Zanimivi župani

25.10.2010 ob 01:23

Pa je za nami še drugi krog županskih volitev, ki mi je zanimiv predvsem zaradi nekaterih na novo izvoljenih kandidatov.

V Piranu je zmagal Peter Bossman, prvi temnopoli župan in verjetno tudi politik v slovenski zgodovini. Pač slovenski Obama, če napihnem. In seveda dokaz, da so vsaj na obali zreli za tak rasni preskok, kar je zelo pohvalno, saj Slovenci, pač tak občutek imam, niso ravno najbolj naklonjeni rasnim in nacionalnim manjšinam.

Omeniti velja tudi imitatorja in humorista Marjana Šarca, ki je slavil v Kamniku, kar je prav tako posebnost v našem prostoru, če seveda pozabim na tistega modela iz Tv Dober Dan, ki se mu nikoli ne spomnim imena. Če je Bossman slovenski Obama, pa naj bo Šarec slovenski Schwarzenegger. Je pa na suhem ostal Gojmir Lešnjak Gojc, po moji oceni najbolj presenetljiva odločitev za kandidaturo, ki je hotel postati župan Komna in mu je danes zmanjkalo le nekaj glasov za zmago.

Pa naj zaključim z Markom Diacijem, ki je slavil v Šentjurju. Zanimiv gospodič tale Diaci. Kot strela z jasnega se je pred leti kot član SMS zavihtel v parlament, potem izgubil bitko za župana in se sedaj zmagoslavno vrnil na prestol ter zadaj pustil dolgoletnega župana Štefana Tisla. Če se ne motim, gre za najmlajšega župana doslej.

In da ne pozabim, četudi Pavel Rupar zadnja leta ni imel preveč dobrega imidža, sem vseeno presenečen, da ni zmagal za župana Tržiča, saj sem bil prepričan, da bo zgolj zaradi svojega šarma pometel s konkurenco in na svojo stran dobil vse ženske volivke.

 

28 komentarjev na “Zanimivi župani”

 1. bistra buča pravi:

  Rupar se je ženskim volivkam zameril, ker ni znal tiča držat v hlačah.

 2. dr. Onyx pravi:

  Če je Bossman slovenski Obama, kaj je potem Janković?

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Potencialni JFK ali vsaj novi Clinton :)
  Če Pahor seveda odstopi :)

 4. Tanja pravi:

  Najmlajši izvoljeni župan je ravno Šarec. Diaci bo marca 40.

 5. STELA pravi:

  men se pa ne zdi prav, da so začeli za g. Bossmana uporabljat ….kaj je to sploh “slovenski Obama”? – nadimek al kaj:)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tanja, hvala za info. 40 že Diaci? Imel sem v glavi, da je še vedno 30 :)

  Stela, mar ni logično, da ga tako imenujejo?
  Sicer pa, a ni to velika čast za nekoga?

 7. Ramon pravi:

  Tole, da se poudarja, da smo z izvolitvijo Bossmana naredili rasni preskok me čedalje bolj moti. Potemtakem bi z njegovo neizvolitvijo pokazali rasno nestrpnost?
  To je ista zgodba kot z Lango. Dvakrat(trikrat?) izgubili zato ker so cigani, ne zato, ker je njihova glasba zanič, a ne?

  Da se razumemo, tudi sam bi glasoval za Bossmana.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če bi izgubil samo zato, ker je temnopolt, vsekakor.
  Ma zakaj te moti? Itak, da to poudarjamo, saj se kul sliši, pa v trendu iz ZDA je.
  Sicer pa ni zmagal, ker je temnopolt, ampak zato, ker je res okej, mar ne. Da je temnopolt je pač še toliko bolj kul, saj bi se lahko zgodilo, da ga ne bi volili prav zato, ker ni belec. Po moje kaj takega še kakih 20 let nazaj ne bi bilo mogoče.

  Langa? Glede na ostale komade na EMI in na zmagovalni Narodnozabavni rock je njihova glasba presežek :)
  Sicer pa ni bilo panike v tem, da niso zmagali, ampak v tem, da so zmagali po mnenju folka, medtem ko jim strokovna žirija ni dala niti pike. Itak da so potem padli očitki s cigani.
  Pri takih primerjavah je dobro biti bolj natančen.

 9. Ramon pravi:

  Naslednje leto so izgubili kljub temu, da so glasovali samo gledalci. Pa je bila spet Slovenija proti ciganom.
  Kvečjemu ti si lahko bolj natančen.

  Na rasno karto je pa z lahkoto igrati. Če izgubiš so takoj vsi rasisti, če zmagaš pa seveda niso glasovali zaradi barve kože ampak zaradi odličnega programa.

  Naj še enkrat ponovim, glasoval bi tako za Obamo kot za Bossmana.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, jaz govorim o letu 2009, ko je bila ta jeza najbolj očitna, se pravi takrat, ko so dobili največ od ljudi in nulo od komisije:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/02/02/langa-vam-jebe-sunce/
  Leto prej je zmagala Rebeka Dremelj in ne spomnim se, da bi se Langa kaj pidzila, pa letos tudi ne. Pa tudi folk ni čvekal kaj dosti v tej smeri.
  Torej?

  Glede Bossmana (BOSS-MAN, he, he, kako priročno ime za črnca in zmagovalca) pa je bistvo v tem, da pomoji oceni pred leti ne bi zmagal ravno zaradi barve kože pa četudi bi imel najboljši program na svetu. Upam si trditi, da ga mnogi prav zaradi tega niso šli volit.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tanja, tudi ti nisi imela prav, najmlajši župan je 32 letni Blaž Milavec, ki bo občino Sodražica vodil že drugi mandat :)

  Zanimiv pa je tudi najmlajši kandidat Aljaž Verhovnik v Ravnah na Koroškem, ki je bil star komaj 20 let :)

 12. ena_ pravi:

  okej, 20letni župan, ki ga je kandidiral SD, je pa obupen poskus .. vlačič nekaj govori o stranki, ki da priložnost vsem .. okej, sam to so floskule … kdo pa bi zaupal mestno občinu golobradem mladeniču?

  jankovič pa ni slovenski jfk, se je dobr izrazu lahovnik v nedavnem intervjuju, da priljubljenost jankoviča sega nekje do trojan … dvomim, da bi mu ratalo na državni ravni …

  zanimivo je, da kandidirajo komiki: kakšne reference pa ima šarec, gojc, kar se tiče upravljalskih oz. nekih na programu temelječih predispozicij? kolikor sem poslušala pšarca je bil zelo medel kot politik, čeprav mi je kot komik/imitator super. očitno je dovolj, da župan postaneš samo na bazi prepoznavnosti oz. ljudkosti … to je pa zelo slab znak za slo. politiko nasploh .. performans vsepovsod ..tud prav:(

 13. Tanja pravi:

  Podatek o najmlajšem sem pobrala na enem od slovenskih portalov in ga, priznam, nisem preverjala. Evo, sem se že spustila na raven velikega dela novinarjev pri nas … :P
  Pri 32-ih že drugi mandat? Dober dečko! :)
  Hja, Diaci je pa pri 30-ih še kje drugje “haral” … :)

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ena, ne pozabi da gre včasih za tako zelo majhne občine, kjer skoraja ni važno kdo jih bo vodil :)
  Glede Jankovića, zato če je tako rekel Lahkovnik, še ne pomeni, da to res drži. Dokler ne vidimo, ne moremo vedeti.
  No ja, četudi kandidira kdo, ki ni komik ali igralec, še ne pomeni, da ima reference za vodenje občine. Zakaj bi imel recimo odvetnik ali pa doktor več referenc za tak posel?
  Jaz pa pozdravljam take kandidate, vsaj dolgčas ne bo, pa prepričan sem, da se bodo potrudili po najboljših močeh. Program itak ni važen, itak ga ne moreš izvajati, itak nimaš pogojev, zato je prav da te pač izvolijo glede na nastop. Župan je zame pač lutka, saj dejansko ne odloča o ničemer, če smo pošteni. Mene veliko bolj zanima dejstvo, zakaj se nekdo tak sploh odloči za županovanje.
  Sicer pa, le poglej ZDA, igralec je bil nekoč celo predsednik.

  Tanja, Diaci je bil car takrat, ko je postal poslanec in ujel bajno plačo. In to kar čez noč. Še Dominik Černjak, ki je bil takrat šef stranke, ni prišel v parlament, Diaci pa je. Sanjska zgodba za tiste čase, pa četudi je bilo potem v poslanskih klopeh bolj tiho :)

 15. Matej pravi:

  Diaci je en navaden fičfirič, ki v življenju še ni s svojimi rokami nič ustvaril. Ko tak bo za neumen Šentjur več kot dober ;)

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, dvomim, da bi navaden fičfirič uspel priti v parlament in potem postal še župan. Že to je dokaz, da ni navaden fičfirič :)

 17. Matej pravi:

  Se strinjam, ni navaden, ampak prav poseben :)

 18. turbofolker turbofolker pravi:

  Še en dokaz, da smo Obalčani najbolj odprti, strpni, tolerantni… :P

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa še na CNN ste prišli po njegovi zaslugi :)

 20. Matej pravi:

  Pirančani niso nič kaj strpni, jeba za vsak košček in vsako smet.

 21. turbofolker turbofolker pravi:

  Ja, če pride neka opica iz Ljubljane pa nam pusti en kup smeti, itak da popi*dimo. :P

 22. ena_ pravi:

  no ja, nisi razumel poante: ne gre za poklic, ki naj bi bil najbolj primeren za opravlanje županskega mesta, temveč za to, da ni dovolj da si samo komik al pa pek al pa s.p.-jevec in hkrati prepoznaven, da si župan … torej ni važno, kaj si, kdo si, kakšen je tvoj program, važno je le, da si lokalno “slaven, in thats it … na to pa težko pristanem.

  kar se pa tiče zokija: ni poanta to, da reče lahovnik, ki ga cenim btw, da je res, temveč to, da tudi jaz mislim, da on ni na državnem nivoju tako priljubljen (sicer vox populi ga trenutnoi uvršča na 5.mesto) oz. biti mandatar je drugo kot biti lokalni šerif: v lj pač je tako, da vse kar si zmisli, lahko izvede, ker ima večino s svojo listo, na državni ravni so pa tu koalicije, sklepanje komprosmisov, ipd, kar pa mislim, da zokiju ne leži oz. na to neb pristal … mislim, da ga levica podpira s figo v žepu oz. se ga vsi nekoliko bojijo, hkrati pa se odpira možnost zanj, sploh če so govorice resnične, da pahorja kaj posebej drugi mandat ne zanima: tu bi pa potem lahko vskočil zoki, na njegovo mesto, če bi ga sd sploh toleriral (ar dvomim)
  pa še to: priljubljenost na lokalnem nivoju pač ni garant za uspeh na državni ravni (spomni se šrota, ki ga v ce kujejo v zvezde, na stranki pa je pogorel, pa popovič, ipd.), pa četudi gre za glavno mesto …

 23. STELA pravi:

  Iztok (ad 6)… men ni prav…je pa logično za slovence, da moramo vsakogar z nekom primerjat…in ne, ni čast, zakaj bi bila? Kaj pa če je Bossman boljši od primerljivkeža:)??

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Problem Šarca je torej v tem, da je slaven in da je komik? Bo zaradi tega slab župan?
  Lahovnik je po eni strani okej, po drugi pa ne, saj je zapustil ladjo, ki se je potapljala. To se ne dela. Nikoli. Če je sprejel posel, bi ga moral opravljati do konca ne pa da se je bunil na vsakih pet minut, saj je vedel v kaj se spušča, saj ni od včeraj.
  Vox Populi ga uvršča na peto mesto? Evo, pa imaš neke vrste dokaz.
  Saj pri najini debati ne gre za to na kaj bi pristal in kaj bi počel, gre za to, če je res popularen le v Ljubljani, mar ne.
  Šrot v stranki ni pogorel, pogorela je stranka sama takrat. Je pa res, da mu vse skupaj ni najbolj ležalo in da je očitno najbolj priljubljen le kot župan. Ne pozabi pa, da Celje ni Ljubljana in da Šrot pred tem ni bil šef Mercatorja. Isto velja za Popoviča.

  Stela, eh, daj no, take primerjave vlečejo vsi, se pač dobro sliši, kaj zdaj.
  Ni čast, da te primerjajo z Obamo? Če to ni čast, potem pa ne vem kaj je. Hitler?

 25. STELA pravi:

  Iztok…..c c c c Hitler???

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj? Če zate ne počiš od ponosa, da ti rečejo Obama, sem pač usekal drugo skrajnost, da ponazorim kako dobro je, če te primerjajo s kul človekom ne pa z nekim gumpcem. Ker primerjajo te vedno, še posebno če si tak kot je Bossman. Torej črnec v Sloveniji, ki je postal župan, prvi temnopolti župan na tem delu sveta, o čemer je poročalcelo CNN.

 27. STELA pravi:

  in na CNN mu pač niso rekli Obama:)

  ok, dost je:)

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, a vseeno so o njem poročali zgolj zato, ker je temnopolt.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !