LIFFe 2010: Lebanon, Stones in Exile, No One Knows About Persian Cats

10.11.2010 ob 15:09

LEBANON

Super film, vsaj toliko kot The Hurt Locker, dejansko pa Das Boot v tanku, kjer skupina vojakov ostane ujeta na bojni črti, v prvi libanonski vojni na začetku osemdesetih. Všeč mi je, da se režiser Samuel Maoz izogne politiki in raje udari prvinski vojni film, ki ga gledalec požira od začetka do konca. Prizori v tanku, kjer zunanji svet vidimo skozi “teleskop”, so fenomenalni in tako zelo iskreni, da dobimo občutek dokumentarca. Dogajanje na “fronti”, kjer gledalca še posebej presune sekvenca matere, ki išče svojega otroka, pa prav tako vrhunsko ujame realnost krute vojne vihre. Udaren, spontan in perfektno zrežiran filmček, povsem zaslužen zlati lev v Benetkah, in dober poklon filmu The Beast of War, ki ga je leta 1988 posnel Kevin Reynolds.

Ocena: presežek

STONES IN EXILE

Jp, tole je spomin na album Exile on the Main Street, na rokersko mojstrovino, ki jo je skupina The Rolling Stones leta 1972 posnela v Franciji. Drži, legendarni Stonesi so bili na začetku sedemdesetih izbeglice, album pa ob izidu sploh ni izpolnil pričakovanj in dvignil kakega večjega prahu. Vse to se je zgodilo šele kasneje, ko je prav Exit on the Main Street postal eden najbolj hvaljenih in prelomnih rock izdelkov v glasbeni zgodovini. Vsekakor zelo soliden, zanimiv, insajderski in gledljiv dokumentarec, kjer v prvi vrsti stojijo vsi glavni osumljenci, tudi Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Bill Wyman, Ronnie Wood in Mick Taylor, ki čvekajo svoje spomine, katere režiser Stephen Kijak seveda podloži še z arhivskimi posnetki. Zanimiv je tudi Martin Scorsese, sicer avtor ne ravno dovolj prepričljivega glasbenega dokuja Shine a Light, svoje mnenje pa med drugim dodata še Sheryl Crow in Will I Am, ki pove, da si kul, če imaš doma vinilko albuma  Exile on the Main Street.

Ocena: vredno ogleda

NO ONE KNOWS ABOUT PERSIAN CATS

No One Knows About Persian Cats, v iranskem originalu, Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh, po naše pa Perzijske rokerske mačke, je tako zelo živopisan in s folklornimi liki nafilan filmček, da bi mu lahko zavidal tudi Emir Kusturica. Le pogleje si prizore otrok v šoli, kjer jim kantavtor igra na kitaro, pa prizore nastopa v štali, pa tudi prizore mladeniča, ki nekemu starcu razlaga o ameriških igralcih. Spontan in iskren filmček, glasbeno politična komedija o paru, ki se sprehaja po teheranski underground glasbeni sceni, išče člane za svojo skupino in način kako bi pobegnil iz Irana in v Londonu priredil svoj koncert. Jp, tole je predstavitev alternativne glasbene scene Teherana, kjer se kljub strahovladju dogaja marsikaj, in filmček, ki mine kot bi trenil, saj gledalca prepriča s tempom, atmosfero in s petro paleto nastopajočih skupin ter likov, ki bodo v spominu ostali še precej časa.

Ocena: vredno ogleda

LIFFe 2010:

Kynodontas
Ondine
Life During Wartime
Lourdes
The Good Heart
Winter’s Bone
Foster Child
The Unloved
Les Amours Imaginaires
Kinatay
Los Viajes del Viento
Jerichow
Buried
Ajami
Serbis
Alamar
Carancho
Norteado
El  Secreto de sus Ojos

 

5 komentarjev na “LIFFe 2010: Lebanon, Stones in Exile, No One Knows About Persian Cats”

 1. platar pravi:

  Na Exile On Main Street pa še ni Ronnie Wood-a…pride kasneje leta 1975.Drugače pa je ta album res skupaj z Get Yer YaYa`s Out eden njihovih najboljših albumov.

 2. frue pravi:

  gledala včeri perzijske rokerske mačke in bila navdušena!nad sceno v teheranu, nad filmom, nad glasbo, konec me je pa itak prikoval na sedež.priporočam res

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Platar, videl sem ga v dokumentarcu, pa sem bil ziher, da je bil zraven tudi pri tej plati. Lepo, da si omenil.

  Frue, meni je bil glasbeno najbolj zanimiv raper.

 4. frue pravi:

  jp, tud men je bil reper zanimiv. prav pomislila sem na to, kaj imajo neki ameriški reperji sploh govorit o čemerkoli, to je prava beda, ta lajf je res zajeban.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drži, a ne gre pozabiti, da tudi lajf v ameriškem getu ni ravno rožnat.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !