Recenzija: Black Swan

25.12.2010 ob 19:04

BLACK SWAN

Med ogledom najnovejšega filma Darrena Aronofskyja, avtorja mojstrovin Requiem for a Dream in The Wrestler, ki je največ prahu dvignil zavoljo dokaj drznih sekvenc masturbacije in lezbičnega kunilingusa, mi je spomin tako ali drugače potegnil na filme Carrie, Fight Club, The Company, Showgirls in The Devil’s Advocate, pa tudi na Kafkino preobrazbo, na Repulsion Romana  Polanskega, na nekatere azijske grozljivke o prikaznih in na zgodnje filme Davida Cronenberga. Dejansko dober in vizualno močan miks že videnih zapletov, tematik in zgodb, ki jih Aronofsky prepričljivo zapakira v baletno štorijo in ovije okoli glavne junakinje Nine Sayers (Natalie Portman), ki bi dala vse, da  bi dobila glavno vlogo v novi baletni ekstravaganci maestra Thomasa Leroya (Vincent Cassel). V predstavi Labodje jezero, kjer mora glavna igralka enako dobro odigrati belega in črnega laboda, diametralno nasprotna lika torej. Da je Nina rojena za belega in da ji težave povzroča črni labod, je seveda jasno že na začetku, saj gre za zadržano, seksualno zavrto in z mamine (Barbara Hershey) strani potlačeno mladenko. Prav zato obstaja nevarnost, da ji bo vlogo speljala rivalka Lily (Mila Kunis), poosebitev črnega laboda, ki bi prav tako ubijala za zvezdniški status. Black Swan je torej film o zakulisju baletne predstave, insajderska pripoved o stvareh, ki jih gledalci v dvorani seveda ne vidijo. In zgodba o junakinji, ki zameša  fikcijo in realnost. Ki jo matrajo prividi in fantazije, saj se vlogi preda z dušo in telesom. Kot Heath Ledger v zadnjem Batmanu, če malo pavšaliziramo. Kot Carole v filmu Repulsion, če smo še bolj široki. Jp, Nina ne loči več med predstavo in resničnim svetom, med svojo vlogo in svojo realnostjo. Nina je igralka, za katero bi ubijali tudi filmi. Igralka, ki se zlije z vlogo in gre do konca. Nina ni več Nina, ampak beli in črni labod. Vse, kar vidi, v resnici ne obstaja, vse, kar vidi, je le del njene predstave in fikcije, ki jo bo podoživela na dan baletne premiere. Zajeban film, če povem po domače. Ne ravno mojstrovina, saj skoraj nobena finta ni sveža in izvirna, vsekakor pa globok in izpovedno prepričljiv masaker čustev in podob in glavne junakinje.

Ocena: 7/10

 

39 komentarjev na “Recenzija: Black Swan”

 1. Filip pravi:

  Se strinjam, ne ravno mojstrovina, a vseeno kvaliteten in zanimiv izdelek.
  Pa na imdb-ju se mi zdi malo overrated.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Izjemno visoka ocena, ja, tudi mene je to presenetilo, ker tako dober pa spet ni.

 3. lily pravi:

  Od filma se dosti govori (tudi zaradi treningov in izgube teže igralk), zato pa avtomatsko pritegne gledalce in ko ga vidijo, so po moje očarani ker jim okolica govori, da je film tako dober … pač reklama, ki naredi svoje.
  Ogledala si ga bom, upam pa, da me Portmanova ne bo preveč nervirala, ker mi ni ljuba. Ne vem, zakaj. Mi je pa toliko bolj všeč Mila Kunis.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Portmanova je res grozno suha, nisem pa vedel, da je hujšala prav za ta film, sem imel v glavi, da je od nekdaj taka prekla.
  Če sem iskren, Kunisova ni igrala ravno vrhunsko, prav tako pa me ni povsem do konca prepričala niti Portmanova.
  Dramaturija tega filma po moji oceni nekoliko šepa.

 5. lily pravi:

  Saj je prekla, obe sta, ampak sta še dodatno shujšali za kakih 10 kil. Nisem mislila, da je Mila grozno dobra, pač lušna mi je. :) Ampak Jackie v That 70s Show je igrala pa super. ;) Kakšen vtis si bom pa lahko ustvarila po ogledu filma.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za Kunisovo ni podatkov, Portmanova pa je res shujšala za okoli 10 kil. Pomoje je imela kakih 40 kil, to pa je že na meji anoreksije. Prav lahko bi se zgodilo, da bi se ji zmešalo tudi v resnici. To pa bi potem res bila vloga vseh vlog, jebemti. Kot pri Heathu Ledgerju.

 7. lily pravi:

  No, jaz sem slišala tudi za Milo, ma ne vem več, kje.

 8. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  No, še nihče ni za vlogo tako shujšal kot Bale za The Machinist in verjetno ga nihče ne bo uspel premagat v rekordu … hehe …

  Če pa Portmanova tole ni izkoristila maksimalno za oskarja, pa tud’ kurc, ker primerna za vlogo je po mojem mnenju maksimalno.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Christian Bale je bil v The Machinist resnično grozljiv s svojo shujšano, insomnično in zjebano pojavo, še bolj kot v filmu Rescue Dawn:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/08/27/recenzije-the-machinist-shelter/

  Pri Portmanovi nekega hujšanja ne bi niti opazil, če ne bi prebral, saj je igrala baletko, ki je itak suha, poleg tega pa je Portmanova že sama po sebi prekla.

 10. alenka pravi:

  najboljši film, ki sem ga videla letos! fascinirana. mislm, da bo krivica če Portmanova za tole ne dobi oskarja! kera predanost vlogi, plesu, NORO! uni demoni k jo razžirajo, obsesija, ene scene so že napol sick, ampak noro noro noro! pa kako dobro je odplesala, uf! 5/5

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Petka ne more biti že zaradi dejstva, ker film ne pokaže čisto nič povega in le spretno obrača znane finte premnogih drugih filmov.

 12. numa pravi:

  Naj še jaz oddam svoje mnenje. Alenka ima namreč deloma kar prav, ampak res samo deloma. Obsedeno stanje Portmanove je odlično prikazano in res perfektno zaigrano. Portmanova je dokazala da je res odlična igralka. Vendar pa nikakor letos najboljša. Naziv najboljše igralke leta 2010 pripada, brez večje konkurence, Claire Danes za film Temple Grandin. V tem filmu Claire preprosto blesti. Kar pa se ocene filma Black Swan tiče…. film si ne zasluži ravno naziva – najboljši film leta 2010, je pa vsekakor med desetimi filmi leta 2010. Osebno dam filmu oceno 4,5/5. Leto 2010 nam je, po moje, v zadnjih štiridesetih letih, postreglo z rekordnim številom slabih filmov. Posledično lahko res odlične filme z letnico 2010 naštejem na prste ene roke (samo pet filmov z letnico 2010 si zasluži oceno 5). Pa da se razumemo, ogledal sem si res ogromno filmov. Razočaran sem nad filmsko industrijo, vsaj kar se leta 2010 tiče, upam lahko samo da bo v 2011 bolje.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No da slišim tvoje top filme leta.
  Glede Claire Danes, odlična predstava, se strinjam, a v tv filmu, ki pri oskarjih ne štejejo.

 14. mile pravi:

  ucer pogledano.ponoci cudne sanje.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se ne čudim, saj je tole eden tistih filmov, ki delujejo tudi na podzavest gledalca. Peav depresiven posataneš, če dovoliš, da te zgodba posrka.

 16. numa pravi:

  Oskarji so zame zadnje merilo za dober film oz. dobrega igralca. Kje so tisti časi ko so filmi zasluženo prejemali nagrade kot so oskarji?!. Oskarji so postali le še ena izmed sramot Ameriške filmske akademije, nič več od tega. TV film ali ne, Claire Danes je absolutna zmagovalka (najboljša igra), kar pa se najboljšega filma 2010 tiče pa je brez večje konkurence: Toy story 3.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oskarje sem omenil le zavoljo tega, da Claire Danes ne more tekmovati zanje s to vlogo. Se pa ne strinjam, saj oskarji večkrat pridejo v roke pravim zmagovalcem. Tudi polomijo ga večkrat, se strinjam tudi v tem, a vseeno pa slaba igralska kreacija ne more zmagati. Večkrat se zgodi, da prezrejo koga res dobrega, a zmaga vseeno okej glumac.

  Glede filmov je malce druga pesem, mnogi zares dobri nimajo šans za oskarja, tu in tam pa zmaga kateri, ki si ga niti približno ne zasluži. Sam še vedno nisem prebolel, da je Shakespeare in Love premagal Vojaka Ryana. To je vsaj zame največji šok.

  Toy Story 3 je super, ni dileme, a da bi bil tako daleč pred vsemi, ki so prav tako dobri, pa niti približno ne. Ga pa na animiranem področju po moji oceni poseka Legend of Guardians, medtem ko se How to Train Your Dragon enakovredno kosa z njim.

  Kaj pa poleg Toy Story 3, še kak favorit?

 18. numa pravi:

  Toy story 3 ne morem dovolj prehvalit. To je zame presežek presežkov in ga uvrščam med top 10 najboljših filmov vseh časov. Glede filmov, ne vem ali sem postal ali pa sem že od nekdaj, zelo zahteven. Film, če mi želi biti všeč, mi mora ponuditi nekaj več, nekaj posebnega, nekaj drugega. Zatorej je letošnje leto več kot osiromašeno dobrih filmov. Po tvojem seznamu: Filmi, brez katerih ne bi bilo leta 2010 vidim da si tudi ti podobnega mišljenja. Tudi sam si očitno le stežka našel nekaj dobrih filmov, med tvojim seznamom je namreč le tretjina filmov iz leta 2010. Moj spisek dobrih filmov v letu 2010 je še dosti krajši. poleg Toy story 3, med presežke spadajo še Despicable Me, How to Train Your Dragon, Temple Grandin, Aftershock. Med nekoliko manj dobre, vendar pa še vedno dobre filme pa bi uvrstil še Unstoppable, The Town, The Social Network, Kick-Ass in pa Black Swan. In to je to… Res je da še nisem pogledal True grit in The fighter za katera verjamem, da sta prav tako odlična. Vse ostalo pa je ali povprečno, filmi ki so me pustili hladnega oz. filmi, ki si ne zaslužijo več kot le ocene 3 (večina iz tvojega spiska Filmi, brez katerih ne bi bilo leta 2010), ali pa kot ti sam rečeš bruh od filma, filmi za katere bi bilo bolje da jih sploh ne bi posneli…..in teh je ogromno.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aftershock še nisem videl.
  Vidim pa, da so te navdušile predvsem risanke, kar je kul, saj so bile nekatere res odlične in boljše od filmov.
  True Grit mene ni navdušil, The Fighter pa je enkraten.

 20. Anubis pravi:

  Ne, Portmanova si ne zasluži oskarja. Za moje pojme je pokazala premalo, glede na to, kaj ponuja zgodba. Če že, si oskarja zasluži Kidmanova v Rabbit Hole.

  Sam film me je pa razočaral. Tema obetavna, režiser zelo obetaven, izpadlo je pa zelo površinsko in medlo. Vsakega karakterja so se dotaknili zgolj bežno in ni bilo prostora za razvoj likov. Vse je šlo prehitro in je žal zato izpadlo nepoglobljeno. Od režiserja, ki je posnel med drugim The Fountain, bi pričakoval veliko, veliko več.

  Tako je pa edina stvar, ki mi je ostala v spominu, plakat za film.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz Portmanovi ne bi dal oskarja, je dobra, ni pa za dol padit, kot radi rečemo. To s premalo dodelanimi liki se strinjam glede Winone Ryder recimo, saj je v filmu zgolj za mušter. Morda je tudi Kunisova preveč “na obroke” v filmu, medtem ko je Portmanova precej dobro nastavljena in dodelana. Pa tudi mati je dovolj močan in prepričljiv lik.

  Jaz filmu “zamerim” plonkanje številnih preveč podobnih zgodb.

  Me je pa konec pretresel, to pa lahko priznam.

  The Fountain je meni dolgočasen in hudičevo precenjen film, sta mi pa zato Rekvijem in seveda Rokoborec čisti mojstrovini.

  Rabbit Hole pa me še čaka.

 22. alenka pravi:

  ja tudi mene še čaka Rabbit hole, drugače pa sm kar mal pozabila na Claire Danes. iskreno mi je težko govorit o nekem absulutnem najboljšem ampak pač so res prima odigrane vloge. med najboljšimi no. Portmanova zame zihr je na vrhu.

  drugače pa jojjjj, Toy story ja! js ne morem verjet kok se mi je ta risanka vsedla pod kožo. bohnedej mene spustit v disney store:P no s šalo na stran, prima vsi trije deli!

 23. alenka pravi:

  aja pa na vrhu je blo mišljen pač v množini, pač med najboljšimi ne absolutno najboljša. zapletam se z besedami mater…

 24. Maco pravi:

  Black Swan je po mojem skromnem mnenju odličen (eden boljših filmov letos) in večplasten, res je lahko nekaj paralel z drugimi filmi, a narejeno je drugače in bolje s strani režiserja Darrena Aronofskega in zodlično odigrano vlogo Natalie Portman.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Že zaradi tega Black Swan ni eden najboljših filmov letos:
  http://vimeo.com/17679018

  Ali kot je zapisal nek kritik: “Black Swan” is Showgirls for people that read The New Yorker.” :)

 26. Oskarji 2011: nominacije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Black Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King’s Speech, 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit in Winter’s Bone. [...]

 27. Sergej pravi:

  film je presežek in si zasluži približno tako ocena, kot je na imdbju!
  Odličen izdelek, dosti se dogaja pa tudi igralci so se odrezali.

 28. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] black-swan[...]

 29. smoger pravi:

  Mene je pozitivno presenetil.
  V resnici se to dogaja v umetniških krogih, kjer je malo denarja, a veliko kandidatov za denar. Žal. Pri nas pa je vsaj lepo vse po vezah in ni treba trpeti tolko. Ali pač?

 30. filmar pravi:

  verjetno vsak na tak film gleda drugače, nekaj je tudi stvar okusa. zame definitivno najbolši do zdej od Aronofskega, čista mojstrovina 10/10

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, boljši od Rekvijema za sanje?

 32. filmar pravi:

  Rekvijem je definitvno še ena mojstrovina, ampak po ogledu Black Swana sem bil čisto navdušen, po ogledu Rekvijema sm pa kr mal u depresijo padu :D je pač zelo temačen, vseeno masterpiece 9/10
  me pa zanima kakšno je tvoje mnenje o The Fountain? men je bil namreč tko kr neki…bl k sm razmišlu o filmu, mn mi je bilo jasno…res ga nism zašteku, pa sm gledu že velik čudnih filmov

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  The Fountain me ni prepričal. Preveč eksperimenta in premalo filma, če povem preprosto :)
  Mi je pa pred Black Swanom tudi Wrestler, ki je vrhunski film.
  In res je, če Rekvijem zdržiš do konca, si depresiven še mnogi dni, kot pri kakem Angel Heartu, ampak ravno to je poanta takih filmov, da te zjebejo do konca :)

 34. Niko pravi:

  Black Swan sem si pogledal še enrkat in moram priznati da me pa je v drugo prepričal če me v prvo ni predvsem me je motlo to da se mi je od sredine ali še prej zdelo vse preveč predvidljivo tisto me je razpizdlo ko je povedala celotno zgodbo prijateljem o labodjem jezeru,ker o labodjem jezeru nimam pojma samo vem beli pa črni labod in to jeto in sem bil zelo jezen ko so razkrili labodje jezero in sem takoj vedel,da se kaj drugega preprosto ne more zgoditi hotel sem da me Aronofsky pretrese kot pri The Wrestlerju ki je fantastičen film
  aja pa veš kaj mi gre na žiuce to ko vsi mislijo kako dobra je bila Milla Kunis kar splohn ni res je bila čisto povprečna in vsi se nalgajo nato kako je moral shujšati in bla blaaaa Natalie Portman je bila super a sta bili Jennifer Lawrence in Michelle veliko pred njo

 35. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim, da imaš tudi ti blog, kul, kul :)

 36. Niko pravi:

  o si me pa prehitel pa sm ti hotu to povedat in ti z največjo hitrostjo prilepit link pod kako recenzijo pa si me prehitel :D
  ti je res ušeč to je pa res super :D ja hvala ne hvala res
  res sem vesel morm povedat
  da si me prav ti navdušu za pisanje bloga saj nekako po branju številnih tvojih zapisov se človeku prav zlušta napisati kako recenzijo (nekako sem več čas imel to željo pa ni še ta idej prav dozorela) pa veš kaj mi je pa res žal žal mi je to da se nisem prej vklučil veliko prej v komentiranje to mi pa je presneto žal ker tvoj blog že res dolgo časa berem in je velikokrat padla zanimiva debata o filmih ampak res tista ta prava in to mi je žau da se takrat nisem priključil sj veš ko je delovalo še veliko blogov ki pa zdaj ne
  ja ne pa mi je uspelo spacati skupaj prvo recenzijo in morm reč da sem izredno vesel in ponosen drugače pa obljubim zdaj bom veliko bolj strog in ne bom tako mil
  drugače pa že berem knjgio kako premagati konkurenco ja Iztok kmalu ne boš več number 1 :D
  ne sj se sam hecam da ne boš tega resno vzel :D
  upam da ti bo všeč pa da boma kdaj vžgala kako debato :D

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz že dolgo nisem več number one, sem pa top 10 :)
  Kul, da komentiraš, vedno sem vesel dobre filmske debate.
  Bom počekiral malo tvoj blog in ti pisal komentarje brez pik in vejic :)

 38. nikoproductions pravi:

  Iztok hval za komentar res
  meni je kul tudi,da komentiram na tvojem
  dobro no tak skromn pa tud spet ni treba :D če nisi number one si pa blizu drugače pa sem filmskih ali oskarjevskih debat izredno vesel in sem na njih pripravljen vedno
  kar čekiraj
  drugače pa na zadnje besede lahko rečem le hahahahaha :D jebi ga furaš svoj stajl kot Jim Carrey :D
  (pa poglej ti tole mi je pa le uspelo dati vejico pred de enkratno :D in a veš, da sploh nitI ni tako grozno :D ) ti pa kar
  kar čekiraj in si na veliko dobrodošel na mojem blogu!!!!! :D

 39. ajda pravi:

  Včeraj sem ta film gledala na pop tv. Konec res pretrese, čeprav pusti gledalcu možnost konca po njegovo, je pa morda konec po želji gledalca nerealen in mu v bistvu ne da možnosti, da bi upal na nekaj nemogočega. In če bi pustila mislim dlje, v tisti moji varianti, je seveda razmišljanje, da tako dobro ne bi mogla odplesati oba laboda, če bi ne bilo tako kot je bilo v tej, njeni verjetno poslednji vlogi. (izognila sem se kakšen je konec filma, za tiste, ki ga še niso gledali, pa prebirajo recenzije, mnenja oz. komentarje), potem si pa ogledajo film. Je pa seveda za tiste, ki so ljubitelji baleta in so uživali v tej predstavi, film seveda presežek.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !