Jean Claude Van Damme praznoval Abrahama

20.10.2010 ob 23:09

Jean Claude Van Damme je pred dvema dnevoma praznoval Abrahama. Jp, stari dobri “Muscles from Brussels” je star že petdeset let. Zadnje desetletje močno pozabljen in daleč od slave, ki jo je užival v osemdesetih in devetdesetih. In tako neumen, da je zavrnil vlogo v Stalloneovi akcijski ekstravaganci The Expendables, ker se ni strinjal s preveč površnim karakterjem svojega lika. Glede na vloge, ki jih je igral v zadnjih desetih filmih, mi gre ob njegovih argumentih seveda močno na smeh. Drži, v novem tisočletje snema samo sranje, dejansko filme, ki jih zamudijo celo njegovi največji oboževalci, se pravi filme, ki jih kino dvorane ne vidijo. Z izjemo presenetljivo dobrega JCVD, kjer je igral samega sebe in po stotih letih pokazal celo nekaj igralskega talenta.

Če bi izbiral njegove najboljše filme, bi seveda izbral Blood Sport, Kickboxer, Cyborg, Double Team, Universal Soldier, Double Impact, Sudden Death, Timecop, Hard Target in recimo Death Warrant. No ja, ne najboljše, pač tiste, ki se jih splača videti, če slučajno brskate po njegovi filmografiji. Če počoham svoj spomin, ga ujamem že leta 1984 v filmu Breakin’, kjer miga med gledalci na ulici, če čoham dalje, pa  me odnese tudi v leto 1988, kjer je v filmu Black Eagle igral negativca, ki ga je lovil Sho Kosugi. Prava zvezda je postal konec osemdesetih, ko je gledalke obnorel tudi s svojo golo zadnjico in delanjem špage, kar so kasneje obdelodanile z večimi zaporednimi nominacijami za MTVjev “most desirable male”,  Hollywood pa ga je posvojil v devetdesetih, ko je čez lužo pripeljal tudi hongkongške mojstre režije, recimo Johna Wooja in Tsuia Harka ter postal resna konkurenca Arnoldu in Stalloneu, kar pomeni, da je začel snemati tudi dokaj visokoproračunske akcijske filme, recimo Timecop, Universal Soldier in Sudden Death.

Potem je šlo vse narobe, saj so filmi, ki jih je posnel v drugi polovici devetdestih, finančno razočarali. Začetek zatona kariere je bil že grozno slabi Street Fighter iz leta 1994, nič bolje je ni odnesel z nadaljevanjem Universal Soldierja na koncu devetdesetih, polomija pa je bil tudi njegov režijski wannabe labodji spev The Quest, ki je močno zaostajal za Blood Sportom. Njegov zadnji dober film je bil Double Team iz leta 1997, kjer mu je družbo delal  tudi Mickey Rourke, v novem tisočletju pa tako kot Steven Seagal snema le še video smeti, ki jih ne gleda nihče.

Še vedno se spomnim njegovega intervjuja iz začetka devetdesetih, ko je ves nasmejan dejal, da je dosegel ogromno in da je glede na Stallonea in Arnolda še zelo mlad. Takrat seveda ni niti razmišljal, da slava ne bo trajala dolgo in da bo kmalu padel v drugo ligo, verjetno tudi zaradi težav z drogami in alkoholom, ki so me zelo šokirale, saj sem ga imel za pametnega možakarja, ki živi zdravo in si kaj takega ne bi privoščil.

A vseeno, Jean Claude Van Damme, ki mu je tudi Adi Smolar posvetil eno izmed svojih pesmi, Marcel Štefančič pa v recenziji za film Nowhere to Run hudomušno zapisal, da nima pojma, ali je on postal tako znan, da igra z Rosanno Arquette, ali pa je ona tako pozabljena, da igra z njim, ostaja del moje mladosti, ki ga ne bom nikoli pozabil. Velik frajer, ki je borilne veščine obvladal  tudi v resnici. In zvezda filma Blood Sport, ki si ga še vedno rad zavrtim, ko mi ostane preveč časa.

Prav zato sem bil zelo zaskrbljen, ko sem prebral novico, da ga je med snemanjem novega filma zadel infarkt, od katerega sedaj okreva v bolnici. Očitno pretirava za svoja leta, kjer se mu poznajo izleti v nezdravo življenje. Petdeset let ni veliko, je pa dovolj, da te rukne srčna kap, če  se ne paziš in če še vedno misliš, da si star trideset. Še posebej, če si srce načel s kokainom.

Kakorkoli že, držim pesti, da bo vse okej in da Jean Claude spet posaname film vreden svojega nekdanjega renomeja.

YouTube slika preogleda
 

5 komentarjev na “Jean Claude Van Damme praznoval Abrahama”

 1. Geco pravi:

  To s srčnim infarktom je bla novinarska raca, JCVD je že vse skupaj zanikal. ;)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede na količino kokaina, ki je šla skozi njegovo telo, ne bi bilo nič čudnega, če bi bila novica resnična, sem pa zelo vesel, da je tako imenovani hoax in da je Jean Claude zdrav.

 3. RHYME-G pravi:

  kul text si napisu:)
  biu je znan tak da so ga raperji tud v komadih omenjal :)

  pa k smo bli mali noben ni vedu kak se izgovori pa so vsi govoril “van dam” je pa “ven dem” .pa mi noben ni vrjeu :) )

  Kickboxer pa cyborg sta mi najbol kul se mi zdi :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se spomnim teh fint glede izgovorjave :)
  No ja, v Evropi je van dam, v Ameriki pa ven dem :)
  Ti si padal na Kickboxerja in Cyborga, ja, meni pa je bil bolj všeč Blood Sport.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Tetsuo: The Bullet Man, The Delta Force pravi:

  [...] nekdanji kralj neodvisnih filmov, še en Roger Corman, ki je poleg Norrisa v orbito izstrelil še Jeana Claudea Van Dammea in Michaela Dudikoffa. V vsakem izmed nas je nekaj Golana, ali še bolje, so filmi, ki jih je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !