Recenzije: Paranormal Activity 2, Heartbreaker, Easy A

20.12.2010 ob 04:40

PARANORMAL ACTIVITY 2

Evo, priznam, med ogledom drugega dela filma Paranormal Activity sem se podelal od strahu. Metalo me je kot že dolgo ne. Imel sem zajebano grozen klavstrofobičen občutek, ko se je zgodba izvrstno stopnjevala, napetost pa rasla iz prizora v prizor, pa sem se tresel kot šiba na vodi. Tudi zdajle, ko pišem tole recenzijo, mi je neprijetno pri duši, kar pomeni, da gledam okoli in poslušam kaj se dogaja v mojem stanovanju. Jp, Paranormal Activity 2 ima vse, kar je manjkalo prvemu delu. In vse, kar mora imeti grozljivka, ki hoče pošteno prestrašiti gledalce. Prvi Paranormal Activity me je dolgočasil, drugi pa mi je pognal strah v kosti. Morda je bilo krivo to, da sem lani videl le originalno internetno verzijo, se pravi inačico, ki je v kinu niso vrteli, ki ni bila tako zelo grozljiva in ki so ji spremenili tudi konec, da so lahko sedaj naredili še nadaljevanje. Zares strašljivo, atmosfersko, prepričljivo in živce parajočo predzgodbo, kjer zlobni demoni napadejo nič hudega slutečo familijo, kjer je mama Kristi sestra glavne junakinje prvega dela, ki se tokrat z možem Micahom oglasi na obisk. Kot sem rekel, tole je tako imenovani prequel, kjer vidimo, zakaj so demoni začeli strašiti Micaha in njegovo ženo, pa tudi nadaljevanje, ki pokaže, kaj se zgodilo po Micahovi smrti. Zajeban film, ki sem ga komaj zdržal do konca, pa četudi sem navajen na vse mogoče grozljivke. Izvrstno narejeni prizori srha in groze, ki učinkujejo sto na uro, če povem po domače. In spretna režija Toda Williamsa, ki je leta 2004 posnel tudi meni vrhunsko dramo The Door in the Floor. Verjetno ena najbolj strašljivih grozljivk zadnjega časa.

Ocena: presežek

HEARTBREAKER

Heartbreaker, v izvirniku, L’arnacoeur, je resda očarljiva, toda skrajno predvidljiva in že stokrat videna romantična komedija o mladeniču, ki razdira zveze. Ki mu plačajo, da ženske prepriča, da njihov moški ni pravi zanje. Da mu posel cveti vse dokler se ne zaljubi v eno izmed svojih žrtev, je seveda jasno že na začetku. Da gledalca ne čaka čisto nič posebnega in da film premalokrat odleti nad povprečje, pa je prav tako v kontekstu stereotipne zgodbe, ki so jo obračale tudi preštevilne ameriške komedije. Saj veste, lažna ljubezen, ki se čez čas spremeni v pravo, in jeza, ko ženska izve, da so jo prinašali okoli. V glavnih vlogah pozirata Romain Duris, zvezda zelo dobre komedije Ruske lutke, in Vanessa Paradis, gospa Johnny Depp, ki sem jo nazadnje ujel v solidnem filmu Girl on the Bridge iz leta 1999.

Ocena: nič posebnega

EASY A

Uf, tako slabega in zoprnega filma pa še ne. Tole ni film, tole je navadno sranje od filma. Dolgočasna, nezanimiva in otročja štorija o srednješolki (igra jo skrajno moteča in antipatična Emma Stone), ki med sošolci in sošolkami razširi govorice o tem, kako dobra je v seksu, kako zanjo norijo vsi fantje, skratka, kako huda frajerka je, ko se konča pouk. Bedna antimoralka, ki mladino spodbuja v seks in pizdarije, ter razlaga, da so samo dekleta, ki žurajo in seksajo, kul. No ja, da ni važno, če seksaš, ampak, da se s tem hvališ. V stranskih vlogah pozira cel kup odličnih igralcev, ki jih je lahko sram za sodelovanje v temle filmu, visoka ocena na imdbju pa je očitno rezultat fankluba, ki nima pojma kaj so dobri filmi. No ja, na kolena je padel tudi Roger Ebert, kar pa me na njegove zadnje recenzije niti ne čudi več. Bruh od filma ali pa dokaz, da se je zasukalo meni.

Ocena: totalno sranje

 

23 komentarjev na “Recenzije: Paranormal Activity 2, Heartbreaker, Easy A”

 1. Prome Prome pravi:

  Se popolnoma strinjam glede ocene Easy A, ker bolj šablonskega “filma” enostavno ne moreš narediti.

 2. numa pravi:

  Iztok, Easy A ni bruh od filma, daleč od tega….morda le bistva nisi razumel?! Film nima ravno nekega globjega sporočila, vendar na vsakem koraku vleče smernice s filmoma, ki smo si ju lahko letos že ogledali: Kick-ass in Defendor. Zakaj? Punca je v filmu prikazana kot (super)junakinja, ki drugim pomaga v življenju, istočasno pa sebi krepko greni življenje. Res ji na začetku plačujejo za pomoč, vendar punca želi pomagati drugim ne glede na ceno, in to jo nekako izpopolnjuje….Toliko na kratko o tem, ne ravno presežku od filma, temveč filmu ki se ga vsekakor splača pogledati.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Glede Lahke punce je očitno bolj tisti drugi razlog o zasukanosti, saj nisem videl nobenega kritika, ki bi mu dal manj kot oceno 4 ali 3,5, pa tudi ocena na IMDBju (in tudi RottenTomatoes) ne more biti samo zasluga fan cluba, glede na to, koliko ljudi je film že videlo in ocenilo.

  Očitno si povsem narobe razumel poanto filma (ali pa si morda gledal samo prvo polovico filma?!?), saj film dejansko govori o točno nasprotno tistem, kar ugotavljaš ti, torej da mladini seksusalna razvpitost lahko prinese neko “slavo” in “priljubljenost” na kratki rok, ampak te hkrati tudi uniči na osebnem in čustvenem nivoju.

  Za moje pojme je to najboljša najstniška komedija letošnjega leta (in kolikor se spomnim iz glave tudi najboljša zadnjih nekaj let), saj ne gre zgolj za plehko nizanje klišejev najstniških komedij, temveč se na vsaki stopnji zgobe skriva neka širša poanta, ki je hkrati tudi zelo učikovita kritika sodobne družbe (in ne zgolj mladine).

  Po drugi strani pa lahko film razumemo tudi potrditev pregovora “dobrota je sirota”, saj glavni motiv protagonistke ni v tem, da bi postala “slavna”, temveč vedno skuša zgolj pomagati tistim na robu družbenega kroga, s tem da (od njih) prevzame vlogo grešnega kozla. Ko pa sama potrebuje pomoč, ji vsi obrnejo hrbet.

  Zares ne razumem, kako si lahko dobil tako čuden vtis o tem filmu … ali si morda res po prvi polovici filma zaspal, ali pa po novem morda spadaš v skupino dušebrižniške Marianne. ;-)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Numa, Kick Ass je bil zelo kul, Defendor nekje vmes. Superjunakinja? No ja, če je Emma Jane Austen tudi, potem okej :)

  Spooky, poanta ki jo razlagaš, je še bolj šablonska od moje in je prisotna v vseh najstniških kozlarijah, ki se jo grejo. Vsaka luzerska junakinja, ki čez noč postana glavna atrakcija na šoli, na koncu pogrunta, da šteje srce. Nič novega.
  Jaooo, pa kje ste našli presežke v tem sranju, to je še slabše kot Scott Pilgrim. Pa spet se bodo oglasiki geki in rekli, da je cel kup referenc, pa kaj, naj jih bom, meni so navaden drek.
  Očitno je žanr res v krizi, da vam je kul neko tako sranje, ker pač naniza nekaj malce drugačnih fint, sama zgodba in dialogi in zapleti pa so skrajno klišejski.
  Že prizor, kjer Emma Stone skače po postelji s tistim tipom in kao igrata seks za folk, ki posluša zunaj, pove dovolj o izvirnosti tega filma. Ne me jebat no.
  Pač parafraza Emme Jane Austen, zelo slaba parafraza.

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Mah ne Iztok, čar filma sploh ni v poanti sami, na katero sem se osredotočil predvsem zato, ker si jo ti napačno razložil v svoji recenziji, temveč je bistvo filma v tem, kako poanto razloži in poda. In sicer ne gre za premočrtno in plehko vsiljevanje ideje gledalcu, kot to počne večina najstniških komedij, temveč gre za domiselno in duhovito prikrito kritiko preko podajanja nasprotne ideje, ki se sprva zaradi aktualnih družbenih vzorcev zdi smiselna, a se preko filma na osebni ravni izkaže za zmotno.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če je tvoja drugačna od moje, še ne pomeni, da je moja napačna, prijatelj :)

  Reči kar želiš, a tole je meni le še ena zoprna najstniška komedija, kjer nisem ujel ničesar.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Iztok, ne gre zgolj za mnenje, temveč za dejstvo, da to kar si napisal za poanto zgodbe preprosto NE DRŽI.

  Glej, napisal si naslednje:
  “Bedna antimoralka, ki mladino spodbuja v seks in pizdarije, ter razlaga, da so samo dekleta, ki žurajo in seksajo, kul. No ja, da ni važno, če seksaš, ampak, da se s tem hvališ.”

  Ampak to preprosto NI RES, ne glede na to, kakšno mnenje imaš o filmu. To morda izgleda kot poanta v prvi polovici filma, ampak v drugi polovici postane jasno, da to NI poanta filma.

  To je tako, kot da bi rekel, da je poanta filma Plačanci, zgodba o poklicnih morilcih, ki za denar pobijajo ljudi. ;-)

 8. MC Kameleon pravi:

  Bah, z Iztokom se skorajda nikoli ne strinjam, ampak Easy A pa je res obupno beden film, beden v vsakem možnem pogledu in praktično žalitev za gledalca. Da ta film nosi kakršnokoli sporočilo močno dvomim, edino retardiran je kar precej

 9. na jem pravi:

  Gledal sem samo PA2 in nisem tako prepričan, da bi ga lahko hvalil. Enka je bila zanimiva ker je bila nekaj novega. Pri dvojki pa vseeno vleče preveč na sequel. Res je pa, da ima vsak lahko svojo mnenje, tako kot si napisal v komentarju.

 10. Ph pravi:

  Iztok, si ziher, da je PA2 dobra grozljivka? Ker med ogledom PA1 sem zaspala. Dobesedno. Pa sem “zajc” 100/h :)

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ph, meni je bila hudičevo dobra. Okusi pa so seveda različni. Je pa res, da sem tudi jaz pri prvem delu skoraj zaspal. A pri tisti prvi verziji, ki je ni bilo v kinu, kot sem že povedal.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Najem, no ja, tudi enka ni bila ravno nova v ideji, že zdavnaj pred njo je bil kar precej filmov posnetih z ročno kamero in s finto, da je vse, kar gledamo, kao resnično.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, film je tako prozoren in nezanimiv, da si mora gledalec poanto izmisliti.

 14. alenka pravi:

  men pa Easy A sploh ni bil tok napačen. no seveda mi tud ni bil všeč, ampak ne štekam pa kako so lahko enim filmi like Couple retreat boljši kot to. ker tist pa je bil za moje top sh.t! tak no gledljiv, čeprav je Emma prestara za moje pojme za to vlogo in to opazno. lahkoten filmčk, všeč mi je k ni že 100x prežvečenih for, čeprav je predvidljiv. pol pa še za globuse da so Emmo nominiral?!?! resno? okej sej teh hollywood nagrad že lep čas ni za jemat resno pa vseeno sam wtf ko sm vidla nominirance?! 3/5

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še bolj sporne so nominacije za Deppa in Angelino, res pa je, da Turista še nisem videl.
  Sem pa eden izmed tistih, ki jim je bil Couples Retreat boljši od Easy A :)
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/02/recenzija-couples-retreat/

 16. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Mega Shark vs. Crockosaurus, Mirrors 2, Shadow, Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon, The Poughkeepsie Tapes pravi:

  [...] tole pa je zajebano dober in prepričljiv mokumentarec, narejen v maniri filmov Paranormal Activity, Čarovnica iz Blaira, The Last Exorcism, Lake Mungo, The Fourth Kind in recimo Ghostwatch. Saj [...]

 17. alenka pravi:

  Heartbreaker – hjoj, kot si napisal – predvidljivo, stokrat videno, brezveze. sm upala da bodo vsaj tu zaklučil drugače kot ponavadi pa sem se zmotila. hollywoodsko sranje po francosko. 2/5

 18. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » MTV Movie Awards 2011 je bil samo za emote, prenos na MTV Adria pa za brisanje riti pravi:

  [...] še eno razočaranje pri kategoriji za najboljšo komično predstavo, kjer je slavila Emma Stone za Easy A. Čudno, da niso nominirali ekipe Twilight, saj bi pasala prav v to kategorijo. In pazi to, [...]

 19. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Friends With Benefits, Midnight in Paris, The Beaver pravi:

  [...] med posranim scenarijem in slabo režijo Willa Glucka, ki nam je dal tudi enako slabi in klišejski Easy E. Prizora, kjer Justin pleše na Jump Kriss Krossev in kjer ga helikopter odnese iz napisa [...]

 20. » Recenzije: Crazy Stupid Love, The Change Up, Zookeeper pravi:

  [...] svojimi vlogami, le Emma Stone, ki jo peca Gosling, mi gre še vedno na živce, ne tako zelo kot v Easy A, a še vedno dovolj, da bi jo zlahka pogrešal. Za razliko od Marise Tomei, ki vlogico učiteljice, [...]

 21. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Paranormal Activity 3 pravi:

  [...] pelje na konec osemdesetih in pokaže, kako se je vse skupaj začelo, od strahu posral tako kot pri dvojki, pa tudi ne morem reči, da se vse skupaj ne ponavlja, kar pomeni, da je napočil čas, da zadevo [...]

 22. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Paranormal Activity 4, Truth or Dare, Dead Silence pravi:

  [...] tole je najslabši film v seriji. Še slabši od enke, ki je bila meni veliko slabša od vrhunske dvojke in zelo solidne trojke. En tak prekleto dolgočasen film, ki ne zna ustvariti napetosti in gledalca [...]

 23. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Paranormal Activity: The Marked Ones pravi:

  [...] je bila močno precenjena in dolgočasna, dvojka me je sesula od strahu, trojka je bila prav tako kul, štirka je bila totalni šit, petka pa je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !