IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzija: The Sorcerer’s Apprentice

8.10.2010

THE SORCERER’S APPRENTICE (Čarovnikov vajenec)

Nicolas Cage je okej glumac. Prav zato je trapasto, da snema tako posrane filme kot je tale. In to ni prvič, večkrat ga tako zelo polomi, pač zato, da si napolni žepe in se smeši sto na uro. Toda tokrat je res na dnu, še bolj kot pri Ghost Riderju in Bangkok Dangerous, in to v režiji možakarja, ki je z njim posnel dosti boljši National Treasure. Jebemti no, The Sorcerer’s Apprentice je resnično zanič film. Nekakšna idiotska reciklaža Harryja Potterja, kjer ni dobro ničesar. Niti butasti posebni efekti, niti najstniška romanca mladeniča Jayja Baruchela, ki postane Cageov vajenec, niti zlobni Alfred Molina, ki kljub trudu ne zmore v roke prijeti poraznega scenarija in svojih poceni dialogov. Bedna je že sama osnovna ideja čarovnikov, ki lovijo Merlinov prstan in se pulijo za prvo mesto, ter klišejska umestitev starodavne ljubezni, ki jo zelo prazno in medlo pooseblja Monica Bellucci. Nič kaj dosti boljša ni tudi zlovešča Alice Krige, sicer incestna mama grozljivke Sleepwalkeers, Nic Cage pa pač pozira in se niti ne trudi kaj dosti. Dovolj mu je, da je Nic Cage, karizma in glumac, ki ga imajo gledalci še vedno radi. Lenuh je, velik lenuh, ki bi si zaslužil brco v boljši film.  The Sorcerer’s Apprentice namreč ni film, marveč sranje od filma, zares tretjezaredna, dolgočasna, slabo narejena in z ubogo dramaturgijo opasana žanrska mineštra. Čista izguba časa in sramota za vse udeležence, ki že v prvem delu zgleda kot deseto nadaljevanje.

Ocena: totalno sranje

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 8.10.2010 ob 01:02 pod recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

13 odgovorov na “Recenzija: The Sorcerer’s Apprentice”
 1. t-h-o-r - 8.10.2010 ob 15:38

  zakaj ne daješ več ocen od 1-5 :S

 2. IZTOK GARTNER - 8.10.2010 ob 15:46
  IZTOK GARTNER

  Malo spremembe, pa še bolj pošteno se mi zdi takole. Sem jih hotel povsem ukiniti, no ja, dejansko sem jih za nekaj dni, pa sem ugotovil, da ni najbolj dobro, pa še veliko “pritožb” bralcev sem dobil. Podobno kot takrat, ko sem jih imel, pa sem dobival bedne očitke. Zdi se mi, da je bralec vedno znova preveč pozoren le na oceno na koncu in ne na argument zakaj je tako. Pa še težko je razumeti zakaj ima recimo nek film, četudi je slabši od nekega drugega, enako ali morda celo višjo oceno.
  Četudi sem se trudil to pojasnjevati sto let, mi še vedno ni uspelo :)
  Kakorkoli že, zdaj bo tako, se pravi totalno sranje, izguba časa, nič posebnega, vredno ogleda, presežek in mojstrovina.

 3. Tomo - 8.10.2010 ob 17:17

  V tem filmu me Cage spominja na Željka Mitrovića:)

 4. spookymulder - 8.10.2010 ob 19:03
  spookymulder

  Huh, je tokrat Iztok znova vstal z levo nogo na dan obiska kina? ;-)

  Dobro, zgodba res ni nobena mojtrovina, pač tipičen Disneyjev popocorn (kaj pa naj bi sice pričakovali?!?), kar pa se same filmske obrti tiče, film vendarle ni tako obupno slab. Npr. nekateri posebni učinki so bili zelo domiselni (boj v kitajski četrti, predvsem iluzija s konfeti), zabavna, spektakularna in tudi fizikalno zanimiva je bila kombinacija glasbe in teslovega transformatorja, dobra je bila tudi iluzija z ogledali med pregonom z avtomobili … skratka film adefinitivno ima svoje mmomente.

  Poleg tega ne vem, kaj naj bi bilo v tem filmu narobe z Alfredom Molino, ki je za moje pojme perfektno (z vsakim stavkom, gibom in mimiko) odigral rahlo komičnega zlikovca in dejansko Cageu ukradel celoten šov. Poleg tega pa je bilo po premoru zelo lepo videti tudi še vedno vražje fatalno Monico Bellucci in če že ne zaradi drugega, je že zgolj njen bežni nastop upravičil kreacijo tega filma. ;-)

  Torej, za moje pojme neobremenjena filmska zabava z večno zgodbo o boju med dobrim in slabim, ob kateri se gledalec lahko zabava in brez slabe vesti pozabi po odhodu iz dvorane.

 5. IZTOK GARTNER - 8.10.2010 ob 19:29
  IZTOK GARTNER

  Uf, Spooky, ti ga lomiš zadnje čase, tudi tvoje ocene gledam v Premieri pa daješ najvišje od vseh :)
  Še tako posranemu filmu daš dobro oceno, ne ga srat no :)
  In tale Čarovnikov vajenec je res tako zelo prozoren in dolgočasen, da glava boli, če ne verjameš meni, počekiraj ocene vseh znanih svetovnih kritikov, ki so bili še bolj ostri kot jaz. Pa dobro veš, da nisem kak zajeban snob, ki ne bi imel rad neobremenjene zabave. Toda to je res slabo v vseh pogledih. Tudi igralsko. Če tega nisi zaznal, pa res ne vem kako gledaš filme zadnje čase.
  Ti svetlobni efekti so bili na stopnji prvega Highlanderja iz osemdesetih, pod nivojem in poceni.
  Molina je bil dober v Spider-Manu in Perzijskem princu, dejansko je reševal debilna filma, tokrat pa mu ne rata, ponavlja se in patetičen ter klišejski je do konca.
  Belluccijeva je pa v tej vlogi tako zelo prozorna, brezizrazna, prazna in črnobela, da bi jo lahko nadomestila tudi papirnata lutka.
  Pozabi ja, cel film, že med ogledom :)

 6. spookymulder - 8.10.2010 ob 19:54
  spookymulder

  Huh, sicer filmu ne bi dal odlične, temveč zgolj povprečno oceno, vseeno pa tako negativne ocene, kot je tvoja, nisem zasledil pri nobenem drugem (svetovnem) kritiku. Kar me je še toliko bolj začudilo, ker vem, da si nagnjen bolj na pozitivno, kot na nagativno stran kritiziranja, zato tudi nisem našel druge razlage, kot da si na dan ogleda vstal z napačno nogo. ;-)

  Eh nič, očitno sva res gledala povsem drug film. :-)

 7. IZTOK GARTNER - 8.10.2010 ob 20:15
  IZTOK GARTNER

  Gledela sva istega, le da je tebi okej, meni pa totalno sranje :)

 8. Tjassa - 8.10.2010 ob 22:10

  Se strinjam z Iztokom: totalno beden film.

 9. kofe chiki - 9.10.2010 ob 00:31

  Cage more dolgove odplačvat.

 10. IZTOK GARTNER - 9.10.2010 ob 01:27
  IZTOK GARTNER

  Tudi ko jih ni imel, je snemal take posrane filme tu in tam.

 11. Tina M - 17.10.2010 ob 18:07
  Tina M

  Za ta film sem pa že vnaprej imela občutek, da bo bolj izguba časa, zato se z ogledom nisem niti trudila :)

 12. alenka - 12.12.2010 ob 08:43

  če začenm z vsebino morm rečt, da se mi zdi, da ima film in zgodba ful potenciala, a ga žal ne iskoristi. zgodba je preveč površinska in to je tudi moj največji minus kar se filma tiče. največji plus so mi zagotovo efekti, ki zgledajo res tak resnični pa cel kup jih je. awsome, js bi tud to znala!:) nekaj prizorov mi je ful fajnih – npr. una fora z volkciii<3, knjigo, … kar se tiče igranja mi Nicolas Cage in Jay Baruchel opravita super delo, razočaral pa me je negativec (kot večinoma:)) Alfred Molina, ker vem da zna boljše, kot da si ni tok vživel v vlogo se mi je zdel. pa igralka Teresa Palmer se mi je zdela kar precej podobna Kristen Stewart v blondish verziji (ampak samo v filmu, po slikah večinoma ne). mešane občutke imam tudi glede scenarija. na eniih točkah je res dober, par minut kasneje je pa kak tok brezvezen dialog, ki ga najdeš v vsakem tretjem filmu. res škoda, da niso iskoristili potenciala, ker bi lahko bil boljši film, tako pa spet plava v povprečju. 3/5

 13. Recenzije: Frankie and Alice, Let Me In, Season of the Witch « IZTOK GARTNER - 5.02.2011 ob 22:22

  [...] Nic Cage tokrat resda ni tako blesav kot v filmih The Sorcerer’s  Apprentice, Bangkok  Dangerous in Ghost Rider, toda zgodba o vitezu Behmenu, ki v štirinajstem stoletju [...]

Na vrh

Komentiraj