Televizija 37

15.12.2010 ob 01:20

THE ASTRONAUT’S WIFE (zda 1999, dramska grozljivka, režija: Rand Ravich, igrajo: Johnny Depp, Charlize Theron, Joe Morton, Clea DuVall, Nick Cassavetes, Donna Murphy, Samantha Eggar, Blair Brown, Tom Noonan)

Porazno slab in skrajno bebav film.

Astronavt Johnny Depp poleti v vesolje in se nazaj vrne kot Johnny Deep. Ni več isti. Čuden je. Čudno se obnaša. Še bolj čudno gleda. Ko seksa, seksa nasilno in grobo. O tem, kaj se mu je zgodilo zgoraj, pa noče govoriti. Njegova žena Charlize Theron, ki se tako kot v filmu Hudičev odvetnik iz Floride preseli v New York, sprva ne opazi razlike, ko ji Nasin strokovnjak Joe Morton končno odpre oči, pa ugotovi, da njen Johnny ni več Johnny, marveč njegova marsovska kopija. Neumen kliše, grozljivo slaba igra obeh glavnih igralcev, dolgočasna režija, velika potrata gledalčevega časa, mrtev tempo in bled spomin na legendarno grozljivko The Omen.

Ocena: totalno sranje

null

STEALTH (zda  2005 , akcija, režija: Rob Cohen, igrajo: Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx, Sam Shepard, Joe Morton, Richard Roxburgh)

Halu 9000 se je spet zmešalo.

Se spomnite Kubrickove klasike Odiseja 2001, kjer se je obrnilo računalniku Halu 9000, ki je prevzel kontrolo nad vesoljsko ladjo? V filmu Stealth, novemu Top Gunu, je situacija popolnoma ista, le da je računalniku ime Edi in da hoče popolnoma sam obračunati s teroristi. Edi je namreč tehnično dovršeno letalo ameriške mornarice, ki ga upravlja računalnik, ki ne potrebuje pilota in ki leti tako zelo hitro, da ga ne zaznajo niti radarji. Nič čudnega, da se mu zasuče, da noče več poslušati svojih nadrejenih in da hoče slavo za uspešne misije pobrati sam ter jo ukrasti trem najboljšim pilotom (Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx), ki seveda niso najbolj navdušeni nad idejo, da bi jim šov ukradla umetna inteligenca. In le zakaj bi filmu očitali pretiran patriotizem in poveličevanje ameriške vojske, če zajebe prav ameriška vojska, če se poskus ponesreči in če si Američani največ škode povzročijo sami? In le zakaj bi dvomili v vrhunsko akcijo, kjer Josh Lucas z eno samo raketo sesuje celotno zgradbo, če zelo dobro vemo, da so teroristi z dvema letaloma sesuli celo Ameriko? In seveda, le zakaj ne bi odklopili možganov in uživali v vratolomnih zračnih vragolijah, v adrenalinskih poletih čez nebo in v bitki z računalnikom, ki nas preseneti celo po odjavni špici?

Ocena: vredno ogleda

null

COLD MOUNTAIN (zda 2003, vojna drama, režija: Anthony Minghella, igrajo: Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zellweger, Natalie Portman, Giovanni Ribisi, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Brendan Gleeson, Eileen Atkins, Ray Winstone, Kathy Baker, James Gammon, Ethan Suplee, Jena Malone, Lucas Black, Emily Deschanel, Melora Walters, James Rebhorn)

Ko v filmu igra Tom Cruise, Nicole Kidman na seks čaka en dan, ko zaigra Jude Law, pa se mora najprej končati državljanska vojna med severom in jugom.

Okej, Cold Mountain resda ni The Last Samurai, kar pa ne pomeni, da mu ne nese daleč. Vse tja do klasike Gone With the Wind in do vseh tistih filmov, ki se z leti spremenijo v obvezno čtivo za vse generacije. Mogočna ljubezenska zgodba se namreč odvrti med ameriško državljansko vojno, se pravi v času, kjer se je vrtela tudi nepozabna serija North & South, v kateri sta se kot veste zaljubila Patrick Swayze in Lesley Anne Down. Tokrat to storita vojak W.P. Inman (Jude Law) in severnjaška belle Ada Monroe (Nicole Kidman), ki se mora po njegovem odhodu v vojsko spremeniti v Sissy Spacek, Jessico Lange in Sally Field ter si zarolati filme Places in the Heart, Country in The River. Torej filme, kjer mora ženska poskrbeti za obstoj kmetije. Da ji ni dolgčas, ji namesto psička podarijo postopaško Ruby Thewes (Renee Zellweger). Da ne pozabi svojega ljubega, pa jo ves čas sekajo flashbacki in preskoki v njegovo mitsko vrnitev domov. V domači Could Mountain, v prekrasno Severno Karolino. In tipu se med potjo zgodi cirkus. Pestra paleta takšnih in drugačnih prigod. Takšnih in drugačnih likov, ki ga zabavajo, jezijo, mučijo, ponižujejo in ohranjajo pri življenju. Najprej hudo ranjen obleži v naročju medicinske sestre Emily Deschanel, nato spozna nesrečnega drifterja Philipa Seymourja Hoffmana, ki mu umre noseča punca, nasede povabilu zvitega Giovannija Ribisija, ki vodi skrivni kupleraj ter se zateče še k pogumni mladi mamici Natalie Portman, ki se mu stisne v objem. Toda njegove misli so drugje. Njegove misli so pri njegovi Adi. Pri njeni sliki, ki ga ohranja pri življenju. Pa četudi njuna ljubezen še ni dozorela. Pa čeprav je moral v vojsko še preden sta se zakadila med rjuhe. Prav imate, Cold Mountain, sicer film, kjer bi morali nekoč igrati Tom Cruise, Matt Damon, Leonardo DiCaprio in Josh Hartnett, je zgodba o tem, da je seks mogoč šele po nekajletnem čakanju. Vse ostalo je namreč tantra.

Ocena: vredno ogleda

null

TIMELINE (zda 2003, znanstveno fantastična avantura, režija: Richard Donner, igrajo: Paul Walker, Gerard Butler, Billy Connolly, David Thewlis, Frances O’Connor, Anna Friel, Matt Craven, Michael Sheen)

Kot da bi Slovenci posneli osmi del serije Vrnitev v prihodnost in rimejk rimejka rimejka Časovnega stroja.

Timeline izgleda slabo. Strašno slabo. Tako slabo kot naš Čisto pravi gusar. Ali če hočete, kot Patriot Romana Končarja. Ali še boljše, kot Dungeons & Dragons, kjer je leta 2000 igral celo Jeremy Irons. Dejstvo, da so vanj zmetali 80 milijonov dolarjev in da ga je režiral Richard Donner, prvak Smrtonosnega orožja, ki si je vzel celo petletno pavzo, ga dela še slabšega. Močno slabšega. Tako zelo slabšega, da slabši niti ne bi mogel biti. Hudiča, tako slabega, da si malino za svojo igro zasluži celo Billy Connoly, da o njegovem filmskem sinu Paulu Walkerju, ki igra tako, kot da so mu v rit stlačili vse Jonasove viktorje, niti ne začnemo razpredati. Kam za vraga je šlo 80 milijonov? Pa menda je ne v kartonaste posebne efekte, ki jih kot za šalo presežejo celo otroške igre s plastelinom. Upam, da ravno tako ne v zaključno eksplozijo, kjer bi ogenj bolje narisali celo cerebralni paralitiki. Grozljivo je to, da se bojim, da ja. Da je 80 milijonov šlo ravno za posebne efekte in seveda za srednjeveške kostume, ki bi jih lahko brezplačno dobili na celjskem Starem gradu. Da jih je v žep pobasal režiser Richard Donner, ki jih je takrat potreboval za novačenje Mela Gibsona, s katerim je kanil posneti peto Smrtonosno orožje. Da so jih dali debilnemu Davidu Thewlisu, ki še vedno nima pojma, da sodi v art filme. Da sta jih pobrali obe glavni igralki in jih zapravili za lepotne operacije, torej nujne posege za nadaljevanje njunih karier. Grozljivo je to, da sem prepričan, da ne filozofiram. Da govorim resnico. Da so 80 milijonov zmetali skozi okno in pozabili name. Zakaj? Zato, da bi si z njimi kupil časovni stroj, odpotoval v štirinajsto stoletje, rešil starega arheologa, sfocal tisto megleno Francozinjo, zjebal Angleže, se spajdašil s Francozi in v dobrodelne namene daroval 79 milijonov. To bi bilo dejanje, za katerega bi zagotovo dobil Nobelovo nagrado. Konec sanj, začela se je resničnost. Ono megleno Francozinjo pa naj sfoca Richard Donner.

Ocena: totalno sranje

null

WINDTALKERS (zda 2002, vojni, režija: John Woo, igrajo:  Nicolas Cage, Adam Beach, Christian Slater, Peter Stormare, Noah Emmerich, Mark Ruffalo, Brian Van Holt, Martin Henderson, Roger Willie, Jason Isaacs)

Ste vedeli, da bi Američani med drugo svetovno vojno izgubili dvoboj z Japonci, če jim ne bi pomagala skupina Indijancev, posebej izurjenih navaho borcev, ki so poznali posebne vojne šifre, katerih ne bi razkril niti veter, kaj šele japonski vojaki?

Režiser John Woo, mojster akcijskih prizorov, kjer igralci izgledajo kot baletniki, snemalni koti kot inserti iz najbolj razkošnih oper, posamezne sekvence pa kot dela slikarjev, ki so polepšali vse najbolj znane svetovne kapele, se je tokrat podal v vojne čase, napovedal bitko Vojaku Ryanu in Tanki rdeči črti, svoje zaščitne znake pustil doma v rodnem Hong Kongu ter nam serviral ravno prav močno, pogumno, razkošno, avtentično, srce parajočo, napeto, krvavo, divjo in herojsko epopejo, ki jo ta hip uvrščam na oder vseh večjih, pomembnejših in najboljših vojnih filmov vseh časov. Vojak Ryan je bil Vojak Ryan, Tanka rdeča črta je bila Tanka rdeča črta, Windtalkers pa je oboje. Enkrat Vojak Ryan, drugič Tanka rdeča črta, tretjič pa samosvoj, originalen in neponovljiv filmski dogodek, cinefilski izlet v čas, ki ga ne bo nikoli več, v čas, ko so se bitke odvijale brez pomoči umazanih dvojnih iger in atomskega orožja. V čas, ko sta se na bojnem polju iz oči v oči srečala dva moža, dva ponosna vojaka, dve pogumni kreaturi, ki ju medalje in slava nista zanimala. »Pred leti mi je oče pripovedoval, kako so s prijatelji prodajali kože ubitih Indijancev. Sedaj se z Indijanci skupaj borimo proti Japoncem. Kaj vem, morda bomo čez nekaj let prijatelji tudi z Japonci,« glasno razmišlja eden izmed ameriških marincev, peščice pogumnih mož, ki je lastnoročno in z velikimi izgubami dala vetra poševnookemu sovragu ter v svoje vrste povabila tudi nekaj čistokrvnih Indijancev, »glasnikov vetra«, ki so v svojem navaho jeziku skrbno varovali izredno pomembne vojaške kode, katerih Japonci niso razkrili vse do konca druge svetovne vojne. In da ne pozabim, na čelu čete koraka Nicolas Cage, vietnamski veteran pred vietnamskimi veterani, ki mu je počitek v filmu Captain’s Corelli Mandolin dal dovolj zagona, da lahko lastnoročno postreli na stotine Japoncev in jo odnese samo s poškodovanim ušesom. Windtalkers je stal 115 milijonov dolarjev in jih v ZDA priigral samo 40, kar ga uvršča med večje flope zadnjih let. Povsem po krivici, če me vprašate za mnenje.

Ocena: vredno ogleda

null

MAN CHENG JIN DAI HUANG JIN JIA a.k.a. THE CURSE OF THE GOLDEN FLOWER (kitajska & Hong Kong 2006, drama, režija: Zhang Yimou, igrajo: Gong Li, Chow Yun Fat, Jay Chou, Ye Liu, Dahong Ni, Junjie Qin)

Zelo zapletena, barvita, razkošna, močna in globoka štorija dinastije Tang, ki jo razjedajo družinske skrivnosti.

Zhang Yimou, režiser mojstrovin Pot domov, Junak in Hiša letečih bodal, je leta 2006 udaril z novim filmom. Z novo poetry in motion, kjer baletne borilne prizore nadomestijo družinske zdrahe. Hudi prepiri, mračna preteklost in prepovedane ljubezni. Zakonska kriza cesarja Pinga (Chow Yun Fat) in njegove žene Phoenix (Gong Li), ki sta zašla s poti. Tako močno, da jo on zastruplja, ona pa ga vara z njegovim sinom iz prejšnjega zakona. Prav imate, dinastija Tang premore več zasukov, presenečenj, zdrah in šokov kot mehiške telenovele. In več nezadovoljstva, potlačenih čustev ter skritih solza kot junaki slovenskih filmov. Jasno, Zhang Yimou ne more brez akcije, brez razkošnih in masovnih bitk, kjer se udarita dve dinastiji in kjer cesarju Pingu pomagajo tudi natančno izurjeni ninje. Še ena zelo dobra, kvalitetna in vizualno popolna poslastica kultnega režiserja, ki pa mu v primerjavi s prej omenjenimi filmi manjka kar nekaj bombastičnih in dih vzemajočih sekvenc. Tistih nepozabnih in divjih slow motion baletov, ki so nas dvignili v Junaku in Letečih bodalih. Sicer pa, če enkrat posnameš Junaka in Leteča bodala, vedno posnameš le film, ki predstavlja korak nazaj.

Ocena: vredno ogleda

null

 

7 komentarjev na “Televizija 37”

 1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] Minghella, režiser Angleškega pacienta in Hladnega vrha, je tokrat posnel preveč navaden, klišejski, dolgočasen in mrtev film, ki nikakor ne zna [...]

 2. Niko pravi:

  joj tisto leto je bilo tako močno v vseh igralskih kategorijah to leto je bilo brezhibno prišel je tudi The Lord Of The Rings pa še močno leto in polno igralskih presežkov govorim v letu 2003 spomnila mew je lepa nostalgija na Could Mountain,ki sem si ga zadnjič ogledal huda bitka je bila v stranski kategoriji res huda bitka močna kategorija kjer bi lahko zmagale vse. Spolni se fenomenalne Marcie Gay Harden za Mystic River potem neverjetne Patrice Clarkson za Pieces Of April ki je imela takrat res hudo letino v Oskar je poslal če se ne motim 3 filme potem pa kdo drug nepremagljiva in dih jemajoča Shohreh Aghdashloo v House of Sand and Frog in potem pa je nesla vse in zmagala Renee Zellweger ki je bila takrat res velika ljubljenka akademijae in ljudstva
  ej tisto leto je bilo noro noro poglej kaj je delal The Lord of The Rings in ne bilo dolgočasno da je nesel vse saj je bilo vse zasluženo pa še imeli smo igralske presežke tistega leta pa še Billy Crystal se je vrnil po tolikem času
  sorry Iztok morem takole majo obujati lepo nostalgijo

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lord of the Rings ni imel konkurence. Če ne bi zmagal, bi bila huda krivica. Če mene vprašaš, pa bi oskarja namesto Renee z lahkoto dal Patricii Clarkson in Shohreh Aghdashloo.

 4. Niko pravi:

  tudi jaz se strinjam tudi meni je bila tisto leto Patricia Clarkson najboljša :D drugače pa poglej tudi kako močna je bila ženska glavna vloga pestra in zanimiva vse po vrsti odlične

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, meni pa se ne zdi in tudi zmaga Charlize Theron je bila jasna že na sto kilometrov. Bi raje rekel, da je bila tistega leta dosti bolj zanimiva glavna moška vloga.

 6. Niko pravi:

  ne nisem mislil v tem kontekstu jasna zmagovlaka je jasno bila Charlize Theron ampak v kontekstu kako odlične so bile vse saj bi si vse po vrsti zaslužile za tisto kar so odigrale vlogo. Diane Keaton in Jack Nicholson sta z izkušnjami in karizmo tisto komedijo ki bi lahko z kakima pobalinoma izpadla povprečno in se čisto izgubila s tistim sta dvignila tisto komedijo nad oblake ali kako že potem Naomi Watts brez besed v 21 grams pa potem kaj naj rečem kaj je naredila Charlize She scared bejezus out of Mel Gibson kako je že rekel Billy pa Samantha Morton fenomenalna prav tako Keisha
  glede kdo bo zmagal je jasno ja glavna moška vloga je bila dokaj v megli saj so bili Phoenix, Hoffman, Ledger veliki favoriti pa tudi Hpward ni dosti zaostajal

  zdaj sem se spomnil si slišal tisto foro da kao ko Jack Nicholson nastopa v vlogi podeljevalca vedno sledi neko presenečenje glavni favorit ne zmaga ali pa je nekakšna frka in tudi letos je bila frka ker ni bilo Bena Afflecka v režiji sicer pa
  1976: Rocky over All The President’s Men and Network

  1977: Annie Hall over Star Wars

  2004: Crash over Brokeback Mountain

  haha :D dobro ugotavljajo
  drugače pa takole ravno gledam te oskarje 2004 :D

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, Something’s Gotta Give je odlična zadeva prav zaradi Jacka in Diane. Rocky si je zmago več kot zaslužil, Annie Hall tudi, še posebej v primerjavi s Star Wars, ki ni imel kaj iskati med nominiranci, Crash pa je bil res presenečenje, a meni super film.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !