Vegrad, o Vegrad

28.10.2010 ob 15:10

Ko po tvju gledam novice o tem kaj vse se je dogajalo z Vegradom oz. kam vse so vodilni zmetali denar, mi gre na bruhanje. Pa saj ni čudno, da podjetje propade in da je država v totalnem kurcu, če se vodstvo podjetja obnaša kot v kakem hollywoodskem filmu. Točno tako, Vegrad je hollywoodski material, z bombo vred, da se razumemo. Ena najbolj umazanih zgodb, kar sem jih videl. In seveda zgodba, ki se verjetno skriva v prav vseh naših podjetjih, ki so zadnja leta tako neslavno propadla. Za ceno tega, da so delavci ostali na cesti, so si ta glavni in njihovi prijatelji zidali ranče in podobna sranja.

Ej, res me zanima, če bo vsaj tokrat kdo odgovarjal in se znašel v arestu. Če ne bo, je z našo državo konec.

 

22 komentarjev na “Vegrad, o Vegrad”

 1. Matej pravi:

  Z našo državo je itak konec!!!!

  Policija dela če ukradeš kilo kruha.
  Sodišče dela če ukradeš kilo kruha.

  Če si dovolj politično močan ti nihče nič ne more in ne sme.

 2. direktni pravi:

  Vegrad bi lahko bil poizkusni poligon za NPU, a pravim, bi lahko bil, saj sem prepričan, da nagravžna debeluharica Hilda in njene oprode nikoli ne bodo odgovarjali. Imajo pač dovolj pod palcem za najbolj prefrigane odvetnike, ki bodo že našli kakšno proceduralno napako v smislu sesuvanja obtožnice in zadevo zavlačevali tako dolgo, da bo zastarala. Žal, a takšna je naša pravna država, pa sploh ni pomembno, katera opcija je na oblasti, kajti ko se gre za interese “elite” so vsi združeni. Brothers in arms ….

 3. smoger pravi:

  Gartner izseli se.
  Idealne destinacije:
  Nova Zelandija, Švica, Kanada, Norveška, Švedska.

 4. STELA pravi:

  Tovsakova ne bo odgovarjala za svoja podla dejanja. Razlog je cist preprost – vsi, ki bi morali njej in podobnim stopit na prste imajo sami tolk masla na glavi, da bodo raje vseskup pometli pod preprogo. In zato se iz dneva v dan bolj bojim za SLO.

 5. P.J. P.J. pravi:

  IG, se opravičujem, da te bom malo zbodel, ampak glede na tvoje besede, zdaj razumeš o čem govorim v oni drugi temi. Stanje “kolektivne nekritičnosti” je odličen poligon…

 6. Vanja1 pravi:

  Navadne državljane “zezajo” za 1 cent, kot sem enkrat zasledila v eni oddaji, ko je dobil iz davčne, da je dolžen 1 cent, res nemoreš verjet, Slovenija ni več za neketere obljubljena dežela, ampak gnila, na žalost, ko dan za dnem poslušaš nesposobnost managerov, ki spravijo podjetje v stečaj, pol skasirajo tako “nagrado” da lahko gre takoj v pokoj, pol same lopovščine , za katere nišče ne odgovarja… kam smo prišli res nevem! Država pa vedno rabi denar in nabijajo davke na vse možne stvari, čez kako leto bo že davek na avto, pa nwm kaj še vse, najbolj smešno mi je za te nepremičnine! Država ti nič ni dala zraven, za vsako stvar ki si jo kupil ob gradnji hiše si plačal davek, na koncu pa boš celo mogo plačati davek ,da živiš v svoji lastni hiši, katero si si sam dogradil in plačal ob vsakem materialu davek! In spet bo nasrkal revež..in daval tej javni upravi katere je itaq preveč, da si bodo spet delili!
  Morali bi naredit kot v Isladiji, vsi Tajkuni in “državni lopovi” so morali odgovarjati na sodišču, pri nas pa vsak dela kak mu paše, pa nikomu ništa!

 7. opazovalec pravi:

  Koja bre država? Vukojebina pokvarjencev,lažnivcev in pasjejebcev.

 8. Bine pravi:

  Na koncu se bo samo en znašel v zaporu in to je tisti, ki je podtaknil bombo Hildi Tovšak!

 9. smoger pravi:

  Minimalizam (by Letu štuke)

  To nije nikakva posebna kuca
  to nije nikakav poseban vrt
  tu nema puno zena, nema bazena
  na oko dosadno je na smrt

  Al’ oko mene su posebni ljudi
  svi zanimljivi, eksentricni
  celicne felge i plasticne grudi
  i svi su digitalni, elektricni

  Spoji slatko i slano, to ide
  ali kruske i jabuke ne
  spoji crnu i bijelu nam boju
  siva je slika svijeta, zar ne

  A svi bi htjeli bit’ novi i cudni
  ili bar bljestavi cirkusan tim
  dok mnogi spavaju neki su budni
  sami sa svemirom na ti

  To je minimalizam
  to je minimalizam
  al’ ne zna primitivizam
  sta je to minimalizam

  To je minimalizam
  to je minimalizam
  svi vide, niko da prizna
  koja to gazi nas cizma

  Bogati roditelji ne zale
  za svoju djecicu dat ce bas sve
  prodaju sume i hidrocentrale
  i drze pola drzave

  Zato im potomci veselo zive
  ne rade nista, a imaju sve
  cisti ko KM i rublje od svile
  i tudje gladne godine

  To nije minimalizam
  to nije minimalizam
  al’ ne zna primitivizam
  sta je to kapitalizam

  To nije minimalizam
  to nije minimalizam
  svi vide, niko da prizna
  koja to gazi nas cizma

  http://www.youtube.com/watch?v=C-Rr4huQqRE

 10. P.J. pravi:

  Pri zgodbi o Vegradu je treba zadevo pogledati malo širše. Tisti, ki nestrpno čakate, da bodo začele “padati glave”, se boste verjetno precej načakali, saj se zna zgoditi nekaj analognega tisti zgodbi o “Čakanju na Godoja”.

  Vegrad je v zadnjih 10-ih letih približno podvojil svojo prodajo, kar pomeni da je rasel s prbl. 7 odstotki na leto v ovprečju. Z vidika rasti prodaje je bil torej tipična “gazela”. Za primerjavo – slovensko gospodarstvo v celoti je raslo približno enako hitro oz. kanček hitreje.

  Premoženje Vegrada je raslo znatno počasneje, kar za dokaj storitveno usmerjeno dejavnost niti ni presenečenje. Dolgovi pa so naraščali zelo hitro, nekako 15% na leto. Tako je danes situacija približno takšna, da za vsak evro premoženja, s katerim Vegrad razpolaga, dolguje dobre 4 evre.

  Če mislite, da je to “too much” in je treba (Brun)Hildo odreti iz kože globoko zajemite sapo in se usedite. Slika celotnega slovenskega gospodarstva ni ničkaj pretresljivo drugačna, saj je dolg tam v povprečju rasel za prbl. 14 odstotkov letno in za vsak evro premoženja v vsem slovenskem gospodarstvu izpred desetih let le-to danes dva dolguje.

  In če si sedaj mislite – lopovi so nas zapufali do grla – je čas da pojeste persen, spijete zeleni čaj (kave nikar, ker dviguje krvni tlak ;) ) ali prižgete cigareto… Kakor vam je ljubo…

  Tudi Janez Slehernik, ki je recimo nekje leta 2000 kupil stanovanje za 150 tisočakol in se zapufal za 30 let je enaka baraba, kakor tile zgoraj… S krizo vendar je cena stanovanj nekoliko padla, vsaj realno, če ga človek hoče prodat. Če rečemo nekih 10%, potem je Janezovo danes vredno med brati od oka 135 jurčkov. Če ta Janez danes stanovanje proda in vrne preostanek kredita, mu ostane okoli 10 jurčkov. Po desetih letih plačevanja v skupnem znesku okoli 115 debelih jurjev. Zato se zdaj naš Janez modro odloči za to, da kupi neko propadajočo kmetijo bogu za hrbtom in se DODATNO zapufa za kakih 30 jurčkov, da jo lahko skešira.

  Janezek Mlajši je v bolj nerodni situaciji, saj si je leta 2007 omislil garsonjero za 90 jurjev na 25 let. Če rečemo, da je garsonjera tudi izgubila na vrednosti je med brati sedaj vredna kakih 80, če seveda najde kupca. In ko mu končno kupec prešteje denar, gre Janezek poplačat preostanek svojega pufa na banko in ugotovi, da je dolžan še 85! :shock: Kaj mu je torej revežu storiti, zato se zapufa za teh 5 jurjev pa še 5 zraven, da bo imel vsaj za letno najemnino… in tako Janezku Mlajšemu tudi dolg NARAŠČA!

  In sedaj se vsi skupnaj spomnimo, kako težko se je znebiti klinčevega minusa na računu in na karticah… In pomislimo, koliko je še “teh pizdunov”, ki živijo iz dneva v dan na puf…

  Sedaj pa se đe enkrat vprašajte, kaj je šlo pri Vegradu narobe. In kaj je šlo narobe v Muri? In kaj je šlo narobe …? V vseh tistih podjetjih, ki so sproducirala nekaj deset tisoč novih brezposelnih v zadnjih dveh letih?

  Nekaterim pač ostane več, kot našemu Janezu v primeru zgoraj. Verjamem, da je tudi Hilda v tej skupini. Drugim ostanejo pufi, kot tistim, ki jih dnevno gledamo na TV na drugi strani iste zgodbe. A povejte mi – česa je naš Janez kriv? Česa je kriva Hilda? Tega da je služila sistemu?

  Zatorej dragi moji… vsi smo na isti barki. Pravzaprav bolje rečeno na istem Titaniku. Hildo preklinja na stotine delavcev. Če se zgodi vam, vas bo pač preklinjal vaš partner in/ali otrok, če ga imate. Zato pustite Hildo pri miru in pazite, kako vozite, kajti sicer se jutri lahko vaš bes kot bumerang obrne proti vam.

 11. Stožice, o Stožice pravi:

  Ko po tvju gledam novice o tem kaj vse se je dogajalo s Stožicami oz. kam vse so vodilni zmetali denar, mi gre na bruhanje. Pa saj ni čudno, da delavci ostanejo brez plačila in da je država v totalnem kurcu, če se ljubljanski župan obnaša kot v kakem hollywoodskem filmu. Točno tako, Stožice so hollywoodski material, s protestom tovornjakarjev vred, da se razumemo. Ena najbolj umazanih zgodb, kar sem jih videl. In seveda zgodba, ki se verjetno skriva v prav vseh ljubljanskih poslih, ki so zadnja leta nastala pod vladavino šerifa Zokija. Za ceno tega, da so delavci ostali brez plačila, so ta glavni in njihovi prijatelji poceni kupovali kmetijska in drago prodajali po novem zazidljiva zemljišča in za potrebe ponovne izvolitve zidali stadione v oblakih.

  Ej, res me zanima, če bo vsaj tokrat kdo odgovarjal in se znašel v arestu. Če ne bo, je z našo državo konec.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bine, kot kaže res.

  P.J., vendar je razlika med tem, če se nekdo zapufa zaradi tega, ker si je kupil enosobno stanovanje za svojo familijo in med tem, če si je nekdo postavil ranč in sto vikendov na morju. Pa razlika je tudi v tem, če je nekdo zaradi pufa za ranč in sto vikendov na cesto spravil 1000 ljudi in zjebal celo podjetje.In razlika je tudi v tem, da če ti dolga ne moreš plačati, te bo država razfukala do konca, če ga kdo od vpletenih velkih rib ne bo, pa bo vse okej, saj se vedno znova zavarujejo in rešijo riti. In seveda, eno se je pufati zase, drugo pa se je pufati iz tošla firme, kjer si direktor.

  Stožice, sarkazem ne gre skozi, saj je Jankovič dejansko postavil Stožice in denarja ni pobasal v svoj žep za vikend na morju in ranč na deželi.

 13. P.J. pravi:

  IG, se popolnoma strinjam s tem kar praviš. Hotel sem samo pokazati, da gre za “v sistem vgrajeno početje”. Seveda so tisti pri koritu imeli možnost mnogo tega spraviti v svoj žep.

  Ravno zaradi vgrajenosti v sistem pa ne bo nihče odgovarjal… saj je vse bolj ali manj zakonito. Če pa slučajno kaj ni, bo kvečjemu kak “Rado Pezdir” poskrbel za varstvo zakonitosti. Tistim, ki naj bi to bila služba to pač ni v interesu.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Imaš poanto, žalostno toda resnično.

 15. P.J. pravi:

  Ko sem bral statistične podatke iz katerih sem sestavil zgornji komentar, sem ugotovil, da je povprečna likvidnost slovenskega gospodarstva zadnjih 10 let enaka 0.6.

  Za telebane: pri poslovanju z naključnim slovenskim podjetjem je 40% verjetnosti, da to ne bo plačalo računa – že celih 10 let. To je pa zgolj malo boljše od metanja kovanca.

  Zdaj pa naj mi kdo razloži, kako gre lahko (pri zdravi pameti) banka v takšno tveganje?!? Za navadne smrtnike (za primerjavo) velja koeficient likvidnosti 1.5!

  Nekaj pošteno smrdi, kaj ne?

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kdo je torej kriv, da je tako stanje in da gredo take reči skozi že toliko let?

 17. STELA pravi:

  Krivi so vsi tisti, ki imajo vpliv in želje po večjem bogatsvu. Poleg tega so pa brez trohice vesti in etike. Torej kaj sledi? Slabo se nam piše.

 18. P.J. pravi:

  Lahko bi rekli, da je kriv ta možakar. :D Šalo na stran… Celotno slovensko gospodarstvo “živi na puf”. Sredstva javnega obveščanja govorijo o “kreditnem krču”, ki da “duši gospdarstvo”. Pa kdo ve, kaj pa to v resnici pomeni?

  Če gospodarstvo ves čas rabi kredite, da lahko živi, potem že ves čas realno posluje z izgubo. Če za pokrivanje tekočih obveznosti potrebuje kredit, potem pridela (prigospodari) manj kot porabi. Zgodba gre potem tako, da del stalnih obveznosti postanejo posojila, ki se servisirajo z – novimi posojili, seveda. To je prekleta piramidna shema.

  Enaka logika je pri “proračunskem primanjkljaju”. Le da se tam zadolžuje država, kar pa ne pomeni nič drugega, kot da zadolžuje nas – mene, tebe in vseh 2 mio bedakov, ki to gledamo. In ker država rabi servisirati svoje dolgove, tisti “zgoraj” dopuščajo, da podjetja igrajo nevarno igro – saj edino podjetja polnijo državno malho. Kaj pa je stečaj drugega, kakor tiha obdavčitev raje? Prednost v stečaju imajo DURS in banke, potem dobavitelji in če kaj ostane… Pri razmerju 1:2 (dva evra dolga na evro premoženja) ali več pa težko, da kaj ostane.

  Kdo je torej kriv? Sistem (zakonodaja) je dejansko spisana tako, da nihče. O značilnostih eksponentne funkcije in t.i. problemu “zadnjih sekund” pa ne bi težil na tvojem blogu.

 19. P.J. pravi:

  P.S.: Si bo drznil stopiti na tanek led, kjer me IG pohrusta za malo malico, pa bom vseeno poskusil: ;)

  Živimo v prekleti piramidi, Iztok. Piramida je naš sovražnik. Toda ko si v njej in se ozreš naokoli, kaj vidiš? Poslovneže, učitelje, odvetnike, mizarje. Večinoma duše ljudi, ki jih poskušamo rešiti. Toda dokler nam ne uspe, so ti ljudje del piramide in zatorej naši sovražniki. Moraš razumeti, da večina teh ljudi ni pripravljena enostavno izstopiti. In večina izmed njih je tako apatičnih, tako brezupno odvisnih od piramide, da se bodo borili za to, da jo zaščitijo.

  Upam, da mi je vsaj približno uspelo po sominu zadeti poanto. :D

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, so pa dokazi tokrat res dokaj konkretni, če se ne motim. Morda najbolj doslej pri kakem zavoženem podjetju. Zdaj je pravi časa za vzgojno kazen. Če je zdaj ne bo, je ne bo nikoli, kar pomeni, da se nam, kot si rekla, res slabo piše.

  P.J., res je, Charles Ponzi je kriv za vse :)
  Razumem tvojo poanto, toda kot sem rekel Steli, tokrat so krivcem uspeli dokazati veliko sranja. To se ne zgodi velikokrat in prav to mi daje misliti, da bi znalo tokrat res kaj konkretnega počiti. Če ne bo, pa je upanja res konec.

 21. STELA pravi:

  Iztok – izpod tvojih prstov v božja ušesa:) za začetek, da vidimo, kaj se bo zgodilo s “čisto lopato”. Tud za to afero so govorili, da imajo dokaze, pa vendar je zdaj Čeferin&co našel nekaj, kar govori v prid Zidarju…”takle mamo” pri nas:(

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma Zidar pa je itak fenomen, ki se vedno izmuzne, kljub tisti famozni aretaciji.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !