Recenzije: The American, Life As We Know It, The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

22.12.2010 ob 04:19

THE AMERICAN

Umirjen, počasen, eleganten in očarljivo posnet film o plačanem morilcu (George Clooney), ki mora v Italiji izpeljati svojo poslednjo nalogo. Jp, rekel sem v Italiji, v deželi, kjer se glavni junaki filmov ponavadi zaljubijo. In prav to se zgodi tudi Clooneyju, pa četudi mu šef pred odhodom naroči, naj se ne naveže na nikogar, rekoč: “Včasih si to znal.” Čeprav je Clooney stoični, brezkompromisni in profesionalni plačanec, mu srce vedno znova zmehčajo ženske, očitno njegova šibka točka. In pozor, ženska je tokrat prostitutka (Violante Placido), s katero se naš junak sprva dobi le za seks, za hitro sprostitev, ki pa kmalu preraste v navezanost in ljubezen. Ženske so Clooneyjev kriptonit. Brez njih ne more, kljub temu, da že na začetku filma zaradi nenadnega spleta okoliščin ustreli eno izmed svojih številnih ljubic (Irina Bjorklund), s  katerimi si krajša čas med misijami. Dejansko ljubezenska zg0dba, dovolj prepričljiva in strastna, da se enkratno vkomponira v osnovno zgodbo plačane misije, kjer Clooney skrbno pripravlja teren za izvršitev naloge. Dobro zrežiran in narejen film, kjer velja omeniti tudi sekvenco, v kateri Clooney preizkuša puško s svojo mlajšo kolegico (Thekla Reuten), ki jo šefi prav tako pošljejo v Italijo. Pavšalna reciklaža Donnerjevega filma Assassins, ki svojo zgodbo odpelje bolj realistično, kvalitetnejše in zato morda nekoliko manj komercialno, za svoje dobro seveda.

Ocena: vredno ogleda

LIFE AS WE KNOW IT

Filmov o moških in o ženskah, ki morajo zaradi nesrečnega spleta okoliščin poskrbeti za otroke svojih prijateljev, poznamo cel kup. Saj veste, otrok pride v roke modelom, ki nimajo pojma o otrocih. Dolgočasen kliše, ki ga obrača tudi tale film, kjer otroka, skrajno simpatično punčko Sophie (igrajo jo trojčice Clagett), po fatalni prometni nesreči staršev dobita Josh Duhamel in Katherine Heigl, najboljša prijatelja preminulih zakoncev, ki se kaj dosti ne marata niti med sabo, kar je seveda še en kliše takšnih filmčkov. Pa vendar, Life As We Know It kljub vsemu ni ravno najslabša komedija leta, je le film, ki se zadovolji s povprečjem in nezahtevnemu gledalcu servira nekaj pogojno gledljivih in zabavnih prizorov.

Ocena: nič posebnega

THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER

Tretja Narnia je nekje na stopnji druge, ki je bila daleč za prvo, če povem čisto preprosto. Pač razkošni prizori, osupljiva scenografija, dobri posebni efekti in pomanjkanje svežih idej ter atmosfere, s katero se zadnje čase kiti recimo veliko boljši in prepričljivejši Harry Potter, da o kakem Gospodarju prstanov niti ne začnem razmišljati. Narnia je pač pravljica, ki jo je povozil čas, ali še bolje, ki ne sodi več v moderni čas, kjer morajo pravljice imeti še kaj več kot le zmaje, morske pošasti, govoreče podgane in happy end. Če sem iskren, se mi je tretja Narnia celo nekoliko vlekla, ali še strožje, dolgočasil sem se. Verjamem, da se otroci ne bodo, toda jebat ga, nisem več otrok, od pravljice pa  pričakujem še kaj več kot le pocukrano zgodbico za lahko noč. In naša dva junaka (Georgie Henley, Skandar Keynes) se spet znajdeta v čudežni deželi, tokrat s pomočjo slike na steni, še enkrat v druži princa Caspiana (Ben Barnes), najprej na ladji Dawn Treader, nato tudi na kopnem, kjer jih seveda pričaka tudi lev Aslan (že tretjič Liam Neeson). Kot sem že povedal, tretja Narnia ne dosega čarobnosti daleč najboljše prve, marveč se bori s klišeji druge in s konkurenco dosti boljših žanrsko podobnih filmov.

Ocena: nič posebnega

 

13 komentarjev na “Recenzije: The American, Life As We Know It, The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader”

 1. numa pravi:

  Ne vem kaj ti je zadnje čase, Iztok. Človek bi te najraje po zdravju vprašal. The American, da je film vreden ogleda….pa kaj še…Ta film zmaga kot letos najbolj dolgočasen film…čisti bruh od filma. Oprosti ampak za ta film pa res ni vredno zgubljati besed. Ti si napisal: umirjen, počasen, eleganten in očarljivo posnet film…Jaz pa napišem: dolgočasen, predolg, neizviren film, film za katerega bi bilo bolje da ga sploh ne bi posneli.

 2. Pris Pris pravi:

  ‘The American’ je s super dramaturgijo in odlično fotografijo eden boljših letošnjih filmov. Seveda pa ni za popcorn gledalce.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Numa, svoje mnenje sem povedal v recenziji, bi pa dodal še to, da je bil film izjemno všeč recimo tudi Rogerju Ebertu, Leonardu Maltinu in Jamesu Beradinelliju.

  Pris, tako daleč ne bi šel, se pa strinjam, da je film perfekten v teh dveh segmentih.

 4. mina pravi:

  Jaz sem pri Narniji obupala že pri drugem delu, ko niti fast forward ni pomagal, da bi se prebila do konca.

  Američan pa še čaka. :)

 5. Filip pravi:

  Meni je bla Narnia tko čist entertaining. Drugače pa upam, da ne bojo šli snemat novih delov, ker konec tegale tretjega dela povsem zadovoljivo zaključi dosedanjo ‘trilogijo’. Poleg tega pa si celoten problem te serije lepo povzel s stavkom: “Narnia je pač pravljica, ki jo je povozil čas.”

  The American me še čaka :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mina, obupal ravno nisem, navdušenja pa tudi nisem občutil. Z izjemo prvega dela, ki mi je še vedno zelo lepa in dobro narejena pravljica.

  Filip, meni je čudno, da so sploh posneli drugi in tretji del, saj finanlni rezultati niso bili takšni kot bi bilo treba. Po moje so vedno znova komaj pokrili ničlo.

 7. šaci pravi:

  “Brez njih ne more, kljub temu, da mu že na začetku filma ubijejo partnerko (Irina Bjorklund), očitno še eno izmed številnih ljubic, s katero si je krajšal čas med misijo.”

  v moji verziji filma je on ustrelil svojo partnerko…

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Imaš prav, popravljam.

 9. Lisa Lisa pravi:

  Čeprav sem velikal ljubiteljica Narnie, se je še meni ta film malo vlekel.
  Sem pa tok bolj uživala nad Benom Barnesom. :) )

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nekako ni najbolj pasal med te mulce.

 11. simon pravi:

  Iztok? Včasih te ne razumem. Kako ti je lahko American film pod kateriga si napisal vredno ogleda? Film je ja tako dolgocasen, nic se ne dogaja. Vse je ze bilo videno.
  Al moras bit dovolj star za ta film jaz sem 30.
  In sebe ne uvrščam v tako imenovane popcorn gledalce.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Razmišljam, da bi mu oceno še zvišal. Čedalje boljši se mi zdi. To je film, za katerega si je treba vzeti čas, saj je popolnoma drugačen od ostalih filmov na to temo. Gre za psihološki profil junaka, ne toliko za njegova dejanja. Prav zaradi tega ni všeč mnogim gledalcem.

 13. alenka pravi:

  Life as we know it – se strinjam z zadnjim stavkom sploh. je gledljiv, povprečno vse skupaj, nekaj zabavnih trenutkov, nerealistično, zidelizirano, predvidljivo…2+/5

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !