IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzija: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

28.11.2010

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 1 (Harry Potter in Svetinje smrti – 1. del)

Prvo poglavje zadnjega Potterja na trenutke zgleda kot adrenalinski akcijski film, kjer bi namesto Daniela Radcliffea pričakovali kakega Brucea Willisa, poleg tega pa je veči del filma povsem nepotterjevski, če poenostavim, kar pomeni, da dobi gledalec občutek, da gleda kako povsem navadno mladinsko zgodbico, kjer najstniki pač plešejo, se borijo za naklonjenost deklet in zganjajo tipične klišeje takšnih filmov. Z izjemo uvoda, kjer se za isto mizo zbere vsa nesnaga Lorda Mrlakensteina (Ralph Fiennes), ki je po novem glavni tudi na Bradavičarki in na ministrstvu za čaranje, gledalec dejansko nima občutka, da gleda pravljico, da z redkimi izjemami sploh gleda novega Harryja Potterja. Prav zato je zadnja tretjina tako zelo dobrodošla, tako zelo potterjevska, če poenostavim še enkrat. Prav zadnja tretjina je dejansko pravi Potter, prava pravljica, pravi magično temačni svet, ki me je tako zelo posrkal vase pri prejšnjem in še vedno najboljšem poglavju Half-Blood Prince. Tudi tokrat je Potter zelo temačen in sila resen, kar je jasno, saj se znajde pred izjemno zahtevno situacijo, kjer nima časa za otročarije in šaljive dodatke. Pa tudi pasali ne bi več igralski ekipi, ki je že zdavnaj prerasla otroštvo. Radcliffe, Emma Watson in Rupert Grint so stari nad dvajset, zato je logično, da zadnji Potterji niso več najbolj primerni za otroke, navsezadnje to potrjuje tudi cenzorska oznaka PG-13, če smo picajzlasti. Tole je pač pravljica za odrasle, če povem čisto direktno. Ne tako dobra kot leta 2009, pa vendar dovolj zanimiva, boljša od ostalih delov delov in narejena tako, da ji ne moramo, razen stvari, ki sem jih omenil na začetku, očitati kakšnih večjih napak. Za konec bi rad pohvalil tudi izjemno dobro in karizmatično spremljevalno ekipo, kjer najbolj raztura Helena Bonham Carter, mojstrica za take odštekane karakterje, in kjer boste na hitro kot Gregorovitcha ujeli celo Radeta Šerbedžijo. Zelo okej Potter, z nekaj prizori, ki jih ne bom pozabil ravno čez noč, s pohvalnim animiranim dodatkom in z nestrpnim pričakovanjem zadnjega poglavja. In seveda, zdaj so nepotrebne tudi vse porno parodije, saj je Harry zdaj res hairy.

Ocena: vredno ogleda

SORODNI ZAPISI:

recenzije-harry-potter-vsi-filmi

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 28.11.2010 ob 20:17 pod recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

29 odgovorov na “Recenzija: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1”
 1. Filip - 28.11.2010 ob 21:28

  Mislim, da so imeli kar prav, da so knjigo razdelili na dva dela, že tako se mi je zdel tale ful prenasičen.
  Predvsem prva polovica filma, popolnoma nepotrebna. Mi je bil pa na trenutke zelo emocionalen, celo psihološki, recimo prvi prizor, ko Hermiona zaradi varnosti zbriše spomin svojim tastarim.
  Pa glede na prejšnje dele se mi je tale zdel precej brutalen. Recimo prizor kjer una ženska muči Hermiono je dejansko kar precej surov – takrat sem se najprej spomnil na vse familije, ki so pripeljale svoje male otroke gledat ‘kao’ družinski film. Da ne omenjam tistega prizora na začetku, ko Voldemort pripravi svojemu hišnemu ljubljenčku ‘večerjo’.

 2. IZTOK GARTNER - 28.11.2010 ob 21:33
  IZTOK GARTNER

  Uf, meni pa preveč preprost zelo dolgo časa, celo prazen. Tudi scenografsko se je velik del dogajal v povsem navadnem gozdu. Kot povsem navaden film, kar sem omenil že v recenziji. Je pa logično, da bosta dva dela, saj bi bil en potem dolg šest ur, pa seveda tudi biznis je tako boljši in dlje so raztegnili franšizo na tak način.
  Uvod je dinamičen, tudi zračne akcije recimo, pa ko se vsi spremenijo v Potterje, potem pa malo dolgčas dejansko.
  Da ne gre več za tipični otroški film, pa je pokazal že prejšnji del, ki je bil še bolj strašljiv in temačen, prizor, kjer je profesor moral piti tisto vodo, pa naporen še za starejše gledalce kaj šele za otroke.

  Nisem pa nikoli povsem dobro razumel to skrivanje pravljičnega sveta pred realnim. Zakaj ga skrivajo? A starši ne smejo vedeti na kako šolo hodijo njihovi otroci? Pa zakaj ne morejo dlje časa živeti doma? Zakaj jih vedno znova skorajda prisilijo nazaj na Bradavičarko?

 3. Wega - 28.11.2010 ob 22:46

  Iztok, za tale zadnji odstavek bi pa moral knjige prebrat, iz filmov je težko razbrat. Na kratko o siljenju na Bradavičarko: pravzaprav gre za šolo, kjer se mladeniči in mladenke nad 11 let šolajo. Čarovniških šol je v resnici več in Bradavičarka je le ena od njih. Ko nastopi čas gredo otroci v šole, otroci čarovnikov pač brez kakšnih posebnih ceremonij, za tiste, ki pa živijo v normalnem svetu je pa to kar precejšen šok – tako za starše, kot za otroke. Šele takrat namreč izvejo, da so čarovniki.

  Glede skrivanja pred normalnimi pa gre dejansko za kompleksno zadevo. V knjigah je to zelo dobro opisano in je kar malo srhljivo. Obstajajo namreč struje, ki bi rade podredile ves svet, zavladale tako normalnemu jot čarovniškemu. Vrh te struje je pravzaprav ravno Voldemort. Tej struji je mešanje krvi nekaj kar bi bilo treba iztrebiti, normalneže pa zasužnjiti. Hermiono zato nekajkrat žalijo z brezkrvnico, saj je iz bunkeljske ( = navadne) družine in najbrž ti bo sedaj lažje razumeti, zakaj sta Ron in Harry tako popizdila, kadar so jo zmerjali s to besedo. V knjigah bi torej zlahka potregnil kakšno vzporednico s rasizmom ali nacionalizmom.

 4. spookymulder - 28.11.2010 ob 23:33
  spookymulder

  Dejansko je ta del veliko temačnejši od prejšnjih, kar je verjetno tudi simbol dokončnega prehoda glavnih likov iz čarobne otroške nedolžnosti v realni in kruti svet odraslih. Pogrešal sem več akcije, ki je prihranjena za končni obračun v zadnjem filmu, me je pa navdušila odlična analogija Mrlakensteinovega reda z nacizmom, sploh tisti prizor, ko hladnokrvno in sadistično sedijo za mizo ter razpravljajo o “končnem vprašanju” bunkeljnov (nečarovnikov) … in nadalje njihovo iskanje čarovnikov mešane krvi itd. Nadalje v ozadju tudi ves čas korakajo pripradniki “novega reda”, oblečeni v temne uniforme, sumljivo podobne nacističnim. To se mi je zdelo še nekoliko bolj posrečeno poudarjeno kot v knjigi.

  Plus izredno presenečenje v obliki zanimive animacije, ki je hkrati tudi izredno srhljiva.

  Zanimive so tudi vzporednice z obeskom (horkruc), ki ga morajo nositi in je glede na svoj vpliv sumljivo podoben prstanu iz Gospodarja prstanov, kot nekakšna manifestacija zla, ki se lahko pod določenimi pogoji naseli v vsakem izmed nas, saj nihče ni imun nanj.

  Se strinjam z oceno, da je vreden ogleda.

 5. IZTOK GARTNER - 29.11.2010 ob 21:15
  IZTOK GARTNER

  Spooky, meni se je zdel prejšnji enako, če ne celo bolj temačen.
  Akcije je bilo v uvodu preveč, če mene vprašaš, potem pa premalo, se strinjam.
  Ta analogija z nacizmom je strašljiva, nimam kaj dodati. Tudi v šoli, ko očitno vzgajajo nadljudi. Plus okultizem, ki je bil vedno všeč tudi nacistom in Hitlerju.
  Obesek pa je kopija Gospodarja prstanov, kar je meni minus ne pa zanimivo, če sem iskren.

 6. IZTOK GARTNER - 29.11.2010 ob 21:18
  IZTOK GARTNER

  Wega, zakaj pa gredo navadni otroci tudi v take šole? A kdo sluti, da so čarovniki v resnici, čeprav še sami tega ne vedo?
  Vedo vsaj nekateri starši, da jih tja vpišejo?

  Zanimivo si pojasnil v drugem delu komentarja. Res je, tega v filmih ne izvemo na konkreten način. Lepo, da si se oglasil. Močna zadeva dejansko, čisto nacistična, če pogledava širše.

 7. Wega - 29.11.2010 ob 21:38

  Otroci, ki rastejo v navadnih družinah seveda ne vedo, da niso navadni otroci. Morda slutijo, ker se jim verjetno dogajajo kakšne nenavadne stvari, ampak vedo pa ne. Predvidevam, da zna biti šok, ko ti domov prileti sova z vabilom za vpis v prvi letnik… in spoznaš, da v resnici nisi navaden otrok ampak čarovnik!! (In si predstavljam da je marsikateri otrok, ki je bral te knjige na skrivaj malo fantaziral) No tisti, ki odraščajo v čarovniškem svetu pa pač čakajo na svoj prvi šolski dan kot vsi ostali. To je bolj tako, kot je pri nas odhod v internat, recimo.

 8. IZTOK GARTNER - 30.11.2010 ob 13:50
  IZTOK GARTNER

  Potem pa mi samo še povej zakaj navaden otrok, ki še ne ve, da je čarovnik, ne gre v navadno šolo? Gre kdo v čarovniško šolo ne da bi vsaj malo slutil, da ni navaden? Ali učitelji čarovniške šolo določijo kdo bo šel v njihovo šolo ali lahko gre kdorkoli hoče? Ali za to šolo torej zvejo samo tisti, ki kao slutijo, da niso navadni?

 9. wega - 30.11.2010 ob 14:35

  Harry je bil poseben primer, njegova skrbnika (teta in njen mož) sta celo vedela da je čarovnik, vendar sta mu to skrivala. Skrbnica je bila namreč sestra Harryeve mame in se je na moč sramovala, da ima čarovnico za sestro. Harrya so umaknili iz čarovniškega sveta – če mu starša ne bi umrla bi najbrž živel prijetno čarovniško življenje.

  Tako pa je moral Harry – kot vsak navaden otrok in kot vsi morebitni ostali otroci, ki so bili čarovniki, rodili pa so se navadnim staršem (na primer Hermiona) hoditi v navadno šolo. Če se prav spomnim je bila v preteklosti tudi pri nas osnovna šola štiriletna, potem pa se je šlo v “nižjo gimnazijo” ali nekaj podobnega.

  Seveda naj bi imeli starši teh otrok proste roke glede tega, ali naj se njihov otrok šola na Bradavičarki ali kateri drugi čarovniški akademiji (v knjigi sta omenjeni še Durmstrang in Beauxbatons, pa čarovniško šolo v Braziliji in čarovniško šolo za odrasle) ali pa pač ostane doma in gre v navadno šolo.(Mimogrede, tudi zato je bila verjetno tista scena na začetku, ko Hermiona z urokom povzroči, da njena starša pozabita nanjo, bolj “močna” za tiste, ki so knjigo brali)

  Če povzamem: otrok navadnih staršev, ki še ne ve da je čarovnik hodi v navadno šolo, ob enajstem rojstnem dnevu pa ga (in njegove starše) obvestijo o možnosti šolanja v “usmerjenem izobraževanju” ;) . Če že dotlej ni slutil da ni navaden mora biti precej presenečen. Navaden otrok ne more na silo postati čarovnik (čeprav se hišnik Bradavičarke kar precej muči, on je namreč ravno obratno: nečarovnik, ki se je rodil čarovniškim staršem). Za šolo torej izvejo vsi otroci ki so čarovniki, pa če so kaj slutili ali ne. Odločitev ali gredo na Bradavičarko pa je v rokah staršev.

 10. lily - 30.11.2010 ob 20:31

  Vrhunec filma mi je bila animacija. Res mi je bila všeč.
  Uživala sem tudi ob pogledu na nekaj lepih pokrajin.
  Drugače se pa strinjam z vsem napisanim, brez pripomb. :)

 11. IZTOK GARTNER - 1.12.2010 ob 00:09
  IZTOK GARTNER

  Wega, hvala za razlago, zdaj vem vse :)

 12. Papir - 1.12.2010 ob 19:53

  Komaj čakam, da ga vidim. Tisti prejšnji je bil meni prav srhljiv, tako da ta mi bo najbrž tudi :) Ali pa bi počakala na 2.del in pogledala oba skupaj …

 13. Vanja1 - 1.12.2010 ob 23:24

  Dober film mi je bil, Rade je igral kakšno minutko ja, se ga spomnim iz Filma Rdeče Klasje , ki je bil sneman v moji bližini. In ko so ga pred nekaj leti povabili na javno predvajanje filma se je z veseljem odzval na povabilo, in povedal ,da je že pozabil ,da je odigral v takem filmu, heh! Mam pa vprašanje, nikjer nisem zasledila zakaj si iz svojih recenzij ukinil (številčne) ocene?!

 14. IZTOK GARTNER - 3.12.2010 ob 21:15
  IZTOK GARTNER

  Papir, potem boš čakala celo leto, saj drugi del pride šele konec leta 2011.

  Vanja1, Rdeče klasje je slovenska klasika, tudi zaradi njega in Majde Potokar, ki svojega moža vara prav z njim.
  Uf, glede njegove prijaznosti pa jaz nimam najbolj fine izkušnje z njim:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/04/04/moje-srecanje-z-radetom-serbedzijo/

  Glede ocen, sem že povedal, zgleda da si zgrešila. Finta je v tem, da mi je folk težil sto na uro ravno zaradi teh cifer na koncu recenzije, saj ni pa ni hotel razumeti zakaj imajo eni filmi tako oceno, drugi pa tako in je filme različnih žanrov med sabo primerjal totalno idiotsko. Potem sem ocene celo ukinil, pa je bilo spet narobe, nato pa sem se odločil za tele nove oznake, pri katerih bom zdaj ostal in se mi zdijo kul.

 15. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The American, Life As We Know It, The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader - 22.12.2010 ob 06:06

  [...] idej ter atmosfere, s katero se zadnje čase kiti recimo veliko boljši in prepričljivejši Harry Potter, da o kakem Gospodarju prstanov niti ne začnem razmišljati. Narnia je pač pravljica, ki jo je [...]

 16. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER - 28.02.2011 ob 06:31

  [...] toy-story-3/ winters-bone/ blue-valentine/ the-town/ alice-in-wonderland/ how-to-train-your-dragon/ harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-1/ the-wolfman/ kynodontas/ tangled/ tron/ unstoppable/ salt/ [...]

 17. hp - 28.04.2011 ob 15:09
 18. IZTOK GARTNER - 28.04.2011 ob 19:32
 19. evergreen - 18.06.2011 ob 18:48

  Evo ga, še finalni trailer za zadnjega Potterja…izgleda naravnost bombastično.
  http://www.imdb.com/video/imdb/vi128621593/

 20. IZTOK GARTNER - 18.06.2011 ob 21:59
  IZTOK GARTNER

  Se strinjam in komaj čakam, da ga vidim.

 21. Pepi - 19.06.2011 ob 18:18
  Pepi

  Druga polovica sedme knjige je res material za spektakel, da se reče. Noben HP film doslej ni imel tolk über predloge kot ta. Gorjé jim, če zajebejo – ampak mislim(predvsem pa upam), da ne bodo. Mogoče moram še tole povedat. Nisem ne vem kakšen fan lončarskih FILMOV(knjige sm požrl). Ampak, jebela, če si pa kej zaslužjo, je pa to kudos za konsistentnost, ki se tiče igralske zasedbe. Z izjemo pokojnega Richarda Harrisa, niso zamenjali nikogar.

 22. IZTOK GARTNER - 20.06.2011 ob 00:27
  IZTOK GARTNER

  Tudi meni je zelo kul, da ekipa raste in se stara skupaj z nami, to je čar te franšize zagotovo. Harrisa mi je škoda, saj je bil odličen, Gambon ga po moji oceni ne dosega. Da bi zajebali zadnji film pa res dvomim, saj že trailer zgleda tako dobro, da bo pomoje film res veličasten zaključek sage.

 23. Filip - 20.06.2011 ob 13:25

  Meni se zdi, da serija iz dela v del lepo napreduje na mnogih področjih; ne le, da igralci rastejo in so iz dela v del boljši (predvsem mladi igralci, ki so bili na začetku še neizkušeni), temveč tudi kvaliteta posebnih učinkov, glasbe, kinematičnosti in resnost same zgodbe raste.
  Poleg tega je Potter ena redkih knjižnih serij, ki je zaradi priljubljenosti in vrtoglavega zaslužka bila v celoti prenesena na film. Samo pomisli na razne knjižne uspešnice, ki imajo velik potencial: The Golden Compass, Eragon, Inkheart, Spiderwick, I Am Number Four, Percy Jackson, Narnia (je nekako še v nastanku) in seveda Twilight, pa jih je večina od njih končala že po prvem delu.
  Tako da, kar se tega tiče, se bo gotovo zapisal v zgodovino.

 24. IZTOK GARTNER - 20.06.2011 ob 14:52
  IZTOK GARTNER

  Potter je z vsakim delom bolj resen in bolj za odrasle, kar je kul. Sprva ga niti nisem kaj dosti šljivil, zdaj pa komaj čakam, da vidim zadnji del. Je pa res, da je bil prejšnji dosti boljši od tegale, zato upam, da popravijo napako in se poslovijo v zares nepozabnem stilu.
  Glede ostalih, ki si jih naštel, Compass je bil zanič, Eragon je bil kul, Inkheart srednja žalost, Spiderwick meni odličen, Narnia dobra samo v prvem delu, Percy polomija, Number Four pa tudi srednja žalost. Pozabil pa si Gospodarja prstanov, ki vse preseže in ki ga bodo sedaj nadaljevali še z Hobitom.

 25. Pepi - 20.06.2011 ob 15:26
  Pepi

  Gospodarja Prstanov, ki jih vse preseže in jih v temi poveže. :D
  Drugač pa… Kar se fantazijskega žanra tiče; Obvezno gledat Game of Thrones. Ta serija je zame najboljša adaptacija knjige since LotR. HBOju je definitivno uspelo. In ja – se opravičujem za offtopic, ampak mogu sm oment. :D

 26. Filip - 20.06.2011 ob 15:30

  LOTR je seveda izvenserijski, zato nekako sploh ne spada sem vmes, saj je večini naštetim zgodbam pravzaprav za zgled.
  Kar pa se tiče ‘Compassa’ pa resnično upam, da se bo nekoč našel kdo, ki bo prenesel celo trilogijo na platno kokr se zagre, saj res gre za odlično zgodbo, ki bi jo bilo zelo lepo videti v eni SPODOBNI različici.

 27. Filip - 20.06.2011 ob 18:50

  @Pepi, še vedno čakam kritiko zadnjega dela :)
  Jaz pa si bom kmalu vzel knjigo v roke..

 28. IZTOK GARTNER - 20.06.2011 ob 20:46
  IZTOK GARTNER

  Očitno je res čas, da tudi sam posežem po temu zloglasnemu Thronesu :)

 29. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 - 18.08.2011 ob 00:48

  [...] Tako zelo dober film, da sem komaj verjel, da gledam Potterja. In da sem komaj čakal na prvi Deathly Hallows, ki pa me je glede na Princea vendarle malce razočaral, toda vedel sem, da moram počakati na [...]

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !