Recenzija: Unfaithful

30.12.2010 ob 02:33

UNFAITHFUL

Ko sem prvič slišal za Unfaithful, ki ga je režiral Adrian Lyne, avtor filmov Devet tednov in pol, Usodna privlačnost, Lolita in Nespodobno povabilo, sem bil prepričan, da bo Richard Gere igral moškega, s katerim bo Diane Lane prevarala svojega moža. Prav Gere je bil namreč vedno moški, ki je ženske obračal kot za stavo. S takšnim imidžem si je v osemdesetih zgradil sila uspešno kariero in postal eden zadnjih zares pravih seksualnih simbolov, poslednji ameriški žigolo, če hočete.  Vse do filma Unfaithful, po naše, Nezvesta, kjer so mu nataknili rogove in ga spremenili v dolgočasnega moža z naočniki, ki mu ženo Diane Lane spelje sedemindvajsetletni smrkavec Olivier Martinez. Narobe svet, vam rečem, kljub temu, da mladi Martinez zgleda bolje od njega. Drži, dragi moji, Gere tokrat igra moškega, ki bi mu v kakem drugem filmu ženo speljal prav Gere. Toda tole je drugačen film, kjer ta žena sedaj Zadnji tango v Parizu odpleše z nekim nepomembnim mladcem, fatalno privlačnim žrebcem, ki ji ponudi nespodobno povabilo in pričara Devet tednov in pol strastnega seksa. Novo tisočletje je vsaj po tem filmu sodeč čas samozavestnih žensk, čas pogumne Diane Lane, ki si je drznila prevarati celo Richarda Gerea, pač zato, ker je bil doma malce dolgočasen in ker je pred njo seveda stopil hudičevo privlačen moški, galski Antonio Banderas, če res napihnem. Nezvesta, sicer učinkovita, očarljivo posneta in na trenutke zelo romantična mešanica Zadnjega tanga v Parizu, Devetih tednov in pol, Nespodobnega povabila, Fatalne privlačnosti in seveda francoskega filma La Femme Infidele, ki ga je leta 1969 posnel Claude Chabrol, je torej film o pogumni ženski, ki si omisli ljubimca. Ki je ne zanimajo posledice njenega spornega dejanja. Ki jo zanimajo samo prepovedani trenutki strasti z mlajšim moškim. Povedano drugače, Fatalna privlačnost z ženske perspektive, kjer so vloge pač malce spremenjene, posledice in nauk pa popolnoma enaka. Zgodba je resda klišejska, toda Adrian Lyne jo spelje dovolj prepričljivo in gledljivo, da gledalec pade v dogajanje in da se mu tudi vsi trije glavni protagonisti za precej časa vtisnejo v spomin.

Ocena: vredno ogleda

 

10 komentarjev na “Recenzija: Unfaithful”

 1. Happy Birthday: Diane Lane « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] zavoljo tega, ker je močno všeč moji punci. Še posebej v filmu Nezvesta, ki je prav tako eden njenih najljubših filmov vseh [...]

 2. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Lyne je mojster kamere, ambientalnega vzdušja in kiča. Zna vodit tudi igralca do zadnjega mimobežnega pogleda. Še listek, ki pleše v vetru je zrežiran, premik lasu … vse. Vedno se fura na klišejske zgodbe, ampak jih predsvem posname tako, da bi jih kar gledal, podobno, kot kakšno popevko vedno rad slišiš po radiu in pojačaš zvok, ko se pojavi, tudi če si je ne bi ravno rolal po načrtovanem izboru.

  In z vsem spoštovanjem do Chabrola, ampak tak scenarij se posname tako, kot je to storil Lyne, ker če se ga loti Chabrol, ostane samo klišejski razvlečen dolgcajt, brez večjega muštra, ki bi ga od Chabrola pričakoval.

  Diane Lane je bila pa v tej vlogi preprosto vrhunska do zadnje minimalne grimasice na obrazu. In Richard Gere prav tako. Blestela sta. Da je Lyne izbral Gerea za to vlogo, je bila absolutno prava odločitev. Ker je dosegel ravno to sporočilo, kako videz ne pomeni kaj dosti, ampak predvsem tisto, kar izžareva. In Gere je vlogo tipičnega dolgocajtnega, čeprav skrajno pozornega moža, ki mu ne moreš očitat nič, hkrati pa vse, odigral prepričljivo brez pripombe. Verjetno njegova najboljša rola v karieri, poleg skorumpiranega zlobnega policaja v kriminalki, ki se ji zdaj ne morem spomnit naslova?

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pokvarjeni policaj je bil v filmu Internal Affairs, sicer filmu, ki mu je konec osemdesetih kariero spet postavil na pravo pot.

  Meni je bil hudičevo dober še v The Hunting Party in The Hoax.

 4. Tina M Tina M pravi:

  Zdaj Olivier ni več tak mladenič :)
  http://www.topnews.in/files/images/Olivier-Martinez2.jpeg
  http://c.photoshelter.com/img-get/I0000qkbNWfCXMLc/s/750/750/Olivier-Martinez2219.jpg

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Že ko se je kot mladenič postrigel na kratko, je zgledal kot en tijek, no, zdaj pa zgleda kot možakar, ki bi ga žena prevarala z Richardom Gereom :)
  Kurc pa tak seks simbol, ki ga že po desetih letih odnese v povprečje :)

 6. Tina M Tina M pravi:

  Na prvi sliki na brzino malo spominja na Billy Boba Thorntona :)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa na Frančeka, ki kida gnoj na ranču Richarda Gerea :)

 8. Tina M Tina M pravi:

  ..in tole je najlepši soundtrack vseh časov:
  http://www.youtube.com/watch?v=YvlnSc1B-Js

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jan A.P. Kaczmarek je res car, tudi soundtracka za filma Finding Neverland in Hachiko: A Dog’s Story sta dih vzemajoča.

 10. » Hitra roba pravi:

  [...] ki bi jo morda odrešil le Olivier Martinez iz Nezveste. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !