Happy Birthday: Rock Hudson

17.11.2010 ob 15:14

Ko je Rock Hudson, prototip hollywoodskega zapeljivca in možatosti, leta 1985 umrl za aidsom, je svet za trenutek obstal. Prav Hudson je bil prvi pravi celebrity, ki ga je pokopala ta bolezen. Dokaz, da virusa hiv ne dobijo le marginalci in “umazani geji” iz finskih savn. Jasno, da je Hudson, ki je v petdesetih in šestdesetih nanizal nekaj izjemno uspešnih komedij z Doris Day in zaigral v celi kopici dobrih ter popularnih filmov, med katerimi je seveda tudi Giant, kjer sta mu družbo delala James Dean in Elizabeth Taylor,  umrl za aidsom, je pomenilo, da je bil gej in da je svoja homoseksualna nagnenja uspešno skrival pred javnostjo. Toda pozor, hiv je staknil med transfuzijo okužene krvi, kar pomeni, da aidsa ne bi bilo treba nujno povezati z dejstvom, da je bil tudi gej, saj tega dejansko ni nikoli uradno priznal. Da je prav Hudson danes gejevska ikona, ni treba posebej poudarjati, da je bil prvi pravi znani gej, pa je močno razburkalo tudi osemdeseta, ko se mu je pridružil še Anthony Perkins, ki je leta 1992 prav tako umrl za aidsom.

Prav dobro se spomnim, da je novica o tem, da je Rock Hudson umrl za aidsem in da je bil gej, šokirala tudi Slovenijo, ki takrat na kaj takega še ni bila pripravljena. “Pa menda ja ne on, ne Rock Hudson, ta lepotec in dedec v pravem pomenu, gotovo gre za trač,” so pri frizerju govorile Slovenke. Toda bil je prav on, Rock “Mr. Beefcake” Hudson, ki smo ga malo pred smrtjo gledali tudi v Dinastiji. Sam se ga iz osemdesetih spominjam tudi iz tv filma The Vegas Strip War, kjer mu je družbo delala rosno mlada Sharon Stone, posebno mesto pri meni pa ima tudi odlična grozljivka Embryo iz leta 1976, kjer je igral doktorja, ki ustvari Barbaro Carrero.

Rock Hudson je umrl star 60 let, kar pomeni, da bi jih na današnji dan praznoval 85.

In če smo že pri rojstnih dnevih, legendarni Martin Scorsese jih danes praznuje 68, nekoliko pozabljeni Danny DeVito pa 66.

 

1 komentar na “Happy Birthday: Rock Hudson”

  1. Najstarejši še živeči filmski zvezdniki « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] Day (89), ameriška filmska ikona, ki je vrhunec popularnosti ujela v filmih z Rockom Hudsonom, sicer pa zelo znana tudi po filmih Calamity Jane in recimo The Man Who Knew Too Much.  Iz velikih [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !