Zbogom, Blake Edwards

16.12.2010 ob 21:18

Prava legenda in režiser cele kopice klasik, najbolj znan po komedijah o Pink Pantherju, kjer je blestel Peter Sellers. Tudi mož nepozabne Julie Andrews, ki jo je med drugim režiral v komediji Victor/Victoria. Še posebej všeč mi je bila njegova nesramna komedija S.O.B, spet z Julie, v osemdesetih pa sem se kot mulc smejal filmom Sunset, Blind Date, Justin Case, Peter Gunn in Skin Deep, kjer so igrali Kim Basinger, Bruce Willis, John Ritter, Peter Strauss in George Carlin.

Če prav pomislim, sem videl skoraj vse njegove filme, tudi Micki + Maude, That’s Life, A Fine Mess, The Man Who Loved Women in seveda kultno Desetko, kjer je Bo Derek zavrtela glavo Dudleyju Mooreu. Zelo dober mi je bil tudi vestern Wild Rovers iz leta 1971, kjer sta igrala William Holden in Ryan O’Neal, medtem ko me je romanca The Tamarind Seed, kjer sta se zaljubila  Julie Andrews in Omar Sharif pustila hladnega.  Zelo soliden je bil tudi The Carey Tretment, še ena Coma, kjer je blestel James Coburn, vrhunski pa Days of Wine and Roses, kjer je Jack Lemmon igral pijanca.

Če omenim tudi Breakfast at Tiffany’s, še vedno zabavni The Great Race, pa Darling Lili in The Party, potem je več kot jasno, da je bil Blake Edwards eden najboljših režiserjev daleč na okoli. Mojster za praktično vse žanre, ki pa je bil vendarle najbolj doma v komedijah. Prav zato sem bil zelo vesel, da mu je pred leti častnega oskarja podelil prav Jim Carrey. Jp, Edwards je na oder priletel v vozičku in zganjal štose, povsem v svojem stilu, kot kultni inšpektor Clouseau.

Umrl je star 88, za posledicami pljučnice. Vse kar lahko rečem je, da naj počiva v miru in se mu še enkrat globoko poklonim za vse odlične filme, ki jih je dal gledalcem.

 

5 komentarjev na “Zbogom, Blake Edwards”

 1. tonya tonya pravi:

  Žalostno, res žalostno. Dolgo smo spremljali bolehnega Blakea, oziroma Blackieja, kot mu je rekla njegova Julie Andrews. Danes pa je, žal, odšel.
  Blackie, počivaj v miru!
  http://fosilni.blog.siol.net/2010/12/16/blake-blackie-edwards-1922-2010/

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem vedel, da je bolan oz. da umira, so kaj govorili o tem?

 3. Jst pravi:

  Pravzaprav ne ravno dosti, smo ga pa Julieisti spremljali. Večkrat je morala Julie odložiti razna podpisovanja knjig, letos tudi vodenje novoletnega koncerta/oddaje z dunajskimi filharmoniki, kot vzrok pa so bile zdravstvene težave v družini. Nazadnje je bil Blake prisoten, ko mu je 30. septembra Academy Of Motion Picture Arts And Sciences naredila tribute večer,in že takrat je bil videti bolehen in šibak. Bili smo že kar nekako pripravljeni, da ne bo več dolgo zdržal, a je bila vseeno kar šokantna novica.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, dejansko že leta 2004, ko mu je Carrey podelil častnega oskarja, ni bil ravno v top kondiciji, če se ne motim.

  Julieisti? Grupiji Julie Andrews :)

 5. Jst pravi:

  Ja, depresije so pustile pečat, mislim,da je imel celo neke vrste miastenijo, bolezensko izčrpanost telesa.
  Grupiji? No, recmo raje feni. Stručnjaki na ovom području :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !