IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzije: Red, Due Date

14.12.2010

RED

Okej, drobna vlogica Ernesta Borgnineja, ki jih šteje že 93, resda potegne na klasiko The Wild Bunch, kjer so se skupaj prav tako zbrali upokojenci, če pavšaliziram, toda Red, ki ga na njegovem terenu popolnoma pokosita The Expendables in Space Cowboys, je kljub izjemni igralski ekipi tako zelo prazen, sterilen, mrtev, neprepričljiv, lesen in dolgočasen, da gledalca zaboli glava. S pogojno izjemo Johna Malkovicha prav vsi igrajo grozno slabo in debilno, atmosfera in tempo sta še slabša kot v skrpucalu Knight and Day, dramaturija pa sodi v trapariji Ballistic: Ecks vs. Sever in Killers, če omenim le nekatere skrajno slabe žanrske izdelke zadnjih let. Slab film, kjer nisem ujel ničesar. Kjer sem ostal ravnodušen tudi do Willisa, Mirrenove, Dreyfussa in Freemana, ter do zgodbe o ostarelih agentih CIE, ki se jih želijo znebiti mladi kolegi. Stalloneovi starčki so v kontekstu filma The Expendables funkcionirali zelo zabavno in nostalgično, Willisovi pa izpadejo patetično, otročje in nezanimivo. Red je torej Reb, Retired Extremely Boring.

Ocena: izguba časa


DUE DATE

Todd Phillips, tudi režiser filmov Old School, The Hangover in Starsky &  Hutch, obvlada posel. Kljub temu, da je Due Date, kjer blestita Robert Downey Jr. in Zack Galifianakis, le kliše road movie žanra in dveh kot noč in dan različnih junakov, ki se najprej sovražita, nato pa postaneta prijatelja, zadeva štima od začetka do konca. To ni le poceni humor, to je prebrisana in kljub stereotipni zgodbi sveža komedija, kjer sem pokal od smeha. Zelo zabavni dialogi, dobro narejeni komični momenti in cel kup nepozabnih sekvenc, kjer učinkujejo tudi stranske vlogice Juliette Lewis, Jamiea Foxxa, Michelle Monaghan, Dannyja McBridea in RZAja. Ena redkih zares zabavnih komedij zadnjega časa, kjer pravzaprav nisem našel niti ene napakice. In kjer dinamično, pestro ter gledljivo dogajanje mimo gledalca zleti kot bi trenil.

Ocena: presežek

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 14.12.2010 ob 22:32 pod recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

10 odgovorov na “Recenzije: Red, Due Date”
 1. Tina M - 15.12.2010 ob 19:18
  Tina M

  Tudi sama ne vem, kaj so nekateri videli na Red. Resda je zasedba dobra, ampak nikakor nisem padla noter. Tudi z Due Dateom sem imela na začetku malo težav in sem se že zbala, da bom razočarana, ampak hvalabogu je šlo navzgor in lahko rečem, da je super zadeva.

 2. IZTOK GARTNER - 15.12.2010 ob 19:25
  IZTOK GARTNER

  Red je celo za zlati globus nominiran. Nimam pojma kako je mogoče, da folk in kritiki ne vidijo groznih napak.

 3. MATEj - 18.01.2011 ob 15:15
  MATEj

  Pogledal včeraj. Se ne strinjam s tabo. Že dolgo se ob kakšnem filmu nisem tako zelo zabaval. Okej, sama zgodba (da ukažejo da le likvidira neke bivše agente) je mal za lase privlečena, ampak vse ostalo: karakterji, igra, akcijski prizori, tempo, komični vložki, igralska zasedba (Willis je pač Willis, ko je v kadru Mirrenovo se ves čas režiš, Malkovich ma itak odklopljeno vlogo) … so pa nori, zabavajo te do konca. Res super.

 4. IZTOK GARTNER - 18.01.2011 ob 16:25
  IZTOK GARTNER

  Enim je bil ta film res kul, jaz žal nisem med njimi. Ekipa je super, a tako slabo igra, da nisem mogel verjeti. Lesen film, totalno. Le Malkovich je kul, to pa sem strinjam.

 5. simon - 12.02.2011 ob 18:12

  Kako se ti pa zdi da je ta zach odigral botra? Kr dobro ne? :D
  Aja pa ce se nisi prosim ne glej guliverjevih potovanj z Jack Blackom. Kaj ce pise da je on co. producent a to pomeni da je mel nekaj besede kak bo film potekal al kaj?

 6. IZTOK GARTNER - 12.02.2011 ob 18:20
  IZTOK GARTNER

  Na kul način, brez dvoma :)

  Sem že gledal, evo, tule:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/02/07/recenzija-gullivers-travels/

  Če je bil koproducent, je imel brez dvoma dosti besede pri filmu, ja.

 7. redcock - 20.05.2011 ob 09:05

  Gledal sem DUE DATE. Zgoda ima dober potencial, je sicer gledljiva, ima smešne trenutke vendar po mojem mnenju ni presežek komedije. Sam bi jo ocenil 3/4.

 8. Vanja1 - 4.06.2011 ob 21:25

  Ups, tole sem mislila, da podira film rekorde… ;)
  http://www.kolosej.si/novice/2011/5/31/2570/

 9. IZTOK faking GARTNER » Umrl Ernest Borgnine - 9.07.2012 ob 02:02

  [...] kot po tekočem traku snemal vse do smrti, kar pomeni, da sem ga nazadnje videl v akcijski komediji Red, kjer je bil najboljši del sicer posranega [...]

 10. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Red 2, Gallowwalkers - 15.08.2013 ob 06:43

  [...] z izjemno dobro akcijsko sekvenco, kjer Bruce Willis mlati vse pred sabo, je resda dosti boljši od prvega, kjer je bila zares dobra samo mini vlogica Ernesta Borgninea, toda še vedno ga uničujejo [...]

Na vrh

Komentiraj