3D postaja nateg, vrnite nam denar

1.11.2010 ob 02:17

Da je ameriško filmsko industrijo zajel val 3D filmov, že veste. Da so eni trend izkoristili dobro, drugi pa slabo, prav tako. Da se po novem vsako sranje snema v 3Dju, tudi ni treba posebej razlagati. Kot tega ne, da 3D nekatere filme celo uniči, saj gledalcu ne ponudi drugega kot puhle efekte, ki bi bolje izgledali v dobrem starem načinu gledanja filmov. 3D je pač trend, ki mu ne moremo ubežati in tržna niša, ki gledalce pač vleče v kina. Tako zelo, da bosta zdaj George Lucas in James Cameron svoje stare filme v kina ponovno poslala v 3Dju.

Okej, toda zdaj bi rad spregovoril o grdem nategu, ki ga ponuja nova Žaga, novo poglavje popularne franšize Saw, ki je v kina seveda udarilo v 3Dju, pač zavoljo dejstva, da bi v kina zvabili še več gledalcev in ujeli še eno finančno uspešno nadaljevanje. Drži, Saw 3D ni 3D, ampak povsem navaden 2D, kjer nekaj mesa pač prileti v ekran. Če bi gledali brez 3D očal, bi videli popolnoma enak film. To je ogaben nateg in nepravično računanje dražje karte. Pač finta, s katero se bo po novem v kina očitno vabilo gledalce. Filmski studio bo kot kaže za vsak kurac pripel oznako 3D, pogojno dodal enega ali dva 3D efekta ter kinu in gledalcem prodal prevaro.

Da se razumemo, eno je slab 3D, povsem drugo pa lažen 3D, kjer je 3Dja toliko kot v navadnem 2Dju. Če plačam dražjo karto, hočem več kot dva jebena 3D efekta. Zakaj sem pri novi Žagi, ki jo oglašujejo kot 3D in nam zaračunajo 3D očala, dobil le dva 3D efekta, ki sta ju poleg tega bolje prikazala že Jaws 3D in Freddy’s Dead: The Final Nightmare pred stotimi leti, nimam pojma. To je ogaben trik, ki si ga filmski studio ne bi smel privoščiti. In jasen dokaz, da 3D postaja le še marketinški trik, kjer bo treba verjeti samo Jamesu Cameronu.

 

20 komentarjev na “3D postaja nateg, vrnite nam denar”

 1. P.J. pravi:

  Hm, kdor hoče pravi 3D, bo pač kupil karto za gledališče. :P

 2. Andrej pravi:

  A recenzija za Saw VII še pride?

 3. marš na drini marš na drini pravi:

  ja, potem bojo pa rekli, da je p2p kriv, da ljudje ne hodijo več v kino.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, pride v kratkem.

  Marš, definitivno je, zelo močno, prav 3D je boj proti temu, toda na tak način žal ne bo šlo, to bo hitro nož v hrbet.

 5. lily pravi:

  To so začetki, se bo že izboljšalo. Jaz sem tudi od Avatarja 3D več čakala.
  In še btw, piše se 3D-ja in 2D-ja. Samo toliko za opozorilo, mene pač to zmoti.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaki začetki? Saj je že sto filmov v 3Dju prišlo k nam in vsi so bili boljši glede tega. 3D je dovršen do konca in naprej, mnogi filmi to lepo dokazujejo. Tudi grozljivka Final Destination je imela dober 3D, če že hočeš. Ne gre za to, da ne bi znali, gre za to, da niso naredili in upravičili naziva 3D. Kot sem rekel, nateg, nič drugega.

 7. Leiito pravi:

  Moraš razumeti, da se 3D šele razvija, pojavljajo se nove snemalne tehnike in ves čas nova tehnologija. Problem je morda bolj v tem, da si ljudje pod 3D predstavljajo hologramsko sliko v sobi, “beam me up Scotty” pa to, ampak tisto šele prihaja. Zaenkrat 3D ponuja globino, prihaja pa že nova generacija tehnologije s 3D skenerji in “printerji” in bomo videli kaj vse se da narediti.

 8. Vanja1 pravi:

  3 filme sem gledala v 3D, in vsi so zame bili Nateg, sem pričakovala dosti boljši filing, je pa mi blo “enako sranje” kot bi gledo film v normalni tehniki, razen določene fore, ko jih vidiš čist ob sebi, ampak ni omembe vredno in kakega €-ra več, tako, da do Titanica ziher ne grem v 3D :)

 9. Matej pravi:

  V kino še hodim samo 3D filme gledat! Beowulf je bil prvi v moji zbirki in je bilo tak super, da sem ga šel 2x gledat! Toy Story 3 pa je bil bomba!

 10. Tomo pravi:

  3D je itak v začetni fazi tako kot barvno zvočni filmi začetka 30 let.Tudi megalomanski 3D Avatar v navadnih kinotekah ni isto kot v IMAX kinotekah čeprav se je od vseh 3D filmov še najbolj izkazal.Na tisti pravi 3D kjer se bomo res dejansko del filma kamorkoli se bomo uzrli bo pa treba še počakat zato komaj čakam drugi Avatar in četrti Jurski park ki bo tudi verjetno 3D.

 11. Anubis pravi:

  Saj je tudi Avatar en velik nateg.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Leiito, ne razumemo se kot vidim. Nihče ne trdi, da je 3D slab, trdim pa, da ga je le za ščepec in da ne odtehta dražje karte ter pompa, da je film v 3Dju.

  Vanja1, ne strinjam se, meni so bili nekateri odlično doživetje. Recimo Beowulf, Fly me to the Moon, Street Dance, Avatar in Legenda sovjega kraljestva.

  Matej, Beowulf je tudi meni enkraten 3D.

  Tomo, ne razpravljam o tem na kaki stopnji je 3D in se v bistvu ne strinjam, da tehnika še ni razvita. Nekateri filmi so prav super. Tokrat pišem o tem, da se ustvarjalci lažejo, da je nekaj 3D, saj dejansko ni.

  Anubis, glede 3Dja niti približno.

 13. Leiito pravi:

  Še največji nateg so 3D televizorji. Toliko lepše oblikovani in tanjši od drugih, da ga pač moraš kupiti, potem pa 2 brezvezna programa in 3d efekt neprimerljiv s kinom. Cena: €2.500. Je pa lep, novi stekleni Samsung. Philipsova Aurea isto, mega design, zdaj so počasi vsi dojeli, da je Jobsov perfekcionizem pri oblikovanju vizionarski, še par let nazaj so bili vsi namizni PCji v istih nagraužnih bež škatlah in se ni (skoraj) nihče pritoževal, da mu PC ne paše k pohištvu.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje so 3D tvji prihodnost in ga bo čez nekaj let vsak hotel imeti doma, le cena mora pasti pa bo.

 15. Andrej pravi:

  Ob včerajšnem ogledu Žrela 3 sem sklenil, da je to nedvomno najbolj posran 3D ever. NO, TO PA SO SLABI POSEBNI EFEKTI!!! Spielberg se je pa tako ali tako verjetno mislil ubit, zaradi teh posranih nadaljevanj.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Poglej novi Shark Night 3D, kjer 3Dja sploh ni :)
  Sicer pa, kako si gledal 3D če nisi v kinu, maš doma to tehniko že?

 17. Andrej pravi:

  Ne ne, nisem mislil tako. Ciljal sem predvsem na posebne efekte, ki so res obupni, pa zato ne rabiš 3D očal.
  Novi Shark night? Bom pogledač, verjetno že zavoljo režiserja, ki se je po mojem mnenju izkazal pri Snakes on plane.
  A ne danes. Danes je na sporedu Žrelu 4, ki si ga bom pogledal predvsem zaradi dejstva, kako je film lahko slab.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je Snakes on a Plane zanič film. Toliko hypea pa tako slabo vse skupaj. Žrelo 4 pa res drek od filma, ja. Če se ne motim se morski pes načrtno maščuje :)

 19. Andrej pravi:

  Točno tako. To bo moj drugi gled te “mojstrovine”. Kdo se boji kartonastega morskega psa, ki ga vidimu dvakrat filmu?

 20. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Texas Chainsaw 3D pravi:

  [...] nekaj besed o 3D nategu. Fak no, pa kako jih ni sram dati 3D celo v naslov filma in potem gledalcu servirati en sam 3D [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !