Božiček vs. dedek Mraz

23.12.2010 ob 04:30

Božični in novoletni prazniki so tik pred vrati, zato se mi zdi prav, da malo pokomentiram tale večni dvoboj, ki je tudi v Sloveniji še vedno prisoten, pa četudi se mi zdi, da je dedek Mraz od osamosvojitve dalje postal underground, ali še bolje, alternativec, no ja, marginalec. Nekoč je bil glavni dedek Mraz, zdaj je glavni Božiček. Prvi je k nam prišel iz Rusije, drugi pa iz Amerike. Jp, prvi je bil komunist, drugi pa kapitalist, kar pomeni, da je prvi pil vodko, drugi pa kokakolo. Dejansko sta uvožena oba, nihče od njiju pa ni zares naš, zato je trapasto govoriti, da smo se prodali Američanom in da je dedek Mraz naš avtohtoni obdarovalec otrok.

V naši družini je bil vrsto let le dedek Mraz, tudi v času, ko so drugod že imeli Božička. Pa ne zato, da bi bil Božiček prepovedan kot v socialističnih časih, pač nismo ga bili navajeni, saj tudi božiča nismo praznovali tako kot se reče. Sem pa kasneje nekako poštekal, da je božič za družino, novo leto pa za zabavo. Ali še bolje, za božič se z družino sedi za mizo in je potico, za novo leto pa se žura kje na prostem in pije šampanjec, ki ga sam sicer ne maram.

Je pa zanimivo, da je božič postal ena velika komerciala, kar je jasno, saj smo ga povzeli po Američanih, ki so mojstri v teh rečeh. Pa tudi pravljičen je bolj kot novo leto, tudi kar se Božička, ki pride s škrati in z jelenčkom Rudolfom, tiče. Za razliko od dedka Mraza, ki pač pride in podeli darila. Povsem brez posebnih efektov in čarovnije, čisto komunistično torej. Toda pozor, Božiček je oblečen v rdeč plašč, kar pa ni prav nič kapitalistično, mar ne.

Mi je pa ta pravljičnost božiča po drugi strani sila nenavadna, saj je močno povezana s cerkvijo, ki vendarle zagovarja dejstvo, da so se vse reči iz Biblije zgodile tudi v resnici, se pravi, da ne gre za znanstveno fantastiko in filmske štorije. Američani so torej tudi katoliško  cerkev spremenili v del božičnega šova in biznisa, kjer je Božiček pač malce bolj zabavna in otročja inačica Jezusa, ki namesto kruha in vode deli draga darila. Samo pridnim otrokom, da se razumemo, se pravi povsem v skladu s cerkvenimi nauki. Božiček je torej kapitalistični Jezus, pa četudi bi po moji oceni Jezus veliko bolj pasal k dedku Mrazu in komunizmu, kar se ideološko resda tepe, dejansko pa gre skupaj bolj kot si mislimo.

Kakorkoli že, Božiček, ki je bil pri nas nekoč v ilegali, je sedaj glavna zvezda, dedek Mraz pa del jugo nostalgije. Kot Tito, le da ima brado in veliko cenejša oblačila.

Meni sta všeč oba, še vedno pa čakam na dan, ko bo Božiček brez bojazni, da bi ga aretirali, prikorakal na moskovski Rdeči trg in zapel Sveto noč.

 

22 komentarjev na “Božiček vs. dedek Mraz”

 1. ajda ajda pravi:

  Je pa seveda tudi zanimivo, da je Božiček tako lepo rejen, dedek Mraz pa shujšan. Očitno Božičku dobro gre ali pa je napihnjen od prevelike doze coca cole, dedek Mraz pa od popite vodke ne more biti debel:)). Šalo na stran, res je, da je dedek Mraz odrinjen, izrinjen, čeprav mu še dajo možnost, da obdari otroke, seveda ne s takim popmom kot Božiček, a vseeno. Božiček je dobra reklama za kapitalizem, da je to tisto, v kar moramo verjeti, da nam bo šlo dobro tako kot njemu, čeprav bi mnogi rekli, njegov okrogel trebušček prej pomeni nezdrav način življenja, dedek Mraz pa lepo vitek in primeren za čas, ko je najbolj pomembno, da na kakšnem delčku telesa ja ni celulita in mišelink okoli pasu:). V glavnem pa imajo trgovci profit in si manejo roke, no posledično tudi prodajalci in tu je tisto, kar bi rekli pozitivno. In otroci, ki so bili v času dedka Mraza jim ta seveda pomeni veliko, Božiček jim je le umetna tvorba, današnja generacija pa seveda pozna oz. čaka le Božička. Nenazadnje pa ni pomembno, ali ti darila prinese vitek dedek Mraz ali tolsti Božiček, samo da je darilce pod smrekco:).

 2. MATEj MATEj pravi:

  Pozabil si pa na Miklavža. Ta pa je dejansko “naš” oz. srednjeevropski oziroma osnova za vse. Gre v bistvu za eno in isto “osebo”. Miklavž = Sv. Nikolaj => St. Nicholas = St. Claus (po slovensko malo ponesrečeno Božiček). Svetnik, ki obdaruje. Američani so ga s 6. 12. le prestavili na božič, kar pač 6. 12. je kr en datum, okrog božiča pa se dejansko da naredit neka pravljična zgodba. Komunizem je pa Miklavža v odgovor na zahod prestavil na 1. 1. Pri nas smo (vsaj dokler so bili v širši družini mali otroci – ta hip jih ni) vse stavili na Miklavža in parklje. Pol se je pa resno neko klasično obdarovanje nehal. Danes se malo obdarimo za Božička – lahko bi rekli, da je to vpliv zahoda, a v bistvu gre zato da je dejansko 25. 12. praznično, čarobno, družinsko. 1. 1. pa sploh ne praznujemo.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, Miklavž je že mimo, zato ga nisem omenjal.
  Nisem pa nikoli razmišljal, da je Božiček dejansko le Miklavž z drugim imenom, pač nekaj dni kasneje. Je pa zanimivo, da imamo potem kljub Miklavžu še vedno Božička in potem še dedka Mraza, medtem ko imajo v ZDA recimo samo Božička.
  Lahko bi rekli, da sta Božiček in Miklavž pri nas “maščevanje” za komunizem in da so bili ljudje res “zatirani” le z dedkom Mrazom, pa imajo zdaj kar dva “čudežna” moža, ki nosi darila. Pa še dedku Mrazu se nočejo odpovedati :)

  Ajda, na to pa nisem pomislil :)
  Res je, Božiček je bogataš, dedek Mraz pa očitno revež.
  No ja, ali pa bolje skrbi za svoje zdravje in linijo, kot si rekla tudi sama v nadaljevanju :)
  So pa Božička v naše konce prinesli tudi vsi mogoči ameriški filmi, kjer je vendarle bolj kul kot naš dolgočasni dedek Mraz :)

 4. drugačemisleči pravi:

  Planet Zemlja je skoraj zaključil svojo kroženje okrog Sonca.365 dni potrebuje in to je pravzaprav -leto.V teh iztekajočih dnevih je normalno, da se vsak poslovi, pač na svoj način, od starega leta in kaj je po moje najbolj pomembno to, da se osredotočimo na prihodnost.Mešanica zadovoljsta ob istekanju starega leta in načrtovanje v prihajajočem letu, nas navdaja s posebnimi občutki, ki se lahko zgodijo samo ob koncu leta.
  Vsakomur želim čimveč sreče v vaši prihodnosti!

 5. lily pravi:

  Ni popolno, ampak vseeno. ;) http://www.youtube.com/watch?v=HCFyEB5uyjU&playnext=1&list=PL72587F760030DF8A&index=2

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drugačemisleči, tudi jaz tebi želim enako.

  Lily, se spomnim tega, ja :)

 7. APM pravi:

  Iz zapisa se vidi, kako plehki so ateisti.
  Svet ni samo materialen, temveč tudi duhoven.
  Katoliška cerkev je ves advent in še pobožiični čas do treh kraljev nemenila duhovnosti, ki je polna simbolike in za vernike predstavlja mističnost, ki je mnogo več kot potica, čokolada, drage igrače in druga materialistična navlaka.
  Če ateisti drugega ne poznate, pa vam naj bo, tudi tako se da preživeti.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hočeš reči, da so otroci pri vas doma veseli tudi v primeru, če pod jelko dobijo listek s kakim citatom iz Biblije?

 9. NoMercy pravi:

  pri takih doumetjih sem pa tudi jaz kot vrhovni bog (t.j. bog bogova) nemočen :(
  Bistvo vsega je, kdo je glede na plačilni dan preje pozicioniran :)
  Miklavž je pušnil, ker je kasneje kot obrok za kredit in pred plačo.
  Božiček je takoj za položnicami in ima dobro izhodiščno pozicijo :)
  Dedek mraz je pa pušnil, ker poleg tega, da ni več € se tudi nikomur ne da zajebavati z darili, ker je treba k frizerju, pedikerju, ljubici/ljubčku … pše pred izhodom na veliki finale praznovanja :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Torej zmaga Božiček :)

 11. APM pravi:

  Da ne bom preveč učen, bom zadevo ilustriral z vprašanjem:ali je boljši fizični: seksaš, da sesprazniš ali seksaš z ljubljeno osebo?
  V vprašanju ni sledu o bibliji!

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hočeš reči, da samo kristjani seksajo iz ljubezni oz. da tisti, ki božiča ne praznujejo, ne poznajo ljubezni in seksajo samo z naključnimi izbranci?
  Saj res, a tudi duhovniki otroke spolno zlorabljajo iz ljubezni?
  Je dedek Mraz po tvoje kurbir, Božiček pa vzoren zakonski mož?

 13. APM pravi:

  Materialisti mislijo, da je vse v materialu. Človek pa je tako materialno, kot tudi duhovno bitje. Materialisti duhovnosti ne priznavajo (priznavate), zato ste za marsikaj opeharjeni.Zato dragi Iztok, ne moreš raumeti parabole,s katero sem ti želel pojasniti razliko med materialističnim dojemanjem sveta in duhovnim dojemanjem. Tvoje pisanje razodeva tvoje gledanje na svet, ki je plehko, brezdušno in dejansko sledi samo materialističnim vzvdom. Sam priznavaš, da Božiča niste doma parznovali. S tem so te že starši opeharili za nekaj lepega. Niso le darila tista, ki otroka razveselijo, je vzdušje, ki ga pričara toplina doma. Tam se družina utrjuje, postaja skupnost, kjer se njeni člani navežejo drug na drugega in utrjujejo vezi. Najhujša kazen za človeka je brezdomstvo in osamljenost. Božični praznik je namenjen družini in družina je tista osnovna celica, ker najde človek zavetje in toplino. Dragi materialist, gore igrač, trop ljubic, drage jahte in avtomobili, pa vile in druga materialna navlaka, ne morejo človeka osrečiti bolj, kot toplina družine.
  To izpričuje Božič. Če ga nisi doživel, potem pač ne veš, kaj je lepo, kaj je toplina doma.
  Dedek mraz je brezdušni surogat, uvožen iz Sovjetske zveze za ideološke potrebe, ko je komunistična klika ob ukinitvi Božiča, morala vsaj otrokom dati nadomestek. Po komunistični tradiciji ni smel zaiti v domove, saj bi lahko tam pričeli kuhati zaroto proti edini sveti veri komunizmu in proti herojskim malikom z vrhovnim bogom Titom na čelu. Zato se je pričel voziti po mestu in lajnati puhle zgodbice, ki jih otroci pač požirajo, saj se sami ne znajdejo.
  Ta pokveka še danes straši po slovenskih mestih in jo skorumpirani komunistično liberalni režim plačuje.
  Dedek maraz je še en dokaz, da komunizem ne uspeva nadomestiti duhovnih vrednot, ki jih je katoliška vera ustvarila skozi 2000 letno zgodovino, naslanjajoč se na običaje svojih poganskih prednikov. S tem izkazuje in potrejuje potrebo po duhovnosti človeka, ki je tak zaradi narave, ne zaradi nekega konstrukta, ki bi ga ustvaril bradati Marx, ali Vladimir Ilič, ali krvavi Satlin in polbog Tito.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Najprej nekaj o mojem otroštvu. Četudi nismo praznovali božiča, smo si za novo leto prav tako ustvarili krasno vzdušje. Skupaj smo okrasili jelko, pogledali kak praznični film, sedeli skupaj za mizo in se pogovarjali, kaj dobrega pojedli, nastavili darila pod jelko in jih odvili ob polnoči. Ko sem bil še čisto majhen, pa se je kdo izmed starejših našemil v dedka mraza in naredil še boljše vzdušje. Teta si je celo iz gledališča sposodila kostum dedka mraza in vsi ta mali smo bili prepričani, da gre zares. Skratka, super spomini na to noč in daleč od tvojega skrajno pavšalnega in ozkoglednega prepričanja.

  Glede materializma, tudi tukaj se močno motiš, saj je znano, da je prav Božič postal najbolj materialističen in komercialen praznik tudi pri nas. Prav Božiček je pojem preseravanja in materializma, uvožen naravnost iz Amerike, ki ga je v rdeče oblekla v reklami za kokakolo. Od kje ideja, da gre za kaj drugega kot za biznis, nimam pojma.

  Razumem kaj skušaš reči, tudi sam sem razliko med božičem in novim letom omenil že v osnovnem zapisu, toda žal tvoja poanta popolnoma izvodeni, saj preveč posplošuješ in bluziš na pamet ter imaš v glavi neke davno pozabljene ideološke razlike ter nauke in ideje o tem kaj naj bi bil božič.

  In kot sem te že vprašal, boš letos svoje najdražje namesto z darili presenetil z listki nuaukov in citatov iz Biblije? Če boš, me zanima njihova reakcija in veselje ob tem silno toplem in nematerialističnem presenečenju.

 15. STELA pravi:

  zame je še vedno in vedno bo Dedek Mraz povezan z novim letom in vsem kar pač zravn paše…Božiček ima pa svoj dan za Božič (kaj za vraga sploh ta beseda pomeni?:) kar je po mojem okusu in vedenju strogo cerkvena zadeva…pa ne morš čakat, da ti božiček kaj prinese, če ne greš k polnočnici in si tudi sicer versko usmerjen in vzgojen.

  mislm…..ne morte tega mešat, no:)

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tole sem našel:

  “Ivan Navratil je leta 1848 omenil, da božič pomeni mali bog. Po tem lahko sklepamo, da “Božič” sega še v predkrščansko dobo, ko je pomenil malega boga Svaroga. Ta naj bi bil podoben grškem bogu Dionizu, bil je dobri bog. Pri nas in pri južnih Slovanih pomeni beseda božič malega boga. Krščanstvo je pomanjševalnico preneslo na malega Jezusa, otroka. Ime se je objavljalo v svojem novem pomenu in nato prešlo na praznik sam. V stari češčini pomeni božič božji sin.

  Slovenci poznamo pravzaprav dva dni ali celo tri praznike tega imena. Praznik Kristusovega rojstva je božič, praznik njegovega razglašanja pa je mali božič. Južni in zahodni del slovenskega ozemlja govori o treh božičih, to so praznik Kristusovega rojstva, novoletni praznik in praznik Kristusovega razglašanja. V severovzhodni Sloveniji božiču pravijo sveti post, v Beli Krajini badnik, , na Dolenjskem badni večer, na Štajerskem božična bila, v Beneški Sloveniji sveti božič in v Prekmurju koledni svetki.”

 17. Ajda pravi:

  Ne vem sicer ali so v času dedka Mraza, ko Božička še ni bilo, neverniki in verniki praznovali enako. Mislim, da.
  Zdaj pa ni nič drugače, tudi neverniki praznujemo Božič, seveda ne v smislu, da bi šli k polnočnicam, molili npr., smo seveda šli iz firbca pogledati, kaj to pomeni, zdaj pa se družina dobi, kaj pohrusta, poklepeta in večeru ne da pomen, da bi se spomnili na rojstvo Kristusa. Nenazadje, kdo pa nima rad praznikov, seveda so s tem povezana tudi darila, ki jih dobi, ni pa pomembno ali jih prinese Božiček ali dedek Mraz, lepo je, da je vsaj nekaj. Mislim pa, da se zdaj več zapravlja v času Božička kot se je za dedka Mraza. Seveda pa ni nič narobe, da se na dan Božička ali pa dedka Mraza zbere družina, da se vsaj v teh dneh in to je tudi pomembno, vrednota družine vzeto pač izven konteksta verovanja.

 18. Ajda pravi:

  popravek: pomembno, da se ohranja vrednota družine, vzeto seveda izven konteksta verovanja.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako, bistvo je družina, ne pa vera. In prav zato mi je debilno, da imajo nekateri verniki v glavi, da ateisti nimajo družinskih vrednot, ker pač nimajo vere v Kristusa. Sicer pa tudi to, da si vernik, ne zagotavlja družinskih vrednot, mar ne.

 20. APM pravi:

  Božični dan sicer ni dan, ko bi izzival prepir, kljub temu pa mislim, da tvoje modrovanje o Božiču bolj sodi v klepetalnico, kot v resno polemiko. Zgodovinsko gledano izhaja človeški rod iz opic, ki so se razvile v homoide in potem v človeka. Najprej jamskega, potem v nkeja drugega, pa v barbara, mnogobožca, pa kristjana in sedaj prehaja v ateista.
  Slovenci smo imeli Božička vse do nedavnega, dokler ga ni Komunistična partija z dekretom ukinila in prepovedala. To je tista partija, ki je uvedla na slovenska tla diktaturo in enoumje.Z njenimi dekreti je propadla država imenovana Jugoslavija. Da ne bi Slovenci propadli z njo, smo se pred 20. leti plebiscitarno odločili za samostojno državo.
  S samostojno državo smo se odločili tudi prekiniti vse običaje, ki jih je vsiljevala partija. Tudi partijci so se odločili, da sestopijo z oblasti.
  To so dejstva, ki jih nihče ne zavrača!!
  Z novo državo in s sestopom partije z oblasti, bi lahko sestopil tudi Dedek maraz.
  Ta pa noče in noče sestopiti in sledi svojim ustanoviteljem. Drži se obalsti, kot pijan plota.
  Po dvajsetih letih imamo tako na oblasti komunistično partijo in rahlo diktaturo, ki vse, ki niso z njo zaničuje, zadnji čas pa množično spravlja pred partijske sodnike. V takšni družbi nastopa tudi Dedek marz. Nič ni kriv on, sivi dedek, ki ga pooseblja človek z državnim honorarjem. Treba se je pač znajti. Božiček, ki ga Slovenci kot dobrega osebka nismo poznali, sedaj nastopa v amerikanizirani obliki, pa se mora zaradi ločenosti cerkve od države skrivati doma, čeravno je revček imel tisočletno domovinsko pravico. Neuki otroci, mali papagajjčki pa se učijo pesmice o Dedku mrazu, ki nam Slovencem prinaša dobroto iz sibirskih širjav. Nihče od teh malih srčkanih bitjec se ne zaveda, da vsa ta mrzla dobrota prihaja k nam na osnovi partijskega dekreta, torej na osnovi dekreta partije, ki je sestopila in postala demokratska tako, da nam sedaj vlada z absolutističnimi prijemi. Mar to ne spominja na leninovo demokracijo, moj dragi Iztok?

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, le ti imaš željo po prepiru, in to pri objavi, ki sploh ne daje navdiha za tako resno in napičeno debato. Ti pa manjka precej znanja o izvoru človeka, malo poguglaj, da boš za drugič vedel in se ne boš več smešil.

  Ko berem nadaljevanje tvojega komentarja, vidim, da si zelo obremenjen s komunizmom pa ostalim sranjem, ki je že zdavnaj za nami. Nisi objektiven, saj te matra neka sveta jeza, povsem po nepotrebnem.

  In če že praviš, da je partija nekaj vsiljevala, mar ni isto počela cerkev? Mar ni cerkev grdo gledala na človeka, ki ni bil vernik? Mar niso nekoč ljudi na zelo grozljive načine pokristjanjevali? Če že brskaš po zgodovni, čudno, da ne greš še bolj nazaj in malo podabatiraš o svinjarijah tvoje preljube cerkve.

  Praviš, da bi Slovenija propadla, če ne bi šla iz Jugoslavije? Hm, se ti ne zdi, da je propadla zdaj, ko je šla in da smo pod Jugo dejansko živeli bolje v mnogih pogledih?

  In od kje debilizem, da so otroci trpeli, ko je šolo obiskal dedek Mraz in da so dejansko pogrešali Božička? Otroku dol visi kdo mu prinese darila, važno mu je, da jih dobi, pa četudi bi mu jih prinesla gosenica.

  Da v dedku Mrazu vidiš neke politične ideologije, ki dejansko zatira malčke, pa je itak nevredno komentarja in deluje zblaznelo.

  Pesmice praviš? No pa mi povej kako o Božičku, pa ne ameriško, našo.

  In seveda, od kje ideja, da je dedek Mraz danes med otroci še aktualen? Od kje, za vraga. Se ti meša?

  In še nekaj, dragi kolega, zelo slabo se vlečeš iz dreka, ki ga sam skušaš, kar dokazuje dejstvo, da ne upaš komentirati mojih odgovorov na tvoje nebuloze, saj nimaš več argumentov, kar pomeni, da pač nanizaš neke nove bedarije.

 22. STELA pravi:

  ajda ad 17, 18/ v tistih časih (če se omejim na obdobje po 2.svet.vojni) so vsi praznovali enako, ker se zarad komunizma cerkveni prazniki niso smeli javno praznovat…poudarek je na JAVNO:)

  se ne morem bolj strinjat, kot s tem, da “naj se ohranja družine, vzeto seveda izven konteksta verovanja”…in če hočemo to doseč naj to ne bo le v imenu božiča

  APM ad 20/ “S samostojno državo smo se odločili tudi prekiniti vse običaje, ki jih je vsiljevala partija. Tudi partijci so se odločili, da sestopijo z oblasti.”….to je zdej čist neki novga… kje si pa ti vidu da so partijci sestopili z oblasti??? sej so skor vsi vodilni bivši goreči zagovorniki komunizma. In tud zato se mi zdi blesavo, da tko goreče pluvajo po tistem kar so prej zagovarjali.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !