Recenzija: Dexter (Season 2)

4.11.2010 ob 03:12

DEXTER

Druga sezona, kjer nam spet servirajo dvanajst okoli 50 minut dolgih delov, prav nič ne zaostaja za prvo. Še več, prvo na trenutke celo preseže in se na koncu spretno izogne preteranem zaključku ter zaplet, kjer naši junaki iščejo Bay Harbor Butcherja, izpelje prepričljivo, skulirano in povsem v skladu z atmosfero in fintami celotne sezone. Jp, Dexter, ki ga Michael C. Hall v ključnih momentih igra več kot odlično, dejansko išče samega sebe, saj je prav on Bay Harbor Butcher, se pravi serijski morilec, ki so mu pod gladino morja našli številna trupla. Zaplet seveda asocira na mojstrovino No Way Out, kjer se je nekaj podobnega dogajalo Kevinu Costnerju, Dexter pa se mora seveda spretno izogibati vsem indicem, ki jih sproti odkrivajo njegovi kolegi na čelu s sestro Debro (Jennifer Carpenter). Super serija, kjer komaj čakam ogled tretje sezone. In poklon Keithu Carradineu, ki je izvrstno gostoval kot agent Frank Lundy, kar me je spomnilo na tematsko podobno serijo Chiefs iz leta 1983. In tukaj je spet James Doakes (Erik King), ki Dexterju diha za vrat kot še nikoli ter predstavlja ključni zaplet druge sezone. In seveda temnolasa Lila (Jaime Murray), ki Dexterju zmeša glavo, ga odtrga od njegove Rite (Julie Benz) in situacijo zaplete do vrelišča. Enkraten tempo, kjer gledalec trepeta za vse glavne junake in z zanimanjem spremlja vse njihove pripetljaje, napetost, ki ne dovoli pavze med posameznimi deli sezone, črni humor, ki se prefinjeno zmeša s policijskim trilerjem, odpletanje Dexterjevega odnosa s pokojnim očetom Harryjem (James Remar), in serija, ki jo požiram kot po tekočem traku.

Ocena: presežek


 

9 komentarjev na “Recenzija: Dexter (Season 2)”

 1. Chrom pravi:

  Dobra serija, morda zelo dobra, gotovo pa noben presežek. Ok, morda se to zdi nekomu, ki je dosedaj pogledal le Santa Barbaro in Pesem ptic trnovk, vendar je Dexterja TEZKO postaviti v isti stavek kot recimo Wire, ali pa Rome, ali recimo Sopranotove.

  Sem pa izredno vesel, da si nekako odkril ta žanr, prepričan sem, da je to pričetek dolge ljubezni.

  Čestitke.

 2. maja pravi:

  Meni osebno je druga sezona dexterja bolj všeč kot prva,sploh to kar ima dexter z lilo,ki ga totalno pretenta,njen lik je veliko bolj zanimiv kot lik njegove umirjene žene rite.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Chrom, primerjam s filmi, zato menim, da je primerjava glede na mojo kilometrino povsem verodostojna, kar pomeni, da lahko brez slabe vesti zapišem, da je Dexter presežek.

  Maja, ne bi rekel, da ga ravno pretenta, dejansko z njeno pomočjo odkrije veliko reči o sebi. Na začetku mu pomaga, njena terapija deluje dobro nanj. Če tako pogledaš, je edina dovolj nora, da bi lahko z njim furala uspešno zvezo. Celo dejstvo, da je serijski morilec mu odpusti, tega mu nobena druga ne bi. V prvi sezoni je Dexter rekel, da je z Rito zaradi tega, ker je podobno kot on zjebana in ga je začelo motiti, da postaja vse bolj normalna. Zato mu Lila odgovarja zelo močno, vse do trenutka ko pošteka, da vendarle njena terapija ni dobra zanj in se je začne izogibati, kar pa v njen seveda prebudi psihopata, vrednega filma Fatalna privlačnost.

 4. Leiito pravi:

  Ne jemlji tega kot osebno žalitev, vendar ti res manjka kilometrine. Itak ne moreš serije recenzirati enako kot filma, tokrat si bil pa sploh površen. Pisna obnova in cast ni recenzija.

  Chrom ima prav in enako ti bo potrdil vsak tivi/filmski kritik; Dexter je OK, ampak ko boš nekoč videl The Wire ali Breaking Bad se ti bo zdel kot kebab pri Šiptarju, ki z isto roko šteje novce in takoj zatem zvija tortillo, v primerjavi z osmimi hodi v Fat Ducku.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede novih serij mi manjka kilometrine, se strinjam, toda vseeno mi je idiotska teorija, da je nekaj dobro samo zato, ker nisi gledal nečesa drugega. Le zakaj bi mi Dexter nenadoma postal slaba serija, če bi recimo ugotovil, da sta ti dve, ki ju omenjaš, boljši. To mi je res trapasta in odveč debata. Isto kot del Chromovega komentarja, kjer je omenil Rome, ki je povsem drug žanr in se niti ne da primerjati s policijskim trilerjem. Dexter mi je zlezel pod kožo in tega ne bo spremenila nobena druga serija, pa če je še ne vem kako boljša. Nimam pojma kaj je tu sploh za debatirati okoli tega.

  In seveda, zakaj ne bi mogel serije recenzirati enako kot filma? What the fuck.

  Le pisna obnova in cast? Rabiš očala?

 6. Matej pravi:

  Breaking Bad je pecikl proti BMW-u Dexterju! Takega lika kot je Dexter ne najdeš nikjer! Žal, poserjem se jaz na “strokovnjake”.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Četudi nisem videl vseh teh serij o katerih čvekajo tule, si upam trditi, da je lik Dexterja res nekaj fenomenalnega in strašno posebnega. Tudi če se spomnim vseh mogočih filmskih likov, je Dexter med top 10 posebnežev in izvirnih karakterjev. Pa tudi Michael C. Hall ga igra hudičevo dobro in markantno.

 8. Chrom pravi:

  Seveda je posebnež, a prav vsak osrednji lik v serijah je posebnež svoje vrste. A dr. House pa ni posebnež? A Alf pa ni posebnež? A Homer Simpson pa ni posebnež? Mah, vsi so nekaj posebnega, morajo biti, saj kako pa bi drugače zgradili celotno serijo okoli njih?

  Glede reference na filme in podobna jajca… Ok, ok. A morda bi bilo fino, če bi vseeno pogledal še katero od predlaganih serij, bi potem lažje ocenjeval. Jaz ti samo kot nekdo, ki je pregledal nebroj serij povem, da je Dexter fina serija, v rangu 24 ali prison break, ni pa to pretežek kot so Wire, Oz ali Sopranotovi.

  In preden še spet pocutis užaljenega ali napadenega bi bilo mogoče bolje, da so kaj od tega pogledaš, gotovo ti ne bo žal.

  HAWG

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mnogi so posebneži, itak da so, se strinjam.
  Sopranove sem gledal, ne vseh, to me še čaka, odlična serija, a je ne primerjam z Dexterjem, saj je povsem druga scena. Oz isto, lajf v arestu, povsem druga zadeva, brez veze primerjati.
  Bom pogledal, ko bo čas, vsekakor.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !