarjev na “Zbogom, Pete Postelthwaite”

 1. Janko pravi:

  Se strinjam. Ko sem ga videl v kakem filmu, kar nisem mogel verjeti, kako dobro je skrival, da ga je pri 64ih nesel rak.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Janko, Pete se je vrsto let bojeval z rakom in to prekleto dobro skrival. Še v The Town, ki ga je snemal nekaj mesecev pred smrtjo, človek ne bi niti pomislil, da je tako hudo bolan.

  Tvoj sarkazem je povsem odveč.

 3. Filip pravi:

  O fak, nisem vedel da je umrl.
  Res prepoznavna oseba, ki je povzdignil marsikateri film. Škoda ga je :/
  RIP

 4. paucstadt paucstadt pravi:

  Meni morda najljubši “večno” stranski igralec, hudo markanten! Berem, da je imel diagnozo raka postavljeno že pred 15 leti :shock:
  no, vsa čast in večen spomin.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če se ne motim, ga ja rak zelo resno napadel že leta 1990.

 6. simon pravi:

  Samo v the town je pa že kr precej shujsan in “bogi” sem kr pomislil da z njim pa mora bit drugace kaj narobe.
  Nisem sarkasticen.
  Drugace pa se mi je zdel odlicen ceprav je igral samo 10 min.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kot mafijec in vrtnar obenem je zares vrhunski. To je epizoda za katero bi si po moje zaslužil vsaj nominacijo. S tem bi vsaj malo krivice akademija popravila.

  Ko sem ga videl, nisem pomislil, da je bolan, zdaj ko je umrl, pa se mi zdi isto kot tebi. Res je bil bolj suhcen, a nisem bil pozoren v smislu bolezni, saj je bila markantnost lika hudičevo dobra tudi zaradi tega,

 8. simon pravi:

  Ja res je dobro odigral svojih 5 minut v the town. Sem dobil res vtis da z njim ni sale. Enako kot pri Tony Sopranotu :P

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ta vloga je res odlična, na eni strani nežen z rožami, na drugi pa nevaren psihopat.

 10. Lisa Lisa pravi:

  Jst se ga spomnim samo iz In the Name of the Father.
  Car.
  R.I. P.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !