LIFFe 2010: Buried

30.11.2010 ob 13:41

BURIED

Ne bom rekel, da španski režiser Rodrigo Cortes ni posnel dovolj klavstrofobičnega in napetega filma, toda vseeno moram zapisati, da sem med ogledom našel kar nekaj felerjev. Resda ne usodnih, a takšnih, da mi tale hvaljen filmček ni pustil kakšnega trajnejšega vtisa. Ryan Reynolds me ni povsem prepričal, pa četudi moram priznati, da se je zelo trudil. Vloga, kjer igralec cel film drži na plečih, je zanj prezahtevna. Reynolds ni slab glumac, toda film, ki uro in pol računa le na njegove igralske sposobnosti, si upa preveč. Ura in pol je bila tokrat preveč tudi za samo situacijo, kjer kamera ves čas kaže le moškega, ki se skuša rešiti iz zaboja pod zemljo, kamor so ga zakopali iraški kriminalci. Sekvenca s kačo resda pomaga, neskončni in večkrat nelogični pogovori po mobitelu, pa čez čas postanejo nekoliko dolgočasni. Malce trapasta se mi je zdela tudi osnovna ideja kriminalca, ki je imel v glavi, da bo navadni šofer tovornjaka v nekaj urah nabral pet milijonov dolarjev odkupnine. Kakor tudi pojasnilo enega izmed reševalcev, da se Iračanom take ugrabitve splačajo za dober biznis, pa čeprav je znano, da ameriška vlada nikoli ne plača niti centa. So mar ugrabljali bogate Američane, ki so se v Iraku znašli kot turisti? Ima vsak navaden Američan doma familijo, ki lahko v nekaj urah nakraspa pet milijonov dolarjev? Tole mi res ni šlo v kontekst, take reči so mi dejansko pokvarile atmosfero. In prav to, da sem med situacijo, kjer se nek moški bori za življenje, razmišljal o takih bedarijah, je dokaz, da tale film ne uspe zares prepričati gledalca. Da mu manjka nekaj več kvalitete, ali če hočete, boljša dramaturgija, pa četudi gre le za enega samega igralca v enem samem prostoru. Je pa konec zato toliko boljši in toliko bolj udaren, da sem vendarle šenkal napake in da lahko rečem, da vse skupaj ni tako zelo slabo. Jebat ga, junakove stiske nisem občutil, pa četudi sem se ves čas trudil, da bi jo. Ni me pretreslo, nisem začutil utesnjenosti. Nisem padel noter, če povem po domače. To pa je za take vrste film seveda slabo. Moje mnenje pač.

Ocena: nič posebnega

LIFFe 2010:

Kynodontas
Ondine
Lebanon
Stones in Exile
No One Knows About Persian Cats
Life During Wartime
Lourdes
Winter’s Bone
The Good Heart
Foster Child
The Unloved
Les Amours Imaginaires
Kinatay
Jerichow
Los Viajes del Viento

 

6 komentarjev na “LIFFe 2010: Buried”

 1. simon pravi:

  Mene pa ravno sekvenca z kačo moti… Zakaj si je našla ravno ta zaboj?
  Pa če bi slučajno bil jaz zakopan v nekem zaboju in ker vemo da američani ne plačujejo odkupnin teroristom bi poklical medije in sem po tem ziher da bi morali plačat.
  Zakaj si je odsekal prst če mu to ni pomagalo?
  Glede konca pa…vedel sem da bo nekaj takega da bodo nasli drug zaboj.
  Zanima me a v tem zaboju je pa bil oni doktor ziv?
  Zakaj mu je lagal da so tega doktorja resli?
  Na koncu mu pa rece ja v tem zaboju je. Z tem je samo pokazal da itak ni mel sans da bi ga sploh resli ce je nasel tega.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kača mene ni motila, je bila eden najboljših delov filma.
  Če bi poklical medije, bi imel brez dvoma večje šanse.
  Namesto da je ves čas ubogal ugrabitelja, bi lahko klical
  po svoje in se brez dvoma rešil.
  Odsekal si ga je zato, ker je mislil, da bo pomagalo.
  Tudi meni ni jasno zakaj so mu lagali za doktorja.

 3. Filip pravi:

  Ja, bilo je ene par napakic, ki mene sicer niso tako presunile. Recimo, tudi mene je kača malo zmotila. Tko prisiljeno mi je delovala, povsem izven konteksta. Kao ‘da ne bo film povsem brez akcije’.
  O drugemu doktorju so mu očitno lagali le z namenom, da mu dajo vsaj malo upanja, čeprav, kot se je na koncu izkazalo, upanja sploh ni bilo.
  Zmotila me je tudi zadeva z zrakom – ni šans, da z vsem dretjem, govorjenjem, dihanjem in ognjem človek preživi več kot dve uri v taki krsti.

  Sicer pa je film odličen. Oh, tisto vzdušje. Gledalcu prikaže ‘umiranje’ tako od bljizu, kot noben drug film. Da ne omenjam zadnjih 5 minut, ki so prekipevale od napetosti, pričakovanosti, upanja in emocionalnosti.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ampak v čem je finta dajanja lažnega upanja, če so dejansko vedeli, da je njegova usoda zapečatena? So se bali, da bo poklical medije in povzročil škandal, če bi mu govorili resnico?

  Finale je pretresel tudi mene, se strinjam, vse ostalo pa nisem začutil kot bi moral. Morda tudi zato, ker me Reynolds ni kaj dosti prepričal.

 5. simon pravi:

  Glede laznega upanja je po moje to to ja. Da nebi naredil skandala in klical medijev.

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Miral, Wrecked pravi:

  [...] Frozen in The Canyon, kar pomeni, da ostane nekje na ravni meni nič kaj pretresljivo dobrega filma Buried, kjer se je Ryan Reynolds skušal rešiti iz zaboja pod zemljo. Tokrat je v sranju Adrien Brody, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !