Celje, mesto smrti?

20.11.2010 ob 15:55

Blogerski sotrpin Tato je objavil šokanten in zelo zanimiv zapis o onesnaženosti v Celju, kjer kot veste živim tudi sam, zato sem se odločil, da ga z njegovim dovoljenjem skopiram tudi na svoj blog.  Če vse to, kar pravi Tato, drži, potem je čas, da se vsi skupaj izselimo iz Celja.

Takole gre:

“Teta s koso ima celjsko registracijo in velika rdeča CC na hrbtu. Berem, tisto kar že dolgo vem: Območje stare cinkarne je zaradi vsebnosti kadmija in ostalih strupov najbolj onesnaženo območje v Sloveniji. Pa da se zastopimo, to območje ni neko zapuščeno zemljišče, zasipano z zemljo in posejano z drevesi. Nop. Tam raste poslovna cona Celja. In kao kampus za 10.000 študentov. Zrasle pa so že štiri stolpnice. Strašni Tehnopolis. Na najbolj zastrupljenem kotičku Slovenije. Čestitke. Čaki čaki, preden začneš obtoževat. Sej so pa območje popucal. Zasmejal bi se, če ne bi bilo strašljivo. Popucal so tako, da so porušel največjo streho iz salonitk, ki sem jo kdajkoli vidu. In spustil v ozračje ogromen, zelo prijeten oblak. Prijeten za pokojninsko reformo. Ali pa kot rešitev prenaseljenosti. Starejše gospe (v kolikor so preživele) bi vam znale povedati, da se v pisarnah stare CC ni dalo nositi najlonskih nogavic. Preprosto jih je razžrl. Kar ni veter razmesu naokoli, je pojedla zemlja. Tako, zemlja je zastrupljena, priznamo. Treba jo je, preden začnemo graditi, izkopati in odpeljati najmanj na Kitajsko. Aha. Na nesrečo jako okoljevarstveno zaskrbljenemu pobudniku (zdaj na pol praznih) stolpnic, je ena že stala. In tam iz zgornjih nadstropij je bil odličen pogled na “čiščenje”. Odkop – nalož na tovorjak in… V celem dnevu se je števec kilometrov na tovorjaku premaknil mogoče za 10. Ali kolikor je pač recimo 100 fur 100 metrov stran. Lahko farbate kirga hočete, vidu sem. Mogoče je bilo pa tist čist slučajen. Tiste dni so res prelagal strup od zemlje par metrov stran. Pol so ga pa sred noči še enkrat naložel in odpelal na Kitajsko. Čist možno. Sej pa menda niso tulk genocidno razpoloženi, da bi posadili par tisoč ljudi na strupe. Fantom se gre za zdravje ljudi, ne pa za dobiček.

Potem pridejo na plano še podatki. Recimo, da je umrljivost za rakom v Celju cca 30 procentom nad Slovenskim povprečjem. A ne ne ne, to pa ne. Se takoj oglasi gospa iz zavoda za zdravstveno varsto. To pa res ni možno povezat s temi kancerogenimi strupi. Gospa, se povsem strinjam. Natolčevanja. Resnica je, da je stric Rak hodu po deželi naši in se je dobesedno zaljubil v kotiček ob Savinji. Pa mu je toliko lepo, da kr noče it stran. Tut jst ne bi šel, če bi mel brezmejne zaloge hrane.

Ne rečem, da se zdaj ne pazi. Da se ne kontrolira in izboljšuje. Super. Škoda, da se pa 125 let ni. Fabrka je bila ustanovljena pred več kot 135. leti!!! Se razumemo, koliko strupov je šlo iz nje? Ja, nekoč je bila na robu mesta. Zdaj pa v neposredni bližini gradijo Downtown. Z najnižjimi najemninami v mestu. In kjer je vonj amonijaka jutranja budnica.”

Resnično me zanima, ali ljudje, ki živijo na tem kritičnem območju, vedo za vse tole? In ali je čas, da jim nekdo za morebitne zdravstvene težave začne izplačevati odškodnine?

In ko smo že pri “teorijah zarote”, ima kdo podatke na čem za vraga so zgradili blok na Celovški 11 v Novi vasi, kjer je v parih letih za rakom umrlo vsaj sedem ljudi? Hm, da v istem bloku za rakom umre toliko ljudi, ne more biti več naključje. Nekaj mora biti narobe, resnično me zanima kaj.

 

10 komentarjev na “Celje, mesto smrti?”

 1. smoger pravi:

  http://bit.ly/15×1RA

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še tega se nam manjka :)

 3. Tina M Tina M pravi:

  Hm… zanimivo branje in take stvari je definitivno treba povedati naglas. Če se ne motim, je tam tudi Hofer. Hrana. Pa lahko bi prisegla, da sem tudi sama v tistem zraku točno trikrat zavohala čudno kisel vonj in sem si vsakič pulover dala čez nos. Če je to res, mi je jasno zakaj.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res me zanima zakaj tole ni v javnosti, če seveda res drži. Ko pa bo, bo pa pokalo, v to sem prepričan.

 5. tatoslo tatoslo pravi:

  vse je to v javnosti:
  http://www.zurnal24.si/stajerska/prah-zastruplja-in-mori-191058/clanek
  http://www.pozitivke.net/article.php/Celje-Patrulja-Ekoloska-AAG-Katastrofaln/print
  http://bor.czp-vecer.si/VECER2000_XP/2010/10/01/2010-10-01_STR-17-17_MX-01_IZD-01-02-00-00-00-00_PAG-CELJSKO-KO.PDF
  http://www.novitednik.com/ne_prezrite.php?id=1395

  in še in še in še

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sem pa slišal, da naj bi občina tožila tiste, ki so to dali ven, saj gre baje za pretiravanje.

  Če je res, pa me zanima, kdaj bodo padle prve tožbe s strani prebivalcev?

 7. Lazo pravi:

  Tožbe bodo začele padati takrat, ko se bo začelo dokazovati, da ljudje umirajo zaradi tega. Nažalost so reakcije stalno prepozne in morajo ljudje prej umret.
  Pa veljaki se takšnim zadevam z vso močjo postavijo proti saj je ogrožen njihov denar.
  Osebno mislim, da bomo v tej vojni vsi čez čas zgubili, ker je človek preveč požrešen in nee živi v skladu z naravo in bo to vzrok za naš propad.

 8. tatoslo tatoslo pravi:

  bodo (bomo) prej pomrl

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Take reči je vedno težko dokazat, saj mora res neko umreti ali močno zboleti, pa še takrat lahko nekdo drug dokaže, da je le naključje. Zajebana situacija. Ampak če je res tolko sranja v zemlji, je že to za dokaz dovolj in je jasno, da škodljivo vpliva na ljudi. Res mi ni jasno, da tole ni glavna novica dneva povsod, če seveda res drži.

  Da so pri takih zadevah zadaj vedno “velikani”, pa je seveda jasno in tudi v mnogih filmih pokazano. Nisem pa vedel, da imamo očitno enega takih filmov tudi v Celju.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  http://iztokgartner.blog.siol.net/2014/02/12/cinkarna-pobila-vse-celjane/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !