Recenzije: Centurion, Lake Placid 3

11.10.2010 ob 17:29

CENTURION

Neil Marshall je dober režiser, to je dokazal že s filmom The Descent, še posebej s filmom Doomsday, to dokazuje tudi sedaj s filmom Centurion, s tem krvavim, udarnim, adrenalinskim in brutalnim akcijsko zgodovinskim spektaklom, ki ima dovolj dober tempo, dovolj dobre prizore, dovolj dobro atmosfero in dovolj dobro dinamiko, da gledalci ne bodo ostali na suhem. Dramaturgija resda šepa, dialogi pa niso ravno za oskarja, toda Marshall kljub temu uspešno zvozi do konca in servira povsem dostojen žanrski izdelek, kjer se dobro znajde tudi udarna igralska ekipa, v kateri svojih pet minut ujame tudi presenetljivo prepričljiva Olga Kurylenko kot pogumna in krvoločna bojevnica Etain. Najbolj maščevalna članica uporniškega plemena, ki napade osamljeno skupino vojakov Rimskega imperija, katero vodi odločni centurion Michael Fassbender. Dejansko vojni film, z zgodbo, ki ji verjamemo, s plusom v dejstvu, da barbarsko pleme govori svoj jezik. In s preobrati, ki učinkujejo dovolj zanimivo, da gledalcu ni dolgčas. 

Ocena: vredno ogleda

LAKE PLACID 3

Tole je eden tistih slabih filmov, ki so dejansko dobri zato, ker so slabi, če veste kaj hočem reči. Ki so posneti za uživače tretjerazrednih grozljivk, kjer so posebni efekti tako poceni, da bi se jim smejal tudi King King iz začetka tridesetih let prejšnjega stoletja. Mikro budžet, debilni krokodili, ki lahko premikajo tudi avtomobile in čolne, prizori, ki jih ne bi nesel niti slovenski film, dialogi, ki jih ne bi nikoli napisal David Mamet. Pa vendar, film, sicer drugo nadaljevanje meni zelo zabavne grozljivke Lake Placid, kjer so bili glavni Bridget Fonda, Bill Pullman in Oliver Platt, vseeno štima od začetka do konca. Bolj ko je blesav in bolj ko pretirava, boljši je. Veliko boljši od vseh visokoproračunskih rimejkov, ki zadnja leta gledalce jebejo v kinih, dosti boljši od hvaljenega filma Rouge, kjer je prav tako ubijal krokodil. V vsem tem sranju, kjer bi se križal tudi legendarni Ray Harryhausen, ki je že sto let nazaj delal boljše posebne efekte, so okej celo igralci, tudi Yancy Butler, ki je poleg Michaela Ironsidea edina vsaj približno znana faca ekipe. In jasno, če bi debitantski režiser G. E. Furst, ki verjetno nikoli več ne bo dobil dela v ameriški filmski industriji, imel na razpolago veliko večji budžet, bi brez dvoma posnel veliko slabši film. Čar tegale njegovega sranja, kjer orjaška krokodilja familija napade nič hudega sluteče prebivalce majhnega mesteca in turiste, ki pridejo plavat v njihovo jezero, je namreč v tem, da zna iz totalnega podna izvleči zelo zabaven film, kjer tudi mizerni CGI čez čas deluje vrhunsko in znotraj konteksta filma, ki je dober zato, ker je tako zelo slab.

Ocena: vredno ogleda

 

8 komentarjev na “Recenzije: Centurion, Lake Placid 3”

 1. Anže pravi:

  Enka je bila odlična, dvojka je bila najaslabši film vseh časov, trojka pa je nekje vmes.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A veš, da se ne spomnim, če sem gledal dvojko :)

 3. Ramon pravi:

  V videoteki ne bi delal? Resno sprašujem.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za pravi denar bi, zakaj pa ne. A glede ne to, da je ta posel v današnjem času praktično propadel, dvomim, da se to splača početi.

 5. turbofolker turbofolker pravi:

  Ravno v nedeljo sem gledal. Se strinjam s tvojim mnenjem, razen v delu, da je Rogue bolj tak.. slab film :P

 6. Pepi Pepi pravi:

  Evo, tale film(Centurion) sm si ogledal kot del svojega izobraževanja o delu Neilla Marshalla – zakaj, zato, ker bo majstr baje režiral deveto epizodo druge sezone Igre Prestolov in sm hotu vedit pr čem smo. Moram reči, da je film, sploh glede na relativno skromen proračun, kar pošten. Svetlobna leta pred tematsko sorodnim Last Legionom, naprimer. Počasi začenjam razumeti, zakaj je George R. R. Martin, ob Marshallovi pridružitvi GoT ekipi, na svojem blogu zapisal: “That sound you hear is a high-pitched squeal of delight.” :D

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marshall je po moje vrhunska izbira za Igro prestolov. Vsaj med tistimi režiserji, ki niso ravno ekstremno dragi.

 8. Pepi Pepi pravi:

  Mislm, da bo ravno ta deveta epizoda, tista najbolj zajebana, kjer bo treba z mal dnarja narest en ful hud vojni špektakl… s konji, pešaki, ladjami, ognjem, vodo, gorečo vodo… Mogoče je tud to eden izmed razlogov, da so ga najel… ker ima Marshall že od prej izkušnje z ustvarjanjem veliko muske za malo denarja. Bomo videli, kako rata. :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !