Recenzije: Resident Evil: Afterlife, Scott Pilgrim vs. The World, Tristan + Isolde

27.10.2010 ob 15:23

RESIDENT EVIL: AFTERLIFE

Milla Jovovich je spet Alice, pogumna bojevnica, ki se bori proti zlobni korporaciji Umbrella in v prostem času mrcvari krvoločne  zombije. Tokrat že četrtič in po moji oceni v najboljšem filmu franšize. Da nisem fan tega mambo džambo sranja, kjer se zrnata kamera in slow motion tehnika ponavljata v nedogled, sem pisal že pri tretjem delu iz leta 2007, toda tokrat sem bil dejansko presenečen, saj so posebni efekti in akcijski prizori zares enkratni. Tako zelo, da gledalec pozabi na vse ostale pomanjkljivosti kot so dramaturgija, igralske kreacije in dialogi.  Tole je pač akcijski razčefuk, kjer je treba izklopiti možgane. Še posebej v sekvenci, kjer Alice v beli sobani kos stekla brcne v razjarjenega zombi psa. V sekvenci, kjer se z Ali Larter, ki je izgubila spomin, med vodnimi kapljicami borita z orjaškim zombijem, ki v rokah vihti mesarico. In seveda v sekvenci skoka z zgradbe, kjer Alice spodaj čaka cela vojska zombijev. Zares odlično posneti prizori filma, ki se tokrat dogaja v Los Angelesu. V uničenem “mestu angelov”, kjer zdaj namesto filmskih zvezd živijo le še  zombiji. No ja, glede na vse mogoče trende, kjer je namesto vsebine važen le videz, je tole dejansko sedanjost Los Angelesa, fina alegorija na trenutno dogajanje, ki prav tako potrebuje en velik akcijski razčefuk, da pride k sebi.

Ocena: vredno ogleda

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD

Da je tole akcijsko znanstveno fantastično pretepaško komedijo, sicer zelo neposrečeno mešanico filmov Matrix in Tenacious D, režiral Edgar Wright, avtor odličnih filmov Shaun of the Dead in Hot Fuzz, mi ni povsem jasno, saj gre za zelo površen in kljub pestrosti efektov izjemno dolgočasen in trapast film. Dejansko mladinsko komedijo, ki nam pove, da moramo imeti najprej radi sebe, da nas bodo lahko imeli radi drugi. Pač zgodba o mladeniču Scottu Pilgrimu (Michael Cera), ki mora razjebati sedem bivših fantov (no ja, eden je punca) svoje nove simpatije Ramone Flowers (Mary Elisabeth Winstead), da bi zares osvojil njeno srce. In razjebe jih dobesedno, v fantazijskem svetu, no ja, v svetu računalniške igre, kjer vsi obvladajo borilne veščine in premorejo nadnaravne moči. V bistvu film, ki nam servira teorijo, da mora biti moški danes super junak, če hoče dobiti svoje sanjsko dekle. Cera je okej, še boljši pa je Kieran Culkin, ki igra njegovega gejevskega cimra. In pozor, Wright je tako imenovani rough cut filma zavrtel Quentinu Tarantinu, Jasonu Reitmanu in Kevinu Smithu, ki so bili navdušeni. Kaj so kadili nimam pojma, saj gre za zelo blesav in iz prizora v prizor bolj otročji film, kjer je zares kul le Nega Scott, junakov alter ego, ki ga Pilgrim namesto na dvoboj povabi na čvek. Vem, da gre za stripovsko predlogo, ki poka od raznih referenc in pretiravanja, toda film deluje stupidno, morda zame tudi zavoljo tega, ker ne poznam stripa in mi je malo mar za kultnost glavnega junaka in vsega kar počne pri teh dvobojih, kjer je pogojno zabaven le Jason Schwartzman. Da o klišejih same zgodbe izven teh dvobojev niti ne začenjam govoriti.

Ocena: izguba časa

TRISTAN + ISOLDE

Okej, Tristan (James Franco) in Isolde (Sophia Myles) sta resda še večja od Romea in Julije, ali če hočete, od Iztoka in Irene, toda kaj, ko sta dobila mali film. Film, ki ju ni vreden. Film, ki njun renome vrže na stopnjo navadnih ljubimcev iz sosednje vasi. Jasno, režiral ju je Kevin Reynods, megaloman brez jajc, ki še vedno misli, da je na vrhu sveta. Da je James Cameron, pa četudi je njegov Waterworld neslavno potonil že pred leti. In pozor, film so morali financirati na Češkem, saj ga čez lužo vse od konca sedemdesetih, ko ga je želel skupaj spacati Ridley Scott, niso uspeli posneti. Sedaj mu manjka veliko. Manjka mu šarm, manjka mu energija, manjkajo mu pravi igralci, manjka mu vse tisto, kar sta imela prava Tristan in Isolde. Prepovedana ljubimca, ki sta sadove uživala pri mostu, pri svoji gori Brokeback. Tam, kjer ju ni videl njen mož (Rufus Sewell). Tam, kjer sta se požvižgala na nevarne politične spore med Irci in Britanci. Romeo in Julija z napako pač.

Ocena: nič  posebnega

 

14 komentarjev na “Recenzije: Resident Evil: Afterlife, Scott Pilgrim vs. The World, Tristan + Isolde”

 1. Pris Pris pravi:

  @Iztok:
  Glede Scotta Pilgrima – Scottova ‘nova simpatija’ ni Kim Pine, temveč Ramona Flowers (Mary Elisabeth Winstead). Sicer pa je zadeva posneta po kultnem slackerskem stripu Briana Leeja O’Malleya in kar poka od raznih pop referenc, na kar tripajo Wright in omenjeni režiserji. Če ti to sicer ni všeč, potem verjamem, da ti film izpade zanič. Meni je strip fenomenalen, po trailerju sodeč pa film ohranja ta ‘odfuk’, mešanico med mango in računalniško igrico. Morda le Cera ni prepričljiv kot Scott (oziroma sem si jaz Scotta na filmu predstavljal drugače), za kako globljo oceno pa bom moral pogledati cel film.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hvala za popravek, se vidi, da sem ga pozabil že med gledanjem :)
  Kim je članica benda, a ne?
  Vem, da je strip in da gre za razne reference, toda v filmu tega nisem ujel na tak dober način, da bi lahko spregledal vse ostale bedarije.
  Ni to zame, res ne. Kick Ass mi je bil zakon, tole mi je debiln film.
  Morda tudi zato, ker nisem fan tega stripa in ga niti ne poznam dobro.

 3. Pris Pris pravi:

  Ja, Kim je bobnarka in Scottova bivša bivša punca. ;)

 4. KlemenILM pravi:

  Meni je bil scott pilgrim odličen film! :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  KlemenILM, zakaj za vraga?

 6. KlemenILM pravi:

  Vsecna mladinska komedija…Michael Cera je bil zopet odlicen…nemalokrat sem se nasmejal na glas, kar je tudi namen filma.
  Kot vedno pravim okusi so razlicni..
  Pri filmih bratov coen je to najbolj ocitno..nobenemu mojemu znancu nista bila vsec filma “burn after reading” in pa “a serious man”…meni pa sta nudila nakaj ker mi filmi tipa transformers nikoli nebodo:)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ravno to je kriza, da gre še vedno za navadno klišejsko mladinsko komedijo, kjer smo podobno zgodbo, like in zaplete videli milijonkrat.

  Burn After Reading je meni zakon, A Serious Man dolgočasen in nič posebnega.

  Transformersi pa so okej znotraj žanra :)

 8. Pris Pris pravi:

  Iztok, ne strinjam se, da gre pri S.P. za klišejsko mladinsko komedijo, ker gre za zelo poseben pristop, ki je bolj podoben računalniški igrici (ali mangi) kot pa filmu, hkrati pa je mogoče med filomom zaslediti ogromno pop/geek referenc. Meni se zdi ena boljših ekranizacij stripov.

  Me pa blazno moti Michael Cera. On NI Scott Pilgrim, pa če se na trepalnice postavi!

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, če pozabiš na te reference in na posebne efekte oz. dvoboje, dobiš zelo prazne in hudičevo klišejske ter predvidljive najstniške štose iz tisočerih podobnih komedij. Pa tako zelo prazne in nezanimive like, da glava boli. Zame je to izjemno slabo in le še ena dolgočasna najstniška komedija, ki so jo pač skušali prikriti s tem kar ti praviš.

 10. paxman pravi:

  A ni Nega Scott? As in “Negative Scott”?

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Imaš prav, popravljam.

 12. Leiito pravi:

  mogoče nisi opazil, ampak po dolgem dolgem času dober film, the social network. Ne se bat, ni preveč tehničen, opisuje dogodke o nastanku facebooka s perskeptive Edoarda Saverina, ki je iz jeze najel Mezricha (Bringing Down The House), da napiše The Axidental Billionaires.

  Mega, za razliko od npr. Inceptiona, ki je uspel sploščiti celo Ellen Paige, naj igralko svoje generacije. Inception = zeh zeh.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Le zakaj ne bi opazil, seveda sem opazil, saj ne živim v izolaciji, saj pride na vrsto.

 14. Recenzije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] of the Dead si upa daleč. Zelo daleč. Dlje kot vsi trije Romerovi filmi skupaj. Dlje kot filma Resident Evil in 28 Days Later. Zombiji so znova trend. Zombiji določajo trend. Če nisi zombi, te ni. No ja, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !