Recenzije: Unstoppable, The Town

28.12.2010 ob 02:00

UNSTOPPABLE

Vlak je od nekdaj zelo priljubljena filmska tema. Na vlaku se v filmih zgodi veliko različnih stvari. V filmu Under Siege 2 so ga zasedli teroristi. V filmu Murder on the Orient Express so na njem iskali morilca. V filmu The Cassandra Crossing so se potniki okužili z virusom. V filmu The Train so na njem skrivali umetnine. V filmu The Polar Express se je deček z njim peljal v pravljični svet. V filmu Terror Train je po vagonih potnike preganjal psiho. V filmu Before Sunrise pa sta se na vlaku zaljubila fant in punca. Vlak je vrhunska filmska kulisa, kraj dogajanja, ki dopušča veliko možnosti in domišljije. Tako je tudi tokrat, v najnovejši akcijski mojstrovini Tonyja Scotta, ki je v glavno vlogo železniškega inženirja Franka tako kot v večini svojih filmov postavil znova izjemno prepričljivega Denzela Washingtona. Vlak je tokrat podivjan kot tovornjak Spielbergovega filma Duel, kjer prav tako ni bilo šoferja. Ker dva železniška delavca zamočita rutinsko nalogo, vlak z lepim številom vagonov namreč zdrvi po tirnicah in se, kot pove že  naslov filma, noče pa noče ustaviti. Vlak je dejansko terorist, ki vdre v mirno ameriško rutino. Ali še bolje, vlak je kot Godzilla, ki ga lovijo s helikopterji, nanj streljajo in mu pravijo son of a bitch. Vlak je poosebitev zla, kot beli morski pes v Žrelu, če pavšaliziram. Prav zato ga lahko morda ustavi le stari dobri Denzel, ki mu spešno asistira mladi Chris Pine, katerega žena pokliče šele v trenutku, ko je v smrti nevarnosti. Drži, tole je film o tem, da jezno žensko omehča le skrajno nevarna situacija, kjer mora njen mož izpasti junak, če hoče nazaj dobiti njeno hladno srce. Isto velja za očeta, torej za Denzela, ki ga mlajša hčerka pred herojskim reševanjem vlaka ne mara preveč. Jp, novinarske kamere snemajo celotno dogajanje. To je breaking news, ki spominja na bežanje O.J. Simpsona. Tudi zato je tale film tako zelo dober, saj gledalcu situacijo oriše zelo široko in kompleksno. Z vseh zornih kotov, ki bi se zagotovo zgodili tudi v resnici. Pa tudi igralska zasedba je dobra, saj se poleg Denzela Washingtona in Chrisa Pinea izkaže tudi uslužbenka Rosario Dawson, ki zadevo nadzoruje preko telefona in iz pisarne. Super tempo, prepričljiva kamera, napeto dogajanje in dobra doza realnosti delajo film, ki mine kot bi trenil. In ki ga gledalec od začetka do konca požira z velikim navdušenjem.

Ocena: presežek

THE TOWN

Najprej iskrene čestitke Benu Afflecku, ki je vlogo režiserja, glavnega igralca in koscenarista opravil z odliko. Tole ni le film o skupini bančnih roparjev, ki jih lovi FBI, tole je čista žanrska poslastica, ki zmaga tudi z odličnim ozračjem, vrhunsko dramaturgijo, enkratnimi dialogi in s celo kopico prizorov, ki se jih ne bi branile niti dobre stare roparske kriminalke, katerim se je v devetdesetih s filmom Reservoir Dogs uspešno poklonil Quentin Tarantino. Super izdelek, ki se zavrti okoli glavnega junaka Douga MacRayja, ki bi rad prenehal z ropanjem, ki bi rad ven iz tega sranja, ki se je zaljubil v uslužbenko (Rebecca Hall) banke, katero je oropal skupaj s svojo ekipo profijev, ki imajo še bolj izvirne maske od modelov filma Point Break. Toda stvar ni tako zelo preprosta, pa četudi ima Doug v glavi, da je sam svoj šef. Teži mu naročnik Pete Postlethwaite, čedalje bližje mu je FBI agent Jon Hamm, njegov prijatelj James Coughlin (odlični Jeremy Renner) pa prav tako ne presene ideje, da bi zapustil ekipo. Da se Doug loti še zadnjega ropa, je povsem razumljivo. Da se stvari zapletejo do vrelišča, pa prav tako ni treba posebej izpostavljati. In Affleck vse segmente filma zrežira in zloži v vrhunsko celoto. Tudi odnos Douga in njegovega očeta (Chris Cooper), ki ždi za rešetkami, je prepričljiv del koncepta. Tako kot divje posneti strelski obračuni, kjer film kljub bombastičnosti nekaterih prizorov ne pretirava in ohranja stik z realnostjo ter zastavljeno kvaliteto. Vse skupaj je tako zelo dobro, da bi se lahko kot avtor podpisal tudi Clint Eastwood. Nekako nostalgičen film, če prav pomislim. Kot da bi ga posneli v sedemdesetih, ko je bil pri filmih zelo važen tudi prebrisan in prefinjen scenarij. Četudi je tematika klišejska in že tisočkrat obdelana, film nima težav s svežino in svojim pristopom, saj skorajda brezhibno zmeša kriminalko, triler, dramo in ljubezensko zgodbo ter gledalcu servira izjemno dodelane like, ki jih zlepa ne bo pozabil. Jp, Gone Baby Gone je bil vaja, The Town pa je predstava, ki za zadetek v polno ne potrebuje Roberta De Nira, Ala Pacina in Michaela Manna.

Ocena: presežek

 

23 komentarjev na “Recenzije: Unstoppable, The Town”

 1. simon pravi:

  Škoda za tak konec, govorim o unstopable. Samo drugace se itak ni moralo končat.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj drugega niti ni bilo za pričakovati. Za tak hollywoodski film je presežek že to, da je eden izmed junakov ranjen in da situacijo spremljajo mediji ter vsa ostala mašinerija. Pač herojski konec, čisti kliše dejansko, a paše v kontekst, saj sta se res namatrala. Če bi se končalo slabo, bi bilo seveda še bolje, a to potem ne bi bil več film Tonyja Scotta in Denzela Washingtona.

  Je imel pa tak šokanten konec recimo Arlington Road, od katerega se še vedno nisem opomogel :)
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/12/recenzija-arlington-road/

 3. simon pravi:

  Zdaj sem pa se pogledal The Town…vidis ta film mi je pa res dober. Čeprav je spet konec tak tak..

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, lahko bi bil še bolj pocukran in bi punca pobegnila skupaj z njim. Tudi za konec mi je nekako štimal, kljub malce patetični pomaranči :)

 5. cosmopapi pravi:

  Če se kdo spomni, je na začetku vlakca pisalo “based on true story”… no, tukaj je ta resnična zgodba
  http://www.youtube.com/watch?v=-vN6jX4S8v8

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Super posnetek, seveda veliko manj spektakularen od filma, a vendar dokaz, da se je nekaj vsaj pogojno podobnega zgodilo tudi v resnici. Da gre za dobro dozo realnosti pa sem napisal že v recenziji. Četudi tipična pop corn uspešnica, vendarle narejena dovolj realno, da ji verjamem.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  V posnetku o resničnem “pobeglem vlaku” manjka ključni podatek, da so vlak dejansko upočasnili tako, kot je prikazano v filmu, torej da se je na zadnji del priključila druga lokomotiva in začela zavirati, nato pa je lahko na vlak skočil nek drug vlakovodja, ki ga je zavrl (film se torej razlikuje zgolj v sklepni fazi, kdo je dokončno ustavil vlak) … tukaj je malce bolj natančen članek CNN-a o resničnih dogodkih:

  http://archives.cnn.com/2001/US/05/15/runaway.train.05/

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še en dokaz, da film praktično ni privlečen za lase, kul.

 9. simon pravi:

  Pomaranča na koncu…. sorry ne kapiram zakaj je bila v zemlji. :(

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Je ena debata, da je bila morda mandarina :)

  “Doug says that his mother had relatives in Tangerine, Florida and suspects thats where she may have gone. I do doubt that thats where he went however, and the fruit could have been an orange, symbolizing FL.”

  “It was a hint for Claire. It meant that he was going to Florida (Florida oranges…) So if they takes the hint, she can find him there.”

  Skratka, s to pomarančo ji je nakazal, kam je pobegnil :)

 11. simon pravi:

  Aja hvala za razlago.. :P

 12. smoger pravi:

  ‘V filmu Murder on the Orient Express so na njem iskali morilca.’

  In na koncu je bil >1 morilec. Zame najboljša knjiga od A.Christie.

 13. Zbogom, Pete Postelthwaite « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] nekaj dni nazaj sem ga ujel v filmu The Town, kjer je igral zlobnega gangsterja, ki greni življenje Benu Afflecku in se v prostem času ukvarja [...]

 14. alenka pravi:

  The Town – super film! ponavadi mi znajo bit takili roparski na momente že mal dolgočasni pa te razni obračuni, ampak tale je minil kot bi švignil. res fajn zgodba, igra, kapo dol Afflecu za režijo! konec mi je bil tud ful dobr. 5-/5

 15. Maco pravi:

  Unstoppable sem si pred kratkim ogledal in je dober, samo nekaj vidikov iz tehničnega področja v zvezi z vlaki je za lase privlečeno. Toliko pa že vem, ker sem z vlaki povezan 27 let.
  The Town je pa odličen in ne vem zakaj imam že pri filmu Gone Baby Gone, tako kot pri tem filmu občutek, da je v ozadju Clint Eastwood.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je zadaj nek “eastwoodovski” filing, se strinjam, še posebej kak Mystic River recimo. Očitno je Affleck njegov fan, kaj naj drugega rečem.

  Kaj točno pa ne kupiš pri vlakih?

 17. Maco pravi:

  Mislim na tisto križanje vlakov, ko se za las izogne trčenju in potem pa pobegli vlak zadene zadnji vagon, pa vlak ne iztiri. Hitrost pred zadnjim ovinkom (dvomim, da je bila dejanska hitrost kot prikazana na števcu) je bila previsoka, da ne bi iztiril. Te stvari so iz tehničnega vidika skoraj znanstvena fantastika.

 18. Oskarji 2011: nominacije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Bale (The Fighter), John Hawkes (Winter’s Bone), Jeremy Renner (The Town), Mark Ruffalo (The Kids Are All Right) in Geoffrey Rush (The King’s [...]

 19. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] the-kings-speech/ 127-hours/ the-social-network/ toy-story-3/ winters-bone/ blue-valentine/ the-town/ alice-in-wonderland/ how-to-train-your-dragon/ harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-1/ [...]

 20. leone pravi:

  the town — sramota da ga ni bilo v našem kinu!!
  ne vem kako so ga lahko izpustili

 21. leone pravi:

  the town je odličen film,
  unstopabble pa kar soliden

  the town : 8/10
  unstoppable: 7/10

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Včasih naša kina res špricajo odlične filme in namesto njih vrtijo totalni drek. Biznis, pač, nimaš kaj. The Town po mnenju distributerjev očitno ne bi potegnil gledalcev.

 23. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: This Is 40, Flight pravi:

  [...] eden izmed najboljših temnopoltih igralcev daleč na  okoli. Drži, Washington, ki je v filmu Unstoppable reševal vlak, zdaj rešuje letalo, ki ga s spektakularno akcijo dokaj varno pripelje na zasilno [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !