Zbogom, Leslie Nielsen

29.11.2010 ob 18:03

Včeraj je umrl Leslie Nielsen, možakar, zavoljo katerega sem se od smeha zvijal že kot mulc. Brez njega ne bi bilo najboljših parodij modernega časa, ali še bolje, Nielsen je bil parodija, paradni igralec žanra, ki ga je tako imenovani trio ZAZ (David Zucker, Jim Abrahams, Jerry Zucker) podedoval od Mela Brooksa in Woodyja Allena. Prvič sem ga videl leta 1980 v kultni komediji Airplane, ki so ji pri nas prevedli v Ali je pilot v letalu. Mater, smo se režali. To je bil film moje mladosti, kjer sem prvič ujel zares genialne gage in štose, ki bi jih lahko gledal vsak dan znova. In dejansko sem jih gledal vsak dan znova. Airplane še vedno drži rekord kot moj največkrat gledani film. Mislim, da sem ga videl več kot tridesetkrat, enkrat celo sedemkrat v enem tednu. Čisti overdose najboljše parodije vseh časov, kjer je Leslie Nielsen igral tistega nepozabnega doktorja Rumacka.

Potem je prišla Gola pištola, v originalu, The Naked Gun, še ena najboljša parodija vseh časov, kjer je Nielsen zablestel kot štorasti poročnik Frank Drebin. To so bili časi, ko so bile parodije zares odlični filmi. Ko so se delali norca tudi iz filmov, ki jih še niso posneli. In ko sem komaj čakal, da mi trio ZAZ podari novo parodijo, kjer bo spet glavni Leslie Nielsen. Golo pištolo, ki je dobila še dva enako odlična nadaljevanja, sem videl več kot dvajsetkrat, kakšni dve leti kasneje pa sem v roke dobil serijo Police Squad, ki jo je Nielsen posnel že leta 1982, a je bila za tiste čase preveč prebrisana in genialna, da bi vžgala. Tudi Police Squad je bil poglavje zase, morda še bolj izviren in odštekan od Gole pištole. Prav zato je škoda, da so posneli le šest delov in da gledalci niso poštekali presežka in ene izmed najbolj zabavnih tv serij vseh časov.

Vse te reči, ki jih je v osemdesetih snemal trio ZAZ in kjer je bil največkrat glavni Leslie Nielsen, so bile moja scena. Crkoval sem od smeha in ob vsakem novem gledanju pogruntal kak nov štos, ki me je zvil do konca. Oboževal sem žanr parodije, tako zelo, da mi je bilo všeč vse, kar je dišalo po parodiji. Toda najboljši so bili ZAZovci, najboljši je bil Leslie Nielsen. Tudi leta 1990, ko je posnel parodijo Izganjalca hudiča z naslovom Repossessed, ki je bila dobra tudi zavoljo dejstva, da je hudič spet obsedel Lindo Blair.

Po tretji Goli pištoli je Nielsen zaigral še v Brooksovi Draculi, ki ni bila ravno najboljša, in v filmu Spy Hard, ki vsaj zame pomeni njegovo zadnjo okej parodijo, če pozabim majhno vlogico v presenetljivo solidnem tretjem Scary Movieu. Nielsen je parodije tudi v pozni starosti štepal kot po tekočem traku, toda nobena ni bila niti približek kake Gole pištole, zato je po eni strani škoda, da je sploh sprejel take poceni scenarije in dejansko sodeloval pri zatonu tega nekoč super žanra. Če ste videli recimo A Space Travesty, potem veste kako nizko je padel. Nazadnje sem ga videl v filmih An American Carol in Stan Helsing, ujel pa sem skoraj vse njegove filme in vedno znova upal, da me bo še presenetil in pokazal nekaj presežka iz osemdesetih.

In pozor, Nielsen kariere ni začel kot komik, ampak kot resen dramski igralec. Če bi testno snemanje za Bena Hurja šlo malo bolje, bi se njegova filmska pot verjetno obrnila v povsem drugo smer. Je pa kljub temu igral v nekaterih zanimivih filmih izven svojega paradnega žanra, recimo v znanstveno fantastični klasiki Forbidden Planet, pa v trilerju Ransom iz leta 1956, pa v vesternu The Sheepman dve leti kasneje, pa v nepozabni Pozejdonovi avanturi iz sedemdesetih, kjer je bil kapitan ladje. Zanimiv mi je bil tudi v tv filmu Little Mo, biografiji teniške igralke Maureen Connolly, v osemdesetih pa se je solidno preizkusil še v grozljivki Prom Night in drami Nuts. Toda rojen je bil le za parodijo, za Franka Drebina, novega inšpektorja Clouseauja, lik moje mladosti, ki mi bo noro smešen do konca življenja.

Ko sem danes izvedel, da je umrl, mi je bilo zelo hudo. Bil je igralec mojega otroštva, največja faca osemdesetih, za katerega sem imel občutek, da bo živel večno, saj je zavoljo sivih las trideset let izgledal popolnoma enako. Super možakar je bil, taka dobričina in pozitivec, vedno za štose. Pa dejansko mu sploh ni bilo treba igrati. Le pojavil se je in vloga je bila smešna. Prav zato je škoda, da je zadnja leta nastopil v celi kopici slabih filmov, kjer mu tudi Mr. Magoo ni naredil nobene usluge. No ja, vse parodije novega tisočletja so ga med igralsko ekipo imele zato, da so ga pač imele, rekoč, evo, tudi mi imamo legendarnega Leslieja Nielsena, kar pomeni, da mu bolj zamerim tiste parodije, kjer je bil glavna vloga, pa so bile enako slabe, recimo Wrongfully Accused in Camouflage. Tega mu ne bi bilo treba, kljub pozni starosti bi lahko rekel, ne, hvala.

Kakorkoli že, umrl je star 84 let, za vedno pa mi bo ostal v spominu po filmih Airplane, The Naked Gun 1-3, Repossessed, Spy Hard in Police Squad.

 

20 komentarjev na “Zbogom, Leslie Nielsen”

 1. Andrej pravi:

  Legenda, velika legenda. Okej, res je posnel nekaj slabih filmov, ampak za vedno mi bo v spominu ostal kot naj-komik. Gola pištola so najsmešnejši filmi vseh časov, Airplane tudi ne zaostaja in sloh seija Police squad.
  Naj počiva v miru.

 2. RHYME-G pravi:

  nisem vedu da je biu kanadčan on:)
  drgač pa R.I.P….a po drugi strani vsaj nekdo ki je dočaku mal lepa leta,čepav bi komot še lahko živeu! Sm mislu da je mlajši,ker je itk isto zgledu že ko se je rodiu men se zdi :) ))

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, dejansko ni bil nek komik v smislu Jima Carreyja, Stevea Martina, Dana Aykoryda ali Billa Murrayja, ampak imel je karizmo in neko naravno ter spontano smešnost, ki je bila kot ulita za te odštekane vloge.

  Rhyme, rojeni Kanadčan, ja.
  Lepa leta, ni kej. Jaz sem vedel, da jih ima že čez 80, saj sem ga nekaj časa nazaj čekiral glede tega, res pa je, da je zgledal vedno isto, vsaj na filmu. V živo so se mu leta že pošteno poznala, a vseeno jih je dobro skrival.
  Zjebale pa so ga komplikacije pri pljučnici.

 4. jesis jesis pravi:

  Ja, okusi so različni – mene je nasmejal z Golo pištolo, ampak potem tak humor postane nadležen. Tako da ..
  Nekaterim (meni) bolj sede humor tipa Alo, Alo, Only fools and horses, The Black Adder,

 5. klemenix klemenix pravi:

  @jesis: mislim, da si malo zamešal tipe humorja. Tudi meni so za znoret dobri Alo, Alo, Only fools and horses, The Black Adder (pa še cela vrsta izvrstnih angleških humorističnih nadaljevank), a kar se parodije tiče res menim, da je bil Nielsen car nad carji. Problem današnjih parodij je, da se vsi igralci srečujejo z “overactingom” ( (al ne vem kako se točno reče, v glavnem preveč se vidi, da nekej glumijo), medtem ko je imel Nielsen tisto pravo mero. Ni ga bilo filma v katerem me ne bi nasmejal, posebej v vseh treh delih gole pištole. Zanimivo je tudi to, kar ste že omenili, da je človek praktično 30 let in več zgledal popolnoma enako in tega se je po moje zavedal tudi sam, ko so v Goli pištoli (takrat ko se mu v filmu rodi sin) naredili parodijo na samega Nielsena. Sin mu je bil namreč do potankosti podoben, prav tako je že imel popolnoma sive lase. :)

  V glavnem, res car in škoda, da je odšel.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jesis, nadležne so slabe parodije, ki jih snemajo zadnja leta. Tiste prave, ki jih je nekoč snemal trio ZAZ, so bile odlične. H Goli pištoli lahko dodam še Top Secret in Hot Shots.
  Drugače pa je tudi meni Black Adder zakon, poleg Montyja Pythona in Fawlty Towersa najboljša angleška zadeva vseh časov. Allo Allo je danes malo dolgočasen, res pa je, da smo nekoč padali s stolov, Samo bedaki in konji pa so mi bili prav tako dobri.

  Klemen, tudi Nielsena je v kasnejših filmih žal ujelo to, kar si zapisal, da je slabo. Pač naštimavali so ga v neke znane filmske like in to je bilo vse. Za razliko od Gole pištole, kjer je on igral svoj lik in so bile asociacije na ostale filme le dodatek. To je razlika med genialno in slabo parodijo.

 7. mweiss pravi:

  Naj počiva v miru. Nikoli ne bom pozabil Police Squad. Ja in res je kar pravi klemenix, Leslie Nielsen je bil sposoben z minimalistično igro ljudi spravljati v krohot.

 8. Thunderstorm pravi:

  Umrl je?! Damn.. :/

 9. Thomas pravi:

  Leslie Nielson, rojen Kanadčan, oče danskega rodu. Moj najljubši komik, ki je imel… po angleško bi rekli “a funny bone” – znal je nasmejati, brez da bio se prav veliko trudil. Njegov slapstick je bil brez primere, najbolj ga je pa odlikovala njegova resnoba, ko je izvajal svoje gage.

  Vedel sem, da je že v letih, pa sem vseeno upal, da bo še dolgo med nami. Kaj naj rečem, ko nas zapusti genij, je vedno prepozno, tudi če dočaka 100 let!

  Celo v intervjujih, ki jih je izvajal v preteklih letih, ni mogel opustiti svoje odštekane humoristične narave. V nekem intervjuju je v smeh spravil z umetnim prdcem (verjetno je stisnil neko zadevico). Dejansko je bilo tako mimogrede, da najprej nisem mislil, da je bil umeten, potem pa sem foro videl v več njegovih intervjujih.

  Vsak genij pa lahko naredi kakšen poklicni spodrsljaj, ampak se ne splača ustavljati preveč pri tem. Kakšna vloga je bila verjetno res malo manj smešna, predvsem v kasnejših letih.

  Forbidden planet se tudi spominjam, sem ga gledal v otroških letih, pa dolgo nisem vedel, da je notri igral Leslie.

  Airplane me pa še čaka (ne me linčat prosim!), ga bom ‘koj naročil.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thomas, res je, vedno sem se spraševal, kako je lahko tako zelo resen ob vsem tem divjem humorju, ki ga izvaja in ki se dogaja okoli njega. Kot nekoč Buster Keaton, če malo pavšaliziram.
  Sem videl nekaj teh posnetkov, vedno je zganjal neke šale, kul možakar, res.
  Vloge so bile kul, samo filmi, ki jih je zbiral so bili slabi in prozorni glede idej. Sem ga pa kljub temu vedno z veseljem pogledal in rekel: “Glej ga, Leslie Nielsen.” Tak fajni nostalgičen občutek mi je dal.
  Meni so njegove starejše vloge zanimive tudi zato, ker nima sivih las :)
  Airplane? Nujno !!!!

 11. Thomas pravi:

  0:18
  http://www.youtube.com/watch?v=5egaR4WvLPY&feature=related

  ;-)

 12. Thomas pravi:

  Pa tele reklame – klasika Nielsona:

  http://www.youtube.com/watch?v=u7v39WPn_jE&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=8a6lNzBYTM0&feature=related

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Legenda, nimam kaj dodat. Le opozoril bi te, da njegov priimek ves čas pišeš narobe. No ja, pač v stilu njegovih zajebancij :)

 14. Thomas pravi:

  Zlomka, pa res. Pa še zavedel se nisem. Šlamparija pa taka!

 15. evelyn pravi:

  hvala ker si objavil seznam najboljših komedij, saj so takšne parodije kot so gola pištole, itd. moja najljubša zvrst, ker se res nasmejiš (vsaj jaz) ampak nisem vedela kako bi našla čimveč takšnih! ker nekaterih od teh naštetih še nisem gledala, nekatere pa, ampak nisem vedela več naslova… :) mi je bila pa tud res ful smešna the silence of the hams :)

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hamsi glede na današnje slabe parodije niso čisto zanič, res pa je, da ne dosegajo odličnosti kake Gole pištole.
  Je bil pa to nekoč tudi moj najljubši žanr.

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Najboljše parodije vseh časov pravi:

  [...] smrti Leslieja Nielsena se mi zdi prav, da nanizam nekaj najboljših parodij vseh časov. Tudi zato, da o tem žanru [...]

 18. Leslie Nielsen bi danes praznoval rojstni dan « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] da je lanskega novembra umrl Leslie Nielsen, mi še vedno ne da miru. Žalosten postanem, ko se spomin nanj in ko ga vidim v kakem filmu ali na [...]

 19. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Hitra roba pravi:

  [...] Culp, Pat Morita, Robert Guillaume, Fabio, Weird Al Yankovic) Zadnji vzdihljaji Lesliea Nielsena. Leslie Nielsen je tajni agent WD40, parodija Jamesa Bonda, ki si privošči še filme True Lies, Pulp Fiction in [...]

 20. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Johnny English Reborn pravi:

  [...] del Gole pištole ali petdeseti del Spy Harda, bi premogli več izvirnosti, jebemti. Jp, to, kar je Leslie Nielsen počel že v osemdesetih, skuša sedaj početi Rowan Atkinson v novem tisočletju, kar je resnično [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !