Županska soočenja: Maribor & Ljubljana

8.10.2010 ob 00:20

Pa začnimo z Ljubljano, kjer je bilo za razliko od Maribora, v katerem gre na nož, zelo zabavno. Jp, Zoran Janković je pop zvezda. Šarmer, pozer in glumac, ustvarjen za župana, morda celo za predsednika, kot nekoč Milan Kučan, le da še bolj nabrit in zvezdniški. Če bi živel v Ljubljani, bi mu z veseljem dal svoj glas. Okej, ostali kandidati morda res ne bi gradili orjaških objektov in bi prišparali nekaj denarja, toda kaj, ko ne bi naredili nič drugega bolj koristnega. Župan je pač župan, šerif nekega mesta, kjer se itak ne da narediti ničesar brez soglasja države. Tukaj je Jankovič car, saj zna narediti tudi povsem svoje projekte in znova dokazati, da se ga ne da ustaviti, se pravi, da Ljubljana ni Mercator, kjer bi ga lahko zamenjali čez noč in brez razloga. Ostali kandidati, no ja, kandidatke, pač lahko čvekajo kaj bi naredile bolje oz. kaj je Jankovoč naredil slabo, toda če bi postale županje, ne bi naredile nič. Pa ne zato, ker ne bi hotele, marveč zato, ker se ne da. Tisti, ki misli, da se da, živi v pravljici. In prav Jankovič je naredil več kot vsi ostali, vsi ostali ne bi naredili ničesar. Moje mnenje pač, kaj morem. Jankovič pač zna, Jankovič obvlada nastop, Jankovič obvlada medije in ljudi. Jankovič je edini, ki mu tudi Janez Janša ne more do živega. Zmaga je njegova, že v prvem krogu, brez dvoma. Pa naj omenim še Miho Jazbinška, ki mi je bil tokrat še posebej všeč, pojava je, humorist, ki misli resno, inventar slovenske politike, ki nikoli ne pride tako daleč, da bi lahko odločal. Je pa vedno zraven, kot maskota brez katere bi bilo dolgčas. Po moje ne bi bil slab župan, bi se Ljubljančani vsaj smejali, ko bi pokal svoje enovrstičnice. In kot sem povedal že na začetku, tole današnje soočenje na popu je bilo super, zabavno in energično ter zanimivejše od Big Brotherja. Pop zna, nacionalka pa še vedno nima pojma, da soočenja niso državne proslave. Soočenja so šov, odlična priložnost za rejtinge. Pop obvlada take zadeve, pop to počne tako kot v Ameriki.

Pa gremo v Maribor, kjer brez dvoma poteka najbolj oster boj doslej. Vsi ostali boji so otroški vrtec, mariborski je triler, celo grozljivka, kjer si kandidati grozijo celo s smrtjo. No ja, tako vsaj pravi Stojan Auer, ki mi je kot politik všeč, pa če se njegovi nasprotniki postavijo na glavo. Auer obvlada nastop, pozo in kamero, pozna se mu tv kilometrina. Auer bi lahko bil dober župan Maribora, o tem ne dvomim, boljši kot Janez Ujčič, ki je v današnjem soočenju povsem zbledel in govoril le nekakšne poetične stavke. Auer ima vsaj konkretne predloge, Auer ne filozofira o stanju duha, Auer pove kaj bi spremenil in za kaj se bo trudil. Če blefira, niti ni pomembno, itak blefirajo vsi. Auer vsaj pove kaj je cilj, ostali so preveč pavšalni. Me je pa presenetil tudi mladi Tomaž Orešič, ki je prav tako povedal nekaj dobrih, še posebej čez sedanjega župana Franca Kanglerja, ki sicer ni napačen možakar, toda prehitro se pusti sprovocirati in pade na nivo, ki mu ne pristoji. Tega si Jankovič  ne dovoli, to Kanglerju še vedno dela preglavice. Kangler je preprost človek in morda ga imajo ljudje prav zaradi tega radi. Trenutno malo preveč obremenjen z vsemi razkošnimi projekti, kar gre na mlin protikandidatov, ki mu lahko zavoljo tega očitajo konkretne napake na ostalih področjih vodenje občine. Brez fuzbala seveda ni šlo, tako ali drugače. Vedno mi je nekoliko trapasto, ko se politiki grejo metafore, ko začnejo kao prebrisane primerjave in politiko primerjajo s tem ali onim. To mi vedno izpade poceni in brez pravega argumenta ter cilja. Bi pa malo okaral voditelja Edija Pucerja, ki je dokaj konkretno napadal Kanglerja, kar se mi ne zdi etično, saj bi moral biti nevtralen. Kakorkoli že, Kangler verjetno ni slab župan, res pa je, da bi znal biti Auer bolj zanimiv, saj se mi zdi, da ne bi blefiral in bi se res potrudil za ljudi, saj ni neumen, da bi dobil le en mandat. Tudi Ujčič verjetno ni od muh, saj ga Mariborčani poznajo, toda še raje bi videl Toneta Vogrinca, ta bi bil za Desus še bolj udaren.

 

23 komentarjev na “Županska soočenja: Maribor & Ljubljana”

 1. Geco pravi:

  Upam, da boš še naprej tako podpiral Zokija, ko bo morala cela Slovenija pokrivati njegove finančne eskapade (Ljubljana je že zdaj zadolžena za 200 milijonov, obeta pa si je še dodatna zadolžitev za 200 milijonov). S tujim denarjem, je lahko srat, še jaz bi bil lahko dober župan, le moraš biti na pravi strani, da ti prijatelčki posojajo veliko denarja, ki ti ga nikoli ne bo potrebno vrniti.
  Ne vem zakaj me to spominja na bivšo Jugo…

 2. MATEj pravi:

  Meni so na koncu ljubljanskega soočenja tekle solze od smeha. Kake je pokal Jazbinšek! Ne moreš verjet! Župana so na začetku sicer mal stisnil pri dolgu, nato pa je bil kot vselej suveren. Kot praviš je zvezda in bo z lahkoto zmagal. Metka in SD bodo pa šli z njim v koalicijo, saj lista tokrat najbrž ne bo dobila večina. Kot Ljubljančanu, ki si želi, da gre razvoj naprej, niti za trenutek ne pomišljam, da ne bi dal glasu Zokiju.
  Kar pa se tiče soočenja Mariborčanov. Če so se ljubljanski obtoževali na zabaven način, so se mariborski povsem nekulturno. Na eni strani bi radi bili kulturna prestolnica, na drugi so pa že županski kandidati nekulturni (da ne omenjam mariborskih nogometnih navijačev, ki so zadnjič v Ljubljani uničevali stadion in še huje z žaljivkami napadali Ljubljančane in neposredno tudi Jankovića).

 3. Matej pravi:

  Če pa opankar postane predsednik države ali vlade potem pa definitivno grem v tujino! Največji tajkun v državi bo vodil državo! Če nebi blo Janše, bi ta tajkun sprivatiziral Mercator!

 4. NordStar pravi:

  Janković ima zdaj s tabo težave. Boli ga rit, ker si mu cel noter zlezu.

 5. STELA pravi:

  točno tko, z ljubljanskimi kandidati je bil dobr šou:))
  Zofi je bila za moj okus preveč nasilna in nima niti slučajne šanse, da bi kaj postala. In res je, Zofi in Mojca sta obljubljali veliko, nobena pa ni znala odgovorit na vprašanje voditeljice “od kje bosta vzeli denar”.
  Tko da, ve se kaj bo v nedeljo (al kdaj so že volitve:)))

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  *Geco, okej, kaj pa drugi kandidati, kaj bi po tvoje naredili, gledali v luft in pač sedeli na občini ter vlekli plačo in rekli, eh, nič se ni dalo narediti, saj ni bilo denarja?

  *Matej, res je, V Mariboru so tole lokalno igro vzeli preveč zares, ni potrebe. Jazbinšek pa itak, stand up komik, v svojem stilu, zelo dobro, tudi za rejtinge.

  *Stela, motilo me je, da je nenehno skakala v besedo, to ni dobro, to izpade preveč kolerično.

 7. NoMercy pravi:

  za LJ del
  se mi je ves čas zdelo (pa že prejšnji dan pri Vodušku), da so večina “močnejši” razen Zokija kandidati za preteklo (iztekajoče se ) mandatno obdobje :)
  Da o diskurzih in funkcionalni “nepismenosti”, da bi vsi kao zidali vrtce, domove za ostarele, bloke do 4 nadstropja, nove pasove za mestni promet … istočasno pa dvigovali kakovost živetja (zelenice, parke, – samo pasjih sprehajališč in hipodromov ni nihče omenil) ne tipkam :P

  Aja – pa od kod denar za razvoj, če bo pa treba pufe vračat :)
  šit no, kakšne klaverne kreature :)
  Pri VV pa sta bila Zofi in Jazbinšek kot na senzorju – čim je Zoki zajel sapo sta mu že skakala v besedo :P

 8. Špelca pravi:

  Ja, so šli na nož. Mariborski kandidati za župana. In tega smo se zdaj v Mb že skoraj navadili. Auer, ki ima veliko veliko pometenega pod preprogo, je postal nekakšni vodja opozicije Kanglerju, drugi pa so se nalezli virusa ‘nasprotuj sedanjemu županu, pa je čisto vseeno, kaj imaš v programu’. Še sreča, da ni bilo vseh kandidatov in kandidatinj, ker bi se še bolj videlo, kako nekateri kar nekaj govorijo, nimajo pa izdelanih konkretnih rešitev.

 9. Suzana P. Suzana P. pravi:

  @Špelca: zgolj nekateri ali večina njih?

 10. spookymulder spookymulder pravi:

  Če bi se izrazili v ekonomskem smislu, je v Ljubljani pred Zokijem vladala stagnacija, sedaj pa vlada hiperinflacija. Na žalost nič od tega ni dobro, saj v prvem primeru vse stoji, v drugem primeru pa se zida brez finančnega premisleka in zdrave mere med zmožnim in utopijo. Iztok, govoriš da se drugače ne da in da je vsaka druga pot zgolj pravljica … a v bistvu je pravljica ravno to, kar se dela sedaj, ko se zida projekte z neskončnim zadolževanjem, kar res ustvari lepo fasado, toda sredica je votla in gnila, tako da se bo cela zadeva prej ko slej morala sesuti. Zakaj? Zato ker je Zoki odličen operativec, ki zna pognati kolesje, a na žalost tudi popoln primer neliberlanega kapitalista, ki gradi imperije iz niča. To se sicer lahko obrestuje v času gospodarskega razcveta ali pa če vodiš družbo, ki od trenutka postavitve začne vračati denar, toda mesto Ljubljana je vse kaj drugega kot trgovinsko podjetje, kar se je že začelo kazati tudi pri Stožicah, kjer so sedaj iz obljub o popolnoma (finančno) samozadostnem projektu pričeli iz omar padati okostnjaki velikih finančnih inekcij, ki jih bomo morali poravnati Ljubljančani … pa tudi ostali Slovenci in Evropejci.

  Da se sploh ne omenja gradbincev, ki dejansko ne smejo niti govoriti o dolgovih, v katere so jih pahnili Zokijevi projekti, saj imajo v pogodbah zapisane penale, če bi razkrili, koliko jim Zoki dolguje. In to razkriva žalostno dejstvo, da je Zoki navaden tajkun, nič kaj dosti drugačen od Bavčarja, Šrota in ostalih, le da je imel on več sreče kot pameti, ko je še pred ekonomsko depresijo ušel iz gospodarstva v (lokalno) politiko, ostala pa je ista mentaliteta gradnja votlih impreijev na račun izkoriščanja delavcev, ki se ne smejo niti kaj dosti pritoževati.

  Ampak dobro, vse to bi se še dalo nekako požreti zaradi tiste večne mantre, da je on edini, ki zna nekaj zgraditi. Najhuje pa je dejansko njegov samopašni odnos, ki ga nekateri zaradi populističnega nasmeška dojemajo kot nekaj dobrega, toda če pogledamo, kaj se je v tem mandatu dogajalo v mestnem svetu, obstaja za to samo ena beseda: DIKTATURA! Zoki je s svojo listo požegnal vse kar mu je padlo na pamet, leva in desna opozicija pa je bila preglasovana in utišana, kot da je on EDINI, ki ve, kaj je dobro in kaj ne. Na žalost so tako mislili že številni (povečini tirani), a dejansko noben človek ni tako pameten, da bi vedno imel odgovore na vsa vprašanja. Zoki sicer to opravičuje z učinkovitostjo, a dejansko postaja vse bolj očitno, da zgolj ne želi slišati drugačnih idej, ne glede na to, če so dobre ali slabe, ker pozna samo vladavino divjega zahoda, kjer šerif izključno po svoji volji določa zakone in ustroj mesta.

  Sem pa že enkrat prej napisal, da v bistvu nimam nič proti, da dobi Zoki še en mandat, saj ne bi bilo pošteno, da bi kdorkoli drug podedoval njegove dolgove, med tem ko bi se on za vse večne čase samo še trkal po prsih, kaj vse je zgradil v Ljubljani. Naj kar sam poje vrelo kašo, ki jo je skuhal … in da ne bo dvoma, vsak račun je treba slej ali prej plačati, saj ni mogoče v neskončnost živeti samo “na kredo”, v primeru Ljubljane pa to lahko pomeni samo dvoje: ali bodo v Ljubljanski proračun morali prispevati vsi Slovenci, ali pa se bo nadaljevala degradacija redkih še nepozidanih in za gradnjo tudi neprimernih mestnih zemljišč z divjim spreminjanjem namembnosti, sledečimi prodajami in posledičnim zazidavanjem brez ramisleka.

  Res je – Zoki DELA. A na žalost ni vedno vse zgolj v kvantiteti …

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne vem, Spooky, včasih imam občutek, da bi vsi radi super mesta, da pa vam hkrati ni jasno, da se zadeve ne dajo urediti brez stroškov. Po tej logiki se ne sme graditi in popravljati nič, saj se za vsako stvar pač zadolžiš. Kaj županu nuca, da ničesar ne zgradi in kao skrbi za malega človeka? Kdo to ve, kdo ga bo volil zaradi tega? Nihče. Župan mora pokazati dosežke, ki so vidni. Če jih ne, nima šans za drugi krog. Diktatura? Eh, daj no, pretiravaš, pač imel je večino, pa kaj zdaj. In speljal je projekte, ki si jih je zadal, ali pa jih še bo, če seveda hoče dobiti še en mandat. Samopašni odnos? Temu jaz pravim karizma, nič drugega, župan jo mora imeti, če je nima, ne more biti na čelu mesta. Pa naj bo edini, če je dober, le zakaj bi moral poslušati več babic in dobiti kilavo dete. Saj so ostali imeli možnosti pred njegovim prihodom. Kaj so naredili? Nič, kot mi je znano. Če bi kaj naredili, ne bi izgubili mandata.

  Sem te pa že enkrat vprašal in te bom še enkrat, če ne Jankovič, kdo pa? Jazbinšek in tri babnice? Ne ga srat.

 12. spookymulder spookymulder pravi:

  Nedvomno, vsaka stvar nekaj stane, vendar je potem pošteno, da se lepo položijo računi na mizo, da se lahko racionalno odloči, kaj je vredno postaviti in kaj ne. Zoki je pred gradnjo trdil, da Stožice ne bodo stale davkoplačevalcev in Ljubljančanov absolutno ničesar. Sedaj pa se je izkazalo, da je bilo to zgolj metanje peska v oči, na zadnji seji mestnega sveta pa so prav zaradi Stožic naredili rebalans proračuna, ki bo v projekt prelil 21 milijonov evrov. Pošteno?

  Sicer pa Zokiju nihče ne očita tega, da je gradil, nesprejemljivo pa je način, kjer so zaradi trhle konstrukcije v prvi vrsti nastradali gradbinci, v drugi vrsti pa bodo nastradali vsi Ljubljančani, saj bodo zaradi vlaganja v neracionalne gradnje obstali drugi projekti (ekologija, sociala, prometna ureditev), ki res ne prinesejo toliko političnih točk, a so za vsakdanje življenje ljudi veliko bolj pomembne.

  Ampak, ni panike, ljudje smo si različni in eni imajo pač rajši vedno aktivne pištoljerose, ki na svojo pest počnejo to, kar menijo, da je najbolj prav (in imajo morda velikorat tudi prav … velikorat pa tudi ne), drugi pa bi pač raje videli, da poleg kvantitete dobimo tudi neko kvaliteto, čutudi bi bila manj vpadljivo in bi zanjo potrebovali malce več časa.

  Mi je pa zanimiv odnos medijev in nasploh levega (liberalnega?) kroga, ki Jankovićev totalitarni odnos vladanja ves čas upravičuje z učinkovitostjo, med tem ko so npr. Janševo vlado ob podobnih populističnih pristopih primerjali z nacizmom in z raznimi peticijami hodili jokat v Evropo. Nič, Janković se je izkazal za Janšo v malem in največja ironija bo, če enkrat Zoki zares postane premier in bo v vsej državi uveljavil svojo liberalno(?) diktaturo … no, v mestnem svetu je celo levica (ZARES, SD) ugotovila, da je to zgrešen način vodenja.

  Odgovor na tvoje vprašanje pa je lahko samo v smislu, da če se ne strinjaš z načinom dela neke osebe, boš logično glasoval za nekoga drugega, tudi če ne veš natančno, če bo to prineslo več dobrega ali slabega. Nenazadnje, kdo pa pravi, da je Zoki edini, ki zna zidati? Je morda kdo od kandidatov že bil župan in se izkazal s slabim delom? Okrog Zokije se je sedaj vzpostavila neka karizma edinega možnega odrešenika, vendar zgolj zato, ker je pred njim vladala tema in ko nekdo posveti v to temo, je vseeno, če drži žaromet ali pa zgolj leščerbo, saj bo v vsakem primeru izgledal krasno. Ni pa rečeno, da je to edina možna opcija.

  V danih razmerah bi bilo po mojem idealno, da Zoki dobi še en mandat (in sam sanira ali pa bankrotira mestni proračun), med tem ko je NUJNO, da v mestnem svetu njegova lista ne dobi večine, da bo prisiljen poslušati še kakšno drugo mnenje in predlog, če se že vedno hvali, da dela to, kar si Ljubljančani želimo (a nas v bistvu nihče nič ne vpraša, pa tudi slišati nas noče).

  Mimogrede, očitno se mu glede konca absolutističnega vladanja že močno tresejo hlače, saj so se v zadnjih dneh povsod po Ljubljani pojavili plakati, na katerih nas poziva, naj poleg njega glasujemo tudi za njegovo listo. Ker sicer je tako ali tako samoumevno, koga MORAMO izglasovati za župana, mar ne? ;-)

 13. Špelca pravi:

  @Suzana – večina ;)

 14. Geco pravi:

  Bravo Spookymulder, words of wisdom, Slovenci bomo morali še pošteno garati, da bomo lahko pokrili vse dolgove Ljubljane, zanimiva ja tudi pot, kako je Zoki sploh prišel do svojega kapitala (odiranje podizvajalcev s strani Electe, ect…). Srčno upam, da tudi njega v prihodnosti čaka svoja celica v novozgrajenem oddelku Doba.

 15. Špelca pravi:

  Izvoli, Iztok – malo čtiva o Auerju:
  http://pozareport.si/?Id=mediji&View=novica&novicaID=16306&type=tags

 16. NordStar pravi:

  Spooky, odlično si povzel problematiko. Trenutni župan je kontroverzna oseba. Sodoma in Gomora, angel in hudič. Si pa predstavljam, kako bi ga ljudje nosili po rokah, če bi bil POŠTEN. Mislim, da bi mu kmalu postavili spomenik.
  Iztok, sprašuješ – koga pa? Res je, vsi so se ustašili postaviti v boj primernega kandidata, ker je zadeva bila že vnaprej izgubljena. Raja je zadovoljna s šminko, ki pa jo bo hudirjevo drago plačala.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  *Špelca, eh, to lahko zapišejo za vse kandidate, nič novega, pa še Požar, torej jemati z rezervo.

  *Spooky, zakaj samo te kurčeve Stožice? Kot da je samo to najbolj ključno in važno za ocenitev dela župana. Če jih ne bi bilo, bi ga križali, ker so, ga spet križajo. Primerjava z Janšo je glupa, saj gre za popolnoma drugačno vplivno raven. Župan je mala riba, šef vlade je alfa in omega. Ne lomi ga.
  Sem pa vedel, da boš zafilozofiral okoli drugega kandidata, saj se tudi ti očitno zavedaš, da ga ni :)

  *NordStar, šminker je, o tem ni dvoma, toda vseeno ne moreš reči, da ni naredil ničesar. To je finta in zato bo dobil tudi drugi krog. Raja pa itak ni nikoli zadovoljna.

 18. Geco pravi:

  Iztok bo podpiral Jankoviča tudi, če se deklarira za pedofila, bo že našel neke olajševalne okoliščine…

 19. spookymulder spookymulder pravi:

  Kdo pa govori samo o Stožicah? Mene veliko bolj kot Stožice moti odnos do drugačnih idej razvoja mesta, ki pod Zokijem nimajo nobene možnosti, saj se je mestni svet spremenil v mašinerijo, kjer se mnenj ne sooča, temveč gre zgolj za hitri postopek požegnanja Zokijevih idej in projektov, pa če so dobri, ali slabi. Očitno pač ne razumeš, da noben vodja, pa naj gre za premierja vlade, župana nekega mesta, ali pa zgolj direktorja nekega podjetja, ne sme ostati povsem brez nadzora in kritike, ker slej ko prej začne delati tudi napake in če je sistem naravnan tako, da nihče ne more na te napake resno opozoriti, gre država/mesto/firma rakom žvižgat.

  Očitno zato tudi ne razumeš primerjave z Janšo … jasno, da ne moreš primerjati premiera z županom, a tega tudi nisem počel, temveč sem primerjal njun način dela in vpliva, kako vodita svoje projekte in na tej točki sta si v razumevanju svoje absolutne pravilnosti in netoleriranja drugačnega pogleda praktično enaka, v nasprotju z npr. Pahorjem, ki vedno išče še neko drugo, tretje, četrto mnenje. Oziroma kot sem napisal že prej, Janković (še) ni Janša, temveč je (zaenkrat) Janša v malem. A kot sem že dejal, zaradi Jankovićeve učinkovitosti in (zgolj deklarirane) liberalnosti, slovenska levica ne vidi te (srhljive?) podobnosti … dokler morda ne bo že prepozno, tako kot sta to sedaj ugotovili SD in Zares v ljubljanskem mestnem svetu.

  In ne, nič ne filozofiram okrog drugih kandidatov, vendar pa nisem tako sadističen, da bi komurkoli drugemu privoščil, da podeduje Jankovićevo zadolženost mestnega proračuna, ki se je med Jankovićevo vladavino iz dobrih 50 milijonov dvignil na več kot 200 milijonov evrov!!! Povedano drugače, pred Jankovićem sem bil kot Ljubljančan zadolžen za dobrih 200 evrov, danes pa dolgujem več kot 700 evrov!!! In nihče me ni nič vprašal, če se s tem strinjam! Zato je na žalost edini način, da izrazim svoje nestrinjanje, tako da oddam glas za nekoga drugega! Pošteno?

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  *Geco, ne pretiravaj.

  *Spooky, kot sem rekel, zakaj tega razvoja ni bilo pred njim, kaj so počeli? Kritike? Pa saj ne delajo druzga kot da ga nenehno kritizirajo. Hm, mar nisi ti od nekdaj za Janšo, mar nisi vedno očital Pahorju tega da ni Janša?
  Sicer pa, saj me poznaš, jaz pač stavim na občutek, ki mi ga nek politik daje, ko ga vidim. In ko vidim čvekanje in vedenje ostalih kandidatov mi je jasno, da je Jankovič najboljši. V Ljubljani ne živim, zato tako globoko ne morem vedeti vsega, jebat ga, če vam ni kul, pa ga ne volite več.

 21. Matej pravi:

  S tujim kurcom je lahko po koprivah tučt!

 22. ajda ajda pravi:

  A ni danes volilni molk?

 23. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Šrot & Jankovič pravi:

  [...] je po novem v Ljubljani, kjer zmaguje Jankovič. Bolj kot so ga napadali in jebali, bolj je postajal  močen in več ljudi mu je dalo podporo. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !